2018. 01. 23. kedd
Rajmund, Zelma
: 309 Ft   : 253 Ft Benzin: 325 Ft/l   Dízel: 323 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Minden tagért meg kell küzdenünk!

Hosz  |  2013. 10. 02., 16:22

Fő feladatunk a 20%-os bérfejlesztés elérése, a novemberi küldöttgyűlés előkészítése, a szervezési és létszámkérdések tisztázása és a tagszervezés további feladatainak meghatározása – hangzott el az elnökségi ülésünk bevezetőjében. Az október 2-i szakszervezeti döntéshozó fórumon az elnökségi tagok részletesen tárgyaltak még az elmúlt időszak történéseiről, kiemelten is a Hosz által - a katonák illetményemelése érdekében indított - offenzíváról és a jövőbeni feladatokról is...

 

Az elnök köszöntő szavai után az állandó napirendi témák megtárgyalásával kezdődött az aktuális elnökségi ülés. Az elmúlt időszakról szóló tájékoztatót Czövek János elnök a soron kívüli HÉF ülésen történtekkel kezdte.

- Az államtitkár a kormány elmúlt három évi intézkedéseiről tájékoztatott, ám, hogy mi történik a katonák 2014. évi béremelésével, arról nem kaptunk információt. Hosszú évek óta a katonák nem kaptak illetményemelést, pedig áldozatos munkájukat a fontos államférfiak mellett a polgári lakosság is megköszönte.

Szendrei Zoltán alelnök felidézte a HÉF ülés hangulatát, hogy ,,hitelből nem lesz béremelés", illetve azt, hogy több alkalommal is elhangzott a csapatlátogatásokon, hogy lesz béremelés. Bazsik István alelnök pedig azt fogalmazta meg, hogy nem mondta ki a tárca vezetése, hogy nem lesz, tehát igaz, hogy nem kaptunk választ, de nemleges válasz sem hangzott el. A HÉF ülésről részletes tudósítást olvashat, ha a http://www.hsz.hu/rovatok/akt/hef0926/ linkre kattint.

Bácskai István elnökségi tag azt emelte ki, hogy minden katona számára elérhető dolgot kell elérnünk, mint mondta: talán van még remény a pozitív változásra. Ezután azt javasolta, hogy a következő HÉF ülés témája legyen a béren kívüli kifizetés, de a ruházati ellátás anomáliaira is felhívta a figyelmet. Bálint Ákos szárazföldi képviselő pedig a ,,Vízforrás" feladatból adódó leterheltségre irányította a hangsúlyt. 

Czövek János elnök hozzátette: Látszik, tapasztaljuk, hogy csökken a létszám. Az Országgyülés által engedélyezett létszám alatt vagyunk, van olyan katonai szervezet, ahol már 60% alatti a feltöltöttség.  Sőt, egyes helyőrségekben már a tiszti állomány fele sincs meg.

Pozitívumként jegyezte meg az elnök, hogy a katonákat érintő aktuális kérdésekben a kollégák bennünket tartanak hiteles hírforrásnak. Ezért is fontos, hogy a nyomtatott formájú Egység újság megmaradjon.

Ezután a legutóbbi Liga Tanács, majd az OKÉT szeptember 20-i ülésén történteket idézte fel az elnök.

Erről bővebben is olvashat, ha a http://www.hsz.hu/rovatok/akt/ok0920/ linkre kattint. 

Szekeres István alapítványi elnökünk azt javasolta, hogy ne csak a politikai beszédeket értelmezzük, hanem mi is lépjünk, készítsünk egy összefoglalót az elmúlt 3 évről. Témája pedig az legyen, hogy milyen hatások érték katonáinkat 2010-óta, térképezzük fel kinek milyen irányban változott az illetménye és miért.  

Ezután Lippai Csaba érdekvédelmi ügyvivő a honvéd egészségügy átszervezéséről tájékoztatott: A Verőcéről Kecskemétre történő költözés nem történik meg, 70 ágyat visszahoznak és Budakeszire helyeznek. A betegotthonban az igényjogosultakon kívül másoknk már nincs lehetőség helyet biztosítani.   

A sporttémával kapcsolatban, a szeptember 26-án lebonyolított focibajnokságról kiemelte: rengeteg hozadéka van, hogy ott vagyunk minden jelentős sport- és egyéb kulturális rendezvényeken, hiszen tovább építhetjük már meglévő kapcsolatainkat, de újakat is kialakíthatunk.

Tagszervezőnk, dr. Hajós Dezső pedig a hétvégén megismételt állatkerti rendezvényünket idézte fel.

A küldöttgyülés összehívásáról és határozattervezeteiről szólt a következő napirendi téma.

Czövek János elnök miután arról tájékoztatott, hogy a bíróság szeptember 19-i végzése megérkezett, azt kérte, hogy az Alapszabályhoz ne nyúljon hozzá a következő döntéshozó fórum. Hívjuk össze a megadott napirendi témákkal november 20-ra a Hosz Küldöttgyülését - hangzott el az elnök javaslata.

Az elnökség rövid egyeztetés után úgy határozott, hogy a korábban már meghatározott napirendi témákkal összehívja november 20-ra a Hosz Küldöttgyülését, a helyszín Budapest, a HM II. objektuma lesz.  

Elhangzott, hogy az szmsz-szel és az etikai kódexszel kapcsolatban november 10-ig várja az elnökség az írásos módosító javaslatokat. Az Ellenőrző Bizottság elnöke, Katócs Zsolt azt javasolta, hogy a 2013. évi költségvetést a beállt vis maior helyzet miatt módosítani szükséges. Az elnökség rövid polémia után elfogadta a javaslatot. Ezt követően takarékossági javaslatokról egyeztettek az elnökség tagjai.

Ezután tájékoztató hangzott el a tagszervezés aktuális helyzetéről.

Bazsik István ekkor fogalmazta meg, hogy az Alapszabállyal összhangban, 2013. december 31-ig azok tekinthetők tagnak, akik 2013. július 2-i tagdíjfizetők, illetve azóta az beléptek és kiléptek létszámából adódik össze.

Czövek János pedig azt nyomatékosította, hogy jelenleg ez az elsődleges feladatunk, minden idegszálunkkal a tagszervezésre kell koncentrálnunk!

Folyamatosan kell ezt a feladatunkat végezni, hiszen húsz év teljesítménye lett porba döntve az új Hjt.-ben Minden egyes alakulatnál 50-70% közöttinek kell lenni a tagság arányának. El kell érnünk még ebben az esztendőben a négy-ötezres fizető taglétszámot - emelte ki.

Ezt követően Bazsik István alelnök konkrét adatokkal alátámasztva tájékoztatott a saját tagdíjfizetési rendszerre való áttérésés részleteiről, az eddig befolyt tagdíjakról, tranzakciókról, és a tagdíjakból származó bevételről is.

Az a célunk, hogy a személyi jellegü kiadásunk nettó költségeit a befolyt tagdíjakból fedezni tudjuk. A hibás tételek rendezése érdekében személyes megkereséssel fogunk élni. A hátralékos analítika is felállt, tehát az első két levonás adataiból tudjuk, kinél teljesülnek a levonások, kinél nem - tette hozzá az alelnök.

 

Szendrei Zoltán alelnök e témánál hozzátette: az elmúlt hónaphoz képest 700 fizető taggal vagyunk többen, a tendencia folytatandó.  Mindenki végezze el legjobb tudása szerint a feladatát, hiszen a tagság tőlünk várja, hogy szervezzük újra őket. Egy hónap múlva újra tekintsük át az adatakat, illetve az eredményességet!

Bálint Ákos elnökségi tag hozzáfüzte: noha minden tagért meg kell küzdenünk, azzal bíztak meg a szárazföldi képviselethez tartozó alapszervezetek vezetői, hogy az, aki önhibáján kívül nem tudta kitölteni a csoportos megbízást, akkor az a tag attól az időponttól fizessen tagdíjat, amikor kitöltötte a csoportos megbízási dokumentumot.  Ezt követően Bácskai István, Sörös István is azt a fontos kérdést feszegette, mit is tekintünk önhibának, melyet amúgy is a tagnak kell igazolni. Technikai hátterünk lehetővé teszi, hogy a tagdíjak befizetéséről pontos és korrekt adataink állnak rendelkezésünkre.  

Egyebek napirendi téma során először Szendrei Zoltán alelnök tájékoztatása hangzott el a békésszentandrási üdülő visszaadásával kapcsolatban: a lejáró szerződés alapján, október 14-én megtörténik az üdülő átadás-átvétele. A tárcától várjuk az írásos anyagot az átadás formájáról, közben pedig beindítjuk a szakszervezetünk tulajdonát képező eszközök értékesítését is.

Ezután Szekeres István alapítvány kuratóriumi elnök tájékoztatott a Katonákért Alapítvány 2001-2012 közötti éveinek statisztikai adatairól, így az szja 1%-ának felajánlásaiból és az elmúlt évtized pályázati támogatásaiból befolyt bevételeiről is.  

Az Alkotmány Bíróság határozatáról és a jogászi gyorsértékelésről is tájékoztatott Szekeres István.

Az Euromil tagsági viszony is az elnökségi ülés témája volt. Elhangzott, hogy a Hosz-nak lehetősége van folytatni a tagsági viszonyt, ugyanis az elmaradt tagdíjaink 50%-át elengedte az Euromil, új tagdíjunk pedig az október 1-jei taglétszámhoz igazodik. A megállapodás része az is, hogy a 2014-es Visegrádi Négyek találkozójának részeként rendezzük meg az EBESZ/ODHIR (vagyis az Európai Biztonsági és Együttmüködési Szervezet Demokratikus Intézmények és Emberi Jogok Irodája) szakértőinek és a V4-ek érdekvédelmi vezetőinek éves konferenciáját is. Az elnökség a javaslatot támogatta és azt a küldöttgyülés elé terjeszti.

Az egyebekben hangzott el az is, hogy a Liga Szakszervezetek, a Honvéd Nyugdíjpénztár és a Honvédkórház tisztségviselői választása is ebben az esztendőben lesz. A Liga Szakszervezetek kongresszusát december 13-14-én rendezik, a jelöléseket pedig november 14-ig kell megtenni. A fegyveres és rendvédelmi szféra számára egy-egy társelnöki, elnökségi tagi, számvizsgáló- és mandátumvizsgáló bizottsági tagsági helyre van lehetőség jelölni.

A tájékoztatóból megtudtuk azt is, hogy a Nyugdíjpénztár november 27-én tartja küldöttgyülését. Itt az Igazgató Tanácsba (IT) és az Ellenőrző Bizottságba (EB) is tagokat választanak.  

Az ülés az Egység 2002 Kft. aktualitásairól, jelenlegi és jövőbeni feladatairól, bevételeiről szóló alelnöki tájékoztatóval, majd szolgálatatási hírekkel folytatódott. Dr. Hajós Dezső szolgáltatás- és tagszervező arról tájékoztatott, hogy elengedi az FHB az értékbecslési díjat a Hosz tagságnak. Emellett az Erste Bankos folyószámla-csomagajánlatot is röviden ismertette az elnökség tagjai előtt.       

A következő elnökségi ülést november 6-án tartjuk.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2018. 01. 17., 12:31
Idén a személyijövedelemadó-bevallás tervezetét azoknak is automatikusan, külön kérés nélkül elkészíti a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, akik korábban munkáltatójuktól kérték az adómegállapítást.
2018. 01. 17., 12:13
2018. január elsejével egy régi szakszervezeti követelés teljesült azzal, hogy a minimálbér nettó értéke végre eléri a létminimumot. Ez az eredmény a 2016. november 24-én a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumában kötött háromoldalú megállapodásnak köszönhető. A megállapodásnak megfelelően 2018-ban a minimálbér 8%-al, 138.000 Ft-ra, a garantált bérminimum pedig 12%-al, 180.500 Ft-ra emelkedik.
2018. 01. 18., 15:10
A tavalyi esztendőhöz hasonlóan zsúfolásig megtelt a Honvéd Sportegyesületek Országos Szövetségének 2018-as sportnaptára is. A tervezett programok kiemelt elemei lesznek a „170 éves a Magyar Honvédség” rendezvénysorozat sporteseményei.
2018-01-17 12:08:49
2018. január végén a jelenlegi székházból a 1112 Budapest, Sasadi út 170-alá költözik a LIGA Szakszervezetek. A költözés miatt 2018. január 17-től előreláthatólag február elsejéig a vezetékes telefonvonalak ideiglenesen nem elérhetőek, ezért kérik, hogy a munkatársakat (a honlapon is rajta lévő) mobilszámaikon hívják!
2018-01-16 15:01:33
„A parancsot teljesítő katonák az éhség, a fagy és a reménytelenség ellenére vissza akartak jutni az akkor már kényszerpályán vergődő országba, a hazájukba” – mondta Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes azon a megemlékezésen, amelyet a doni katasztrófa 75. évfordulója alkalmából rendeztek január 12-én a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeumban. A Honvédszakszervezetet Lippai Csaba érdekvédelmi ügyvivő képviselte a megemlékezésen...
2018-01-12 10:11:08
Új parancsnoka van – Korom Ferenc vezérőrnagy személyében – az MH Összhaderőnemi Parancsnokságnak. A parancsnoki beosztás átadás-átvételét január 11-én, csütörtökön tartották Székesfehérváron. A rendezvényen a Honvédszakszervezetet Czövek János elnök képviselte...
   MÁSOK ÍRTÁK
2017. 03. 03., 12:20
Nagy hangsúlyt kell fektetni a toborzóirodákban nyújtott szolgáltatásokra, de a példamutató katona a legjobb toborzó.
2017. 03. 03., 12:17
2026-ra a térség egyik legmeghatározóbb haderejévé fejlesztik a Magyar Honvédséget.
2017. 01. 13., 16:44

Esküt tettek a határvadászok

Az illegális migráció növekedése miatt tavaly augusztusban határozott a kormány a Készenléti Rendőrség létszámának növeléséről. A határvadászok elsőként hivatásos állományba vett tagjai január 12-én, csütörtökön tették le az esküt.
2017. 01. 13., 16:40
Márciusban érkeznek meg Szolnokra azok a kiképző, felderítő és futárrepülőgépek, amelyeket a cseh Zlin Aircraft gyártócégtől vásároltak meg a Magyar Honvédségnek.

  JETfly Magazin

JAS-39 Gripen & MiG-29 – gyakran felmerülő kérdések, avagy szüksége van-e az országnak légierőre? A dokumentum igyekszik az általában felmerülő kérdésekre választ adni és eloszlatni bizonyos téveszméket.