2024. 07. 27. szombat
Liliána, Olga
: 392 Ft   : 361 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Sörös István lett a NYOK társelnöke

Hosz  |  2013. 05. 28., 15:12

Május 28-án ülésezett a nyugdíjasok többségét tömörítő érdekvédelmi szervezet, a Nyugdíjasok Országos Képviselete (NYOK) legfelsőbb döntéshozó szerve, az Országos Képviseleti Tanács. Az eseményen a szakszervezetünket képviselő Sörös Istvánt a NYOK társelnökévé választották. Gratulálunk, Pista! További részleteket az alábbiakban olvashatnak...

A Nyugdíjasok Országos Képviselete 22 éve müködő szervezet. Müködésének középpontjában – a kezdetektől fogva – az idősek érdekképviselete áll. Munkacsoportjai, bizottságágai folyamatosan elemzik, értékelik az idősek helyzetét, ajánlásokat fogalmaz meg egy-egy területen a méltó időskor érdekében. Kutatásokat kezdeményez, illetve ismer meg, azok megállapításait mühelymunkák, konferenciák, Idősek Akadémiája keretében közreadja.

Tagszervezetei egymással egyenrangú partneri kapcsolatban állnak. Szakmai munkájába tagszervezetei tagokat delegálhatnak, akik munkacsoportjaiba, bizottságaiba dolgoznak.   

Tagszervezeteink a 2013. évben a következő munkacsoportok munkájában vehetnek részt:

·        egészség munkacsoport;

·        szociális biztonság (nyugdíj) munkacsoport;

·        közösséghez való jog (a területi ellátás kérdéseivel foglalkozó) munkacsoport;

·        az értelmes és értékes elfoglaltsághoz való jog (a munka és a tanulás kérdéseivel foglalkozó) munkacsoport;

·        a rólunk alkotott kép formálásáért munkacsoport (kommunikáció, Idősek Akadémiája stb.)

Új munkacsoport létrehozására év közben is lehet javaslatot tenni.

A 2013. évben is müködnek a bizottságaink:

·        a megyei elnökök bizottsága;

·        a közgazdasági bizottság;

·        az etikai és jogi bizottság;

·        az ellenőrző bizottság.

A 2013. évben is folytatjuk, illetve a helyszínét bővítjük az Idősek Akadémiája rendezvénysorozatnak, amely az időseket érintő leglényegesebb közéleti és más kérdéseket tüzi napirendjére. A rendezvény szeretne valamennyi tagszervezethez, valamennyi megyébe eljutni. Ebben a munkában számítunk a Konzultatív Tanács tagjaira, akik egy-egy szakmai terület elismert szakértői. A munkába további szakértőket vonunk be. A korábban megkeresett előadók szervezetünkben önkéntes munkát végeztek. Az eddigi megkeresések azt igazolják, erre a felajánlásra idén is számíthatunk.

E fórumok azért is fontosak, mert úgy tünik, egyre fontosabb kommunikációs csatornánkká válik.

Ugyanakkor szeretnénk ebben az évben is konferenciát kezdeményezni. Ennek az előkészületei folynak. Sopronban fog sor kerülni rá. A konferencia az Idősek Európai Háza Alapítvány, a Sopron Egészségügyéért Alapítvány, a Magyar Ápolási Egyesület Szociális Szekciója, a Soproni Szociális Intézmény, az Idős Emberek Gondozásáért Alapítvány és a NYOK Szociális Bizottsága (közösséghez való jog) szakmai együttmüködésének keretében jön létre. A konferencia megszervezésére „A demens betegek ellátásának kihívásai.  Egészségügyi, szociális és társadalmi feladatok” címmel kerül sor. 2013. június 13-14-én a Pannónia Hotel és Konferencia Központban (Sopron, Várkerület 75.sz.)

Idén is szeretnénk megszervezni azt a 2 vagy 3 napos tanácskozást, amely mélyebben adna lehetőséget a szervezet előtt álló feladatok megbeszélésére (szervezetfejlesztés).

A 2013. évben a NYOK munkájában megjelennek olyan feladatok is, amelyek tulajdonképpen nem újak, az elmúlt években is kihívást jelentettek. A következő években azonban már nagy számban fognak kikerülni a munkaerőpiacról a 60 év körüli emberek. A „fiatal”, 60-65 év körüli nyugdíjasok megjelenésére fel kell készülnünk. Arra a kihívásra, amelyet az általuk megfogalmazott új igények fognak jelenteni, megfelelő válaszokat kell adnunk. Ebben szakmai támogatást kell adnunk tagszervezeteinknek.

További fontos feladata a 2013-as évnek, a tagszervezetek szakmai munkájának támogatása azokon a területeken, ahol azt igénylik. Korábban jelezték, hogy jogi tanácsadásra, gazdálkodási ismeretekre, pályázatfigyelésre lenne szükségük. Az együttmüködést erősítenünk kell a különböző civilek szervezetekkel. Közösen kell megtalálni azokat az eszközöket, amelyekkel az idősek érdekeit határozottan és megfelelő szinten tudjuk megjelenítetni és képviselni.

Szeretnénk eddigi eredményeinket, tekintélyünket, rangunkat mind a hazai, mind pedig, a nemzetközi idősmozgalomban megőrizni és megerősíteni; rugalmasan alkalmazkodni a változó körülményekhez. Meg kell keresni azokat a lehetőségeket, tevékenységi formákat, amelyek által tagszervezeteinknek, és általuk az idősek elvárásainak egyre határozottabban és szakmailag megalapozottabban tudunk megfelelni.

 Többek között döntöttek a szervezet 2012 évi költségvetési beszámolójáról, és a munkaprogram tervezetéről is.  

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2024. 05. 07., 10:09
A kihasználtságra és a tapasztalatokra való tekintettel a szerdai meghosszabbított nyitva tartást kizárólag előzetes egeztetés alapján biztosítjuk!
2024. 07. 25., 13:35
A Magyar Közlöny 2024. évi 69. számában 2024. június 28-án kihirdetésre került a honvédek jogállásáról szóló 137/2024. (VI. 28.) Korm. rendelet (Hjkr.)
2024. 07. 26., 09:48
2024.07.23-án Bazsik István elnök és Jakubik András érdekvédelmi ügyvivő tartott tájékoztatót Tatán
2024. 07. 15., 10:35
Az elmúlt napok ránk törő forrósága tette igazán népszerűvé a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet központi rendezvényét a Ceglédi Gyógyfürdő és Szabadidőközpont, valamint a hozzátartozó Aquaparki csúszdapark területén, immáron tizennyolcadik alkalommal.

  JETfly Magazin

2024. július 22-én újabb mérföldkövet jelentő eseményt regisztrálhatott a Szlovák Légierő: megérkezett az első két F-16 Block 70 vadászbombázó északi szomszédunk Malacky-Kuchyňa Légibázisára.

  Háború Művészete magazin

„Ma lőnek először, szerencsére hozzáértő személyzet kezelésében” – nyugtázta elégedetten az új Leopard harckocsikról és a frissen képzett kezelőszemélyzetről dr. Nagy Norbert őrnagy.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.