2017. 11. 20. hétfő
Jolán
: 312 Ft   : 265 Ft Benzin: 325 Ft/l   Dízel: 323 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Fókuszban az alapszabály, a tagdíjlevonás és a tavaszi programok

Hosz  |  2013. 04. 24., 19:04

Hagyományos szakszervezeti továbbképzésünknek – április 23-24-én – Csopakon, a II. számú KORK adott otthont. A gyönyörű, már-már nyárias időjárás, és a kiváló környezet lehetőséget teremtett, hogy közös gondolkodással keressünk megoldásokat a jelen kihívásaira...

A beérkezés, majd a résztvevők fogadása, regisztrálása, szálláshelyek elfoglalása után Czövek János elnök nyitotta meg az érdekképviseleti továbbképzést. A 2 napos program ismertetése közben szakszervezetünk vezetője megindokolta, hogy miért (az Alapszabály nem volt az új Ptk.-val összehangolva) is kell újra kongresszust tartani, majd hozzátette, hogy a május 15-i legfőbb döntéshozó fórum napirendjén szereplő témák a csopaki továbbképzésen is fókuszba kerülnek.

Ezt követően a béren kívüli juttatásokról szóló megállapodás részleteiről, majd az érdekképviseleti tagdíjak jövőbeni levonási módjairól beszélt az elnök. Nagyon kemény és küzdelmes három hónap után született meg ez az ideálishoz közelítő megoldás – értékelte a megállapodást a Hosz elnöke.

Bazsik István alelnök újfent kármentésnek nevezte a megállapodásban szereplő elemeket, de - mint mondta - arról még nem tettünk le, hogy évközben további engedményeket érjünk el.

Ezt követően képviseleti üléseket tartottak a légierő, a szárazföld, a közigazgatási és a logisztikai haderőnemhez tartozó kollégák, míg a nyugállományú tagozat választmányi ülést bonyolított le.

Itt köszöntötte fel a Hosz és a tagozat elnöke Tarr Ernő nagykanizsai csoportvezető kollégánkat 70. születésnapja alkalmából. Az ünnepelt megköszönte a gratulációkat. 

A határozatképesség megállapítása és a választmányi tisztségviselők megválasztása után a levezető elnök ismertette a napirendet. Mátyási Ferenc ezt követően a beszámoló szóbeli kiegészítésére kérte fel a tagozat elnökét.

Sörös István kiemelte: borúsra sikeredett a 2012-es esztendő, hiába dolgoztunk sokat, kevés kimeneti eredményt értünk el. A kormány keveset ad a szakszervezetek szavára, de még kevesebbet az idősekére. A miniszterelnök által összehívott Idősügyi Tanácsban ma már egyetlen jelentős idősügyi szervezet sem képviselteti magát.

Az elmúlt időszak jogszabály-alkotási folyamatáról Sörös István elmondta, hogy ez a munka nem volt teljesen zökkenőmentes. Sörös István a tagozat mintegy ezres létszámáról is szólt, majd megköszönte az alapszervezetek és csoportok vezetőinek a tagszervezésben eddig végzett munkájukat, majd azt jelezte, hogy ez a létszám az év végéig még - a remények szerint növekedhet is.

A szóbeli kiegészítést követően többen is bírálták a 2010-óta tartó országos érdekegyeztetési (a volt OÉT) munkát, ugyanakkor köszönetet mondott a honvédelmi tárca kegyeleti tevékenységéért. Voltak olyanok is, akik a kisebb létszámú nyugállományú csoportok támogatását kérték. Többen érdeklődtek a pertársaság, a biztosítás, a július elsejével hatályba lépő új Hjt. és a különböző akciók megszervezésének – pl.: kedvezményes élelmiszervásárlás, stb. – kérdésköréről is. A válaszokat Czövek János elnök, Sörös István tagozatelnök és Dr. Hajós Dezső szolgáltatás- és tagszervező adták meg. Czövek János elnök zárásként elmondta: nem harcias időket élünk, nem a demonstrációknak van aktualitása, hanem a folyamatos tárgyalásoknak, a párbeszédnek.

A választmány a beszámolót apróbb módosításokkal elfogadta.

Az ebéd után a 2012-es költségvetés teljesüléséről tájékoztatott Bazsik István. A Hosz alelnöke kiemelte: nagy mértékben csökkent és kb. 93%-ban teljesült a bevételi főösszeg, a kiadási főösszeg pedig 94%-ban teljesült.

Miután az alelnök az egyes fejezeteket áttekintette, összefoglalójában elmondta: a szakszervezet pénzvagyona minimálisan nőtt, viszont az eszközök értéke csökkent. Tehát a vagyont megőriztük és vigyáztunk is rá. Annak ellenére, hogy csökkent az éves költségvetésünk, a pénzeszközök továbbra is rendelkezésre állnak, de a 2013-as esztendő gazdasági szempontból még nehezebb lesz. Kialakult elképzeléseink vannak arra vonatkozóan, hogy hol kell, és hol lehet takarékoskodni.

Ezt követően kérdésekre válaszolt az előadó.

Ezután az Alapszabály Fővárosi Törvényszék által kifogásolt paragrafusainak módosításával kapcsolatos fórumot tartottuk meg. Czövek János elnök megköszönte az új Alapszabály szerkesztésében résztvevők munkáját.

A május 15-i kongresszuson a 2011-ben érvényben lévő Alapszabályon végre kell hajtani az előírt szükséges korrekciókat.

A kidolgozói munkával megbízott Katócs Zsolt EB elnök arról tájékoztatott, hogy az Alapszabályunkkal foglalkozó törvényszéket meg kell győznünk, hogy miért is fontos saját arculatunkra szabni a legfőbb szabályzónkat.

Az első nap zárásaként a tagdíj mértékének és felosztásának módjáról és a szakszervezeti alapon felhalmozott összeg felhasználásának irányelveiről terjesztett elő javaslatot Bazsik István. Az alelnök előterjesztése után vita alakult ki, melyenk során az a közösségi vélemény alakult ki, hogy a jelenlegi tagdíj összege kerül majd a kongresszus elé.

A második nap elején tájékoztató hangzott el az új Hjt.-vel kapcsolatos végrehajtási utasításokról. Czövek János az egyszeri előléptetés lehetőségéről, a várakozási időről, a felmentési időről, a ruházati ellátás anomáliáiról, a lakhatási nehézségekről, majd az újabb átszervezésről (HM FHH-KPH-MH VEK-LEK, AVI) és a verőcei betegotthon átköltöztetésével kapcsolatban adott sok hasznos információt.

Ezt követően a kedvezményes szolgálati időről, a nyugdíjak formáiról és további elképzeléseiről Sörös István tájékoztatta a továbbképzés résztvevőit. A nyugállományú tagozat elnöke miután kiemelte, hogy a nyugdíjrendszer nem a nyugdíjasok ügye, arról beszélt, hogy mi volt a múltban jellemző ellátási forma, majd arról, hogy mit veszíthetünk és mit nyerhetünk a jövőben. Sörös István előadása végén a jelenlegi korkedvezmény és korengedmény, valamint az öregségi nyugdíj fogalmát is tisztázta, majd a veterán-ellátásról fontosságáról is szót ejtett.

A mindenkit érintő nyugdíj téma után az előttünk álló tavaszi szakszervezeti programokat ismertette Szendrei Zoltán.

Az alelnök az igazán gazdag kínálatból külön kiemelte a május 1-jei Liga majálist, a május 11-i kislődi Sóbri Jóska kalandparkban megrendezendő családi napot, az ugyanaznap megrendezendő Balaton körüli kerékpártúrát, a Hosz életében rendkívüli jelentőséggel bíró május 15-i kongresszust és a június 1-2-i országos horgászversenyt is.

A kétnapos továbbképzés végén az Egység 2002 Kft. tájékoztatója hangzott el. Bódis Sándor ügyvezető – egyebek mellett – a fentebb már említett tavaszi programok szervezéséről, valamint a békésszentandrási üdülőnk május eleji nyitásáról is informálta a megjelenteket.

A minden résztvevő szakszervezeti tisztségviselő számára sok hasznos információt adó és kötetlen beszélgetésekre is lehetőséget nyújtó továbbképzés valamennyi résztvevője szerencsésen hazaérkezett.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2017. 10. 31., 10:13
„Soha többé ne legyen olyan helyzet, amely a hősöket és az áldozatokat teremti” – mondta Vargha Tamás miniszterhelyettes, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára október 30-án, hétfőn, Budapesten. A megemlékezésen a Honvédszakszervezetet Czövek János elnök és Sörös István a Hosz Nyugállományú Tagozat elnöke képviselte...
2017. 10. 31., 10:06
Halottak napja alkalmából koszorúzással és gyertyagyújtással emlékezett a Honvédelmi Minisztérium a hazánk területén hősi halált halt magyar és más nemzetiségű katonákra október 30-án, hétfőn. A Honvédszakszervezet részéről Szendrei Zoltán alelnök vett részt a megemlékezésen...
2017-11-13 14:40:40
Tájékoztatjuk Önöket, hogy a Honvédszakszervezet 2017. november 14-15-én tartja Küldöttgyűlését Balatonakarattyán, ezért a jogsegélyszolgálat 2017. november 15-én elmarad. Dr. Karakas Attila jogsegélyszolgálat vezető legközelebb november 22-én (szerdán) 14.00-16.00 óráig tart ügyfélfogadást a Hosz Központi Irodában (1087 Budapest, Kerepesi út 29/b). A bejelentkezés az alábbi telefonszámon történhet...
2017-11-06 09:08:23
Tájékoztatjuk Önöket, hogy Dr. Karakas Attila, a Honvédszakszervezet jogsegélyszolgálatának vezetője az ünnepre való tekintettel 2017. november 08-a (szerda) helyett november 07-én (kedden) 14.00-16.00 óráig tart ügyfélfogadást a Hosz Központi Irodában (1087 Budapest, Kerepesi út 29/b). A bejelentkezés az alábbi telefonszámon történhet...
2017-10-31 11:14:51
2017. október 12-én tartott ülést a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fóruma. A munkáltatók szociális hozzájárulási adója 2018-ban 2,5 százalékkal csökken. A LIGA Szakszervezetek kiállt a 1,5 százalékos munkaerőpiaci járulék eltörléséért. Törvénymódosítás születhet arról, hogy a jövőben a szakszervezeti tisztségviselőt visszahelyezhesse a bíróság.
   MÁSOK ÍRTÁK
2017. 03. 03., 12:20
Nagy hangsúlyt kell fektetni a toborzóirodákban nyújtott szolgáltatásokra, de a példamutató katona a legjobb toborzó.
2017. 03. 03., 12:17
2026-ra a térség egyik legmeghatározóbb haderejévé fejlesztik a Magyar Honvédséget.
2017. 01. 13., 16:44

Esküt tettek a határvadászok

Az illegális migráció növekedése miatt tavaly augusztusban határozott a kormány a Készenléti Rendőrség létszámának növeléséről. A határvadászok elsőként hivatásos állományba vett tagjai január 12-én, csütörtökön tették le az esküt.
2017. 01. 13., 16:40
Márciusban érkeznek meg Szolnokra azok a kiképző, felderítő és futárrepülőgépek, amelyeket a cseh Zlin Aircraft gyártócégtől vásároltak meg a Magyar Honvédségnek.

  JETfly Magazin

Nyugdíjas kollégáikkal együtt ünnepelték alakulatuk napját november 15-én az MH Légijármű Javítóüzem dolgozói. Jogelődjük, az akkori 25. vadászrepülő-hadosztály alárendeltségébe tartozó Tábori Repülőjavító Műhely ezen a napon alakult meg Szentkirályszabadján, 1950-ben.

  Háború Művészete magazin

2017. szeptember elsején megalakult az MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandár. Az egység – és jogelődjei – története évtizedekben mérhető, a különleges műveleti képesség kialakítása viszont csak tizenkét esztendeje kezdődött meg a honvédségnél.