2024. 02. 29. csütörtök
: 394 Ft   : 363 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Nyílt levél a honvédelmi miniszternek

Hosz  |  2013. 09. 10., 17:10

A Honvédszakszervezet elnöksége nyílt levélben fordult Hende Csabához, Magyarország honvédelmi miniszteréhez. A téma az elodázhatatlan illetményemelés. Az MTI-hez és a legfontosabb hírportálokhoz eljuttatott levelet az alábbiakban Önök is elolvashatják...

NYÍLT LEVÉL

Hende Csabának, Magyarország honvédelmi miniszterének

Tisztelt Miniszter Úr!

Mi, a Honvédszakszervezet tagjai, hivatásos- szerződéses- nyugállományú- és szolgálati járandóságos katonák nem vagyunk önzőek. Sőt! Mi örülünk a közszférás kollégák sikereinek. Ezért is szolgált nagy örömünkre, hogy az egészségügyi dolgozók mellett a pedagógusok illetményei is emelkednek szeptembertől.Nekünk viszont a hivatásos és szerződéses állomány érdekében szükséges szót emelnünk. Tesszük mindezt azért, mert ebben az esztendőben, több esetben felelős személyektől elhangzott, hogy jövőre emelkedik a katonák illetménye. Ez a jó hír azonban az utóbbi hetekben az újság hírekben, a rádióban, tévében elhangzott riportok fényében veszített értékéből.

Tisztelt Miniszter Úr!

Az illetmények és a béren kívüli juttatások ügyében legutóbb szeptember 5-én ültünk a HM illetékeseivel asztalhoz. Mivel semmilyen előremozdulást nem érzékeltünk a munkáltató HM részéről, ezért felkérjük Önt, hogy tájékoztassa a katonákat! Azt kérjük Öntől, hogy legkésőbb szeptember 18-ig válaszoljon arra, a minden katonát érdeklő kérdésre, hogy ,,várható-e a katonák részére illetményemelés 2014. január 1-től?”. A kérdés mihamarabbi tisztázása érdekében a munkavállalói oldal képviseletét gyakorló reprezentatív szakszervezetek azt kezdeményezték, hogy soron kívül üljön össze a Honvédelmi Érdekegyeztető Fórum (HÉF) és folytasson tárgyalásokat a béremelésről. Bízunk benne, hogy a tárgyalások szeptember 30-ig, a 2014. évi költségvetés előterjesztéséig sikerre vezetnek, és nem válik szükségessé további érdekképviseleti lépések szervezése. Összegezve: noha a bizalom a tárca iránt töretlen, a jövő évi költségvetés benyújtásáig alig 3 hét van hátra, még mindig nem késő azt módosítani. A katonák jó néven vették a köztársasági elnök, a miniszterelnök és az Ön elismerő szavait, elhitték a tisztavatás, az önkéntes tartalékosok eskütétele, a laktanya-látogatások és nem utolsó sorban az árvíz utáni állománygyülések alkalmával elmondottakat. Bíztak abban, hogy az első Orbán kormány négy éve után bő egy évtizeddel, ebben a kormányzati ciklusban is lesz újra érdemi illetményemelésük. Úgy gondoljuk, hogy nem érheti súlyos csalódás a katonai állományt és azt várjuk, hogy 2014 a katonák béremelésének éve lesz.

Tisztelt Miniszter Úr!

Felkérjük, hogy még a 2014-es költségvetés benyújtása előtt tegyen meg mindent azért, hogy a katonák illetménye január 1-től 20%-kal emelkedjen. Várjuk megtisztelő és remélhetőleg pozitív válaszát.

Budapest, 2013. szeptember 10-én

A Hosz elnöksége

Azerbajdzsán már évek óta folytat tárgyalásokat Pakisztánnal a JF-17-esek beszerzése kapcsán: a legfrissebb hírek szerint megszületett a megállapodás, ami már továbbfejlesztett radarrendszerrel és a legmodernebb fegyverzettel felszerelt harci repülőgépekről szól.