2023. 03. 31. péntek
Árpád
: 381 Ft   : 350 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Gaskó országos sztrájkot helyezett kilátásba

Hosz  |  2013. 04. 12., 09:21

A Vasutas Szakszervezetek Szövetsége (VASZ) április 11-én demonstrációt szervezett a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének központja elé. A három szónok, köztük Gaskó István Liga elnök arra hívták a figyelmet, hogy a munkáltatói szövetség jelenleg az egyetlen kerékkötője a bérajánlás létrejöttének. Megállapodás hiányában Gaskó további demonstrációkat, végső esetben pedig országos sztrájkot helyezett kilátásba. A Hosz elnöksége és ügyvivői aktív részvételükkel támogatták a tiltakozást és szolidaritást vállaltak a demonstrálókkal...

A Mozdonyvezetők Szakszervezetét, a Vasutasok Szakszervezetét és a VDSzSz Szolidaritást tömörítő Vasutas Szakszervezetek Szövetsége (VASZ) március 28-29-i rendkívüli küldöttgyülésén hozott döntése értelmében tartotta meg a VASZ az április 11-i demonstrációt.

Ismeretes, hogy a VASZ Küldöttgyülése a 2013. évi infláció mértékét elérő, január elsejéig visszamenőleges hatályú bérfejlesztést tart elfogadhatónak. Az országos munkaadói konföderációk részéről továbbra is 4-5,2 %-os bérajánlást vár el a Vasutas Szakszervezetek Szövetsége, ennek létrejöttét egyedül a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének felelőtlen hozzáállása akadályozza.

A három szónok, köztük Gaskó István Liga elnök a tiltakozáson hangsúlyozták: A MÁV Csoport cégeinél öt éve az infláció mértékével folyamatosan csökken a munkavállalók reálkeresete, ami a mintegy huszonötezer vasutas számára a továbbiakban tarthatatlan.

Gaskó István, a vasutasszövetség elnökeként a demonstráción azt hangsúlyozta, hogy a vasutasok és a magyar munkavállalók mindössze az idei várható inflációnak megfelelő béremelést kérnek, mert ez a gazdaság mai állapotában megadható.

Gaskó István hangsúlyozta, hogy a jelenlévők 25 ezer szakszervezeti tagot képviselnek. Kifejtette azt is, hogy a VOSZ azért nem akar bérmegállapodást, mert akkor az állami szférában is emelkednének a bérek, amelyet a vállalkozások adóiból kellene fizetni.

Elhangzott az is, hogy a VASZ korábban már többször is felszólította a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségét álláspontjának felülbírálására. A munkaadói szövetség jelenleg az egyetlen kerékkötője a megállapodás létrejöttének, hozzáállása sok százezer család életkörülményeit lehetetleníti el.

A VASZ demonstrációját több hazai és külföldi szakszervezet is szolidaritásáról biztosította, illetve aktív helyszíni részvételével azt hatékonyan támogatta. A mintegy ezer demonstráló szakszervezeti zászlók alatt vonult fel. A három nagy vasutas szakaszervezeti szövetség - a Mozdonyvezetők Szakszervezete, a Vasutasok Szakszervezete és a VDSzSz Szolidaritás - mellett megjelentek egyéb tömörülések - így a katonák, a rendőrök, a bányászok és villamos energiaipari dolgozók - képviselői is.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2022-12-21 09:58:36
A Honvédszakszervezet tisztségviselői és alapszervezet vezetői 2022. december hónapban felmérték a rászoruló katonacsaládok számát. A felmérés eredményeként a katonacsaládok részére az alapszervezet vezetők a Hosz alapszervezeteinek költségvetése terhére segélycsomagokat osztottak…

  JETfly Magazin

Áprilisban sem lesz hiány repülős rendezvényekből, előadásokból és beindul a repülőnapos szezon is! Olvasóinknak összegyűjtöttünk néhány programot, amire érdemes lesz ellátogatni.

  Háború Művészete magazin

A nyugat-balkáni béke Magyarország egyik legfontosabb biztonságpolitikai érdeke, hiszen ez az európai béke egyik záloga is egyben, elérése és biztosítása embert próbáló, kihívást jelentő feladat – hangsúlyozta Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes március 26-án, vasárnap a Koszovóból visszatérő MH KFOR Hadműveleti Tartalék Zászlóalj manőver századának fogadásakor Kecskeméten.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.