2023. 09. 27. szerda
Adalbert
: 388 Ft   : 368 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Plenáris ülést tartott az OKÉT

Hosz  |  2013. 06. 18., 14:33

Az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanács (OKÉT) - a szakszervezeti oldal kezdeményezésére - június 18-án plenáris ülést tartott. A munkavállalói oldal egyeztetése utáni, a Nemzetgazdasági Minisztériumban (NGM) megtartott esemény napirenjén a közszolgálati munkavállalók 2013. évi bér- és kereseti helyzetének alakulása, a kompenzációs rendszer hatályosulásának tapasztalatai, valamint a közszféra 2014. évi béreinek alakulásáról szóló előzetes konzultáció szerepelt. Az eseményen a kormányzati oldalt dr. Modori László fogalakoztatásért felelős helyettes államtitkár, illetve Banai Péter költségvetésért felelős helyettes államtitkár, míg szakszervezetünket Szendrei Zoltán alelnök képviselte...   

Konföderációk képviselői meglepetéssel tapasztalták, hogy a 2014 évi bérekről szóló napirendi pont már nem kerül tárgyalásra. Ezért napirend előtti kérdésekkel próbálták a közszféra dolgozói nehéz helyzetét felvázolni.

Először a most sajtóba került Varga csomag negatív hatásairól esett szó. Aztán a közszférában dolgozók 65 éven felüliek ellátásáról, a közszolgálati életpálya modell bevezetésének szükségességéről tárgyaltak. Emellett szó esett a közfoglalkoztatottak alacsony átlagkeresetéről is, ami sok helyen a szakmai minimum bért sem éri el. Tulajdonképpen a valós helyzetkép bemutatása után érkeztek a kormányzati oldalról a nem túl kedvező válaszok.

Először a munkavállalói oldal ajánlatait utasították el. Elhangzott ugyanis, hogy még nincsenek abban a helyzetben, hogy a 20%-os bérkövetelésről egyeztessenek, csak ha már költségvetés főszámait látják.

 

 

 

A havi 10 ezer forintos Erzsébet utalvány visszamenőleg történő kifizetésének lehetőségéről pedig az hangzott el, hogy bár szeretnék, de nem látnak 90 milliárd forintot rendelkezésre álló forrást. Arra nem tértek ki, hogy esetleg látnak-e esélyt egyéb kifizetésre év végéig. Hozzátették a kormány képviselői, hogy az ország jelenlegi helyzetében nem tudnak konkrét ajánlatot tenni.

 

Fotók: Kiséri-Nagy Ferenc

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2023. 09. 27., 12:32
2023.09.26-án Czövek János elnök és Bazsik István alelnök tartott tájékoztatót Kaposváron a HOSZ alapszervezeténél...
2023-08-28 10:30:20
A V4 tagországok az EUROMIL képviselőivel kiegészülve idén Szlovákiában tartják soron következő éves szakmai konferenciájukat
2023-08-28 09:44:54
Szeptember 02-án következő állomásához ér a 175. éves a Magyar Honvédség programsorozatunk. Ezen a napon kerül megtartásra az Úri Libaterelő túra, ahol a Hosz tagokat és a katonai nevezőket az alaklomhoz illő ajándékkal lepjük meg.
2023-08-18 07:51:02
A Magyar Honvédség fennállásának 175. évfordulója alkalmából tartott Fáy túra beszámolóját Tiger Zoltán tagtársunk "szemüvegén át" olvashatják az érdeklődők

  JETfly Magazin

2023. szeptember 26-án újabb sajtó-, illetve spotternyilvános eseményre várták az érdeklődőket az MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandárnál: a Tiger Meet gyakorlatra kitelepülő Gripen flotta 30-as oldalszámú tagja új dekorációt kapott, melyet a keddi napon mutattak be a Kecskeméti Repülőbázison.

  Háború Művészete magazin

A most belépő fiatalok történelmi jelentőségű korszakban válhatnak a hazájuk védelmében aktív részt vállaló katonákká – fogalmazott a Magyar Nemzetnek adott interjújában dr. Böröndi Gábor vezérezredes.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.