2018. 01. 22. hétfő
Artúr, Vince
: 309 Ft   : 252 Ft Benzin: 325 Ft/l   Dízel: 323 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Kitekintő: Fokozódó feszültségek a rendvédelmi karban

Hosz  |  2013. 10. 16., 10:27

Komoly feszültségek jellemzik a fegyveresek érdek-képviseleti szervezeteit, amióta a kormány tavaly nyáron létrehozta a fegyveres szervek hivatásos állományát és közalkalmazottait, az összesen 78 ezer személyt tömörítő Magyar Rendvédelmi Kart (MRK) nyilvánvalóan azzal a szándékkal, hogy „megfojtsa” a szakszervezeteket. Az érdekképviseletek akciói – különösen a 2011-es „bohócforradalom” – ugyanis a hatalom ellenérzéseit váltották ki.

– Nehéz úgy eredményekről beszélni, hogy mindenki csak egyetlen dolgot tekintene eredménynek: a jelentős fizetésemelést – mondta lapunknak Dobson Tibor, az MRK vezetője. Az elnök november első napjaira összehívja az öt egyenruhás szervezet tíz-tíz delegáltjából álló közgyülést, hogy beszámoljon róla, mi történt eddig.

– Az MRK és a rendvédelmi szakszervezetek közt nincs feszültség – állítja Dobson. A kari tagság a törvény erejénél fogva kötelező, azt viszont semmi nem tiltja, hogy emellett bárki valamelyik érdekképviseletbe is belépjen. Így fordulhatott elő, hogy a szakszervezetek tulajdonképpen „megszállták” az MRK-t: a döntéshozó testületekben – tehát az öt tagozatból álló közgyülésben és a szükebb elnökségben – a választások során a tagjaik többségbe kerültek. Az elnök pedig nem tud más álláspontot képviselni, mint amire felhatalmazást kap. Dobson úgy véli, nem baj, ha az állomány problémáit több csatornán keresztül is megismertethetik a döntéshozókkal. Maga a megállapodás szerint havonta találkozik a belügyminiszterrel, miközben továbbra is müködnek az érdekegyeztetés megszokott fórumai.

Arra, hogy az MRK eddig milyen eredményeket ért el, Dobson sikerként értékelte a közszolgálatban foglalkoztatottak számára bevezetendő kedvezményes lakáshitelt, amelynek előkészítésében közremüködnek. Az elnök szerint nem kizárt, hogy 10-15 millióig akár önrész nélkül vásárolhassanak ingatlant a kedvezményezettek. Emellett Dobson elmondta, hogy tagjaik számára különféle szolgáltatóknál igyekeznek kedvezményeket elérni. Az életpályamodell bevezetését, illetve a bérek jelentős emelését ebben a ciklusban Dobson nem tartja valószínünek. Ezért már 2014-re készül, és a novemberi közgyülésen arra kér majd felhatalmazást, hogy a korábban összeállított 13 pontos javaslatcsomag mely elemeit képviselje hangsúlyosabban. Ennek az életpályamodell mellett része a bér, a nyugdíj előtt állók támogatása, az üdülés, a bankkártyadíjak ellentételezése, az egészségügyi ellátás. A kart azért hozták létre, hogy megfojtsák a szakszervezeteket – hangoztatja a Belügyi és Rendvédelmi és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének elnöke. Bárdos Judit szerint ez nem sikerült, mert az MRK közgyülésében ötvenből harmincan szakszervezeti tisztségviselők is. Jelezte ugyanakkor: elfogadhatatlan, hogy a közelmúltban a BM-ben létrehozott újabb egyeztető fórumból, a Rendvédelmi Ágazati Érdekvédelmi Tanácsból éppen a szakszervezeteket „tiltották ki”. Az érdekvédőket igen nehéz helyzetbe hozták a munkaidő-kedvezmény csökkentésével, meg azzal is, hogy a belügyminiszter nem járult hozzá a tagdíj munkabérből történő levonásához. Az egyenruhások körében ráadásul a félelem légköre uralkodik, és senki nem mer fellépni a saját érdekei képviseletében. Az érdekképviseletekkel ugyanakkor a miniszter szóba sem áll – tette hozzá.

– Az MRK-t felülről hozták létre, de nem váltotta be az állomány reményeit: túl sok kézzelfogható eredményt a kormányzati oldal „hivatalos” partnere sem tudott elérni – ez már a Független Rendőrszakszervezet főtitkárának a véleménye. Pongó Géza szerint az alapvető kérdés a rendvédelmi életpályamodell bevezetése, illetve a hozzá kapcsolódó bérfejlesztés, hiszen az illetmények hat éve nem nőnek.

Azért szeretnének már február óta tárgyalóasztalhoz ülni a belügyminiszterrel, hogy nézzen az érdekvédők szemébe, s mondja el: miért nem váltak valóra a korábbi kormányzati ígéretek – emelte ki Pongó Béla. Szerinte talán azért, mert a rendőr parancsra dolgozik, és nem tud külföldön munkát vállalni, szemben például az orvosokkal vagy a mérnökökkel. Mára sikerült addig eljutni, hogy a 90-95 ezer nettóból az egyszázalékos szakszervezeti tagdíj befizetése is gondot okoz.

Pongó egyébként úgy látja, hogy sok más kérdésben is tárgyalni kellene, hiszen vannak rendszerszintü problémák például a pályakezdők kapcsán, akiknek a zömét Budapestre vezénylik. A gondokra figyelmeztet, hogy 2012-ben éppen annyian távoztak a 37 ezer fős rendőrségtől, mint egy évvel korábban, amikor még sokan élhettek a szolgálati nyugdíj lehetőségével. A főtitkár szerint a tavalyi 1200 pályaelhagyó döntő többségében olyan csalódott fiatal, akinek elege volt a kiszolgáltatottságból és az alacsony fizetésből.

Orbán megmondta

Már 1993 tavaszán világossá tette Orbán Viktor, hogy nem szeretne szakszervezeteket látni a rendvédelmi szerveknél – legalábbis így emlékszik Rekvényi László, a Független Rendőrszakszervezet (FRSZ) egykori alapító főtitkára. Akkoriban a fiatal demokraták igen népszerüek voltak, és az FRSZ kapcsolatteremtési kísérletét a parlamenti pártok közül egyedül ők utasították vissza. A személyes találkozó mégis létrejött, mert az Autonómok tárgyalási ajánlatát – akkor az FRSZ ezzel a konföderációval volt partneri viszonyban – a Fidesz elfogadta. Orbán Viktort a szakszervezet öt képviselője fogadta, és köztük volt Rekvényi is, aki a politikusnak jelezte, hogy örül a lehetőségnek, hiszen eddig csak a Fidesszel nem tudtak tárgyalóasztalhoz ülni.

Orbán kijelentette, hogy ez nem véletlen, mert a Fidesznek a rendvédelmi szerveknél müködő szakszervezetekkel kapcsolatban fenntartásai vannak – mondta el Rekvényi. Ő akkor jelezte, hogy ez nem felel meg az európai uniós normáknak, de a Fidesz elnöke úgy reagált: azok csak ajánlások. Az FRSZ volt főtitkára ezt követően figyelmeztetett arra, hogy a Fidesz törekvései az alkotmánnyal is szembe mennek. Orbán Rekvényi szerint erre azt válaszolta, hogy azt is megváltoztatják, bár az „hajtós meccs lesz”.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2018. 01. 17., 12:13
2018. január elsejével egy régi szakszervezeti követelés teljesült azzal, hogy a minimálbér nettó értéke végre eléri a létminimumot. Ez az eredmény a 2016. november 24-én a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumában kötött háromoldalú megállapodásnak köszönhető. A megállapodásnak megfelelően 2018-ban a minimálbér 8%-al, 138.000 Ft-ra, a garantált bérminimum pedig 12%-al, 180.500 Ft-ra emelkedik.
2018. 01. 18., 15:10
A tavalyi esztendőhöz hasonlóan zsúfolásig megtelt a Honvéd Sportegyesületek Országos Szövetségének 2018-as sportnaptára is. A tervezett programok kiemelt elemei lesznek a „170 éves a Magyar Honvédség” rendezvénysorozat sporteseményei.
2018. 01. 17., 12:08
2018. január végén a jelenlegi székházból a 1112 Budapest, Sasadi út 170-alá költözik a LIGA Szakszervezetek. A költözés miatt 2018. január 17-től előreláthatólag február elsejéig a vezetékes telefonvonalak ideiglenesen nem elérhetőek, ezért kérik, hogy a munkatársakat (a honlapon is rajta lévő) mobilszámaikon hívják!
2018. 01. 16., 15:01
„A parancsot teljesítő katonák az éhség, a fagy és a reménytelenség ellenére vissza akartak jutni az akkor már kényszerpályán vergődő országba, a hazájukba” – mondta Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes azon a megemlékezésen, amelyet a doni katasztrófa 75. évfordulója alkalmából rendeztek január 12-én a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeumban. A Honvédszakszervezetet Lippai Csaba érdekvédelmi ügyvivő képviselte a megemlékezésen...
2018-01-12 10:11:08
Új parancsnoka van – Korom Ferenc vezérőrnagy személyében – az MH Összhaderőnemi Parancsnokságnak. A parancsnoki beosztás átadás-átvételét január 11-én, csütörtökön tartották Székesfehérváron. A rendezvényen a Honvédszakszervezetet Czövek János elnök képviselte...
2018-01-09 14:33:54
2018. január 2-től visszavonásig érvényes Vodafone Flotta promóció keretében kedvező, kamatmentes készülék részletfizetési lehetőségeket és korlátlan belföldi-, valamint EU-n belüli beszélgetést kínál a Vodafone...
   MÁSOK ÍRTÁK
2017. 03. 03., 12:20
Nagy hangsúlyt kell fektetni a toborzóirodákban nyújtott szolgáltatásokra, de a példamutató katona a legjobb toborzó.
2017. 03. 03., 12:17
2026-ra a térség egyik legmeghatározóbb haderejévé fejlesztik a Magyar Honvédséget.
2017. 01. 13., 16:44

Esküt tettek a határvadászok

Az illegális migráció növekedése miatt tavaly augusztusban határozott a kormány a Készenléti Rendőrség létszámának növeléséről. A határvadászok elsőként hivatásos állományba vett tagjai január 12-én, csütörtökön tették le az esküt.
2017. 01. 13., 16:40
Márciusban érkeznek meg Szolnokra azok a kiképző, felderítő és futárrepülőgépek, amelyeket a cseh Zlin Aircraft gyártócégtől vásároltak meg a Magyar Honvédségnek.

  JETfly Magazin

Újabb típus búcsújáról számolhatunk be, ezúttal Nagy-Britanniából: az AgustaWestland Lynx AH9A változata 2018. január 16-án repült utoljára, ezzel végleg búcsút intettek a 40 év szolgálatot maga mögött tudó Lynx helikopternek.

  Háború Művészete magazin

Jakutszk repülőterén január 11-én extrém időjárási körülmények között megkezdődött a Moszkvai Helikoptergyártó Üzem Mi-171A2 típusának tesztrepülése. A helikoptert a Volga-Dnyeper légitársaság An-124-100 Ruszlán teherszállító repülőgépe szállította a helyszínre.