2018. 02. 21. szerda
Eleonóra
: 312 Ft   : 253 Ft Benzin: 325 Ft/l   Dízel: 323 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Minden nap éles bevetés

Hosz  |  2013. 09. 27., 15:43

Az MH Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoka a tűzszerészek napja alkalmából, a Logodi utcai tűzszerész emlékműnél megtartott - szeptember 27-i - megemlékezésen elmondta: a tűzszerész csak egyszer tévedhet és az ő munkája egy olyan küldetés, amely minden nap éles bevetés. S ezekre a bevetésekre csak a legjobban felkészültek mehetnek...

A Magyar Honvédség tüzszerészei azon küldetés teljesítése érdekében dolgoznak, hogy az embereket megvédjék a világháborúban hátrahagyott robbanószerkezetektől – fogalmazott Domján László vezérőrnagy Budapesten, aki hozzátette: az elhivatottság vezérli azokat, akik ezt a munkát vállalják, akik minden helyzetben nyugodtak, hidegfejüek tudnak maradni.

„Ez a feladat sajnos áldozatokkal is járt. Az ő áldozatuk előtt nemcsak a mai napon, hanem minden nap fejet kell hajtanunk” – fogalmazott az MH ÖHP parancsnoka, majd koszorút helyezett el az emlékmünél.A Logodi utcai megemlékezés előtt a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum (HM HIM) díszudvarának falán elhelyezett márványtáblát és a 2006-ban hősi halált halt Kiss Róbert posztumusz alezredes emlékfáját koszorúzták meg az ünnepség résztvevői.

„Különleges szerepe van ennek az emlékfalnak és emlékfának, amely előtt most állunk. Bár sírhalmot is jelképeznek, alattuk soha nem nyugodott senki. Nemcsak tüzszerész bajtársaink végső nyughelyének szimbóluma, hanem a magyar hazáért, a magyar állampolgárokért haltak emlékét is őrzi” – emelte ki megemlékező beszédében Csurgó Attila mérnök ezredes, az MH 1. Honvéd Tüzszerész és Hadihajós Ezred parancsnoka.

A tüzszerészek napja alkalmából a HM HIM márványtermében megtartott ünnepi megemlékezésen dr. Germuska Pál történész, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum munkatársa elevenítette fel a katonai tüzszerészek történetét 1945. szeptember 28-tól, az első tüzszerész és aknakutató egység megalakulásának időpontjától. Mint fogalmazott: a tüzszerészek az elmúlt 68 évben több mint húszmillió aknát, bombát tüzérségi lőszert hatástalanítottak és százezer hektárnyi területet mentesítettek. Sajnos e munka során több mint háromszáz tüzoltó, határőr és tüzszerész vesztette életét.Az ünnepi állománygyülésen Domján László vezérőrnagy, illetve Csurgó Attila ezredes elismeréseket is átadott.

Az ünnepség a Logodi utcai megemlékezéssel zárult.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2018. 02. 09., 09:17
A Katonák a Törvényességért és a Jogbiztonságért Közhasznú Alapítvány rendezvényét február 06-07én tartották a Mátraházán található 4. számú KORK-ban. A rendezvény fókuszába a 2018. évi feladatokat, illetve az 1% adománygyűjtő kampány aktualitásait állították...
2018. 02. 05., 14:10
Az egészségügyi szakdolgozók idén novemberben esedékes 8 százalékos béremelését előrehozták január 1-re - jelentette be az emberi erőforrások minisztere szerdán, budapesti sajtótájékoztatón, miután újabb sztrájktárgyalási forduló zajlott a kormány és a reprezentatív szakszervezetek között.
2018-02-05 13:47:08
társadalombiztosítás területén, akár az egészségbiztosításban, akár a nyugellátásoknál, akár a megváltozott munkaképességű személyek ellátásainál az ellátások összege több ellátásfajtánál egy általános mérőszámhoz igazodik, nem a jogosult egyéni jövedelméhez. Ilyen általános mérőszám a minimálbér, illetve az öregségi nyugdíj legkisebb összege. Ezen túlmenően bizonyos ellátások ún. fix összegűek, azaz szintén nem az egyéni keresetektől, jövedelemtől függenek, hanem mindenki számára azonosan határozzák meg.
2018-02-05 11:54:52
Egy történelmi pillanat részesei lehetünk, és ez örömmel tölt el minden magyar embert, a Magyar Honvédség katonáit pedig különösen, hiszen a légiszállítási képesség fontos, különösen a mai modern világban - mondta dr. Simicskó István február 2-án, pénteken, Kecskeméten. A honvédelmi miniszter az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison tartott sajtótájékoztatón hivatalosan is bemutatta a Magyar Honvédség két új csapatszállító repülőgépét.
2018-02-01 15:44:54
Egy hadsereg igazi ereje mindig hitében és szellemiségében rejlik, a százhetven éves Magyar Honvédségnek pedig mindig is a rendíthetetlen bátorság és hazaszeretet adta a karakterét – mondta dr. Simicskó István honvédelmi miniszter január 30-án Budapesten, a kétszáz esztendeje született Görgei Artúr tiszteletére rendezett megemlékezésen, ahol a Honvédszakszervezet részéről Czövek János elnök vett részt...
2018-01-31 11:34:38
Szolnokon a MH. 34 Bercsényi László Különleges Műveleti Zászlóalj és a MH. 88. Könnyű Vegyes Zászlóalj összeolvadásából megalakuló MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Ezred 2017. szeptember 01-jén Szolnok város napján a Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program keretében dandárrá alakult…
   MÁSOK ÍRTÁK
2017. 03. 03., 12:20
Nagy hangsúlyt kell fektetni a toborzóirodákban nyújtott szolgáltatásokra, de a példamutató katona a legjobb toborzó.
2017. 03. 03., 12:17
2026-ra a térség egyik legmeghatározóbb haderejévé fejlesztik a Magyar Honvédséget.
2017. 01. 13., 16:44

Esküt tettek a határvadászok

Az illegális migráció növekedése miatt tavaly augusztusban határozott a kormány a Készenléti Rendőrség létszámának növeléséről. A határvadászok elsőként hivatásos állományba vett tagjai január 12-én, csütörtökön tették le az esküt.
2017. 01. 13., 16:40
Márciusban érkeznek meg Szolnokra azok a kiképző, felderítő és futárrepülőgépek, amelyeket a cseh Zlin Aircraft gyártócégtől vásároltak meg a Magyar Honvédségnek.

  JETfly Magazin

Orosz hírforrások a napokban számoltak be arról, hogy az Orosz Haditengerészet Szu-30SzM pilótái először gyakorolhatták a légi utántöltést, mutatjuk róla a nyilvánosságra hozott videót.

  Háború Művészete magazin

Kína felfuttatta a korai előrejelző és légtérellenőrző (Airborne Early Warning and Control – AEW&C) repülőgépeinek gyártását. Ahogy azt egy kínai katonai repülés szakértő megállapította, ez az „alap repülőgép érettségének” egyik jele.