2024. 07. 27. szombat
Liliána, Olga
: 392 Ft   : 361 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Minél hamarabb kezdődjenek meg a 2014. évi bértárgyalások!

Hosz  |  2013. 04. 17., 08:37

A Honvédelmi Minisztérium és a Honvédelmi Érdekegyeztető Fórum (HÉF) tagjai - a Honvédszakszervezet (Hosz), a Honvédségi Dolgozók Szakszervezete (Hodosz), és a Bajtársi Egyesületek Országos Szövetsége (BEOSZ) – április 17-én megállapodást írtak alá a béren kívüli juttatásokról. Az aláírási ceremónia előtt Hende Csaba honvédelmi miniszter gazdaságosnak és igazságosnak nevezte a megállapodásban szereplő megoldásokat, míg Czövek János Hosz elnök a 2014. évi bértárgyalások mihamarabbi megkezdése mellett érvelt...

 

A miniszter szerint a megállapodás - ilyen nehéz gazdasági helyzetben, ilyen szükös költségvetési feltételek mellett - már önmagában is siker.

Egyszerre igazságos és gazdaságos megállapodás született. A tárca mindig arra törekszik, hogy jobb életkörülményeket biztosítson a munkavállalói számára - mondta Hende Csaba.

Ismertetése szerint az éves bruttó béren kívüli juttatások összege nem haladhatja meg a 200 ezer forintot. Ennek keretében a szerződéses állomány melegétkezési hozzájárulása, a gyermekes családok iskolakezdési támogatása, valamint a honvéd egészségpénztári havi 3 ezer forintos hozzájárulás is megmarad.

 

 

A miniszter kiemelte: egyetlen tárcaként a HM havi 4200 forintos összeggel járul hozzá az állomány nyugdíj-előtakarékosságához is.

Mindez a kormány rezsicsökkentési intézkedéseivel együtt érzékelhető javulást fog eredményezni az állomány életkörülményeiben. A juttatások mértékéről elmondható, hogy az állomány túlnyomó többségénél nem csökken a tavalyi szint alá, sőt a szerződéses legénységi és az altiszti állomány körében kis mértékben még növekedhet is. Ez pedig megfelel a tárca humánpolitikai céljainak. 

 

Hende Csaba beszéde végén kiemelte, hogy a tárca és kormány részéről továbbra is azon dolgoznak, hogy a honvédségi dolgozók kiemelt megbecsülése a munkavállalók illetményében, bérében is minél hamarabb megjelenhessen.

 

Czövek János, a Hosz elnöke elmondta: három hónapos kemény egyeztetésen vagyunk túl a béren kívüli tárgyalások vonatkozásában. Szakszervezetünk javaslatainak nagy részét a tárca bedolgozta a megállapodásba, ezért azt elfogadjuk. Ezzel együtt viszont jelzem, hogy a megállapodásnak vannak nyertesei, de vesztesei is, ezért a megállapodásban a kármentést látjuk. Ugyanis a megállapodás az alacsonyabb jövedelmü dolgozók számára növekedést, míg az állomány magasabb jövedelmü tagjainak csökkenést jelenthet a béren kívüli juttatások tekintetében. Mivel 2002 óta a hivatásos és szerződéses katonák illetményeinek emelése nem történt meg, ezért azt szeretnénk, ha minél hamarabb - lehetőleg a miniszter úrral - megkezdődnének az állomány 2014. évi bér- és illetményemeléséről szóló érdemi tárgyalások.

 

Dr. Zsiga Imre, a Hodosz elnöke elmondta, bár a közalkalmazottak illetményét 2008-ban emelték, azóta elvesztették 13. havi juttatásukat, valamint üdülési támogatásukat is. Ezért a Hodosz is folytatja a bérharcot - mondta az elnök.

Kelemen József, a BEOSZ elnöke kiemelte: "az egyenruhás állampolgárok" szerződésük értelmében egészségük és életük kockáztatásával járó különleges közszolgálati feladatot látnak el. Üdvözöljük a döntést, illetve azokat a juttatásokat, amelyek az állomány mindennapjait segítik - tette hozzá.

 

Ezt követően a három szakszervezeti vezető és a honvédelmi miniszter aláírták az idei béren kívüli juttatásokról szóló megállapodást, majd Hende Csaba külön megköszönte a HÉF, a szakszervezetek, valamint Vargha Tamás HM parlamenti államtitkár és Fodor Péter ezredes, HM KPH vezérigazgató - megállapodást előkészítő - munkáját.

 

Az eseményről a HoszTv áprilisi kiadásában részletes tudósítást láthatnak.  

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2024. 05. 07., 10:09
A kihasználtságra és a tapasztalatokra való tekintettel a szerdai meghosszabbított nyitva tartást kizárólag előzetes egeztetés alapján biztosítjuk!
2024. 07. 25., 13:35
A Magyar Közlöny 2024. évi 69. számában 2024. június 28-án kihirdetésre került a honvédek jogállásáról szóló 137/2024. (VI. 28.) Korm. rendelet (Hjkr.)
2024. 07. 26., 09:48
2024.07.23-án Bazsik István elnök és Jakubik András érdekvédelmi ügyvivő tartott tájékoztatót Tatán
2024. 07. 15., 10:35
Az elmúlt napok ránk törő forrósága tette igazán népszerűvé a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet központi rendezvényét a Ceglédi Gyógyfürdő és Szabadidőközpont, valamint a hozzátartozó Aquaparki csúszdapark területén, immáron tizennyolcadik alkalommal.

  JETfly Magazin

2024. július 22-én újabb mérföldkövet jelentő eseményt regisztrálhatott a Szlovák Légierő: megérkezett az első két F-16 Block 70 vadászbombázó északi szomszédunk Malacky-Kuchyňa Légibázisára.

  Háború Művészete magazin

„Ma lőnek először, szerencsére hozzáértő személyzet kezelésében” – nyugtázta elégedetten az új Leopard harckocsikról és a frissen képzett kezelőszemélyzetről dr. Nagy Norbert őrnagy.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.