2024. 05. 29. szerda
Magdolna
: 385 Ft   : 355 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Sörös István lett a NYOK társelnöke

Hosz  |  2013. 05. 28., 15:12

Május 28-án ülésezett a nyugdíjasok többségét tömörítő érdekvédelmi szervezet, a Nyugdíjasok Országos Képviselete (NYOK) legfelsőbb döntéshozó szerve, az Országos Képviseleti Tanács. Az eseményen a szakszervezetünket képviselő Sörös Istvánt a NYOK társelnökévé választották. Gratulálunk, Pista! További részleteket az alábbiakban olvashatnak...

A Nyugdíjasok Országos Képviselete 22 éve müködő szervezet. Müködésének középpontjában – a kezdetektől fogva – az idősek érdekképviselete áll. Munkacsoportjai, bizottságágai folyamatosan elemzik, értékelik az idősek helyzetét, ajánlásokat fogalmaz meg egy-egy területen a méltó időskor érdekében. Kutatásokat kezdeményez, illetve ismer meg, azok megállapításait mühelymunkák, konferenciák, Idősek Akadémiája keretében közreadja.

Tagszervezetei egymással egyenrangú partneri kapcsolatban állnak. Szakmai munkájába tagszervezetei tagokat delegálhatnak, akik munkacsoportjaiba, bizottságaiba dolgoznak.   

Tagszervezeteink a 2013. évben a következő munkacsoportok munkájában vehetnek részt:

·        egészség munkacsoport;

·        szociális biztonság (nyugdíj) munkacsoport;

·        közösséghez való jog (a területi ellátás kérdéseivel foglalkozó) munkacsoport;

·        az értelmes és értékes elfoglaltsághoz való jog (a munka és a tanulás kérdéseivel foglalkozó) munkacsoport;

·        a rólunk alkotott kép formálásáért munkacsoport (kommunikáció, Idősek Akadémiája stb.)

Új munkacsoport létrehozására év közben is lehet javaslatot tenni.

A 2013. évben is müködnek a bizottságaink:

·        a megyei elnökök bizottsága;

·        a közgazdasági bizottság;

·        az etikai és jogi bizottság;

·        az ellenőrző bizottság.

A 2013. évben is folytatjuk, illetve a helyszínét bővítjük az Idősek Akadémiája rendezvénysorozatnak, amely az időseket érintő leglényegesebb közéleti és más kérdéseket tüzi napirendjére. A rendezvény szeretne valamennyi tagszervezethez, valamennyi megyébe eljutni. Ebben a munkában számítunk a Konzultatív Tanács tagjaira, akik egy-egy szakmai terület elismert szakértői. A munkába további szakértőket vonunk be. A korábban megkeresett előadók szervezetünkben önkéntes munkát végeztek. Az eddigi megkeresések azt igazolják, erre a felajánlásra idén is számíthatunk.

E fórumok azért is fontosak, mert úgy tünik, egyre fontosabb kommunikációs csatornánkká válik.

Ugyanakkor szeretnénk ebben az évben is konferenciát kezdeményezni. Ennek az előkészületei folynak. Sopronban fog sor kerülni rá. A konferencia az Idősek Európai Háza Alapítvány, a Sopron Egészségügyéért Alapítvány, a Magyar Ápolási Egyesület Szociális Szekciója, a Soproni Szociális Intézmény, az Idős Emberek Gondozásáért Alapítvány és a NYOK Szociális Bizottsága (közösséghez való jog) szakmai együttmüködésének keretében jön létre. A konferencia megszervezésére „A demens betegek ellátásának kihívásai.  Egészségügyi, szociális és társadalmi feladatok” címmel kerül sor. 2013. június 13-14-én a Pannónia Hotel és Konferencia Központban (Sopron, Várkerület 75.sz.)

Idén is szeretnénk megszervezni azt a 2 vagy 3 napos tanácskozást, amely mélyebben adna lehetőséget a szervezet előtt álló feladatok megbeszélésére (szervezetfejlesztés).

A 2013. évben a NYOK munkájában megjelennek olyan feladatok is, amelyek tulajdonképpen nem újak, az elmúlt években is kihívást jelentettek. A következő években azonban már nagy számban fognak kikerülni a munkaerőpiacról a 60 év körüli emberek. A „fiatal”, 60-65 év körüli nyugdíjasok megjelenésére fel kell készülnünk. Arra a kihívásra, amelyet az általuk megfogalmazott új igények fognak jelenteni, megfelelő válaszokat kell adnunk. Ebben szakmai támogatást kell adnunk tagszervezeteinknek.

További fontos feladata a 2013-as évnek, a tagszervezetek szakmai munkájának támogatása azokon a területeken, ahol azt igénylik. Korábban jelezték, hogy jogi tanácsadásra, gazdálkodási ismeretekre, pályázatfigyelésre lenne szükségük. Az együttmüködést erősítenünk kell a különböző civilek szervezetekkel. Közösen kell megtalálni azokat az eszközöket, amelyekkel az idősek érdekeit határozottan és megfelelő szinten tudjuk megjelenítetni és képviselni.

Szeretnénk eddigi eredményeinket, tekintélyünket, rangunkat mind a hazai, mind pedig, a nemzetközi idősmozgalomban megőrizni és megerősíteni; rugalmasan alkalmazkodni a változó körülményekhez. Meg kell keresni azokat a lehetőségeket, tevékenységi formákat, amelyek által tagszervezeteinknek, és általuk az idősek elvárásainak egyre határozottabban és szakmailag megalapozottabban tudunk megfelelni.

 Többek között döntöttek a szervezet 2012 évi költségvetési beszámolójáról, és a munkaprogram tervezetéről is.  

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2024. 05. 07., 10:09
A kihasználtságra és a tapasztalatokra való tekintettel a szerdai meghosszabbított nyitva tartást kizárólag előzetes egeztetés alapján biztosítjuk!
2022. 07. 19., 11:59
A LIGA Szakszervezetek támogatásával a csatolt linken szereplő üdülési lehetőségeket érhetik el tajgaink a 2024-es évben. Ehhez mindössze rendszeres tagdíjfizetés és a tagkártya felmutatása szükséges.
2024. 05. 29., 10:52
Tájékoztató a Hész XVIII. Országos Horgászversenyéről 2024. június 29-30. A HÉSZ Központi Iroda, az MH Kiss József 86. Helikopterdandár Tiszamenti Katonai Repülősök alapszervezetének közreműködésével 2024. június 29-30-án horgászversenyt szervez a kengyeli (Szolnok, Martfű térsége) Crazy Carp Lake horgásztavon...

  JETfly Magazin

Az első nyári hónapban repülőnapot rendeznek többek között Dunakeszin, Kadarkúton és Budaörsön is, a Múzeumok Éjszakáján pedig szintén több helyszínen várják a repülés rajongóit!

  Háború Művészete magazin

A Roszatom nukleáris üzemanyagot gyártó részlegéhez, a TVEL-hez tartozó Csepecki Gépgyárban megkezdték azoknak a speciális spirálbordás titáncsöveknek a gyártását, amelyek a világ majdani legnagyobb atomjégtörő hajóján a gőzfejlesztők szerkezeti merevségét biztosítják.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.