2024. 05. 21. kedd
Konstantin
: 388 Ft   : 358 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Nagymaroson már viszonylagos nyugalom van

Hosz  |  2013. 06. 12., 14:03

Noha Nagymarosnál már június 8-án tetőzött az árvíz, még június 12-i ottlétünk alkalmával is nagyon sok katona vett részt az árvízvédelmi munkálatokban. Az MH 54. Veszprém Radarezred és az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred közel száz katonája még mindig a védműveken dolgozott, de a búvárok is folyamatosan figyelték azokat az árvízi pajzsokat, melyek az utcák végét zárják le. Nagymaroson már viszonylagos nyugalom van, a helyi védekezés prognosztizálhatóan e hét végéig tart... 

Június 9-óta naponta mintegy kettőszáz katona vett részt a Duna nagymarosi szakaszának védelmében. A katonák 12 órás váltásban több védelmi vonalat is kiépítettek. A vízügyi és a katsztrófavédelmi szakemberek irányítása mellett a katonák olyan vízbetöréseket is megakadályoztak, amelyek - nyugodtan mondhatjuk - megmentették Nagymaros települést.  

Csurgó Attila ezredes irányította ezen a szakaszon a katonák tevékenységét. Az MH 1. Tüzszerész és Hadihajós Ezred parancsnoka kérdésünkre válaszolva a helyszínen elmondta: Nagymaros térségében is rendkívül magas volt a vízállás, hiszen közel 9 méteren tetőzött a Duna. Most, az áradás levonulásakor arra kell összpontosítani, hogy a kiépített magas és stabil védmüvek esetleges bedőlését megakadályozzuk. Ezért most azon dolgozunk, hogy a védmüveket már gépi eszközökkel is megközelíthessék a szakemberek.  

Kuti Ferenc mérnök őrnagy irányította a veszprémi radaros katonák munkáját. A közel száz katona a századparancsnok vezetésével éppen a második-, illetve a harmadik védelmi vonalat bontotta. Az őrnagy szerkesztőnknek kiemelte: nagyon jó együttmüködés alakult ki a kataztrófavédelem, a tüzoltóság, a vízügy és a rendőrség munkatársaival. A katonák a helyszínen elmondták, hogy a pihentetést és az ellátást is jól megoldották a helyi parancsnokok.   

A helyi lakosság június 9-én, vasárnap, a Duna tetőzését kísérő áldozatos munka idején azzal köszönte meg a katonák erőfeszítését, hogy pogácsát és nagy mennyiségben palacsintát is sütött az árvízvédelmi munkákban résztvevő katonáknak. Tarnai Richárd kormánymegbízott, a megyei védelmi bizottság vezetője a helyszínen tartott rögtönzött sajtótájékoztatón megerősítette, hogy a helyiek nagyon elégedettek a katonák áldozatos munkájával.  

Várkonyi Melinda főhadnagytól, az ezred kommunikációs tisztjétől még megtudtuk, hogy az ár levonulása miatt a védekezés hamarosan megszünik, ám az erők továbbra is itt maradnak, a katonák készenléte ezután is folyamatos lesz.  

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2024. 05. 07., 10:09
A kihasználtságra és a tapasztalatokra való tekintettel a szerdai meghosszabbított nyitva tartást kizárólag előzetes egeztetés alapján biztosítjuk!
2022. 07. 19., 11:59
A LIGA Szakszervezetek támogatásával a csatolt linken szereplő üdülési lehetőségeket érhetik el tajgaink a 2024-es évben. Ehhez mindössze rendszeres tagdíjfizetés és a tagkártya felmutatása szükséges.

  JETfly Magazin

Nem könnyű a semleges országok élete. Pláne nem, ha kicsik és védelmi iparuk nem fejlett. Így járt Ausztria is: éppen ezért jelent most komoly fejtörést légierejének fejlesztése.

  Háború Művészete magazin

Az Airbus Helicopters friss bejelentése értelmében, új rendelés érkezett a H145M típusú könnyű, többfeladatú forgószárnyasra: Brunei hat példányt rendelt a hazánk által is hadrendbe állított helikopterből.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.