2017. 11. 18. szombat
Jenő
: 312 Ft   : 265 Ft Benzin: 325 Ft/l   Dízel: 323 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Kitekintő: Fokozódó feszültségek a rendvédelmi karban

Hosz  |  2013. 10. 16., 10:27

Komoly feszültségek jellemzik a fegyveresek érdek-képviseleti szervezeteit, amióta a kormány tavaly nyáron létrehozta a fegyveres szervek hivatásos állományát és közalkalmazottait, az összesen 78 ezer személyt tömörítő Magyar Rendvédelmi Kart (MRK) nyilvánvalóan azzal a szándékkal, hogy „megfojtsa” a szakszervezeteket. Az érdekképviseletek akciói – különösen a 2011-es „bohócforradalom” – ugyanis a hatalom ellenérzéseit váltották ki.

– Nehéz úgy eredményekről beszélni, hogy mindenki csak egyetlen dolgot tekintene eredménynek: a jelentős fizetésemelést – mondta lapunknak Dobson Tibor, az MRK vezetője. Az elnök november első napjaira összehívja az öt egyenruhás szervezet tíz-tíz delegáltjából álló közgyülést, hogy beszámoljon róla, mi történt eddig.

– Az MRK és a rendvédelmi szakszervezetek közt nincs feszültség – állítja Dobson. A kari tagság a törvény erejénél fogva kötelező, azt viszont semmi nem tiltja, hogy emellett bárki valamelyik érdekképviseletbe is belépjen. Így fordulhatott elő, hogy a szakszervezetek tulajdonképpen „megszállták” az MRK-t: a döntéshozó testületekben – tehát az öt tagozatból álló közgyülésben és a szükebb elnökségben – a választások során a tagjaik többségbe kerültek. Az elnök pedig nem tud más álláspontot képviselni, mint amire felhatalmazást kap. Dobson úgy véli, nem baj, ha az állomány problémáit több csatornán keresztül is megismertethetik a döntéshozókkal. Maga a megállapodás szerint havonta találkozik a belügyminiszterrel, miközben továbbra is müködnek az érdekegyeztetés megszokott fórumai.

Arra, hogy az MRK eddig milyen eredményeket ért el, Dobson sikerként értékelte a közszolgálatban foglalkoztatottak számára bevezetendő kedvezményes lakáshitelt, amelynek előkészítésében közremüködnek. Az elnök szerint nem kizárt, hogy 10-15 millióig akár önrész nélkül vásárolhassanak ingatlant a kedvezményezettek. Emellett Dobson elmondta, hogy tagjaik számára különféle szolgáltatóknál igyekeznek kedvezményeket elérni. Az életpályamodell bevezetését, illetve a bérek jelentős emelését ebben a ciklusban Dobson nem tartja valószínünek. Ezért már 2014-re készül, és a novemberi közgyülésen arra kér majd felhatalmazást, hogy a korábban összeállított 13 pontos javaslatcsomag mely elemeit képviselje hangsúlyosabban. Ennek az életpályamodell mellett része a bér, a nyugdíj előtt állók támogatása, az üdülés, a bankkártyadíjak ellentételezése, az egészségügyi ellátás. A kart azért hozták létre, hogy megfojtsák a szakszervezeteket – hangoztatja a Belügyi és Rendvédelmi és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének elnöke. Bárdos Judit szerint ez nem sikerült, mert az MRK közgyülésében ötvenből harmincan szakszervezeti tisztségviselők is. Jelezte ugyanakkor: elfogadhatatlan, hogy a közelmúltban a BM-ben létrehozott újabb egyeztető fórumból, a Rendvédelmi Ágazati Érdekvédelmi Tanácsból éppen a szakszervezeteket „tiltották ki”. Az érdekvédőket igen nehéz helyzetbe hozták a munkaidő-kedvezmény csökkentésével, meg azzal is, hogy a belügyminiszter nem járult hozzá a tagdíj munkabérből történő levonásához. Az egyenruhások körében ráadásul a félelem légköre uralkodik, és senki nem mer fellépni a saját érdekei képviseletében. Az érdekképviseletekkel ugyanakkor a miniszter szóba sem áll – tette hozzá.

– Az MRK-t felülről hozták létre, de nem váltotta be az állomány reményeit: túl sok kézzelfogható eredményt a kormányzati oldal „hivatalos” partnere sem tudott elérni – ez már a Független Rendőrszakszervezet főtitkárának a véleménye. Pongó Géza szerint az alapvető kérdés a rendvédelmi életpályamodell bevezetése, illetve a hozzá kapcsolódó bérfejlesztés, hiszen az illetmények hat éve nem nőnek.

Azért szeretnének már február óta tárgyalóasztalhoz ülni a belügyminiszterrel, hogy nézzen az érdekvédők szemébe, s mondja el: miért nem váltak valóra a korábbi kormányzati ígéretek – emelte ki Pongó Béla. Szerinte talán azért, mert a rendőr parancsra dolgozik, és nem tud külföldön munkát vállalni, szemben például az orvosokkal vagy a mérnökökkel. Mára sikerült addig eljutni, hogy a 90-95 ezer nettóból az egyszázalékos szakszervezeti tagdíj befizetése is gondot okoz.

Pongó egyébként úgy látja, hogy sok más kérdésben is tárgyalni kellene, hiszen vannak rendszerszintü problémák például a pályakezdők kapcsán, akiknek a zömét Budapestre vezénylik. A gondokra figyelmeztet, hogy 2012-ben éppen annyian távoztak a 37 ezer fős rendőrségtől, mint egy évvel korábban, amikor még sokan élhettek a szolgálati nyugdíj lehetőségével. A főtitkár szerint a tavalyi 1200 pályaelhagyó döntő többségében olyan csalódott fiatal, akinek elege volt a kiszolgáltatottságból és az alacsony fizetésből.

Orbán megmondta

Már 1993 tavaszán világossá tette Orbán Viktor, hogy nem szeretne szakszervezeteket látni a rendvédelmi szerveknél – legalábbis így emlékszik Rekvényi László, a Független Rendőrszakszervezet (FRSZ) egykori alapító főtitkára. Akkoriban a fiatal demokraták igen népszerüek voltak, és az FRSZ kapcsolatteremtési kísérletét a parlamenti pártok közül egyedül ők utasították vissza. A személyes találkozó mégis létrejött, mert az Autonómok tárgyalási ajánlatát – akkor az FRSZ ezzel a konföderációval volt partneri viszonyban – a Fidesz elfogadta. Orbán Viktort a szakszervezet öt képviselője fogadta, és köztük volt Rekvényi is, aki a politikusnak jelezte, hogy örül a lehetőségnek, hiszen eddig csak a Fidesszel nem tudtak tárgyalóasztalhoz ülni.

Orbán kijelentette, hogy ez nem véletlen, mert a Fidesznek a rendvédelmi szerveknél müködő szakszervezetekkel kapcsolatban fenntartásai vannak – mondta el Rekvényi. Ő akkor jelezte, hogy ez nem felel meg az európai uniós normáknak, de a Fidesz elnöke úgy reagált: azok csak ajánlások. Az FRSZ volt főtitkára ezt követően figyelmeztetett arra, hogy a Fidesz törekvései az alkotmánnyal is szembe mennek. Orbán Rekvényi szerint erre azt válaszolta, hogy azt is megváltoztatják, bár az „hajtós meccs lesz”.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2017. 10. 31., 10:06
Halottak napja alkalmából koszorúzással és gyertyagyújtással emlékezett a Honvédelmi Minisztérium a hazánk területén hősi halált halt magyar és más nemzetiségű katonákra október 30-án, hétfőn. A Honvédszakszervezet részéről Szendrei Zoltán alelnök vett részt a megemlékezésen...
2017. 10. 31., 08:51
Szomorúan emlékeztünk a múltra, amikor a kecskeméti MH Légijármű Javítóüzemnél szolgált, majd a kecskeméti nyugállományú csoport vezetőjévé és a tagozat elnökségi tagjává választott Szilágyi István 2010. március 9-én utolsó útjára kísértük.
2017-11-13 14:40:40
Tájékoztatjuk Önöket, hogy a Honvédszakszervezet 2017. november 14-15-én tartja Küldöttgyűlését Balatonakarattyán, ezért a jogsegélyszolgálat 2017. november 15-én elmarad. Dr. Karakas Attila jogsegélyszolgálat vezető legközelebb november 22-én (szerdán) 14.00-16.00 óráig tart ügyfélfogadást a Hosz Központi Irodában (1087 Budapest, Kerepesi út 29/b). A bejelentkezés az alábbi telefonszámon történhet...
2017-11-06 09:08:23
Tájékoztatjuk Önöket, hogy Dr. Karakas Attila, a Honvédszakszervezet jogsegélyszolgálatának vezetője az ünnepre való tekintettel 2017. november 08-a (szerda) helyett november 07-én (kedden) 14.00-16.00 óráig tart ügyfélfogadást a Hosz Központi Irodában (1087 Budapest, Kerepesi út 29/b). A bejelentkezés az alábbi telefonszámon történhet...
2017-10-31 11:14:51
2017. október 12-én tartott ülést a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fóruma. A munkáltatók szociális hozzájárulási adója 2018-ban 2,5 százalékkal csökken. A LIGA Szakszervezetek kiállt a 1,5 százalékos munkaerőpiaci járulék eltörléséért. Törvénymódosítás születhet arról, hogy a jövőben a szakszervezeti tisztségviselőt visszahelyezhesse a bíróság.
2017-10-31 11:12:21
Összesen 153 honvéd tiszt- és altisztjelölt tett ünnepélyes esküt október 27-én, pénteken, Szentendrén, az MH Altiszti Akadémián. Az eskütételen Czövek János elnök vett részt a Honvédszakszervezet részéről...
   MÁSOK ÍRTÁK
2017. 03. 03., 12:20
Nagy hangsúlyt kell fektetni a toborzóirodákban nyújtott szolgáltatásokra, de a példamutató katona a legjobb toborzó.
2017. 03. 03., 12:17
2026-ra a térség egyik legmeghatározóbb haderejévé fejlesztik a Magyar Honvédséget.
2017. 01. 13., 16:44

Esküt tettek a határvadászok

Az illegális migráció növekedése miatt tavaly augusztusban határozott a kormány a Készenléti Rendőrség létszámának növeléséről. A határvadászok elsőként hivatásos állományba vett tagjai január 12-én, csütörtökön tették le az esküt.
2017. 01. 13., 16:40
Márciusban érkeznek meg Szolnokra azok a kiképző, felderítő és futárrepülőgépek, amelyeket a cseh Zlin Aircraft gyártócégtől vásároltak meg a Magyar Honvédségnek.

  JETfly Magazin

A napokban zajló Dubai Airshow 2017 szakkiállításon, az emirátusok légierejének vezérőrnagya, Abdulla Al Said Al Hashemi bejelentette, hogy aláírták a szerződést a Lockheed Martin vállalattal 80 darab Block 60 F-16E/F modernizációjáról.

  Háború Művészete magazin

2017. szeptember elsején megalakult az MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandár. Az egység – és jogelődjei – története évtizedekben mérhető, a különleges műveleti képesség kialakítása viszont csak tizenkét esztendeje kezdődött meg a honvédségnél.