2018. 01. 22. hétfő
Artúr, Vince
: 309 Ft   : 252 Ft Benzin: 325 Ft/l   Dízel: 323 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Száz ifjú tiszt a Hősök terén

Hosz  |  2013. 08. 20., 11:01

Immár hatodik alkalommal - idén a Kossuth tér felújítása miatt - a Hősök terén avatták fel a 2013-as esztendő ifjú honvédtisztjeit. Újdonságként hárman közülük megkoszorúzták a Magyar Hősök Emlékkövét. Az augusztus 20-i avatáson Áder János köztársasági elnök, Hende Csaba honvédelmi miniszter, Benkő Tibor vezérkar-főnök mellett szakszervezetünk elnöke, Czövek János is jelen volt...

Noha augusztus 15-én már megkapták egyetemi diplomájukat és megtörtént a belső avatás is, az ünnepélyes tisztavatás - hagyományoknak megfelelően - augusztus 20-án történt meg.

A köztársasági elnök, a honvédelmi miniszter és a vezérkari főnök fogadása után az arcvonalat járták le az elöljárók, majd a Magyar Honvédség főparancsnokaként köszöntötte a díszzászlóalj tagjait Áder János.

Ebben az esztendőben száz fiatal szerzett magas fokú katonai képzettséget és vizsgázott eredményesen, ezzel érdemelve ki a tiszti rendfokozatot. Tanulmányaikat a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemen kezdték, majd a jogutód Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Karán folytatták. A Magyar Honvédség Ludovika Zászlóaljának kötelékébe tartozó száz hallgató közül négyen kiváló, huszonkilencen pedig jeles minősítéssel fejezték be tanulmányaikat.

Az ifjú tisztek - ez alkalommal is a - tradíciókhoz igazodó egyenruházatban fogadták az országzászlót és a történelmi lobogókat. Ezt követően pedig a Honvéd Együttes férfi kara énekelte el a Himnuszt.

Hende Csaba ünnepi beszédének elején azt hangsúlyozta, hogy hazánkat negyven nemzedék tette holt földből igazi, élhető hazává. Kiemelte: Azért tesznek esküt a fiatal tisztek, hogy megvédjék a hazát, hogy szembeszálljanak az ellenséggel, hogy halálukig szolgálják a nemzetet, hogy az állampolgárok biztonságban élhessenek.

Az elmúlt 3 esztendő történéseit felelevenítve a honvédelmi miniszter nyomatékosította, hogy az ország és benne a Magyar Honvédség megújítását éljük, azért, hogy a katona újra megbecsült ember, a hivatásos tiszt pedig újra elismert hivatás legyen. Hozzátette: Mára a honvédség újra nemzeti intézmény lett, megújult a jogszabályi háttér, a laktanyákat újra katonák őrzik, létrehoztuk az önkéntes tartalékos rendszert, a külföldi missziókban szolgáló honvédeink sok-sok dicsőséget szereztek, felléptünk a tárcánál megtapasztalt törvénytelenségek ellen, de a Gripenekhez is újra van kerozin.

Az eredményeket sorolva azt is elmondta, hogy ,,a Honvéd Kórház újra hadrendi elem, megalapítottuk a Nemzeti Közszolgálati Egyetemet is. Idéntől 140-en készülnek tisztté lenni, de megalapítottuk az Altiszti Akadémiát is. Elfelejtett hőseinknek is méltó emléket állítottunk. Szeptember 1-jével pedig megnyitjuk az ország első katonai középiskoláját, Debrecenben".  Persze a sikerek mellett vannak hiányosságok is - folytatta beszédét Hende Csaba.

A honvédelmi tárca irányítója elmondta, hogy a technikai eszközök modernizálása még sok évig fog tartani, de ebben már a most avatandó tisztek is részt fognak venni. Ami most jön, az már nem az iskola, vezetnetek kell és vezetni is fogtok – mondta. Miután megköszönte a családoknak, hogy a nemzetnek adták az ifjakat, hozzátette: Azok a fontosak, akik elvégzik és nem megússzák a feladatot, rájuk van szükség. Jelenleg is mintegy másfél ezren vannak valamiféle szolgálatban, mostantól ti is közéjük tartoztok. Hiszen nemzetet nem holt föld, hanem élő ember alkot - idézte fel újra gróf Széchenyi István gondolatait. ,,Soha ne feledjétek, Magyarországnak szüksége van rátok, váltsátok tehát valóra, A Hazáért mindhalálig" - zárta gondolatait a miniszter.

Ezt követően felemelő pillanatok következtek, idén Pásztor Bence hadnagy kiválóan végzett hallgató mondta elő az esküt, száz társa pedig büszkén ismételte a fogadalom szövegét.

Ezután az esküt tettek tisztelgése, a régi ludovikás szokás szerinti kardrántás következett, majd Pásztor hadnagy átadta a köztársasági elnöknek azt a díszes mappát, melyet valamennyi ifjú tiszt aláírt.

Áder János köztársasági elnök beszéde elején kiemelte: Mi, mai magyarok mindazzal rendelkezünk, amiért eleink oly kitartóan küzdöttek évszázadokon át. Ezért mi bátran mondhatjuk, hogy mi, magyarok a történelem sikeres nemzetei közé tartozunk. Azonban ahhoz, hogy mindannyian elégedettek lehessünk, mindenkinek ki kell vennie részét a közös munkából.

A Magyar Honvédség főparancsnoka így folytatta: Hazánk sikere érdekében ma is szükség van az új, a lelki kiegyezésre, ehhez pedig tiszteletre, megbecsülésre van szükség – egymás iránt.

Miután a szülők, és a nagyszülők felelősségéről beszélt, azt mondta: Az állam ma mi vagyunk, mi vagyunk a garancia, hogy a jövőben is fennmaradunk. Nem arra kell várni, hogy a másik tegye meg az első lépést, hanem azon kell gondolkodni, hogy mi mit tennénk, mit lépnénk.

Ezt követően megemlékezett az évszázad dunai árvizéről, a rengeteg munkáról. Alig volt idő és alig volt remény, hogy a nagy folyót a medrében tartsuk. Különös erő mozdult meg mindenkiben, lélekben az egész ország ott állt a gátakon, szemben a folyóval. Ismeretlenek tízezrei segítettek a védekezésben - hangsúlyozta Áder János köztársasági elnök.

Végül gratulált a fiatal tiszteknek az esküjükhöz és azt kérte tőlük, hogy szolgálják hüen a magyar hazát.

Aztán újra a közös szándék, a közös akarat fontosságát, mint a lelki kiegyezés alapjait hangsúlyozta: ,,egynek minden nehéz, soknak semmi sem lehetetlen – tegyük ezt a gondolatot magunkévá. A haza minden előtt" – zárta beszédét a főparancsnok.

Ezt követően a magyar történelem hősei előtt tisztelegve az MH Ludovika Zászlóalj ifjú tisztjei képviseletében, a kiemelkedő eredménnyel végzett hallgatók nevében 3 fiatal tiszt koszorút helyezett el a Magyar Hősök Emlékkövénél.

Szózattal ért véget a tisztavatás ünnepélyes része, majd a Magyar Honvédség 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis három Gripen harci repülőgépe hajtott végre tisztelgő átrepülést a tér felett, így köszöntve az ifjú tiszteket.

A száz fiatal tiszt szeptemberben kezdi meg csapatszolgálatát – első tiszti beosztásukban, már az új életpályamodell jegyében.

Fotók: Krasznai-Nehrebeczky Mária

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2018. 01. 18., 15:10
A tavalyi esztendőhöz hasonlóan zsúfolásig megtelt a Honvéd Sportegyesületek Országos Szövetségének 2018-as sportnaptára is. A tervezett programok kiemelt elemei lesznek a „170 éves a Magyar Honvédség” rendezvénysorozat sporteseményei.
2018. 01. 17., 12:08
2018. január végén a jelenlegi székházból a 1112 Budapest, Sasadi út 170-alá költözik a LIGA Szakszervezetek. A költözés miatt 2018. január 17-től előreláthatólag február elsejéig a vezetékes telefonvonalak ideiglenesen nem elérhetőek, ezért kérik, hogy a munkatársakat (a honlapon is rajta lévő) mobilszámaikon hívják!
2018. 01. 16., 15:01
„A parancsot teljesítő katonák az éhség, a fagy és a reménytelenség ellenére vissza akartak jutni az akkor már kényszerpályán vergődő országba, a hazájukba” – mondta Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes azon a megemlékezésen, amelyet a doni katasztrófa 75. évfordulója alkalmából rendeztek január 12-én a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeumban. A Honvédszakszervezetet Lippai Csaba érdekvédelmi ügyvivő képviselte a megemlékezésen...
2018. 01. 12., 10:11
Új parancsnoka van – Korom Ferenc vezérőrnagy személyében – az MH Összhaderőnemi Parancsnokságnak. A parancsnoki beosztás átadás-átvételét január 11-én, csütörtökön tartották Székesfehérváron. A rendezvényen a Honvédszakszervezetet Czövek János elnök képviselte...
2018-01-09 14:33:54
2018. január 2-től visszavonásig érvényes Vodafone Flotta promóció keretében kedvező, kamatmentes készülék részletfizetési lehetőségeket és korlátlan belföldi-, valamint EU-n belüli beszélgetést kínál a Vodafone...
2018-01-09 12:45:45
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy dr. Karakas Attila jogsegélyszolgálat vezető tárgyalás miatt 2018. január 10-e helyett január 11-én 14.00-16.00 óráig tart ügyfélszolgálatot a Hosz Központi Irodában (1087 Budapest, Kerepesi út 29/b.). A bejelentkezés az alábbi telefonszámon történhet...
   MÁSOK ÍRTÁK
2017. 03. 03., 12:20
Nagy hangsúlyt kell fektetni a toborzóirodákban nyújtott szolgáltatásokra, de a példamutató katona a legjobb toborzó.
2017. 03. 03., 12:17
2026-ra a térség egyik legmeghatározóbb haderejévé fejlesztik a Magyar Honvédséget.
2017. 01. 13., 16:44

Esküt tettek a határvadászok

Az illegális migráció növekedése miatt tavaly augusztusban határozott a kormány a Készenléti Rendőrség létszámának növeléséről. A határvadászok elsőként hivatásos állományba vett tagjai január 12-én, csütörtökön tették le az esküt.
2017. 01. 13., 16:40
Márciusban érkeznek meg Szolnokra azok a kiképző, felderítő és futárrepülőgépek, amelyeket a cseh Zlin Aircraft gyártócégtől vásároltak meg a Magyar Honvédségnek.

  JETfly Magazin

Újabb típus búcsújáról számolhatunk be, ezúttal Nagy-Britanniából: az AgustaWestland Lynx AH9A változata 2018. január 16-án repült utoljára, ezzel végleg búcsút intettek a 40 év szolgálatot maga mögött tudó Lynx helikopternek.

  Háború Művészete magazin

Jakutszk repülőterén január 11-én extrém időjárási körülmények között megkezdődött a Moszkvai Helikoptergyártó Üzem Mi-171A2 típusának tesztrepülése. A helikoptert a Volga-Dnyeper légitársaság An-124-100 Ruszlán teherszállító repülőgépe szállította a helyszínre.