2024. 07. 27. szombat
Liliána, Olga
: 392 Ft   : 361 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Orbán Viktor: A honvédség a nemzet erejének egyik fontos záloga

Hosz  |  2013. 06. 13., 10:53

A Magyar Honvédség tényleges állománya, együtt az önkéntes tartalékosokkal a 2013. évi nagy dunai árvízi védekezésben elvégezte a feladatát - jelentette több mint ezer önkéntes tartalékos katona előtt Hende Csaba honvédelmi miniszter Orbán Viktor miniszterelnöknek. A június 13-i, ócsai eseményen a kormányfő megköszönte a tartalékosoknak és minden magyar embernek az elmúlt hét során végzett megfeszített árvízi munkát és azt hangsúlyozta, hogy az önkéntes tartalékos rendszer egyedülálló lehetőség arra, hogy a katonaság újra nyitott és társadalmilag elismert legyen...    

 

,,Hazatérnek az önkéntes tartalékosok" - címet viselte az az esemény, melyen a honvédelmi miniszter, majd a miniszterelnök is megköszönte az önkéntes tartalékos katonák, június 3-óta tartó árvízi munkáját.

Az MH Ludovika Zászlóalj ócsai kiképző bázisán már jóval az elöljárók érkezése előtt nagy volt a készülődés. Mintegy ezerkettőszáz fiatal és éltesebb halántékú önkéntes védelmi és müveleti tartalékos katona sorakozott fel fegyelmezett rendben a bázison. A miniszterelnököt, a honvédelmi minisztert és a vezérkar főnökét várták.  

Felhívójel, majd a ,,dandár vigyázz!" parancs után Talpas László tartalékos ezredes jelentett: ,,Miniszterelnök úr, Talpas ezredes, a kiképző zászlóalj parancsnoka jelentem, hogy az árvízi védekezésben résztvett önkéntes müveleti tartalékos állomány a sorakozóra együttáll."

Miután Orbán Viktor miniszterelnök, Hende Csaba honvédelmi miniszter és Benkő Tibor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke üdvözölte az állományt és elhaladt a dandár 1200 fős személyi állománya előtt, a miniszterelnök köszöntötte az állományt, majd a Himnusz hangzott el.

Ezután Hende Csaba honvédelmi miniszter mondott beszédet.

Gróf Széchenyi István egyik írásában azt ajánlotta nekünk, magyaroknak, hogy ,,Legyünk hazafiak, nem annyira szájjal, mint inkább vállal." Nos, miniszterelnök úr, ezek a honvédek, ezek az Ön előtt álló nők és férfiak az elmúlt héten komoly tettekkel, kemény munkával és hősies helytálással ezt bizonyították. Nem száj-, hanem vállhazafiak. Olyan hazafiak, akikre veszély idején számíthat az ország, számíthat a nemzet - ezekkel a gondolatokkal kezdte beszédét a honvédelmi miniszter.

Az a feladat jutott nekünk, hogy megújítsuk a honvédelem egész rendszerét, ennek egyik alapköve az volt, hogy létrehozzuk a tartalékos haderőt - a semmiből. Kemény munkával állítottuk fel az önkéntes tartalékos rendszert, mely most először vizsgázott élesben, méghozzá teljes sikerrel - folytatta Hende Csaba.

A honvédelmi miniszter ezután - a miniszterelnökhöz szólva - arra emlékeztetett, hogy nemcsak a szakmai munka volt olajozott és precíz, de a lélek sem hiányozhatott. Elmondta: az első informális értesítés után jó másfél ezer tartalékos tette le otthon a munkát, zárta be az otthonát, és jött, bevonult, hogy megvédje az árvíztől mások otthonát. Az első e-mail a többségnek elég volt, nem várták meg a behívót, hanem azonnal jöttek segíteni. Miért? Azt válaszolták, hogy ,,szégyen lett volna nem jönni".

Kiemelte a miniszter: Tartalék nélkül nincsen hadsereg. Most már kijelenthetjük, hogy most már van és mostantól mindig lesz a Magyar Honvédségnek tartalék ereje. Van, mert nemcsak a keretei állnak, hanem igazi honvédek szolgálnak benne. Lesz, mert a nemzet bebizonyította, hogy minden veszélyhelyzetben készen áll önmaga megvédelmezésére. A magyar állam pedig megteremtette annak lehetőségét, hogy minden magyar állampolgár - szabad akaratából - részt is vehessen ebben a küldetésben.     

Hende Csaba hozzátette: Önök becsületet szereztek az önkéntes tartalékos honvéd névnek. Megmutatták, hogy az új rendszer kiépült és müködik. Müködik, mert Önök keményen résztvesznek benne, a tartalékos rendszer nem fogatlan oroszlánok gyülekező helye, és nem is pótcselekvés, hanem kitünő emberek, nagyszerü katonák bajtársi közössége.

Ezután arra emlékeztetett, hogy néhány honvédtól túl hamar elvették ezt a nemes hivatást, küldetést azzal, hogy az átgondolatlan intézkedések miatt idő előtt nyugdíjba kényszerítették. Majd felsorolta, kikkel találkozott a gátakon, gazdaggal és szegénnyel, de afganisztáni, balkáni veteránok is itt voltak. Mindenki félszavakból értette a másikat, mindenkinek helye van az önkéntes tartalékos honvédek között.

Ez a mai nap nem vége valaminek, hanem a kezdete. Bár a veszély még nem múlt el teljesen, hiszen védekezni kell még sok helyen. Mégis lassan vége az első sikeres önkéntes tartalékos müveletnek. Széchenyi István tehát azt ajánlja nekünk, hogy ,,legyünk hazafiak, nem annyira szájjal, mint inkább vállal". Az önök hazafiságáról mindennél többet elmond elmond, amit a gátakon végeztek. Fogadják legmélyebb tiszteletemet és elisserésemet - fejezte be a honvédekhez szóló gondolatait a miniszter.

Majd azt jelentette a honvédelmi miniszter a miniszterelnöknek, hogy a Magyar Honvédség tényleges állománya, a hivatásos és önkéntes katonák együtt elvégezték a 2013. évi nagy dunai árvízi védekezés rájuk rótt feladatait.

Ezt követően Orbán Viktor miniszterelnök köszönte meg a honvédek munkáját.

Önök, magyar honvédek elévülhetetlen érdemeket szereztek abban, hogy ma már kijelenthetjük, Magyarország győzelemre áll az árvíz elleni küzdelemben. Az árvízi védekezés az önkéntes tartalékos rendszer első éles müvelete volt, az eredmények tükrében pedig már elmondhatjuk, hogy kiválóan vizsgázott, mind a behívás, mind a tartalékosok munkáját tekintve. Önök példát mutattak a legfőbb katonai erényekből, a hüségből, a kötelességtudatból, a fegyelemből, a bátorságból és a bajtársiasságból. Megmutatták, hogy a katonai erényekre egy erős nemzetnek minden időben, így békében is szüksége van. Akkor is, ha nem más országok katonáitól, hanem a természeti csapásoktól kell megvédeni a hazát és az állampolgárokat. Magyarország kiáll magáért és polgáraiért, minden erejével igyekszik megvédeni értékeit, ez azt is jelenti, hogy az MH nem csupán egy évről évre megjelenő költségvetési tételsor, hanem a nemzet záloga, a nemzeti szuverenitás egyik előfeltétele. Csak az az ország lehet erős, amelyiknek magabiztos hadserege van - hangoztatta Orbán Viktor.

A miniszterelnök hozzátette, hogy a Magyar Honvédség akkor lehet csak képes feladatainak maradéktalan ellátására, ha meglévő hivatásos és szerződéses állomány mellett folyamatosan rendelkezésre állnak az önkéntes tartalékosok katonák is. Ez a rendszer egyedülálló lehetőség arra, hogy a honvédség újra nyított, társadalmilag elismert legyen.

A közel 5500 hivatásos és szerződéses állomány mellett közel 1400 önkéntes tartalékos katonát vetettünk be. Most nekik köszönöm meg a szolgálatot, és jól megérdemelt pihenést kívánok, de azt is kérem, hogy ezután is álljanak készen a feldataik ellátására, hazájuk szolgálatára - zárta beszédét a miniszterelnök.

A beszéd után Szózat hangzott el, majd az elöljárók elköszöntek az önkéntes tartalékos honvédektől.

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2024. 05. 07., 10:09
A kihasználtságra és a tapasztalatokra való tekintettel a szerdai meghosszabbított nyitva tartást kizárólag előzetes egeztetés alapján biztosítjuk!
2024. 07. 25., 13:35
A Magyar Közlöny 2024. évi 69. számában 2024. június 28-án kihirdetésre került a honvédek jogállásáról szóló 137/2024. (VI. 28.) Korm. rendelet (Hjkr.)
2024. 07. 26., 09:48
2024.07.23-án Bazsik István elnök és Jakubik András érdekvédelmi ügyvivő tartott tájékoztatót Tatán
2024. 07. 15., 10:35
Az elmúlt napok ránk törő forrósága tette igazán népszerűvé a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet központi rendezvényét a Ceglédi Gyógyfürdő és Szabadidőközpont, valamint a hozzátartozó Aquaparki csúszdapark területén, immáron tizennyolcadik alkalommal.

  JETfly Magazin

2024. július 22-én újabb mérföldkövet jelentő eseményt regisztrálhatott a Szlovák Légierő: megérkezett az első két F-16 Block 70 vadászbombázó északi szomszédunk Malacky-Kuchyňa Légibázisára.

  Háború Művészete magazin

„Ma lőnek először, szerencsére hozzáértő személyzet kezelésében” – nyugtázta elégedetten az új Leopard harckocsikról és a frissen képzett kezelőszemélyzetről dr. Nagy Norbert őrnagy.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.