2024. 04. 24. szerda
György
: 394 Ft   : 369 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Minden nap éles bevetés

Hosz  |  2013. 09. 27., 15:43

Az MH Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoka a tűzszerészek napja alkalmából, a Logodi utcai tűzszerész emlékműnél megtartott - szeptember 27-i - megemlékezésen elmondta: a tűzszerész csak egyszer tévedhet és az ő munkája egy olyan küldetés, amely minden nap éles bevetés. S ezekre a bevetésekre csak a legjobban felkészültek mehetnek...

A Magyar Honvédség tüzszerészei azon küldetés teljesítése érdekében dolgoznak, hogy az embereket megvédjék a világháborúban hátrahagyott robbanószerkezetektől – fogalmazott Domján László vezérőrnagy Budapesten, aki hozzátette: az elhivatottság vezérli azokat, akik ezt a munkát vállalják, akik minden helyzetben nyugodtak, hidegfejüek tudnak maradni.

„Ez a feladat sajnos áldozatokkal is járt. Az ő áldozatuk előtt nemcsak a mai napon, hanem minden nap fejet kell hajtanunk” – fogalmazott az MH ÖHP parancsnoka, majd koszorút helyezett el az emlékmünél.A Logodi utcai megemlékezés előtt a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum (HM HIM) díszudvarának falán elhelyezett márványtáblát és a 2006-ban hősi halált halt Kiss Róbert posztumusz alezredes emlékfáját koszorúzták meg az ünnepség résztvevői.

„Különleges szerepe van ennek az emlékfalnak és emlékfának, amely előtt most állunk. Bár sírhalmot is jelképeznek, alattuk soha nem nyugodott senki. Nemcsak tüzszerész bajtársaink végső nyughelyének szimbóluma, hanem a magyar hazáért, a magyar állampolgárokért haltak emlékét is őrzi” – emelte ki megemlékező beszédében Csurgó Attila mérnök ezredes, az MH 1. Honvéd Tüzszerész és Hadihajós Ezred parancsnoka.

A tüzszerészek napja alkalmából a HM HIM márványtermében megtartott ünnepi megemlékezésen dr. Germuska Pál történész, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum munkatársa elevenítette fel a katonai tüzszerészek történetét 1945. szeptember 28-tól, az első tüzszerész és aknakutató egység megalakulásának időpontjától. Mint fogalmazott: a tüzszerészek az elmúlt 68 évben több mint húszmillió aknát, bombát tüzérségi lőszert hatástalanítottak és százezer hektárnyi területet mentesítettek. Sajnos e munka során több mint háromszáz tüzoltó, határőr és tüzszerész vesztette életét.Az ünnepi állománygyülésen Domján László vezérőrnagy, illetve Csurgó Attila ezredes elismeréseket is átadott.

Az ünnepség a Logodi utcai megemlékezéssel zárult.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 01. 05., 10:17
Eddig Európa számos országában irigykedve figyelték katonatársaink, hogy nálunk szakszervezet működhet. Ez a jog tényszerűleg még az európai unióban is különleges kiváltság volt, amelyet a végletekig próbáltunk megőrizni. Az alapításunk, azaz 1991 óta eltelt több mint 32 év alatt folyamatosan azon küzdöttek elődeink, hogy a civil szférában megszokott jogok illessék meg a katonákat is, vagy legalább ahhoz erősen közelítő szintet sikerüljön elérni mind az egyéni, mind a kollektív jogérvényesítés terén...
2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2023. 12. 15., 11:16
Tisztelt Tagunk! Ezúton szeretném Önt tájékoztatni, hogy a Honvédszakszervezet (HOSZ) a jogszabályi környezet változásaira reagálva, valamint a szervezet működésének folyamatos biztosítása érdekében új Alapszabályt fogadott el és hamarosan Honvéd Érdekképviseleti Szervezet (HÉSZ) néven folytatja tevékenységét.
2024-02-13 13:05:08
2024.02.14-16-ig a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet személyes ügyfélfogadása technikai okok miatt (karbantartás) szünetel. Ezúton is köszönjük elhelyezési feltételeink jobbítását a HM HIM-nek! Telefonos ügyelet a 0670-374-30-83-as telefonszámon.

  JETfly Magazin

Májusi programajánlónkban sok repülős programot találhatnak Olvasóink, hiszen repülőnapok, családi napok, nyílt napok és egyéb rendezvények is várják a látogatókat!

  Háború Művészete magazin

Május első hetében rendezik meg a Maláj Királyi Haditengerészet napját, melyre már javában zajlik a felkészülés: a mai napi gyakorlás során, 2024. április 23-án, két forgószárnyas ütközött össze és zuhant le.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.