2023. 10. 03. kedd
Helga
: 387 Ft   : 367 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Minden nap éles bevetés

Hosz  |  2013. 09. 27., 15:43

Az MH Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoka a tűzszerészek napja alkalmából, a Logodi utcai tűzszerész emlékműnél megtartott - szeptember 27-i - megemlékezésen elmondta: a tűzszerész csak egyszer tévedhet és az ő munkája egy olyan küldetés, amely minden nap éles bevetés. S ezekre a bevetésekre csak a legjobban felkészültek mehetnek...

A Magyar Honvédség tüzszerészei azon küldetés teljesítése érdekében dolgoznak, hogy az embereket megvédjék a világháborúban hátrahagyott robbanószerkezetektől – fogalmazott Domján László vezérőrnagy Budapesten, aki hozzátette: az elhivatottság vezérli azokat, akik ezt a munkát vállalják, akik minden helyzetben nyugodtak, hidegfejüek tudnak maradni.

„Ez a feladat sajnos áldozatokkal is járt. Az ő áldozatuk előtt nemcsak a mai napon, hanem minden nap fejet kell hajtanunk” – fogalmazott az MH ÖHP parancsnoka, majd koszorút helyezett el az emlékmünél.A Logodi utcai megemlékezés előtt a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum (HM HIM) díszudvarának falán elhelyezett márványtáblát és a 2006-ban hősi halált halt Kiss Róbert posztumusz alezredes emlékfáját koszorúzták meg az ünnepség résztvevői.

„Különleges szerepe van ennek az emlékfalnak és emlékfának, amely előtt most állunk. Bár sírhalmot is jelképeznek, alattuk soha nem nyugodott senki. Nemcsak tüzszerész bajtársaink végső nyughelyének szimbóluma, hanem a magyar hazáért, a magyar állampolgárokért haltak emlékét is őrzi” – emelte ki megemlékező beszédében Csurgó Attila mérnök ezredes, az MH 1. Honvéd Tüzszerész és Hadihajós Ezred parancsnoka.

A tüzszerészek napja alkalmából a HM HIM márványtermében megtartott ünnepi megemlékezésen dr. Germuska Pál történész, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum munkatársa elevenítette fel a katonai tüzszerészek történetét 1945. szeptember 28-tól, az első tüzszerész és aknakutató egység megalakulásának időpontjától. Mint fogalmazott: a tüzszerészek az elmúlt 68 évben több mint húszmillió aknát, bombát tüzérségi lőszert hatástalanítottak és százezer hektárnyi területet mentesítettek. Sajnos e munka során több mint háromszáz tüzoltó, határőr és tüzszerész vesztette életét.Az ünnepi állománygyülésen Domján László vezérőrnagy, illetve Csurgó Attila ezredes elismeréseket is átadott.

Az ünnepség a Logodi utcai megemlékezéssel zárult.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2023. 08. 28., 09:00
30 éves a magyar katonai felsővezető-képzés! A jubileumi év tiszteletére rendezett ünnepségre Lippai Péter dandártábornok, a Nemzeti Közszolgálat Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar dékánja meghív minden nyugállományú kollégát, aki az elmúlt 30 évben elvégezte a katonai felsővezető-képzést – köznapi nevén a vezérkari tanfolyamot.
2023. 09. 27., 12:32
2023.09.26-án Czövek János elnök és Bazsik István alelnök tartott tájékoztatót Kaposváron a HOSZ alapszervezeténél...
2023-08-28 10:30:20
A V4 tagországok az EUROMIL képviselőivel kiegészülve idén Szlovákiában tartják soron következő éves szakmai konferenciájukat
2023-08-28 09:44:54
Szeptember 02-án következő állomásához ér a 175. éves a Magyar Honvédség programsorozatunk. Ezen a napon kerül megtartásra az Úri Libaterelő túra, ahol a Hosz tagokat és a katonai nevezőket az alaklomhoz illő ajándékkal lepjük meg.
2023-08-18 07:51:02
A Magyar Honvédség fennállásának 175. évfordulója alkalmából tartott Fáy túra beszámolóját Tiger Zoltán tagtársunk "szemüvegén át" olvashatják az érdeklődők

  JETfly Magazin

2023. szeptember 27-én jelentették be, hogy a cseh kormány jóváhagyta 24 db, ötödik generációs F-35A típusú harci repülőgép megvásárlását, mellyel leváltják 14 gépes JAS 39C/D Gripen flottájukat.

  Háború Művészete magazin

A most belépő fiatalok történelmi jelentőségű korszakban válhatnak a hazájuk védelmében aktív részt vállaló katonákká – fogalmazott a Magyar Nemzetnek adott interjújában dr. Böröndi Gábor vezérezredes.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.