2024. 04. 21.
Konrád
: 395 Ft   : 371 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Ne parázz, szerveződj!

Hosz  |  2013. 08. 28., 09:16

Már meg sem lepődtünk, amikor az éjszakai fürdőzést követő reggelen esőcseppek kopogására ébredtünk a Fiatalok Ligája nyári táborának szakmai napján. Úgy tűnik, nem csak a képzés magas színvonala és a jó társaság a hagyomány, hanem az esős idő is. Talán azért, hogy ne fájjon a szívünk, hogy a szakmai napon nem a Balatonban lubickolunk. A tábor lakói között voltak a Honvédszakszervezet képviselői - Szijártó Zsolt és Justin János - is..

Nem mintha a kollektív jogokról és az egyenlő bánásmódról szóló interaktív előadás és az azt követő szervezési előadás és helyzetgyakorlatok nem kötötték volna le amúgy is a közel kilencven fiatal szakszervezeti tag figyelmét. Érdemes volt mindezek előtt korán kelni, és dr. Szilágyi Veronikának, a Fiatalok Ligája elnökének előadását meghallgatni, aki elmondta, hogy a Fiatalok Ligája már 2009 óta a LIGA Szakszervezetek fiatalokat tömörítő tagozata, beszélt a tevékenységekről és a Fiatalok Ligája történetéről, valamint arról, hogy miért érdemes a tagozathoz tartozni.

A jogi előadásban dr. Kéri Ádám, a LIGA Szakszervezetek jogi szakértője olyan érdekes jogeseteket hozott fel, melyekre többen felkaptuk a fejünket – ismét megbizonyosodtunk arról, hogy a tavalyi Munka Törvénykönyve-változások mennyire durván megnyirbálták a szakszervezeti- és munkavállalói jogokat. Valóban számít mégis, ha többen vagyunk? Merült fel a jogos kérdés. Arra a válaszra, hogy igen, szép bizonyíték a nyári tábor első napján a Vasutas Szakszervezetek Szövetsége tüntetésének elmaradása amiatt, hogy a munkáltatók megállapodtak a szakszervezetekkel az idei béremelés mértékéről. Létrejött volna-e vajon például ez a megállapodás, ha a szakszervezetek mögött nem áll a tényleges tagság? Ha nem lehetett volna tudni, hogy a tervezett tüntetésen tömegek mozdultak volna meg? Nem csak vasutasok, hanem az egész Fiatalok Ligája, a LIGA tagszervezeteinek fiataljait is tömörítő tagozat utcára vonult volna, önszerveződően, szolidaritást vállalni készen jöttek volna óvodai dolgozók, buszvezetők, az elektromos ágazat dolgozói, és más tagszervezetektől is sokan.

Mégis szem előtt kell tartanunk, hogy soha nem szabad leállni a tagszervezéssel. Nagyon sok fiatal nem tudja ma Magyarországon, hogy miért jó egy szakszervezethez tartozni. Ezt a tudást, mely már minden szakszervezeti tag sajátja, kell továbbadni. Nem meggyőzni kell, hanem a jó példával elöl járni, megmutatni, hogy mi lenne a munka világával a szakszervezetek nélkül. Czentnár Béla, a VDSZSZ öreg motoros szervezőjének érdekes előadásából többek között azt is megtudhattuk, hogy ehhez rengeteg ember- és önismeret, tolerancia, nyitottság, odafigyelés is kell. Ugyanakkor senki nem szereti, ha valamit rá akarnak erőszakolni, és azt sem, ha valami össze van mosva a politikával. Márpedig manapság nagyon nehéz elkerülni a politikai megbélyegezés veszélyét. Azt persze minden szakszervezeti fiatal tudja, hogy a politikai semlegesség nem azonos az apolitikussággal.

Mózes Tibor vitafórumában folytatta a gondolatmenetet, arra kerestük közösen a választ, hogy a Fiatalok Ligája hosszabb távú terveit, a stratégia egyes pontjait hogyan kellene a gyakorlatba ültetni, és hogy vajon a szakiskolás gyerekeket és a felsőoktatásban tanulókat hogyan érdemes megszólítani. A szeptemberben beinduló projekttel a LIGA Szakszervezetek megyénként két szervezőt állít majd munkába, akik a meglévő szakszervezeti tagokkal is szorosan együtt fognak müködni. Mint a hétvégén kiderült, minden segítséget meg is fognak kapni, legalábbis a táborban résztvevőktől biztosan.

A résztvevők testközelből is kipróbálhatták, milyen valóban szervezni, amikor a LIGA régiós referenseinek segítségével, csapatokat alkotva kaptak helyzetgyakorlat-feladatokat. Olyan életszerü szituációkat kellett eljátszaniuk, amiben a szervezők egy munkavállalóval találkoznak, és például el kell mondaniuk, miért érdemes szakszervezethez tartozni, vagy ha nincs egy adott munkahelyen, azt alapítani. Érdemes a cikk végére gördíteni, és elgondolkodni ezeken a feladatokon: Te vajon mit tennél? Mit és hogyan mondanál szervezőként az ismerősödnek, volt osztálytársadnak, tagszervezeti tagodnak, egyetemista ismerősödnek?

Záróakkordként a Gaskó Istvánnal, a LIGA elnökével, valamint Fürjes Józseffel, a Vízügyi Közszolgáltatási Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének elnökével beszélgettünk, melynek során megismerhettük a VKDSZ a LIGA konföderációhoz való csatlakozásának körülményeit, és a LIGA stratégia további elemeit is. Gaskó István kiemelte, hogy a szakszervezeti életet fel kell rázni, új színeket és új jelentéseket kell vinni a szakszervezeti világba, friss energiát, lelkesedést, és hitet, hogy többen valóban erősebbek vagyunk!

Bár nem kevesebb, mint 99 tagszervezet fiataljai tartoznak a Fiatalok Ligájához, a táborban mindössze nyolc tagszervezet képviseltette magát, igaz, szép számmal, és az is igaz, hogy ez is több, mint tavaly. Milyen jó lenne, ha ez a növekvő tendencia megmaradna, és jövőre még többen lennénk, még több területről!

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 01. 05., 10:17
Eddig Európa számos országában irigykedve figyelték katonatársaink, hogy nálunk szakszervezet működhet. Ez a jog tényszerűleg még az európai unióban is különleges kiváltság volt, amelyet a végletekig próbáltunk megőrizni. Az alapításunk, azaz 1991 óta eltelt több mint 32 év alatt folyamatosan azon küzdöttek elődeink, hogy a civil szférában megszokott jogok illessék meg a katonákat is, vagy legalább ahhoz erősen közelítő szintet sikerüljön elérni mind az egyéni, mind a kollektív jogérvényesítés terén...
2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2023. 12. 15., 11:16
Tisztelt Tagunk! Ezúton szeretném Önt tájékoztatni, hogy a Honvédszakszervezet (HOSZ) a jogszabályi környezet változásaira reagálva, valamint a szervezet működésének folyamatos biztosítása érdekében új Alapszabályt fogadott el és hamarosan Honvéd Érdekképviseleti Szervezet (HÉSZ) néven folytatja tevékenységét.
2024-02-13 13:05:08
2024.02.14-16-ig a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet személyes ügyfélfogadása technikai okok miatt (karbantartás) szünetel. Ezúton is köszönjük elhelyezési feltételeink jobbítását a HM HIM-nek! Telefonos ügyelet a 0670-374-30-83-as telefonszámon.

  JETfly Magazin

A magyar főváros légikikötője ismét elnyerte a Skytrax „Kelet-Európa legjobb repülőtere” címét a World Airport Awards díjátadón. Az idei már zsinórban a tizenegyedik alkalom, amikor a Budapest Airport az utasok visszajelzése alapján kiérdemelte a rangos elismerést.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.