2018. 01. 18. csütörtök
Piroska
: 308 Ft   : 252 Ft Benzin: 325 Ft/l   Dízel: 323 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Sörös István lett a NYOK társelnöke

Hosz  |  2013. 05. 28., 15:12

Május 28-án ülésezett a nyugdíjasok többségét tömörítő érdekvédelmi szervezet, a Nyugdíjasok Országos Képviselete (NYOK) legfelsőbb döntéshozó szerve, az Országos Képviseleti Tanács. Az eseményen a szakszervezetünket képviselő Sörös Istvánt a NYOK társelnökévé választották. Gratulálunk, Pista! További részleteket az alábbiakban olvashatnak...

A Nyugdíjasok Országos Képviselete 22 éve müködő szervezet. Müködésének középpontjában – a kezdetektől fogva – az idősek érdekképviselete áll. Munkacsoportjai, bizottságágai folyamatosan elemzik, értékelik az idősek helyzetét, ajánlásokat fogalmaz meg egy-egy területen a méltó időskor érdekében. Kutatásokat kezdeményez, illetve ismer meg, azok megállapításait mühelymunkák, konferenciák, Idősek Akadémiája keretében közreadja.

Tagszervezetei egymással egyenrangú partneri kapcsolatban állnak. Szakmai munkájába tagszervezetei tagokat delegálhatnak, akik munkacsoportjaiba, bizottságaiba dolgoznak.   

Tagszervezeteink a 2013. évben a következő munkacsoportok munkájában vehetnek részt:

·        egészség munkacsoport;

·        szociális biztonság (nyugdíj) munkacsoport;

·        közösséghez való jog (a területi ellátás kérdéseivel foglalkozó) munkacsoport;

·        az értelmes és értékes elfoglaltsághoz való jog (a munka és a tanulás kérdéseivel foglalkozó) munkacsoport;

·        a rólunk alkotott kép formálásáért munkacsoport (kommunikáció, Idősek Akadémiája stb.)

Új munkacsoport létrehozására év közben is lehet javaslatot tenni.

A 2013. évben is müködnek a bizottságaink:

·        a megyei elnökök bizottsága;

·        a közgazdasági bizottság;

·        az etikai és jogi bizottság;

·        az ellenőrző bizottság.

A 2013. évben is folytatjuk, illetve a helyszínét bővítjük az Idősek Akadémiája rendezvénysorozatnak, amely az időseket érintő leglényegesebb közéleti és más kérdéseket tüzi napirendjére. A rendezvény szeretne valamennyi tagszervezethez, valamennyi megyébe eljutni. Ebben a munkában számítunk a Konzultatív Tanács tagjaira, akik egy-egy szakmai terület elismert szakértői. A munkába további szakértőket vonunk be. A korábban megkeresett előadók szervezetünkben önkéntes munkát végeztek. Az eddigi megkeresések azt igazolják, erre a felajánlásra idén is számíthatunk.

E fórumok azért is fontosak, mert úgy tünik, egyre fontosabb kommunikációs csatornánkká válik.

Ugyanakkor szeretnénk ebben az évben is konferenciát kezdeményezni. Ennek az előkészületei folynak. Sopronban fog sor kerülni rá. A konferencia az Idősek Európai Háza Alapítvány, a Sopron Egészségügyéért Alapítvány, a Magyar Ápolási Egyesület Szociális Szekciója, a Soproni Szociális Intézmény, az Idős Emberek Gondozásáért Alapítvány és a NYOK Szociális Bizottsága (közösséghez való jog) szakmai együttmüködésének keretében jön létre. A konferencia megszervezésére „A demens betegek ellátásának kihívásai.  Egészségügyi, szociális és társadalmi feladatok” címmel kerül sor. 2013. június 13-14-én a Pannónia Hotel és Konferencia Központban (Sopron, Várkerület 75.sz.)

Idén is szeretnénk megszervezni azt a 2 vagy 3 napos tanácskozást, amely mélyebben adna lehetőséget a szervezet előtt álló feladatok megbeszélésére (szervezetfejlesztés).

A 2013. évben a NYOK munkájában megjelennek olyan feladatok is, amelyek tulajdonképpen nem újak, az elmúlt években is kihívást jelentettek. A következő években azonban már nagy számban fognak kikerülni a munkaerőpiacról a 60 év körüli emberek. A „fiatal”, 60-65 év körüli nyugdíjasok megjelenésére fel kell készülnünk. Arra a kihívásra, amelyet az általuk megfogalmazott új igények fognak jelenteni, megfelelő válaszokat kell adnunk. Ebben szakmai támogatást kell adnunk tagszervezeteinknek.

További fontos feladata a 2013-as évnek, a tagszervezetek szakmai munkájának támogatása azokon a területeken, ahol azt igénylik. Korábban jelezték, hogy jogi tanácsadásra, gazdálkodási ismeretekre, pályázatfigyelésre lenne szükségük. Az együttmüködést erősítenünk kell a különböző civilek szervezetekkel. Közösen kell megtalálni azokat az eszközöket, amelyekkel az idősek érdekeit határozottan és megfelelő szinten tudjuk megjelenítetni és képviselni.

Szeretnénk eddigi eredményeinket, tekintélyünket, rangunkat mind a hazai, mind pedig, a nemzetközi idősmozgalomban megőrizni és megerősíteni; rugalmasan alkalmazkodni a változó körülményekhez. Meg kell keresni azokat a lehetőségeket, tevékenységi formákat, amelyek által tagszervezeteinknek, és általuk az idősek elvárásainak egyre határozottabban és szakmailag megalapozottabban tudunk megfelelni.

 Többek között döntöttek a szervezet 2012 évi költségvetési beszámolójáról, és a munkaprogram tervezetéről is.  

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2018. 01. 18., 15:10
A tavalyi esztendőhöz hasonlóan zsúfolásig megtelt a Honvéd Sportegyesületek Országos Szövetségének 2018-as sportnaptára is. A tervezett programok kiemelt elemei lesznek a „170 éves a Magyar Honvédség” rendezvénysorozat sporteseményei.
2018. 01. 17., 12:08
2018. január végén a jelenlegi székházból a 1112 Budapest, Sasadi út 170-alá költözik a LIGA Szakszervezetek. A költözés miatt 2018. január 17-től előreláthatólag február elsejéig a vezetékes telefonvonalak ideiglenesen nem elérhetőek, ezért kérik, hogy a munkatársakat (a honlapon is rajta lévő) mobilszámaikon hívják!
2018. 01. 16., 15:01
„A parancsot teljesítő katonák az éhség, a fagy és a reménytelenség ellenére vissza akartak jutni az akkor már kényszerpályán vergődő országba, a hazájukba” – mondta Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes azon a megemlékezésen, amelyet a doni katasztrófa 75. évfordulója alkalmából rendeztek január 12-én a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeumban. A Honvédszakszervezetet Lippai Csaba érdekvédelmi ügyvivő képviselte a megemlékezésen...
2018. 01. 12., 10:11
Új parancsnoka van – Korom Ferenc vezérőrnagy személyében – az MH Összhaderőnemi Parancsnokságnak. A parancsnoki beosztás átadás-átvételét január 11-én, csütörtökön tartották Székesfehérváron. A rendezvényen a Honvédszakszervezetet Czövek János elnök képviselte...
2018-01-09 14:33:54
2018. január 2-től visszavonásig érvényes Vodafone Flotta promóció keretében kedvező, kamatmentes készülék részletfizetési lehetőségeket és korlátlan belföldi-, valamint EU-n belüli beszélgetést kínál a Vodafone...
2018-01-09 12:45:45
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy dr. Karakas Attila jogsegélyszolgálat vezető tárgyalás miatt 2018. január 10-e helyett január 11-én 14.00-16.00 óráig tart ügyfélszolgálatot a Hosz Központi Irodában (1087 Budapest, Kerepesi út 29/b.). A bejelentkezés az alábbi telefonszámon történhet...
   MÁSOK ÍRTÁK
2017. 03. 03., 12:20
Nagy hangsúlyt kell fektetni a toborzóirodákban nyújtott szolgáltatásokra, de a példamutató katona a legjobb toborzó.
2017. 03. 03., 12:17
2026-ra a térség egyik legmeghatározóbb haderejévé fejlesztik a Magyar Honvédséget.
2017. 01. 13., 16:44

Esküt tettek a határvadászok

Az illegális migráció növekedése miatt tavaly augusztusban határozott a kormány a Készenléti Rendőrség létszámának növeléséről. A határvadászok elsőként hivatásos állományba vett tagjai január 12-én, csütörtökön tették le az esküt.
2017. 01. 13., 16:40
Márciusban érkeznek meg Szolnokra azok a kiképző, felderítő és futárrepülőgépek, amelyeket a cseh Zlin Aircraft gyártócégtől vásároltak meg a Magyar Honvédségnek.

  JETfly Magazin

Gyűlnek a viharfelhők a bolgár repülős égen, legalábbis ami a hadrendben lévő típusok üzembentartását illeti. Legújabb áldozat a Szu-25-ös flotta, mely 2017. december 14. óta nem repülhet és komoly kérdés, hogy fog-e újra.

  Háború Művészete magazin

Jakutszk repülőterén január 11-én extrém időjárási körülmények között megkezdődött a Moszkvai Helikoptergyártó Üzem Mi-171A2 típusának tesztrepülése. A helikoptert a Volga-Dnyeper légitársaság An-124-100 Ruszlán teherszállító repülőgépe szállította a helyszínre.