2023. 03. 23. csütörtök
Emőke
: 390 Ft   : 362 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Plenáris ülést tartott az OKÉT

Hosz  |  2013. 06. 18., 14:33

Az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanács (OKÉT) - a szakszervezeti oldal kezdeményezésére - június 18-án plenáris ülést tartott. A munkavállalói oldal egyeztetése utáni, a Nemzetgazdasági Minisztériumban (NGM) megtartott esemény napirenjén a közszolgálati munkavállalók 2013. évi bér- és kereseti helyzetének alakulása, a kompenzációs rendszer hatályosulásának tapasztalatai, valamint a közszféra 2014. évi béreinek alakulásáról szóló előzetes konzultáció szerepelt. Az eseményen a kormányzati oldalt dr. Modori László fogalakoztatásért felelős helyettes államtitkár, illetve Banai Péter költségvetésért felelős helyettes államtitkár, míg szakszervezetünket Szendrei Zoltán alelnök képviselte...   

Konföderációk képviselői meglepetéssel tapasztalták, hogy a 2014 évi bérekről szóló napirendi pont már nem kerül tárgyalásra. Ezért napirend előtti kérdésekkel próbálták a közszféra dolgozói nehéz helyzetét felvázolni.

Először a most sajtóba került Varga csomag negatív hatásairól esett szó. Aztán a közszférában dolgozók 65 éven felüliek ellátásáról, a közszolgálati életpálya modell bevezetésének szükségességéről tárgyaltak. Emellett szó esett a közfoglalkoztatottak alacsony átlagkeresetéről is, ami sok helyen a szakmai minimum bért sem éri el. Tulajdonképpen a valós helyzetkép bemutatása után érkeztek a kormányzati oldalról a nem túl kedvező válaszok.

Először a munkavállalói oldal ajánlatait utasították el. Elhangzott ugyanis, hogy még nincsenek abban a helyzetben, hogy a 20%-os bérkövetelésről egyeztessenek, csak ha már költségvetés főszámait látják.

 

 

 

A havi 10 ezer forintos Erzsébet utalvány visszamenőleg történő kifizetésének lehetőségéről pedig az hangzott el, hogy bár szeretnék, de nem látnak 90 milliárd forintot rendelkezésre álló forrást. Arra nem tértek ki, hogy esetleg látnak-e esélyt egyéb kifizetésre év végéig. Hozzátették a kormány képviselői, hogy az ország jelenlegi helyzetében nem tudnak konkrét ajánlatot tenni.

 

Fotók: Kiséri-Nagy Ferenc

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2022-12-21 09:58:36
A Honvédszakszervezet tisztségviselői és alapszervezet vezetői 2022. december hónapban felmérték a rászoruló katonacsaládok számát. A felmérés eredményeként a katonacsaládok részére az alapszervezet vezetők a Hosz alapszervezeteinek költségvetése terhére segélycsomagokat osztottak…

  JETfly Magazin

Újabb friss hír az L-39NG kapcsán, hiszen az Aero Vodochody repülőgépgyár új gyártósort indított az új kiképző repülőgép számára. Az összeszerelő soron a repülőgép törzsét szerelik össze, a termelési kapacitása a tervek szerint évente legfeljebb 24 darab lesz és több mint 100 embert fog foglalkoztatni.

  Háború Művészete magazin

A NATO Kiemelt Éberségi Tevékenységű Többnemzeti Harccsoport olasz század katonái sikeres aknavető és tüzérségi éleslövészetet hajtottak végre a Magyar Honvédség Központi Gyakorlóterén, a Bakonyban.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.