2024. 04. 15. hétfő
Tas, Anasztázia
: 393 Ft   : 369 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Minden energiánkat a tagmegtartásra kell fordítanunk

Hosz  |  2013. 07. 02., 14:51

A tagszervezés és a tagmegtartás a nyári időszak fő feladata, minden energiánkat erre kell fordítanunk - hangsúlyozta Czövek János Hosz elnök a július 2-i elnökségi ülésen. A döntéshozó fórum az aktuális szakszervezetpolitikai ügyek mellett a nyári programok szervezési, lebonyolítási kérdéseivel is foglalkozott...

A napirendi témák megtárgyalása előtt Szendrei Zoltán az Ellenőrző Bizottság békésszentandrási továbbképzéséről tájékoztatott. Az alelnök elmondta azt is, hogy a bizottság saját SzMSz-ének elfogadása után a közeli katonai szervezeteknél (Kecskemét, Hódmezővásárhely) tartott ellenőrzéseket.

Mátyási Ferenc EB tag hozzátette: nem volt egyszerü dolga a bizottság tagjainak Hódmezővásárhelyen, hiszen az ilyen nagy taglétszámú alapszervezeteknél nagy mennyiségü pénzzel gazdálkodnak és a technikai eszközök száma is átlag feletti.

Bazsik István alelnök pedig azt emelte ki, hogy nagyon komoly gazdasági kontrollra van szükség. Az alapszervezetek munkáját ezután is folyamatosan ellenőrizni szükséges.   

A napirendi témák elfogadása után Czövek János elnök - aktuális tájékoztatójában - a közelmúlt eseményeit elevenítette fel. Először a telefonos és az elektronikus elnökségi ülésein történtekre és a légierő képviselet szécsényi ülésén elhangzottakra emlékeztetett. Elnökünk ismét felhívta a figyelmet arra, hogy csak azok vehetik igénybe a tagság számára közvetített szolgáltatásokat, akik átléptek már az új rendszerbe.

Ezt követően a HÉF legutóbbi plenáris üléséről tájékoztatott részletesen szakszervezetünk két alelnöke. A fórumon elhangzott nem konkrét munkáltatói válaszokra és a HÉF megújításának fontosságára többen is felhívták a figyelmet. Elhangzott az is, hogy kifejezetten a Hosz felvetésére született meg az a minisztériumi körlevél, mely a balatonkenesei ellátás (félpanzió vagy teljes panzió)részleteiről tájékoztat. A HÉF-ről szóló részletes tudósításunkat elolvashatják, ha a következő linkre kattintanak. http://www.hsz.hu/rovatok/akt/heforum0619/

Az elnök tájékoztatott a Liga Szakszervezetek legutóbbi tanácsülésén történtekről is. Ezt elolvashatják, ha a http://www.hsz.hu/rovatok/akt/ligat0613/ linkre kattintanak!

Az Euromil elnökével és pénztárnokával is találkoztunk a múlt héten – folytatta tájékoztatóját a Hosz elnöke.

A nemzetközi szakszervezeti szövetségi tagdíjfizetési kötelezettségünkről közös kompromisszumos – mindkét fél érdekét szem előtt tartó – javaslat született. Eszerint a 2012-es tagdíj felét elengedi az Euromil, ha a másik felét befizetjük és bírósági peren kívül egyezünk meg. Cserébe a nemzetközi szakszervezeti szövetség európai szinten is hatékonyan támogatja majd katonáink érdekeit szolgáló törekvéseinket. Emellett a további együttmüködés lehetőségeiről (Visegrádi Négyek találkozójának támogatása, stb.) is szó esett a budapesti találkozón - tette hozzá Czövek János.

A Verőcei Betegotthonnal (VBO) kapcsolatban arról tájékoztatott az elnök, hogy a VBO azon dolgozóival, akik a 3-as telephelyre (Budakeszi út) kerülnek, már  meg is történtek a személyi beszélgetések, emellett a betegek átszállítása is folyamatos. Hozzátette: Mivel az OEP finanszírozás továbbra sem megoldott, ezért a már korábban bejelentett, egészségügyi dolgozókat érintő béremelés nem mindenki esetében történik, történt meg.

E témakörben további egyeztetéseket folytat a HM és a Hosz.

Második napirendi téma a tagmegtartás, tagszervezés volt. Rövid beszámoló hangzott el az új tagdíj rendszerről, és a tagszervezés helyzetéről. Az elmúlt hónapban mit sikerült tenni az átlépés érdekében – tette fel a kérdést a napirendi téma tárgyalása elején az elnök. Az árvíz miatt sokat állt a munka, de most, a nyári szabadság ideje alatt is aktívan foglalkozni kell a tagszervezéssel, tagmegtartással. Debrecenben, Szolnokon és Budapest egyes részein, a Támogató Dandár, és az MH VEK-LEK átszervezése miatt lehet nehezebb a Hosz dolga. Ugyanakkor meglepő jó hatékonyságúak a nyílt napok, jó példák erre a legutóbbi, tatai és a debreceni lövésznapi események is. Ez a fő feladatunk, minden energiánkat erre kell fordítanunk – összegezte a tagszervezés, tagmegtartás feladatait Czövek János elnök és Bazsik István alelnök.

Ezután a júliusi tagszervezési feladatokat és helyszíneket egyeztette az elnökség. (Július 10-11: Debrecen, Hajdúhadház, július 17-18: Szolnok, július 25: Kecskemét, július 29: Szentes.).

Ezt követően az előző ülések jegyzőkönyveit (2013. május 15-i kongresszusi ülés, majd a 2013. május 29-i telefonos elnökségi ülés, végül pedig a június 24-i elektronikus elnökségi ülés) fogadták el.

Negyedik napirendi téma során pártoló tagokat vett fel az elnökség. Pozitív döntést hoztak Kiricsi József Péter, Csendes Jenő Barnabás, Varga Kornél, Zergi Péter Miklósné felvételéről.

Az egyebek napirendi téma során Szendrei Zoltán alelnök először arról tájékoztatott, hogy – tekintettel az országos horgászverseny sikerére – augusztus 3-án és szeptember 21-én ismét horgászversenyt szervez és rendez a Bogdány Gábor vezette várpalotai alapszervezet. Emellett július 12-én a Grell Norbert vezette székesfehérvári alapszervezet is versenyt rendez, a helyszín Mór lesz.

Elhangzott az is, hogy július 6-án, a tatabányai és a ceglédi fürdőnap mellett Kecskeméten nyílt nap lesz, és itt is lehetőséget teremtünk az átlépéshez szükséges nyomtaványok kitöltésére. 

A 2013-2014-es bérhelyzetrőlszóló elemzés (NGM egyeztetés kezdeményezése, OKÉT helyzet) során Szendrei Zoltán újra felidézte a HÉF-en és az OKÉT-en történteket.

Befejezésül a következő elnökségi ülés témáiról és időpontjáról (szeptember 4.) döntöttek.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 01. 05., 10:17
Eddig Európa számos országában irigykedve figyelték katonatársaink, hogy nálunk szakszervezet működhet. Ez a jog tényszerűleg még az európai unióban is különleges kiváltság volt, amelyet a végletekig próbáltunk megőrizni. Az alapításunk, azaz 1991 óta eltelt több mint 32 év alatt folyamatosan azon küzdöttek elődeink, hogy a civil szférában megszokott jogok illessék meg a katonákat is, vagy legalább ahhoz erősen közelítő szintet sikerüljön elérni mind az egyéni, mind a kollektív jogérvényesítés terén...
2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2023. 12. 15., 11:16
Tisztelt Tagunk! Ezúton szeretném Önt tájékoztatni, hogy a Honvédszakszervezet (HOSZ) a jogszabályi környezet változásaira reagálva, valamint a szervezet működésének folyamatos biztosítása érdekében új Alapszabályt fogadott el és hamarosan Honvéd Érdekképviseleti Szervezet (HÉSZ) néven folytatja tevékenységét.
2024-02-13 13:05:08
2024.02.14-16-ig a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet személyes ügyfélfogadása technikai okok miatt (karbantartás) szünetel. Ezúton is köszönjük elhelyezési feltételeink jobbítását a HM HIM-nek! Telefonos ügyelet a 0670-374-30-83-as telefonszámon.

  JETfly Magazin

Folytatódik a Hadak útján hadtörténeti előadás-sorozat Nagykanizsán, a Halis István Városi Könyvtárban: 2024. április 24-én, 18 órától az egyik legeredményesebb magyar vadászpilótáról, vitéz nemes Molnár László főhadnagyról hallgathatunk meg egy előadást.

  Háború Művészete magazin

„A második világháború alatt legalább huszonnégy – amerikai és szovjet – légitámadás érte Győr városát – legalább ennyiszer zúgtak a szirénák, omlottak le az épületek és menekültek az óvóhelyekre az emberek a bombázások elől.”
Széchenyi 2020 europai szociális alap.