2023. 09. 30. szombat
Jeromos
: 391 Ft   : 369 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Gaskó országos sztrájkot helyezett kilátásba

Hosz  |  2013. 04. 12., 09:21

A Vasutas Szakszervezetek Szövetsége (VASZ) április 11-én demonstrációt szervezett a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének központja elé. A három szónok, köztük Gaskó István Liga elnök arra hívták a figyelmet, hogy a munkáltatói szövetség jelenleg az egyetlen kerékkötője a bérajánlás létrejöttének. Megállapodás hiányában Gaskó további demonstrációkat, végső esetben pedig országos sztrájkot helyezett kilátásba. A Hosz elnöksége és ügyvivői aktív részvételükkel támogatták a tiltakozást és szolidaritást vállaltak a demonstrálókkal...

A Mozdonyvezetők Szakszervezetét, a Vasutasok Szakszervezetét és a VDSzSz Szolidaritást tömörítő Vasutas Szakszervezetek Szövetsége (VASZ) március 28-29-i rendkívüli küldöttgyülésén hozott döntése értelmében tartotta meg a VASZ az április 11-i demonstrációt.

Ismeretes, hogy a VASZ Küldöttgyülése a 2013. évi infláció mértékét elérő, január elsejéig visszamenőleges hatályú bérfejlesztést tart elfogadhatónak. Az országos munkaadói konföderációk részéről továbbra is 4-5,2 %-os bérajánlást vár el a Vasutas Szakszervezetek Szövetsége, ennek létrejöttét egyedül a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének felelőtlen hozzáállása akadályozza.

A három szónok, köztük Gaskó István Liga elnök a tiltakozáson hangsúlyozták: A MÁV Csoport cégeinél öt éve az infláció mértékével folyamatosan csökken a munkavállalók reálkeresete, ami a mintegy huszonötezer vasutas számára a továbbiakban tarthatatlan.

Gaskó István, a vasutasszövetség elnökeként a demonstráción azt hangsúlyozta, hogy a vasutasok és a magyar munkavállalók mindössze az idei várható inflációnak megfelelő béremelést kérnek, mert ez a gazdaság mai állapotában megadható.

Gaskó István hangsúlyozta, hogy a jelenlévők 25 ezer szakszervezeti tagot képviselnek. Kifejtette azt is, hogy a VOSZ azért nem akar bérmegállapodást, mert akkor az állami szférában is emelkednének a bérek, amelyet a vállalkozások adóiból kellene fizetni.

Elhangzott az is, hogy a VASZ korábban már többször is felszólította a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségét álláspontjának felülbírálására. A munkaadói szövetség jelenleg az egyetlen kerékkötője a megállapodás létrejöttének, hozzáállása sok százezer család életkörülményeit lehetetleníti el.

A VASZ demonstrációját több hazai és külföldi szakszervezet is szolidaritásáról biztosította, illetve aktív helyszíni részvételével azt hatékonyan támogatta. A mintegy ezer demonstráló szakszervezeti zászlók alatt vonult fel. A három nagy vasutas szakaszervezeti szövetség - a Mozdonyvezetők Szakszervezete, a Vasutasok Szakszervezete és a VDSzSz Szolidaritás - mellett megjelentek egyéb tömörülések - így a katonák, a rendőrök, a bányászok és villamos energiaipari dolgozók - képviselői is.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 08. 28., 09:00
30 éves a magyar katonai felsővezető-képzés! A jubileumi év tiszteletére rendezett ünnepségre Lippai Péter dandártábornok, a Nemzeti Közszolgálat Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar dékánja meghív minden nyugállományú kollégát, aki az elmúlt 30 évben elvégezte a katonai felsővezető-képzést – köznapi nevén a vezérkari tanfolyamot.
2023. 09. 27., 12:32
2023.09.26-án Czövek János elnök és Bazsik István alelnök tartott tájékoztatót Kaposváron a HOSZ alapszervezeténél...
2023-08-28 10:30:20
A V4 tagországok az EUROMIL képviselőivel kiegészülve idén Szlovákiában tartják soron következő éves szakmai konferenciájukat
2023-08-28 09:44:54
Szeptember 02-án következő állomásához ér a 175. éves a Magyar Honvédség programsorozatunk. Ezen a napon kerül megtartásra az Úri Libaterelő túra, ahol a Hosz tagokat és a katonai nevezőket az alaklomhoz illő ajándékkal lepjük meg.
2023-08-18 07:51:02
A Magyar Honvédség fennállásának 175. évfordulója alkalmából tartott Fáy túra beszámolóját Tiger Zoltán tagtársunk "szemüvegén át" olvashatják az érdeklődők

  JETfly Magazin

2023. szeptember 27-én jelentették be, hogy a cseh kormány jóváhagyta 24 db, ötödik generációs F-35A típusú harci repülőgép megvásárlását, mellyel leváltják 14 gépes JAS 39C/D Gripen flottájukat.

  Háború Művészete magazin

A most belépő fiatalok történelmi jelentőségű korszakban válhatnak a hazájuk védelmében aktív részt vállaló katonákká – fogalmazott a Magyar Nemzetnek adott interjújában dr. Böröndi Gábor vezérezredes.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.