2024. 04. 24. szerda
György
: 394 Ft   : 369 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Gaskó országos sztrájkot helyezett kilátásba

Hosz  |  2013. 04. 12., 09:21

A Vasutas Szakszervezetek Szövetsége (VASZ) április 11-én demonstrációt szervezett a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének központja elé. A három szónok, köztük Gaskó István Liga elnök arra hívták a figyelmet, hogy a munkáltatói szövetség jelenleg az egyetlen kerékkötője a bérajánlás létrejöttének. Megállapodás hiányában Gaskó további demonstrációkat, végső esetben pedig országos sztrájkot helyezett kilátásba. A Hosz elnöksége és ügyvivői aktív részvételükkel támogatták a tiltakozást és szolidaritást vállaltak a demonstrálókkal...

A Mozdonyvezetők Szakszervezetét, a Vasutasok Szakszervezetét és a VDSzSz Szolidaritást tömörítő Vasutas Szakszervezetek Szövetsége (VASZ) március 28-29-i rendkívüli küldöttgyülésén hozott döntése értelmében tartotta meg a VASZ az április 11-i demonstrációt.

Ismeretes, hogy a VASZ Küldöttgyülése a 2013. évi infláció mértékét elérő, január elsejéig visszamenőleges hatályú bérfejlesztést tart elfogadhatónak. Az országos munkaadói konföderációk részéről továbbra is 4-5,2 %-os bérajánlást vár el a Vasutas Szakszervezetek Szövetsége, ennek létrejöttét egyedül a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének felelőtlen hozzáállása akadályozza.

A három szónok, köztük Gaskó István Liga elnök a tiltakozáson hangsúlyozták: A MÁV Csoport cégeinél öt éve az infláció mértékével folyamatosan csökken a munkavállalók reálkeresete, ami a mintegy huszonötezer vasutas számára a továbbiakban tarthatatlan.

Gaskó István, a vasutasszövetség elnökeként a demonstráción azt hangsúlyozta, hogy a vasutasok és a magyar munkavállalók mindössze az idei várható inflációnak megfelelő béremelést kérnek, mert ez a gazdaság mai állapotában megadható.

Gaskó István hangsúlyozta, hogy a jelenlévők 25 ezer szakszervezeti tagot képviselnek. Kifejtette azt is, hogy a VOSZ azért nem akar bérmegállapodást, mert akkor az állami szférában is emelkednének a bérek, amelyet a vállalkozások adóiból kellene fizetni.

Elhangzott az is, hogy a VASZ korábban már többször is felszólította a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségét álláspontjának felülbírálására. A munkaadói szövetség jelenleg az egyetlen kerékkötője a megállapodás létrejöttének, hozzáállása sok százezer család életkörülményeit lehetetleníti el.

A VASZ demonstrációját több hazai és külföldi szakszervezet is szolidaritásáról biztosította, illetve aktív helyszíni részvételével azt hatékonyan támogatta. A mintegy ezer demonstráló szakszervezeti zászlók alatt vonult fel. A három nagy vasutas szakaszervezeti szövetség - a Mozdonyvezetők Szakszervezete, a Vasutasok Szakszervezete és a VDSzSz Szolidaritás - mellett megjelentek egyéb tömörülések - így a katonák, a rendőrök, a bányászok és villamos energiaipari dolgozók - képviselői is.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 01. 05., 10:17
Eddig Európa számos országában irigykedve figyelték katonatársaink, hogy nálunk szakszervezet működhet. Ez a jog tényszerűleg még az európai unióban is különleges kiváltság volt, amelyet a végletekig próbáltunk megőrizni. Az alapításunk, azaz 1991 óta eltelt több mint 32 év alatt folyamatosan azon küzdöttek elődeink, hogy a civil szférában megszokott jogok illessék meg a katonákat is, vagy legalább ahhoz erősen közelítő szintet sikerüljön elérni mind az egyéni, mind a kollektív jogérvényesítés terén...
2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2023. 12. 15., 11:16
Tisztelt Tagunk! Ezúton szeretném Önt tájékoztatni, hogy a Honvédszakszervezet (HOSZ) a jogszabályi környezet változásaira reagálva, valamint a szervezet működésének folyamatos biztosítása érdekében új Alapszabályt fogadott el és hamarosan Honvéd Érdekképviseleti Szervezet (HÉSZ) néven folytatja tevékenységét.
2024-02-13 13:05:08
2024.02.14-16-ig a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet személyes ügyfélfogadása technikai okok miatt (karbantartás) szünetel. Ezúton is köszönjük elhelyezési feltételeink jobbítását a HM HIM-nek! Telefonos ügyelet a 0670-374-30-83-as telefonszámon.

  JETfly Magazin

Májusi programajánlónkban sok repülős programot találhatnak Olvasóink, hiszen repülőnapok, családi napok, nyílt napok és egyéb rendezvények is várják a látogatókat!

  Háború Művészete magazin

Május első hetében rendezik meg a Maláj Királyi Haditengerészet napját, melyre már javában zajlik a felkészülés: a mai napi gyakorlás során, 2024. április 23-án, két forgószárnyas ütközött össze és zuhant le.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.