2023. 03. 23. csütörtök
Emőke
: 386 Ft   : 355 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Beszámoló a Katonákért Közhasznú Alapítvány 2012. évi tevékenységéről

Hosz  |  2013. 09. 24., 17:51

Az Alapítvány 2012. évben is az Alapító Okiratban foglalt céloknak megfelelően folytatta tevékenységét. Kiemelt figyelmet fordítottunk az alapító Honvédszakszervezet munkatervében megfogalmazott feladatok támogatására, a szociális, a jogsegély szolgálati munkánkra, az „új civil törvények” megismerésére és érvényesítésére, vállalkozási tevékenységünk felülvizsgálatára...

 

I.  A  Honvédszakszervezet és az Alapítvány között létrejött megállapodások értelmében az Alapítvány 2012. évre 6 millió Ft-ot az Önsegélyezési és Szolidaritási Alap részére, 6 millió Ft-ot pedig a Pertársaság költségeire kapott vissza nem térítendő támogatás formájában.

Az Alapítvány a Hosz Elnökségének, majd a 2013.05.15-ei kongresszusnak is beszámolt tevékenységéről. A kuratórium a megkötött szerződésnek megfelelően használta fel, illetve kötötte le az átadott összeget. Részleteiben (a pontos és részletes költségmegosztást és elszámolást a mérleg  tartalmazza):

 

1.      Az Alapítvány Önsegélyezési és Szolidaritási Alapja:

Az Önsegélyezési és Szolidaritási Alapból 2012 évben 8.989.400. forint segélyt fizettünk ki. (Temetési segélyként 103 főnek 4.014.400. forintot, szociális segélyként 260 főnek 4.975.000. forintot.)

A 6 millió forinton felüli összeget az Alapszervezetek 2.206.600. forintos befizetéséből és az Alapítvány SZJA 1%-ból befolyt bevételéből fedeztük.

Az Alapítvány fedezte a banki, a postai költségeket és bérköltséget.

2013. évre a Hosz 5.000.000. Ft-ot utalt át a segélyezésre, az első negyedévében 140 fő részére mintegy 3,3 millió forintot utaltunk át.

 

2.      Pertársaság:

2012 évben a szolgálati járandóságban részesülők korkedvezményes nyugdíja, illetve szolgálati viszonyban állók szolgálati nyugdíja ügyében a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához hat különböző csoport nevében adtunk be kérelmet, az Alkotmánybírósághoz alkotmányjogi panaszt nyújtottunk be, valamint ügyünkben az ombudsmanhoz fordultunk támogatási kérelemmel.

 

A tárgyévben összességében 12 millió forintot fordítottunk a pertársaság ügyeinek vitelére.

A Hosz által biztosított 6 millió forintból mintegy 4 millió forintot használtunk fel, a fennmaradó 2 millió forint lekötésre került.

 

A Pertársasággal úgy számoltunk, hogy támogatásból és adományokból 2-3 éves időszakra kell a költségeket biztosítani. Az Alapítvány e célra lekötött szabad pénzeszközei alapján biztosítottnak látjuk a 2013. évi pertársasági feladataink finanszírozhatóságát. Amennyiben ez évben nem sikerül az ügyeket az Alkotmánybíróság, vagy a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága előtt lezárni és 2014. évben folytatni kell a pertársaság ügyeinek vitelét, az újabb támogatási és adománygyüjtési igényt fog felvetni a pertársaság tagjai felé.

 

II. Az Alapítvány kuratóriuma áttekintette az un. új civil törvények (Két törvény:

2011. évi CLXXV. törvény az egyesülési jogról, a közhasznú jogállásról, valamint a civil szervezetek müködéséről és támogatásáról, 2011. évi CLXXXI. törvény a civil szervezetek bírósági nyilvántartásáról és az ezzel összefüggő eljárási szabályokról, valamint 141 törvénymódosítás) hatályba lépésével kapcsolatos feladatokat. Az új jogszabályoknak megfelelő müködésre a civil szervezeteknek 2014. május 31.-éig kell áttérniük.

 

1. A Felügyelő Bizottság elnöke (Dr. Paraizs József nyá. ezds.) és egy tagja (Jeszenyi Ildikó) lemondott, helyükbe az alapító felkérte

FB elnöknek: Sásik László nyá. ezredest,

FB tagnak: Lippai Csaba nyá. alezredest (az alapító képviseletében).

Az ennek megfelelő Alapító Okirat módosítási kérelmet bejegyzésre a bíróságnak a Hosz benyújtotta.

2. Az új jogszabályoknak megfelelően 2013. évben átdolgozásra és bírósági benyújtásra kerül az Alapítvány Alapító Okirata és elkészülnek a módosított szabályzatok.

 

III. Az SZJA 1%-ának gyüjtése 2012 évben igen sikeres volt. Az alapszervezeti vezetők aktivitásának, a pertársasági munkatársaknak és a hatékony kommunikációs munkának köszönhető az eredmény: 2 millió 800 ezer forintot utalt át Alapítványunknak a NAV, a felajánlók száma megháromszorozódott (2011. évi felajánló 276 fő volt, 2012. évben 855 fő). A felajánlott összeget az alábbiak szerint tervezzük felhasználni:

-30% segélyezéshez, -40% jogi tanácsadásra, jogvédelemre, -30% müködésre.

 

IV. Vállalkozási tevékenység keretében tovább folytattuk a VODAFONE társaság telefon és internet szolgáltatásának közvetítését.  2012 decemberében tíz éves folyamatot sikerült eredményesen lezárnunk! Az új szerződés megkötése során az alábbi szempontok vezérelték az Alapítványt:

- szükségünk van erre a vállalkozási tevékenységre, mert a müködési költségeket mintegy 50%-ban ez fedezi;

- módosítani kellet a korábbi szerződést, mert az új civil törvény követelményei miatt a vállalkozási tevékenységet (a közvetített szolgáltatást) mintegy a felére kellett csökkenteni;

- módosítani kellet a korábbi szerződést, hogy a tartósan nem fizető ügyfeleket kizárhassuk a szolgáltatásunkból (behajtási eljárásokat folytatunk kb. 4mFt számlatartozás miatt);

- egy éves szerződést írtunk alá (2013. december 20-ig terjedően), a folytatásról a 2014. évi finanszírozási lehetőségek függvényében javasoljuk döntést hozni.

 

V. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal 2012 októbere és 2013 januárja között 2010-2011 évekre visszamenőleg ellenőrizte az Alapítványt. Az ellenőrzés áprilisban lezárult. Az ellenőrök az ellenőrzött területen hiányosságot nem állapítottak meg, észrevételt nem tettek.

 

Budapest, 2013. május 22.

 

                                                                                                Szekeres István

                                                                                            a kuratórium elnöke

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2022-12-21 09:58:36
A Honvédszakszervezet tisztségviselői és alapszervezet vezetői 2022. december hónapban felmérték a rászoruló katonacsaládok számát. A felmérés eredményeként a katonacsaládok részére az alapszervezet vezetők a Hosz alapszervezeteinek költségvetése terhére segélycsomagokat osztottak…

  JETfly Magazin

Újabb friss hír az L-39NG kapcsán, hiszen az Aero Vodochody repülőgépgyár új gyártósort indított az új kiképző repülőgép számára. Az összeszerelő soron a repülőgép törzsét szerelik össze, a termelési kapacitása a tervek szerint évente legfeljebb 24 darab lesz és több mint 100 embert fog foglalkoztatni.

  Háború Művészete magazin

A NATO Kiemelt Éberségi Tevékenységű Többnemzeti Harccsoport olasz század katonái sikeres aknavető és tüzérségi éleslövészetet hajtottak végre a Magyar Honvédség Központi Gyakorlóterén, a Bakonyban.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.