2024. 04. 17. szerda
Rudolf
: 393 Ft   : 370 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Száz ifjú tiszt a Hősök terén

Hosz  |  2013. 08. 20., 11:01

Immár hatodik alkalommal - idén a Kossuth tér felújítása miatt - a Hősök terén avatták fel a 2013-as esztendő ifjú honvédtisztjeit. Újdonságként hárman közülük megkoszorúzták a Magyar Hősök Emlékkövét. Az augusztus 20-i avatáson Áder János köztársasági elnök, Hende Csaba honvédelmi miniszter, Benkő Tibor vezérkar-főnök mellett szakszervezetünk elnöke, Czövek János is jelen volt...

Noha augusztus 15-én már megkapták egyetemi diplomájukat és megtörtént a belső avatás is, az ünnepélyes tisztavatás - hagyományoknak megfelelően - augusztus 20-án történt meg.

A köztársasági elnök, a honvédelmi miniszter és a vezérkari főnök fogadása után az arcvonalat járták le az elöljárók, majd a Magyar Honvédség főparancsnokaként köszöntötte a díszzászlóalj tagjait Áder János.

Ebben az esztendőben száz fiatal szerzett magas fokú katonai képzettséget és vizsgázott eredményesen, ezzel érdemelve ki a tiszti rendfokozatot. Tanulmányaikat a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemen kezdték, majd a jogutód Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Karán folytatták. A Magyar Honvédség Ludovika Zászlóaljának kötelékébe tartozó száz hallgató közül négyen kiváló, huszonkilencen pedig jeles minősítéssel fejezték be tanulmányaikat.

Az ifjú tisztek - ez alkalommal is a - tradíciókhoz igazodó egyenruházatban fogadták az országzászlót és a történelmi lobogókat. Ezt követően pedig a Honvéd Együttes férfi kara énekelte el a Himnuszt.

Hende Csaba ünnepi beszédének elején azt hangsúlyozta, hogy hazánkat negyven nemzedék tette holt földből igazi, élhető hazává. Kiemelte: Azért tesznek esküt a fiatal tisztek, hogy megvédjék a hazát, hogy szembeszálljanak az ellenséggel, hogy halálukig szolgálják a nemzetet, hogy az állampolgárok biztonságban élhessenek.

Az elmúlt 3 esztendő történéseit felelevenítve a honvédelmi miniszter nyomatékosította, hogy az ország és benne a Magyar Honvédség megújítását éljük, azért, hogy a katona újra megbecsült ember, a hivatásos tiszt pedig újra elismert hivatás legyen. Hozzátette: Mára a honvédség újra nemzeti intézmény lett, megújult a jogszabályi háttér, a laktanyákat újra katonák őrzik, létrehoztuk az önkéntes tartalékos rendszert, a külföldi missziókban szolgáló honvédeink sok-sok dicsőséget szereztek, felléptünk a tárcánál megtapasztalt törvénytelenségek ellen, de a Gripenekhez is újra van kerozin.

Az eredményeket sorolva azt is elmondta, hogy ,,a Honvéd Kórház újra hadrendi elem, megalapítottuk a Nemzeti Közszolgálati Egyetemet is. Idéntől 140-en készülnek tisztté lenni, de megalapítottuk az Altiszti Akadémiát is. Elfelejtett hőseinknek is méltó emléket állítottunk. Szeptember 1-jével pedig megnyitjuk az ország első katonai középiskoláját, Debrecenben".  Persze a sikerek mellett vannak hiányosságok is - folytatta beszédét Hende Csaba.

A honvédelmi tárca irányítója elmondta, hogy a technikai eszközök modernizálása még sok évig fog tartani, de ebben már a most avatandó tisztek is részt fognak venni. Ami most jön, az már nem az iskola, vezetnetek kell és vezetni is fogtok – mondta. Miután megköszönte a családoknak, hogy a nemzetnek adták az ifjakat, hozzátette: Azok a fontosak, akik elvégzik és nem megússzák a feladatot, rájuk van szükség. Jelenleg is mintegy másfél ezren vannak valamiféle szolgálatban, mostantól ti is közéjük tartoztok. Hiszen nemzetet nem holt föld, hanem élő ember alkot - idézte fel újra gróf Széchenyi István gondolatait. ,,Soha ne feledjétek, Magyarországnak szüksége van rátok, váltsátok tehát valóra, A Hazáért mindhalálig" - zárta gondolatait a miniszter.

Ezt követően felemelő pillanatok következtek, idén Pásztor Bence hadnagy kiválóan végzett hallgató mondta elő az esküt, száz társa pedig büszkén ismételte a fogadalom szövegét.

Ezután az esküt tettek tisztelgése, a régi ludovikás szokás szerinti kardrántás következett, majd Pásztor hadnagy átadta a köztársasági elnöknek azt a díszes mappát, melyet valamennyi ifjú tiszt aláírt.

Áder János köztársasági elnök beszéde elején kiemelte: Mi, mai magyarok mindazzal rendelkezünk, amiért eleink oly kitartóan küzdöttek évszázadokon át. Ezért mi bátran mondhatjuk, hogy mi, magyarok a történelem sikeres nemzetei közé tartozunk. Azonban ahhoz, hogy mindannyian elégedettek lehessünk, mindenkinek ki kell vennie részét a közös munkából.

A Magyar Honvédség főparancsnoka így folytatta: Hazánk sikere érdekében ma is szükség van az új, a lelki kiegyezésre, ehhez pedig tiszteletre, megbecsülésre van szükség – egymás iránt.

Miután a szülők, és a nagyszülők felelősségéről beszélt, azt mondta: Az állam ma mi vagyunk, mi vagyunk a garancia, hogy a jövőben is fennmaradunk. Nem arra kell várni, hogy a másik tegye meg az első lépést, hanem azon kell gondolkodni, hogy mi mit tennénk, mit lépnénk.

Ezt követően megemlékezett az évszázad dunai árvizéről, a rengeteg munkáról. Alig volt idő és alig volt remény, hogy a nagy folyót a medrében tartsuk. Különös erő mozdult meg mindenkiben, lélekben az egész ország ott állt a gátakon, szemben a folyóval. Ismeretlenek tízezrei segítettek a védekezésben - hangsúlyozta Áder János köztársasági elnök.

Végül gratulált a fiatal tiszteknek az esküjükhöz és azt kérte tőlük, hogy szolgálják hüen a magyar hazát.

Aztán újra a közös szándék, a közös akarat fontosságát, mint a lelki kiegyezés alapjait hangsúlyozta: ,,egynek minden nehéz, soknak semmi sem lehetetlen – tegyük ezt a gondolatot magunkévá. A haza minden előtt" – zárta beszédét a főparancsnok.

Ezt követően a magyar történelem hősei előtt tisztelegve az MH Ludovika Zászlóalj ifjú tisztjei képviseletében, a kiemelkedő eredménnyel végzett hallgatók nevében 3 fiatal tiszt koszorút helyezett el a Magyar Hősök Emlékkövénél.

Szózattal ért véget a tisztavatás ünnepélyes része, majd a Magyar Honvédség 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis három Gripen harci repülőgépe hajtott végre tisztelgő átrepülést a tér felett, így köszöntve az ifjú tiszteket.

A száz fiatal tiszt szeptemberben kezdi meg csapatszolgálatát – első tiszti beosztásukban, már az új életpályamodell jegyében.

Fotók: Krasznai-Nehrebeczky Mária

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 01. 05., 10:17
Eddig Európa számos országában irigykedve figyelték katonatársaink, hogy nálunk szakszervezet működhet. Ez a jog tényszerűleg még az európai unióban is különleges kiváltság volt, amelyet a végletekig próbáltunk megőrizni. Az alapításunk, azaz 1991 óta eltelt több mint 32 év alatt folyamatosan azon küzdöttek elődeink, hogy a civil szférában megszokott jogok illessék meg a katonákat is, vagy legalább ahhoz erősen közelítő szintet sikerüljön elérni mind az egyéni, mind a kollektív jogérvényesítés terén...
2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2023. 12. 15., 11:16
Tisztelt Tagunk! Ezúton szeretném Önt tájékoztatni, hogy a Honvédszakszervezet (HOSZ) a jogszabályi környezet változásaira reagálva, valamint a szervezet működésének folyamatos biztosítása érdekében új Alapszabályt fogadott el és hamarosan Honvéd Érdekképviseleti Szervezet (HÉSZ) néven folytatja tevékenységét.
2024-02-13 13:05:08
2024.02.14-16-ig a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet személyes ügyfélfogadása technikai okok miatt (karbantartás) szünetel. Ezúton is köszönjük elhelyezési feltételeink jobbítását a HM HIM-nek! Telefonos ügyelet a 0670-374-30-83-as telefonszámon.

  JETfly Magazin

Mint ahogy arról már közösségi oldalunkon is beszámoltunk, 2024. április 8-18. között rendezik meg a Görög Légierő Andravida légibázisán az INIOCHOS 2024 nemzetközi hadgyakorlatot. Olvasóinknak most az első spotter napról mutatunk fotókat!

  Háború Művészete magazin

„A második világháború alatt legalább huszonnégy – amerikai és szovjet – légitámadás érte Győr városát – legalább ennyiszer zúgtak a szirénák, omlottak le az épületek és menekültek az óvóhelyekre az emberek a bombázások elől.”
Széchenyi 2020 europai szociális alap.