2023. 09. 22. péntek
Móric
: 386 Ft   : 362 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Minél hamarabb kezdődjenek meg a 2014. évi bértárgyalások!

Hosz  |  2013. 04. 17., 08:37

A Honvédelmi Minisztérium és a Honvédelmi Érdekegyeztető Fórum (HÉF) tagjai - a Honvédszakszervezet (Hosz), a Honvédségi Dolgozók Szakszervezete (Hodosz), és a Bajtársi Egyesületek Országos Szövetsége (BEOSZ) – április 17-én megállapodást írtak alá a béren kívüli juttatásokról. Az aláírási ceremónia előtt Hende Csaba honvédelmi miniszter gazdaságosnak és igazságosnak nevezte a megállapodásban szereplő megoldásokat, míg Czövek János Hosz elnök a 2014. évi bértárgyalások mihamarabbi megkezdése mellett érvelt...

 

A miniszter szerint a megállapodás - ilyen nehéz gazdasági helyzetben, ilyen szükös költségvetési feltételek mellett - már önmagában is siker.

Egyszerre igazságos és gazdaságos megállapodás született. A tárca mindig arra törekszik, hogy jobb életkörülményeket biztosítson a munkavállalói számára - mondta Hende Csaba.

Ismertetése szerint az éves bruttó béren kívüli juttatások összege nem haladhatja meg a 200 ezer forintot. Ennek keretében a szerződéses állomány melegétkezési hozzájárulása, a gyermekes családok iskolakezdési támogatása, valamint a honvéd egészségpénztári havi 3 ezer forintos hozzájárulás is megmarad.

 

 

A miniszter kiemelte: egyetlen tárcaként a HM havi 4200 forintos összeggel járul hozzá az állomány nyugdíj-előtakarékosságához is.

Mindez a kormány rezsicsökkentési intézkedéseivel együtt érzékelhető javulást fog eredményezni az állomány életkörülményeiben. A juttatások mértékéről elmondható, hogy az állomány túlnyomó többségénél nem csökken a tavalyi szint alá, sőt a szerződéses legénységi és az altiszti állomány körében kis mértékben még növekedhet is. Ez pedig megfelel a tárca humánpolitikai céljainak. 

 

Hende Csaba beszéde végén kiemelte, hogy a tárca és kormány részéről továbbra is azon dolgoznak, hogy a honvédségi dolgozók kiemelt megbecsülése a munkavállalók illetményében, bérében is minél hamarabb megjelenhessen.

 

Czövek János, a Hosz elnöke elmondta: három hónapos kemény egyeztetésen vagyunk túl a béren kívüli tárgyalások vonatkozásában. Szakszervezetünk javaslatainak nagy részét a tárca bedolgozta a megállapodásba, ezért azt elfogadjuk. Ezzel együtt viszont jelzem, hogy a megállapodásnak vannak nyertesei, de vesztesei is, ezért a megállapodásban a kármentést látjuk. Ugyanis a megállapodás az alacsonyabb jövedelmü dolgozók számára növekedést, míg az állomány magasabb jövedelmü tagjainak csökkenést jelenthet a béren kívüli juttatások tekintetében. Mivel 2002 óta a hivatásos és szerződéses katonák illetményeinek emelése nem történt meg, ezért azt szeretnénk, ha minél hamarabb - lehetőleg a miniszter úrral - megkezdődnének az állomány 2014. évi bér- és illetményemeléséről szóló érdemi tárgyalások.

 

Dr. Zsiga Imre, a Hodosz elnöke elmondta, bár a közalkalmazottak illetményét 2008-ban emelték, azóta elvesztették 13. havi juttatásukat, valamint üdülési támogatásukat is. Ezért a Hodosz is folytatja a bérharcot - mondta az elnök.

Kelemen József, a BEOSZ elnöke kiemelte: "az egyenruhás állampolgárok" szerződésük értelmében egészségük és életük kockáztatásával járó különleges közszolgálati feladatot látnak el. Üdvözöljük a döntést, illetve azokat a juttatásokat, amelyek az állomány mindennapjait segítik - tette hozzá.

 

Ezt követően a három szakszervezeti vezető és a honvédelmi miniszter aláírták az idei béren kívüli juttatásokról szóló megállapodást, majd Hende Csaba külön megköszönte a HÉF, a szakszervezetek, valamint Vargha Tamás HM parlamenti államtitkár és Fodor Péter ezredes, HM KPH vezérigazgató - megállapodást előkészítő - munkáját.

 

Az eseményről a HoszTv áprilisi kiadásában részletes tudósítást láthatnak.  

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 07. 10., 10:55
2023. június 22-én a GFM Foglalkoztatás-felügyeleti Irányítási Főosztálya tájékoztatást adott ki a rendkívüli hőségben történő munkavégzés szabályairól. Miskéri László, a LIGA Szakszervezetek munkavédelmi szakértője szerint a folyadékveszteség pótlása elengedhetetlen.
2023-08-18 07:51:02
A Magyar Honvédség fennállásának 175. évfordulója alkalmából tartott Fáy túra beszámolóját Tiger Zoltán tagtársunk "szemüvegén át" olvashatják az érdeklődők
2023-07-11 11:06:10
A Honvédszakszervezet 2023. 07. 08-án a Budapesttől alig 65 km-re található Ceglédi Gyógy- és Strandfürdő, valamint a hozzátartozó Aquaparki csúszdapark területén tartotta a szakszervezeti fürdőnap rendezvényét a Magyar Honvédség 175. évfordulójára kiírt programsorozat keretében…
2023-07-10 10:53:05
A szakszervezetek szerint a reálbérek értékének megőrzése érdekében év közben minimum 5-7 százalékos korrekcióra lenne szükség a minimálbér és a garantált bérminimum esetében. Múlt csütörtökön már tárgyalóasztalhoz ültek a munkáltatók és a munkavállalók – mondta az InfoRádiónak a Liga Szakszervezetek elnöke.
2023-07-10 10:50:07
2023. június 19-én a kormány kihirdette, hogy augusztustól SZÉP-kártyával is lehet hidegélelmiszert vásárolni. A szakszervezetek, köztük a LIGA Szakszervezetek, többször sürgették már ezt a megoldást...

  JETfly Magazin

Egy egészen friss hír nyugati szomszédunktól: a 2023. szeptember 20-i bejelentés értelmében Ausztria - hazánkhoz hasonlóan - szintén a brazil KC-390-es közepes, többfeladatú katonai szállító repülőgépet vásárolja meg.

  Háború Művészete magazin

A most belépő fiatalok történelmi jelentőségű korszakban válhatnak a hazájuk védelmében aktív részt vállaló katonákká – fogalmazott a Magyar Nemzetnek adott interjújában dr. Böröndi Gábor vezérezredes.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.