2024. 04. 20. szombat
Tivadar
: 395 Ft   : 371 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Plenáris ülést tartott az OKÉT

Hosz  |  2013. 06. 18., 14:33

Az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanács (OKÉT) - a szakszervezeti oldal kezdeményezésére - június 18-án plenáris ülést tartott. A munkavállalói oldal egyeztetése utáni, a Nemzetgazdasági Minisztériumban (NGM) megtartott esemény napirenjén a közszolgálati munkavállalók 2013. évi bér- és kereseti helyzetének alakulása, a kompenzációs rendszer hatályosulásának tapasztalatai, valamint a közszféra 2014. évi béreinek alakulásáról szóló előzetes konzultáció szerepelt. Az eseményen a kormányzati oldalt dr. Modori László fogalakoztatásért felelős helyettes államtitkár, illetve Banai Péter költségvetésért felelős helyettes államtitkár, míg szakszervezetünket Szendrei Zoltán alelnök képviselte...   

Konföderációk képviselői meglepetéssel tapasztalták, hogy a 2014 évi bérekről szóló napirendi pont már nem kerül tárgyalásra. Ezért napirend előtti kérdésekkel próbálták a közszféra dolgozói nehéz helyzetét felvázolni.

Először a most sajtóba került Varga csomag negatív hatásairól esett szó. Aztán a közszférában dolgozók 65 éven felüliek ellátásáról, a közszolgálati életpálya modell bevezetésének szükségességéről tárgyaltak. Emellett szó esett a közfoglalkoztatottak alacsony átlagkeresetéről is, ami sok helyen a szakmai minimum bért sem éri el. Tulajdonképpen a valós helyzetkép bemutatása után érkeztek a kormányzati oldalról a nem túl kedvező válaszok.

Először a munkavállalói oldal ajánlatait utasították el. Elhangzott ugyanis, hogy még nincsenek abban a helyzetben, hogy a 20%-os bérkövetelésről egyeztessenek, csak ha már költségvetés főszámait látják.

 

 

 

A havi 10 ezer forintos Erzsébet utalvány visszamenőleg történő kifizetésének lehetőségéről pedig az hangzott el, hogy bár szeretnék, de nem látnak 90 milliárd forintot rendelkezésre álló forrást. Arra nem tértek ki, hogy esetleg látnak-e esélyt egyéb kifizetésre év végéig. Hozzátették a kormány képviselői, hogy az ország jelenlegi helyzetében nem tudnak konkrét ajánlatot tenni.

 

Fotók: Kiséri-Nagy Ferenc

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 01. 05., 10:17
Eddig Európa számos országában irigykedve figyelték katonatársaink, hogy nálunk szakszervezet működhet. Ez a jog tényszerűleg még az európai unióban is különleges kiváltság volt, amelyet a végletekig próbáltunk megőrizni. Az alapításunk, azaz 1991 óta eltelt több mint 32 év alatt folyamatosan azon küzdöttek elődeink, hogy a civil szférában megszokott jogok illessék meg a katonákat is, vagy legalább ahhoz erősen közelítő szintet sikerüljön elérni mind az egyéni, mind a kollektív jogérvényesítés terén...
2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2023. 12. 15., 11:16
Tisztelt Tagunk! Ezúton szeretném Önt tájékoztatni, hogy a Honvédszakszervezet (HOSZ) a jogszabályi környezet változásaira reagálva, valamint a szervezet működésének folyamatos biztosítása érdekében új Alapszabályt fogadott el és hamarosan Honvéd Érdekképviseleti Szervezet (HÉSZ) néven folytatja tevékenységét.
2024-02-13 13:05:08
2024.02.14-16-ig a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet személyes ügyfélfogadása technikai okok miatt (karbantartás) szünetel. Ezúton is köszönjük elhelyezési feltételeink jobbítását a HM HIM-nek! Telefonos ügyelet a 0670-374-30-83-as telefonszámon.

  JETfly Magazin

A magyar főváros légikikötője ismét elnyerte a Skytrax „Kelet-Európa legjobb repülőtere” címét a World Airport Awards díjátadón. Az idei már zsinórban a tizenegyedik alkalom, amikor a Budapest Airport az utasok visszajelzése alapján kiérdemelte a rangos elismerést.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.