2024. 06. 21. péntek
Alajos, Leila
: 398 Ft   : 372 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Fókuszban az alapszabály, a tagdíjlevonás és a tavaszi programok

Hosz  |  2013. 04. 24., 19:04

Hagyományos szakszervezeti továbbképzésünknek – április 23-24-én – Csopakon, a II. számú KORK adott otthont. A gyönyörű, már-már nyárias időjárás, és a kiváló környezet lehetőséget teremtett, hogy közös gondolkodással keressünk megoldásokat a jelen kihívásaira...

A beérkezés, majd a résztvevők fogadása, regisztrálása, szálláshelyek elfoglalása után Czövek János elnök nyitotta meg az érdekképviseleti továbbképzést. A 2 napos program ismertetése közben szakszervezetünk vezetője megindokolta, hogy miért (az Alapszabály nem volt az új Ptk.-val összehangolva) is kell újra kongresszust tartani, majd hozzátette, hogy a május 15-i legfőbb döntéshozó fórum napirendjén szereplő témák a csopaki továbbképzésen is fókuszba kerülnek.

Ezt követően a béren kívüli juttatásokról szóló megállapodás részleteiről, majd az érdekképviseleti tagdíjak jövőbeni levonási módjairól beszélt az elnök. Nagyon kemény és küzdelmes három hónap után született meg ez az ideálishoz közelítő megoldás – értékelte a megállapodást a Hosz elnöke.

Bazsik István alelnök újfent kármentésnek nevezte a megállapodásban szereplő elemeket, de - mint mondta - arról még nem tettünk le, hogy évközben további engedményeket érjünk el.

Ezt követően képviseleti üléseket tartottak a légierő, a szárazföld, a közigazgatási és a logisztikai haderőnemhez tartozó kollégák, míg a nyugállományú tagozat választmányi ülést bonyolított le.

Itt köszöntötte fel a Hosz és a tagozat elnöke Tarr Ernő nagykanizsai csoportvezető kollégánkat 70. születésnapja alkalmából. Az ünnepelt megköszönte a gratulációkat. 

A határozatképesség megállapítása és a választmányi tisztségviselők megválasztása után a levezető elnök ismertette a napirendet. Mátyási Ferenc ezt követően a beszámoló szóbeli kiegészítésére kérte fel a tagozat elnökét.

Sörös István kiemelte: borúsra sikeredett a 2012-es esztendő, hiába dolgoztunk sokat, kevés kimeneti eredményt értünk el. A kormány keveset ad a szakszervezetek szavára, de még kevesebbet az idősekére. A miniszterelnök által összehívott Idősügyi Tanácsban ma már egyetlen jelentős idősügyi szervezet sem képviselteti magát.

Az elmúlt időszak jogszabály-alkotási folyamatáról Sörös István elmondta, hogy ez a munka nem volt teljesen zökkenőmentes. Sörös István a tagozat mintegy ezres létszámáról is szólt, majd megköszönte az alapszervezetek és csoportok vezetőinek a tagszervezésben eddig végzett munkájukat, majd azt jelezte, hogy ez a létszám az év végéig még - a remények szerint növekedhet is.

A szóbeli kiegészítést követően többen is bírálták a 2010-óta tartó országos érdekegyeztetési (a volt OÉT) munkát, ugyanakkor köszönetet mondott a honvédelmi tárca kegyeleti tevékenységéért. Voltak olyanok is, akik a kisebb létszámú nyugállományú csoportok támogatását kérték. Többen érdeklődtek a pertársaság, a biztosítás, a július elsejével hatályba lépő új Hjt. és a különböző akciók megszervezésének – pl.: kedvezményes élelmiszervásárlás, stb. – kérdésköréről is. A válaszokat Czövek János elnök, Sörös István tagozatelnök és Dr. Hajós Dezső szolgáltatás- és tagszervező adták meg. Czövek János elnök zárásként elmondta: nem harcias időket élünk, nem a demonstrációknak van aktualitása, hanem a folyamatos tárgyalásoknak, a párbeszédnek.

A választmány a beszámolót apróbb módosításokkal elfogadta.

Az ebéd után a 2012-es költségvetés teljesüléséről tájékoztatott Bazsik István. A Hosz alelnöke kiemelte: nagy mértékben csökkent és kb. 93%-ban teljesült a bevételi főösszeg, a kiadási főösszeg pedig 94%-ban teljesült.

Miután az alelnök az egyes fejezeteket áttekintette, összefoglalójában elmondta: a szakszervezet pénzvagyona minimálisan nőtt, viszont az eszközök értéke csökkent. Tehát a vagyont megőriztük és vigyáztunk is rá. Annak ellenére, hogy csökkent az éves költségvetésünk, a pénzeszközök továbbra is rendelkezésre állnak, de a 2013-as esztendő gazdasági szempontból még nehezebb lesz. Kialakult elképzeléseink vannak arra vonatkozóan, hogy hol kell, és hol lehet takarékoskodni.

Ezt követően kérdésekre válaszolt az előadó.

Ezután az Alapszabály Fővárosi Törvényszék által kifogásolt paragrafusainak módosításával kapcsolatos fórumot tartottuk meg. Czövek János elnök megköszönte az új Alapszabály szerkesztésében résztvevők munkáját.

A május 15-i kongresszuson a 2011-ben érvényben lévő Alapszabályon végre kell hajtani az előírt szükséges korrekciókat.

A kidolgozói munkával megbízott Katócs Zsolt EB elnök arról tájékoztatott, hogy az Alapszabályunkkal foglalkozó törvényszéket meg kell győznünk, hogy miért is fontos saját arculatunkra szabni a legfőbb szabályzónkat.

Az első nap zárásaként a tagdíj mértékének és felosztásának módjáról és a szakszervezeti alapon felhalmozott összeg felhasználásának irányelveiről terjesztett elő javaslatot Bazsik István. Az alelnök előterjesztése után vita alakult ki, melyenk során az a közösségi vélemény alakult ki, hogy a jelenlegi tagdíj összege kerül majd a kongresszus elé.

A második nap elején tájékoztató hangzott el az új Hjt.-vel kapcsolatos végrehajtási utasításokról. Czövek János az egyszeri előléptetés lehetőségéről, a várakozási időről, a felmentési időről, a ruházati ellátás anomáliáiról, a lakhatási nehézségekről, majd az újabb átszervezésről (HM FHH-KPH-MH VEK-LEK, AVI) és a verőcei betegotthon átköltöztetésével kapcsolatban adott sok hasznos információt.

Ezt követően a kedvezményes szolgálati időről, a nyugdíjak formáiról és további elképzeléseiről Sörös István tájékoztatta a továbbképzés résztvevőit. A nyugállományú tagozat elnöke miután kiemelte, hogy a nyugdíjrendszer nem a nyugdíjasok ügye, arról beszélt, hogy mi volt a múltban jellemző ellátási forma, majd arról, hogy mit veszíthetünk és mit nyerhetünk a jövőben. Sörös István előadása végén a jelenlegi korkedvezmény és korengedmény, valamint az öregségi nyugdíj fogalmát is tisztázta, majd a veterán-ellátásról fontosságáról is szót ejtett.

A mindenkit érintő nyugdíj téma után az előttünk álló tavaszi szakszervezeti programokat ismertette Szendrei Zoltán.

Az alelnök az igazán gazdag kínálatból külön kiemelte a május 1-jei Liga majálist, a május 11-i kislődi Sóbri Jóska kalandparkban megrendezendő családi napot, az ugyanaznap megrendezendő Balaton körüli kerékpártúrát, a Hosz életében rendkívüli jelentőséggel bíró május 15-i kongresszust és a június 1-2-i országos horgászversenyt is.

A kétnapos továbbképzés végén az Egység 2002 Kft. tájékoztatója hangzott el. Bódis Sándor ügyvezető – egyebek mellett – a fentebb már említett tavaszi programok szervezéséről, valamint a békésszentandrási üdülőnk május eleji nyitásáról is informálta a megjelenteket.

A minden résztvevő szakszervezeti tisztségviselő számára sok hasznos információt adó és kötetlen beszélgetésekre is lehetőséget nyújtó továbbképzés valamennyi résztvevője szerencsésen hazaérkezett.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 03. 01., 12:35
Örömmel tájékoztatjuk önöket, hogy 2024. július 1-től a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet minden egészségpénztári tagsággal rendelkező tagjának rendszeres támogatást biztosít.
2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2024. 05. 07., 10:09
A kihasználtságra és a tapasztalatokra való tekintettel a szerdai meghosszabbított nyitva tartást kizárólag előzetes egeztetés alapján biztosítjuk!
2024. 05. 29., 10:52
Tájékoztató a Hész XVIII. Országos Horgászversenyéről 2024. június 29-30. A HÉSZ Központi Iroda, az MH Kiss József 86. Helikopterdandár Tiszamenti Katonai Repülősök alapszervezetének közreműködésével 2024. június 29-30-án horgászversenyt szervez a kengyeli (Szolnok, Martfű térsége) Crazy Carp Lake horgásztavon...
2022. 07. 19., 11:59
A LIGA Szakszervezetek támogatásával a csatolt linken szereplő üdülési lehetőségeket érhetik el tajgaink a 2024-es évben. Ehhez mindössze rendszeres tagdíjfizetés és a tagkártya felmutatása szükséges.

  JETfly Magazin

Rendkívüli intézkedésekkel készül az olimpia miatt megnövekedett utas- és csomagforgalomra az Air France. A légitársaság több ezer fővel növelte dolgozói létszámát, minden üzemképes repülőgépét menetrendbe állítja és megerősíti poggyászkezelő részlegét.

  Háború Művészete magazin

A közelmúltban számoltunk be lapunkon Brunei H145M rendeléséről, most pedig folytatódik a sor Belgiummal: az újabb beszerzés hírét a Párizsban megrendezett Eurosatory védelmi és biztonsági kiállításon jelentették be.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.