2018. 03. 24. szombat
Gábor, Karina
: 313 Ft   : 254 Ft Benzin: 325 Ft/l   Dízel: 323 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Sörös István lett a NYOK társelnöke

Hosz  |  2013. 05. 28., 15:12

Május 28-án ülésezett a nyugdíjasok többségét tömörítő érdekvédelmi szervezet, a Nyugdíjasok Országos Képviselete (NYOK) legfelsőbb döntéshozó szerve, az Országos Képviseleti Tanács. Az eseményen a szakszervezetünket képviselő Sörös Istvánt a NYOK társelnökévé választották. Gratulálunk, Pista! További részleteket az alábbiakban olvashatnak...

A Nyugdíjasok Országos Képviselete 22 éve müködő szervezet. Müködésének középpontjában – a kezdetektől fogva – az idősek érdekképviselete áll. Munkacsoportjai, bizottságágai folyamatosan elemzik, értékelik az idősek helyzetét, ajánlásokat fogalmaz meg egy-egy területen a méltó időskor érdekében. Kutatásokat kezdeményez, illetve ismer meg, azok megállapításait mühelymunkák, konferenciák, Idősek Akadémiája keretében közreadja.

Tagszervezetei egymással egyenrangú partneri kapcsolatban állnak. Szakmai munkájába tagszervezetei tagokat delegálhatnak, akik munkacsoportjaiba, bizottságaiba dolgoznak.   

Tagszervezeteink a 2013. évben a következő munkacsoportok munkájában vehetnek részt:

·        egészség munkacsoport;

·        szociális biztonság (nyugdíj) munkacsoport;

·        közösséghez való jog (a területi ellátás kérdéseivel foglalkozó) munkacsoport;

·        az értelmes és értékes elfoglaltsághoz való jog (a munka és a tanulás kérdéseivel foglalkozó) munkacsoport;

·        a rólunk alkotott kép formálásáért munkacsoport (kommunikáció, Idősek Akadémiája stb.)

Új munkacsoport létrehozására év közben is lehet javaslatot tenni.

A 2013. évben is müködnek a bizottságaink:

·        a megyei elnökök bizottsága;

·        a közgazdasági bizottság;

·        az etikai és jogi bizottság;

·        az ellenőrző bizottság.

A 2013. évben is folytatjuk, illetve a helyszínét bővítjük az Idősek Akadémiája rendezvénysorozatnak, amely az időseket érintő leglényegesebb közéleti és más kérdéseket tüzi napirendjére. A rendezvény szeretne valamennyi tagszervezethez, valamennyi megyébe eljutni. Ebben a munkában számítunk a Konzultatív Tanács tagjaira, akik egy-egy szakmai terület elismert szakértői. A munkába további szakértőket vonunk be. A korábban megkeresett előadók szervezetünkben önkéntes munkát végeztek. Az eddigi megkeresések azt igazolják, erre a felajánlásra idén is számíthatunk.

E fórumok azért is fontosak, mert úgy tünik, egyre fontosabb kommunikációs csatornánkká válik.

Ugyanakkor szeretnénk ebben az évben is konferenciát kezdeményezni. Ennek az előkészületei folynak. Sopronban fog sor kerülni rá. A konferencia az Idősek Európai Háza Alapítvány, a Sopron Egészségügyéért Alapítvány, a Magyar Ápolási Egyesület Szociális Szekciója, a Soproni Szociális Intézmény, az Idős Emberek Gondozásáért Alapítvány és a NYOK Szociális Bizottsága (közösséghez való jog) szakmai együttmüködésének keretében jön létre. A konferencia megszervezésére „A demens betegek ellátásának kihívásai.  Egészségügyi, szociális és társadalmi feladatok” címmel kerül sor. 2013. június 13-14-én a Pannónia Hotel és Konferencia Központban (Sopron, Várkerület 75.sz.)

Idén is szeretnénk megszervezni azt a 2 vagy 3 napos tanácskozást, amely mélyebben adna lehetőséget a szervezet előtt álló feladatok megbeszélésére (szervezetfejlesztés).

A 2013. évben a NYOK munkájában megjelennek olyan feladatok is, amelyek tulajdonképpen nem újak, az elmúlt években is kihívást jelentettek. A következő években azonban már nagy számban fognak kikerülni a munkaerőpiacról a 60 év körüli emberek. A „fiatal”, 60-65 év körüli nyugdíjasok megjelenésére fel kell készülnünk. Arra a kihívásra, amelyet az általuk megfogalmazott új igények fognak jelenteni, megfelelő válaszokat kell adnunk. Ebben szakmai támogatást kell adnunk tagszervezeteinknek.

További fontos feladata a 2013-as évnek, a tagszervezetek szakmai munkájának támogatása azokon a területeken, ahol azt igénylik. Korábban jelezték, hogy jogi tanácsadásra, gazdálkodási ismeretekre, pályázatfigyelésre lenne szükségük. Az együttmüködést erősítenünk kell a különböző civilek szervezetekkel. Közösen kell megtalálni azokat az eszközöket, amelyekkel az idősek érdekeit határozottan és megfelelő szinten tudjuk megjelenítetni és képviselni.

Szeretnénk eddigi eredményeinket, tekintélyünket, rangunkat mind a hazai, mind pedig, a nemzetközi idősmozgalomban megőrizni és megerősíteni; rugalmasan alkalmazkodni a változó körülményekhez. Meg kell keresni azokat a lehetőségeket, tevékenységi formákat, amelyek által tagszervezeteinknek, és általuk az idősek elvárásainak egyre határozottabban és szakmailag megalapozottabban tudunk megfelelni.

 Többek között döntöttek a szervezet 2012 évi költségvetési beszámolójáról, és a munkaprogram tervezetéről is.  

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2018. 01. 18., 14:58
Minden évben az adóbevallások leadásával együtt nyilatkozhatunk adónk 1+1%-ának felajánlásáról. Kérjük Tagjainkat és Szimpatizánsainkat, hogy az idén is támogassák adójuk 1%-val a Honvédszakszervezet által alapított Katonákért Közhasznú Alapítványt.
2018. 03. 13., 11:58
A LIGA Nyugdíjas Bizottság alakuló ülését 2018. március 09-én tartotta meg, ahol egyhangú döntéssel Bálint Zoltánt a Hosz Nyugállományú Tagozat székesfehérvári alapszervezetének vezetőjét választotta meg a Bizottság vezetőjévé.
2018. 03. 21., 10:04
2018. február 16-án Székesfehérváron, február 20-án Kaposváron, február 23-án Veszprémben tartott tájékoztatót Czövek János elnök. A tájékoztatókon hangsúlyozta a Honvédszakszervezet azon törekvéseit, melyek a katonák jobb élet- és szolgálati körülményeit, valamint anyagi elismerését szolgálják…
2018-03-13 13:06:40
Tizenötödik alkalommal rendezte meg a Honvédelmi Minisztérium a Katonaözvegyek Országos Találkozóját a Stefánia Palota − Honvéd Kulturális Központban március 8-án. A Honvédszakszervezetet Szendrei Zoltán alelnök képviselte a rendezvényen...
2018-03-13 11:07:08
„170 évvel ezelőtt Magyarország védekezett, mert megtámadták, mert a hazát meg kellett menteni. Ezt üzeni nekünk 1848/49 forradalma és szabadságharca” – mondta Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes március 12-én, hétfőn, a tárca társadalmi szervezetek részére rendezett központi ünnepségén. A Honvédszakszervezetet Czövek János elnök képviselte a rendezvényen...
   MÁSOK ÍRTÁK
2017. 03. 03., 12:20
Nagy hangsúlyt kell fektetni a toborzóirodákban nyújtott szolgáltatásokra, de a példamutató katona a legjobb toborzó.
2017. 03. 03., 12:17
2026-ra a térség egyik legmeghatározóbb haderejévé fejlesztik a Magyar Honvédséget.
2017. 01. 13., 16:44

Esküt tettek a határvadászok

Az illegális migráció növekedése miatt tavaly augusztusban határozott a kormány a Készenléti Rendőrség létszámának növeléséről. A határvadászok elsőként hivatásos állományba vett tagjai január 12-én, csütörtökön tették le az esküt.
2017. 01. 13., 16:40
Márciusban érkeznek meg Szolnokra azok a kiképző, felderítő és futárrepülőgépek, amelyeket a cseh Zlin Aircraft gyártócégtől vásároltak meg a Magyar Honvédségnek.

  JETfly Magazin

2018. március 22-én, csütörtökön este lezuhant a Török Légierő egyik F-16C típusú vadászbombázója az ország középső területén, Nevsehir tartomány közelében, Közép-Anatóliában.

  Háború Művészete magazin

A közelmúltban felvételek jelentek meg a Kínai Népi Felszabadító Hadsereg Type 59 harckocsijának távirányítású változatáról, melyet tesztelés közben örökítettek meg. Ez az első alkalom, hogy nyilvánosságra hoztak felvételeket erről a távolról irányított kínai tankról.