2023. 05. 28.
Csanád, Emil
: 372 Ft   : 347 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Czövek János: a Hosz mindent megtesz a honvédek illetményeinek emeléséért

Hosz  |  2013. 09. 13., 08:37

Szakszervezetünk erős offenzívába kezdett a katonák illetményeinek emelése érdekében. A szeptemberi elnökségi ülésen született döntés óta folyamatos egyeztetéseken vesznek részt vezető tisztségviselőink, nyílt levelet fogalmaztunk a honvédelmi miniszternek, de soron kívüli Honvédelmi Érdekegyeztető Fórum (HÉF) ülést is kezdeményeztünk. Az illetményemelés szükségessége mellett a további várható szakszervezeti lépésekről is beszélgettünk elnökünkkel, Czövek Jánossal...

 

Elnök úr! A szeptember 4-i elnökségi ülésen több szakszervezeti döntéshozónk is közakaratnak nevezte az illetményemelést.

Korábbi negatív tapasztalatot szerettünk volna felszámolni azzal a kezdeményezéssel, hogy idén már jóval a 2014. évi költségvetés parlamenti benyújtása előtt megkezdjük az illetménytárgyalásokat. Az előző esztendőkkel ellentétben, már januártól folyamatosan – minden létező fórumon – amellett érveltünk, hogy elodázhatatlan a 20%-os illetményemelés. A miniszterelnöknek írt januári levél, majd a Lázár János államtitkártól áprilisban kapott pozitív válasz is azt sugallta, hogy a kormány és persze a tárca is érdemben megvizsgálja a béremelés lehetőségét. Egyébként valóban közakaratról van szó, ezért is fogalmaztunk úgy, hogy szakszervezetünk mindent megtesz a honvédek illetményeinek emeléséért, véleményünk szerint ugyanis az emelés 2014-nél tovább már nem halogatható.

Hiába hangzott el felelős politikusoktól, hogy jövőre emelkedik a katonák illetménye, ez a jó hír az utóbbi hetekben – a rádióban, tévében elhangzott riportok fényében – veszített értékéből.

Valóban így történt. Pedig a magyar hivatásos és szerződéses katonák ebben az évben is minden tőlük telhetőt megtettek, áldozatos munkát végeztek beosztásaik ellátása során a hazai laktanyákban, a nemzetközi missziókban, a külföldi és magyarországi gyakorlatokon, extrém körülmények között álltak helyt Koszovóban és Afganisztánban, de az árvízi vészhelyet idején is hősiesen megvédték az ország állampolgárait, a gátakat és egyéb javakat. Katonáink tevékenységéről az egyes honfitársainktól és a polgármesterektől kezdve a honvédelmi miniszteren és a miniszterelnökön át egészen a köztársasági elnökig mindenki csak elismerő mondatokat fogalmazott meg. Ezek után, azt hiszem joggal várhattuk mi, katonák, hogy 2002 után nem kevesebb, mint 11 évvel gondoskodnak illetményeink emeléséről.

Az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanács (OKÉT) legutóbbi plenáris ülésén a kormányoldal arról tájékoztatta a munkavállalók képviselőit, hogy a jövő évi költségvetésről szóló törvény jelenlegi tervezete a pedagógus és egészségügyi dolgozók már bejelentett béremelésén túl, a közszféra más ágazatára vonatkozó illetményemelést nem tartalmaz.

Igen, sajnos. Ezért a helyzet tisztázása érdekében elengedhetetlennek tartottuk a HÉF soron kívüli összehívását, a Honvédségi Dolgozók Szakszervezetével (Hodosz) és a Bajtársi Egyesületek Országos Szövetségével (BEOSZ) együtt. A Hosz elnöksége levélben fordult Hende Csaba honvédelmi miniszterhez, azt kérve, hogy az ügy fontosságára való tekintettel személyesen járjon közbe az illetményemelés érdekében.

Az ügy fontosságát tovább nyomatékosítva szeptember 10-én kiadtuk a honvédelmi miniszternek címzett nyílt levelünket is.

Igen, ugyanis – ahogy a nyílt levélben is leírtuk – a katonák jó néven vették a köztársasági elnök, a miniszterelnök és a miniszter elismerő szavait, elhitték a tisztavatás, az önkéntes tartalékosok eskütétele, a laktanya-látogatások és nem utolsó sorban az árvíz utáni állománygyülések alkalmával elmondottakat. Bíztak abban, hogy az első Orbán kormány négy éve után bő egy évtizeddel, ebben a kormányzati ciklusban is lesz újra érdemi illetményemelésük. Úgy gondoljuk, hogy nem érheti súlyos csalódás a katonai állományt és azt várjuk, hogy 2014 a katonák béremelésének éve lesz. Felkértük tehát a miniszterünket, hogy még a 2014-es költségvetés benyújtása előtt – legkésőbb a 2014. évi költségvetés szeptember 30-i parlamenti benyújtásáig – tegyen meg mindent azért, hogy a katonák illetménye január 1-től 20%-kal emelkedjen.

Itt tartunk most, szeptember 12-én, de azt is mondjuk el, hogy az elmúlt napokban egymást érték a HM felelős beosztású vezetőivel történő egyeztetések is.

Az elmúlt napokban a honvédelmi tárca mindkét államtitkárával és a kabinet főnök asszonnyal is tárgyalásokat folytattam, emellett a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) költségvetésért felelős helyettes államtitkárának is levelet küldtem, melyben a honvédek illetményeivel kapcsolatban szintén elmondtam a szakma, az érdekképviselet véleményét és kérését. Küszöbön áll a honvédelmi miniszterrel történő egyeztetés is.  

Adódik a kérdés, hogyan tovább?

A kormány még várhatóan két alkalommal tárgyal még a – szeptember 30-i parlament elé kerülés előtt – a 2014. évi költségvetésről. Várhatón már a szeptember 18-i kormányülésen napirenden is lesz a bérigényünk. Persze mi sem tétlenkedünk, szeptember 16-án a Liga Szakszervezetek közszolgálati tagszervezeteinek és az OKÉT munkavállalói oldalának bevonásával egyeztetünk, ugyanis a tárgyaló asztalnál szeretnénk elérni, hogy megkapják az illetményemelést a katonák. Emellett várjuk a soron kívüli HÉF ülés megtartására vonatkozó meghívót és a nyílt levelünkre adandó miniszteri választ is. Úgy gondoljuk, hogy a Magyar Honvédség katonái az elmúlt esztendőkben szolgálati feladataikon túl, erőn felül is teljesítettek, ezért a döntéshozóktól a munka elismerését, az illetményemelést várjuk.

 
Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 04. 27., 08:39
Tájékoztatjuk a tisztelt tagságot, hogy 2023. április 28-án (pénteken) egyéb rendezvények miatt a központi iroda zárva lesz. Mobiltelefonos elérhetőségeken tisztségviselőink ügyletet tartanak.
2023-02-15 14:19:50
A Honvédszakszervezet Elnöksége 2023. február 07-én tartotta az alapszervezet vezetőkkel kibővített ülését, ahol döntöttek a 8/2023. számú Kormány rendelet kapcsán felmerülő további feladatokról, illetve a Küldöttgyűlés előkészületeiről…
2023-01-31 15:29:17
A LIGA Szakszervezetek 2022. augusztus 8-án fordult Varga Mihály pénzügyminiszterhez, majd október 12-én Dr. Palkovics László technológiai és ipari miniszterhez a mukavállalók munkába járási költségtérítésének megemelése kapcsán, ahogy erről a honlapunkon is hírt adtunk. Kezdeményeztük a 15 Ft/km-es adómentes térítési összeg megemelését valamint a legalacsonyabb mérték növelését is. A LIGA Szakszervezetek üdvözli a Kormány döntését, amellyel az üzemanyagárak drasztikus emelkedésére reagált, enyhítve ezzel többszázezer munkavállaló napi terhein.

  JETfly Magazin

Az Olasz Légierő és a Brit Királyi Légierő megállapodást írt alá a brit hajózók és oktatók IV. fázisú képzéséről a szardíniai Decimomannuban található Nemzetközi Repülőkiképző Iskolában.

  Háború Művészete magazin

A német-magyar szárazföldi erők együttműködése részeként Magyarországra érkezett Björn F. Schulz dandártábornok, a Bundeswehr Páncélos Iskola parancsnoka, aki május 24-én a tatai MH Klapka György 1. Páncélosdandárhoz látogatott.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.