2024. 07. 27. szombat
Liliána, Olga
: 392 Ft   : 361 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Érdemi előremozdulás nélkül

Hosz  |  2013. 09. 06., 07:08

A Magyar Honvédség személyi állománya 2013. évi egyes illetményen kívüli juttatásairól szóló, áprilisban aláírt Megállapodásban foglaltaknak megfelelően, a HM Védelemgazdasági Hivatal és a HÉF munkavállalói oldalán helyet foglaló szakszervezetek képviselői a vállalások időarányos teljesülésének előzetes szakmai egyeztetését folytatták le. A szeptember 5-i konzultáción a munkáltatói oldalt Dr. Bársony Krisztina ezredes, a HM VGH Pénzügyi és Ellenőrzési Igazgatóság igazgatója vezette, de részt vett Mészáros Gabriella alezredes és Szibilla Zoltán őrnagy is. A Honvédszakszervezetet Czövek János elnök és Szendrei Zoltán alelnök képviselte...

A tárgyaló felek a Megállapodás időarányos végrehajtását eredményesnek ítélték. A béren kívüli juttatások 1. féléves teljesülése megtörtént - jelentette ki a HM VGH igazgatója. Ezt követően a munkavállalói oldal képviselői több, az általuk képviselt állományt foglalkoztató kérdést vetettek fel.

Válaszul elhangzott, hogy a kafetéria jellegü juttatások 200.000 Ft-os határát - a munkáltatói oldal tájékoztatása szerint - eddig mindössze néhányszázan érték el, a meghatározó többség nem.

Mind a munkavállalói, mind az érdekképviseleti oldal sikerként értékelte, hogy két juttatási forma - az EMC juttatás, illetve a tanévkezdéshez való hozzájárulás - nem került be a kafetéria körébe. Utóbbival kapcsolatos információ, hogy a tárca által a kifizetésekre vállalt határidő (október 31.) tartható lesz. Egyébként mindezidáig 1700 gyermek részére történt meg az iskolakezdési támogatás kifizetése, a többiek kérelmének feldogozása zökkenőmentes és folyamatos.

Ezzel összefüggésben fontos információ, hogy az EMC kártya elfogadó helyei bővültek: mostantól a PIREX Kft. hálózatának üzleteiben is lehetőség van a valamikori ÁPISZ termékkörével azonos, iskolakezdéshez szükséges eszközök beszerzésére.

A résztvevők hosszasan foglalkoztak a bankszámla költségtérítés kérdésével. Mint ismeretes kormányzati döntés értelmében a jövőben változik az ezzel kapcsolatos eljárás. A szakszervezeti vezetők határozott kérése, hogy a születendő megoldás ne érintse negatívan a munkavállalókat. A megemelkedett banki költségek miatt a szakszervezetek vezetői azt kérték, hogy a bankkártya tranzakciós díj kompenzációt emeljék fel havi háromezer forintra.

A szakszervezeti oldal azt is kérte, hogy a 2013. év végi bérmaradványból egyszeri nagyobb összeg kerüljön kifizetésre. Ennek érdekében a HM október végéig megvizsgálja ennek lehetőségét, amiről aztán majd tovább folytatódnak az egyeztetések.

A Hosz jelezte, hogy továbbra is fenntartja a 2014. január 1-től esedékes 20%-os illetmény-emelésre vonatkozó követelését. Azért is, mert az OKÉT ülésen nyilvánosságra került, hogy a 2014. évi költségvetés-tervezetben semmilyen forrás nem áll rendelkezésre jelenleg. Az OKÉT-on elhangzottaknak megfelelően azt kértük, hogy havi 10 ezer forintos Erzsébet utalványt biztosítson a kormány - januárig visszamenőleg a megtakarítások terhére azon munkavállalóknak, akik nem részesültek idén bérfejlesztésben.

A konzultáció befejezéseként az érdekképviseleti vezetők jelezték, hogy a 2014. évi bérmegállapodással kapcsolatos tárgyalások megkezdése érdekében rendkívüli HÉF ülést kezdeményeznek a honvédelmi miniszter részvételével.

Október elején folytatódik a tanácskozás, amelynek legfontosabb témája a személyi juttatásokon esetlegesen képződő megtakarítások felhasználása lesz.  

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2024. 05. 07., 10:09
A kihasználtságra és a tapasztalatokra való tekintettel a szerdai meghosszabbított nyitva tartást kizárólag előzetes egeztetés alapján biztosítjuk!
2024. 07. 25., 13:35
A Magyar Közlöny 2024. évi 69. számában 2024. június 28-án kihirdetésre került a honvédek jogállásáról szóló 137/2024. (VI. 28.) Korm. rendelet (Hjkr.)
2024. 07. 26., 09:48
2024.07.23-án Bazsik István elnök és Jakubik András érdekvédelmi ügyvivő tartott tájékoztatót Tatán
2024. 07. 15., 10:35
Az elmúlt napok ránk törő forrósága tette igazán népszerűvé a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet központi rendezvényét a Ceglédi Gyógyfürdő és Szabadidőközpont, valamint a hozzátartozó Aquaparki csúszdapark területén, immáron tizennyolcadik alkalommal.

  JETfly Magazin

2024. július 22-én újabb mérföldkövet jelentő eseményt regisztrálhatott a Szlovák Légierő: megérkezett az első két F-16 Block 70 vadászbombázó északi szomszédunk Malacky-Kuchyňa Légibázisára.

  Háború Művészete magazin

„Ma lőnek először, szerencsére hozzáértő személyzet kezelésében” – nyugtázta elégedetten az új Leopard harckocsikról és a frissen képzett kezelőszemélyzetről dr. Nagy Norbert őrnagy.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.