2024. 07. 27. szombat
Liliána, Olga
: 392 Ft   : 361 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Czövek János: a Hosz mindent megtesz a honvédek illetményeinek emeléséért

Hosz  |  2013. 09. 13., 08:37

Szakszervezetünk erős offenzívába kezdett a katonák illetményeinek emelése érdekében. A szeptemberi elnökségi ülésen született döntés óta folyamatos egyeztetéseken vesznek részt vezető tisztségviselőink, nyílt levelet fogalmaztunk a honvédelmi miniszternek, de soron kívüli Honvédelmi Érdekegyeztető Fórum (HÉF) ülést is kezdeményeztünk. Az illetményemelés szükségessége mellett a további várható szakszervezeti lépésekről is beszélgettünk elnökünkkel, Czövek Jánossal...

 

Elnök úr! A szeptember 4-i elnökségi ülésen több szakszervezeti döntéshozónk is közakaratnak nevezte az illetményemelést.

Korábbi negatív tapasztalatot szerettünk volna felszámolni azzal a kezdeményezéssel, hogy idén már jóval a 2014. évi költségvetés parlamenti benyújtása előtt megkezdjük az illetménytárgyalásokat. Az előző esztendőkkel ellentétben, már januártól folyamatosan – minden létező fórumon – amellett érveltünk, hogy elodázhatatlan a 20%-os illetményemelés. A miniszterelnöknek írt januári levél, majd a Lázár János államtitkártól áprilisban kapott pozitív válasz is azt sugallta, hogy a kormány és persze a tárca is érdemben megvizsgálja a béremelés lehetőségét. Egyébként valóban közakaratról van szó, ezért is fogalmaztunk úgy, hogy szakszervezetünk mindent megtesz a honvédek illetményeinek emeléséért, véleményünk szerint ugyanis az emelés 2014-nél tovább már nem halogatható.

Hiába hangzott el felelős politikusoktól, hogy jövőre emelkedik a katonák illetménye, ez a jó hír az utóbbi hetekben – a rádióban, tévében elhangzott riportok fényében – veszített értékéből.

Valóban így történt. Pedig a magyar hivatásos és szerződéses katonák ebben az évben is minden tőlük telhetőt megtettek, áldozatos munkát végeztek beosztásaik ellátása során a hazai laktanyákban, a nemzetközi missziókban, a külföldi és magyarországi gyakorlatokon, extrém körülmények között álltak helyt Koszovóban és Afganisztánban, de az árvízi vészhelyet idején is hősiesen megvédték az ország állampolgárait, a gátakat és egyéb javakat. Katonáink tevékenységéről az egyes honfitársainktól és a polgármesterektől kezdve a honvédelmi miniszteren és a miniszterelnökön át egészen a köztársasági elnökig mindenki csak elismerő mondatokat fogalmazott meg. Ezek után, azt hiszem joggal várhattuk mi, katonák, hogy 2002 után nem kevesebb, mint 11 évvel gondoskodnak illetményeink emeléséről.

Az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanács (OKÉT) legutóbbi plenáris ülésén a kormányoldal arról tájékoztatta a munkavállalók képviselőit, hogy a jövő évi költségvetésről szóló törvény jelenlegi tervezete a pedagógus és egészségügyi dolgozók már bejelentett béremelésén túl, a közszféra más ágazatára vonatkozó illetményemelést nem tartalmaz.

Igen, sajnos. Ezért a helyzet tisztázása érdekében elengedhetetlennek tartottuk a HÉF soron kívüli összehívását, a Honvédségi Dolgozók Szakszervezetével (Hodosz) és a Bajtársi Egyesületek Országos Szövetségével (BEOSZ) együtt. A Hosz elnöksége levélben fordult Hende Csaba honvédelmi miniszterhez, azt kérve, hogy az ügy fontosságára való tekintettel személyesen járjon közbe az illetményemelés érdekében.

Az ügy fontosságát tovább nyomatékosítva szeptember 10-én kiadtuk a honvédelmi miniszternek címzett nyílt levelünket is.

Igen, ugyanis – ahogy a nyílt levélben is leírtuk – a katonák jó néven vették a köztársasági elnök, a miniszterelnök és a miniszter elismerő szavait, elhitték a tisztavatás, az önkéntes tartalékosok eskütétele, a laktanya-látogatások és nem utolsó sorban az árvíz utáni állománygyülések alkalmával elmondottakat. Bíztak abban, hogy az első Orbán kormány négy éve után bő egy évtizeddel, ebben a kormányzati ciklusban is lesz újra érdemi illetményemelésük. Úgy gondoljuk, hogy nem érheti súlyos csalódás a katonai állományt és azt várjuk, hogy 2014 a katonák béremelésének éve lesz. Felkértük tehát a miniszterünket, hogy még a 2014-es költségvetés benyújtása előtt – legkésőbb a 2014. évi költségvetés szeptember 30-i parlamenti benyújtásáig – tegyen meg mindent azért, hogy a katonák illetménye január 1-től 20%-kal emelkedjen.

Itt tartunk most, szeptember 12-én, de azt is mondjuk el, hogy az elmúlt napokban egymást érték a HM felelős beosztású vezetőivel történő egyeztetések is.

Az elmúlt napokban a honvédelmi tárca mindkét államtitkárával és a kabinet főnök asszonnyal is tárgyalásokat folytattam, emellett a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) költségvetésért felelős helyettes államtitkárának is levelet küldtem, melyben a honvédek illetményeivel kapcsolatban szintén elmondtam a szakma, az érdekképviselet véleményét és kérését. Küszöbön áll a honvédelmi miniszterrel történő egyeztetés is.  

Adódik a kérdés, hogyan tovább?

A kormány még várhatóan két alkalommal tárgyal még a – szeptember 30-i parlament elé kerülés előtt – a 2014. évi költségvetésről. Várhatón már a szeptember 18-i kormányülésen napirenden is lesz a bérigényünk. Persze mi sem tétlenkedünk, szeptember 16-án a Liga Szakszervezetek közszolgálati tagszervezeteinek és az OKÉT munkavállalói oldalának bevonásával egyeztetünk, ugyanis a tárgyaló asztalnál szeretnénk elérni, hogy megkapják az illetményemelést a katonák. Emellett várjuk a soron kívüli HÉF ülés megtartására vonatkozó meghívót és a nyílt levelünkre adandó miniszteri választ is. Úgy gondoljuk, hogy a Magyar Honvédség katonái az elmúlt esztendőkben szolgálati feladataikon túl, erőn felül is teljesítettek, ezért a döntéshozóktól a munka elismerését, az illetményemelést várjuk.

 
Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2024. 05. 07., 10:09
A kihasználtságra és a tapasztalatokra való tekintettel a szerdai meghosszabbított nyitva tartást kizárólag előzetes egeztetés alapján biztosítjuk!
2024. 07. 25., 13:35
A Magyar Közlöny 2024. évi 69. számában 2024. június 28-án kihirdetésre került a honvédek jogállásáról szóló 137/2024. (VI. 28.) Korm. rendelet (Hjkr.)
2024. 07. 26., 09:48
2024.07.23-án Bazsik István elnök és Jakubik András érdekvédelmi ügyvivő tartott tájékoztatót Tatán
2024. 07. 15., 10:35
Az elmúlt napok ránk törő forrósága tette igazán népszerűvé a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet központi rendezvényét a Ceglédi Gyógyfürdő és Szabadidőközpont, valamint a hozzátartozó Aquaparki csúszdapark területén, immáron tizennyolcadik alkalommal.

  JETfly Magazin

2024. július 22-én újabb mérföldkövet jelentő eseményt regisztrálhatott a Szlovák Légierő: megérkezett az első két F-16 Block 70 vadászbombázó északi szomszédunk Malacky-Kuchyňa Légibázisára.

  Háború Művészete magazin

„Ma lőnek először, szerencsére hozzáértő személyzet kezelésében” – nyugtázta elégedetten az új Leopard harckocsikról és a frissen képzett kezelőszemélyzetről dr. Nagy Norbert őrnagy.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.