2017. 11. 23. csütörtök
Kelemen, Klementina
: 313 Ft   : 265 Ft Benzin: 325 Ft/l   Dízel: 323 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Minél hamarabb kezdődjenek meg a 2014. évi bértárgyalások!

Hosz  |  2013. 04. 17., 08:37

A Honvédelmi Minisztérium és a Honvédelmi Érdekegyeztető Fórum (HÉF) tagjai - a Honvédszakszervezet (Hosz), a Honvédségi Dolgozók Szakszervezete (Hodosz), és a Bajtársi Egyesületek Országos Szövetsége (BEOSZ) – április 17-én megállapodást írtak alá a béren kívüli juttatásokról. Az aláírási ceremónia előtt Hende Csaba honvédelmi miniszter gazdaságosnak és igazságosnak nevezte a megállapodásban szereplő megoldásokat, míg Czövek János Hosz elnök a 2014. évi bértárgyalások mihamarabbi megkezdése mellett érvelt...

 

A miniszter szerint a megállapodás - ilyen nehéz gazdasági helyzetben, ilyen szükös költségvetési feltételek mellett - már önmagában is siker.

Egyszerre igazságos és gazdaságos megállapodás született. A tárca mindig arra törekszik, hogy jobb életkörülményeket biztosítson a munkavállalói számára - mondta Hende Csaba.

Ismertetése szerint az éves bruttó béren kívüli juttatások összege nem haladhatja meg a 200 ezer forintot. Ennek keretében a szerződéses állomány melegétkezési hozzájárulása, a gyermekes családok iskolakezdési támogatása, valamint a honvéd egészségpénztári havi 3 ezer forintos hozzájárulás is megmarad.

 

 

A miniszter kiemelte: egyetlen tárcaként a HM havi 4200 forintos összeggel járul hozzá az állomány nyugdíj-előtakarékosságához is.

Mindez a kormány rezsicsökkentési intézkedéseivel együtt érzékelhető javulást fog eredményezni az állomány életkörülményeiben. A juttatások mértékéről elmondható, hogy az állomány túlnyomó többségénél nem csökken a tavalyi szint alá, sőt a szerződéses legénységi és az altiszti állomány körében kis mértékben még növekedhet is. Ez pedig megfelel a tárca humánpolitikai céljainak. 

 

Hende Csaba beszéde végén kiemelte, hogy a tárca és kormány részéről továbbra is azon dolgoznak, hogy a honvédségi dolgozók kiemelt megbecsülése a munkavállalók illetményében, bérében is minél hamarabb megjelenhessen.

 

Czövek János, a Hosz elnöke elmondta: három hónapos kemény egyeztetésen vagyunk túl a béren kívüli tárgyalások vonatkozásában. Szakszervezetünk javaslatainak nagy részét a tárca bedolgozta a megállapodásba, ezért azt elfogadjuk. Ezzel együtt viszont jelzem, hogy a megállapodásnak vannak nyertesei, de vesztesei is, ezért a megállapodásban a kármentést látjuk. Ugyanis a megállapodás az alacsonyabb jövedelmü dolgozók számára növekedést, míg az állomány magasabb jövedelmü tagjainak csökkenést jelenthet a béren kívüli juttatások tekintetében. Mivel 2002 óta a hivatásos és szerződéses katonák illetményeinek emelése nem történt meg, ezért azt szeretnénk, ha minél hamarabb - lehetőleg a miniszter úrral - megkezdődnének az állomány 2014. évi bér- és illetményemeléséről szóló érdemi tárgyalások.

 

Dr. Zsiga Imre, a Hodosz elnöke elmondta, bár a közalkalmazottak illetményét 2008-ban emelték, azóta elvesztették 13. havi juttatásukat, valamint üdülési támogatásukat is. Ezért a Hodosz is folytatja a bérharcot - mondta az elnök.

Kelemen József, a BEOSZ elnöke kiemelte: "az egyenruhás állampolgárok" szerződésük értelmében egészségük és életük kockáztatásával járó különleges közszolgálati feladatot látnak el. Üdvözöljük a döntést, illetve azokat a juttatásokat, amelyek az állomány mindennapjait segítik - tette hozzá.

 

Ezt követően a három szakszervezeti vezető és a honvédelmi miniszter aláírták az idei béren kívüli juttatásokról szóló megállapodást, majd Hende Csaba külön megköszönte a HÉF, a szakszervezetek, valamint Vargha Tamás HM parlamenti államtitkár és Fodor Péter ezredes, HM KPH vezérigazgató - megállapodást előkészítő - munkáját.

 

Az eseményről a HoszTv áprilisi kiadásában részletes tudósítást láthatnak.  

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2017. 11. 13., 15:21
Katonai tiszteletadás mellett adták át a kormányzati forrásból felújított első világháborús hadisírokat, illetve a Nagy Háború felújított emlékművét november 11-én, szombaton, Kiskunfélegyházán. Vargha Tamás honvédelmi miniszterhelyettes, Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, és Csányi József polgármester helyezték el az újjászentelt emlékműnél a tisztelet és az emlékezés koszorúit. A Honvédszakszervezet részéről Bali János Felügyelő Bizottsági tag vett részt a rendezvényen...
2017. 11. 09., 15:54
A Halottak Napja alkalmából, - a közösségért munkálkodó tagtárs emlékét szimbolizáló kopjafánál-, megemlékezést tartott özv. Borka Istvánné Margó, a Honvédszakszervezet képviseletében Czövek János elnök, Németh Nándor érdekvédelmi ügyvivő, valamint Klopfer Szandra személyi asszisztens...
2017. 10. 31., 10:13
„Soha többé ne legyen olyan helyzet, amely a hősöket és az áldozatokat teremti” – mondta Vargha Tamás miniszterhelyettes, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára október 30-án, hétfőn, Budapesten. A megemlékezésen a Honvédszakszervezetet Czövek János elnök és Sörös István a Hosz Nyugállományú Tagozat elnöke képviselte...
2017. 10. 31., 10:06
Halottak napja alkalmából koszorúzással és gyertyagyújtással emlékezett a Honvédelmi Minisztérium a hazánk területén hősi halált halt magyar és más nemzetiségű katonákra október 30-án, hétfőn. A Honvédszakszervezet részéről Szendrei Zoltán alelnök vett részt a megemlékezésen...
2017-11-13 14:40:40
Tájékoztatjuk Önöket, hogy a Honvédszakszervezet 2017. november 14-15-én tartja Küldöttgyűlését Balatonakarattyán, ezért a jogsegélyszolgálat 2017. november 15-én elmarad. Dr. Karakas Attila jogsegélyszolgálat vezető legközelebb november 22-én (szerdán) 14.00-16.00 óráig tart ügyfélfogadást a Hosz Központi Irodában (1087 Budapest, Kerepesi út 29/b). A bejelentkezés az alábbi telefonszámon történhet...
2017-11-06 09:08:23
Tájékoztatjuk Önöket, hogy Dr. Karakas Attila, a Honvédszakszervezet jogsegélyszolgálatának vezetője az ünnepre való tekintettel 2017. november 08-a (szerda) helyett november 07-én (kedden) 14.00-16.00 óráig tart ügyfélfogadást a Hosz Központi Irodában (1087 Budapest, Kerepesi út 29/b). A bejelentkezés az alábbi telefonszámon történhet...
   MÁSOK ÍRTÁK
2017. 03. 03., 12:20
Nagy hangsúlyt kell fektetni a toborzóirodákban nyújtott szolgáltatásokra, de a példamutató katona a legjobb toborzó.
2017. 03. 03., 12:17
2026-ra a térség egyik legmeghatározóbb haderejévé fejlesztik a Magyar Honvédséget.
2017. 01. 13., 16:44

Esküt tettek a határvadászok

Az illegális migráció növekedése miatt tavaly augusztusban határozott a kormány a Készenléti Rendőrség létszámának növeléséről. A határvadászok elsőként hivatásos állományba vett tagjai január 12-én, csütörtökön tették le az esküt.
2017. 01. 13., 16:40
Márciusban érkeznek meg Szolnokra azok a kiképző, felderítő és futárrepülőgépek, amelyeket a cseh Zlin Aircraft gyártócégtől vásároltak meg a Magyar Honvédségnek.

  JETfly Magazin

A napokban az egyik közösségi oldalon néhány fotó jelent meg a vélhetően nemrégen átadott új Jak-130-asokról, melyeket Oroszország szállított le Mianmarnak.

  Háború Művészete magazin

Az elmúlt néhány esztendőben ismét felértékelődtek a hagyományos védelmi feladatokra optimalizált fegyverrendszerek, így az irányított páncéltörő rakéták. A NATO keleti szárnyának szinte minden országa komoly fejlesztésekbe fogott ezen a területen.