2024. 07. 27. szombat
Liliána, Olga
: 392 Ft   : 361 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

A lakhatási támogatást a honvédelmi tárca kiemelten kezeli

Hosz  |  2013. 10. 28., 10:41

Miután a kormány, illetve a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) támogatja a közszolgálati dolgozók (kormánytisztviselők, rendőrök, katonák) kedvezményes lakáshoz jutását, illetve döntés született az egységes lakáscélú kamattámogatott kölcsön konstrukciójának kidolgozásáról is, megkerestük a Honvédelmi Minisztériumot. Kérdésünkre a HM Sajtóiroda azt közölte, hogy a tárca kiemelten kezeli a lakhatási támogatást...

A HM Sajtóiroda illetékese kérdésemre elmondta, hogy a 1721/2013. (X.11.) kormányhatározat üzenete egyértelmü: Magyarország Kormánya támogatni kívánja a közszolgálati dolgozók, közöttük a katonák lakáshoz jutását, ezért egy egységes lakáscéú kamattámogatott kölcsön konstrukciójának kidolozásáról döntött.

A Sajtóiroda azt is közölte szerkesztőségünkkel, hogy az előkészítés folyamataiban természetesen a honvédelmi tárca is képviselteti magát.

- Fő törekvésünk az, hogy az új típusú támogatás igazodjon a katonai pályamodellhez, illetve a meglévő honvédségi támogatási rendszert ne kizárja, hanem kiegészítse. Az előkészítő szakértői egyeztetések már zajlanak - írják.

A honvédek jogállásáról szóló 2012. évi CCV. törvény (Hjt.) 238. § (1) bekezdésére tekintettel a részletszabályok nem HM, hanem – mivel arra a Kormány kapott felhatalmazást – Kormányrendelet fogja szabályozni. A kodifikációs munkákban részt vesz a belügyi, valamint a közigazgatási és igazságügyi tárca is.A Magyar Honvédség személyi állományának lakhatási támogatását a honvédelmi tárca kiemelten kezeli, a támogatási rendszert folyamatosan fejleszti. A Honvédelmi Minisztérium ezen túl együttmüködési megállapodást kötött az OTP Bankcsoporttal is, miáltal jelenleg a legkedvezőbb feltételekkel érhető el lakáshitel és lízingkonstrukció vált elérhetővé a Magyar Honvédség érintett állománya számára. Amennyiben a Kormányrendelet megszületik, az a támogatási rendszer egy újabb pillérét fogja jelenti.

Ismeretes, hogy az október 11-én megjelent kormányhatározat értelmében a közigazgatási, katonai és rendvédelmi életpályán erősítené a kormány a munkáltatói gondoskodás rendszerét. Így egy olyan kedvezményes otthonteremtési hitelkonstrukció kidolgozását támogatja, amely a kormányzati szolgálati, hivatásos szolgálati, hivatásos katonai jogviszonyokban foglalkoztatottak számára, a törlesztő részletek megfizethetősége mellett, hosszú futamidejü kamattámogatást nyújt, valamint a kölcsön felvételéhez szükséges önrész biztosítását állami szerepvállalással segíti elő, közölte a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium.

Azoknak, akiknek nem nyújt megoldást a lakáscélú kamattámogatott kölcsön igénybevétele, a fecskeházak jelenthetnek segítséget, ezért a kormány megvizsgálja a fecskeházi rendszer országos, összehangolt fejlesztésének lehetőségeit, amely a szolgálati jogviszonyban dolgozók életkörülményeinek javulásához járul hozzá. A kormány felméri a közszolgálati dolgozók számára nyújtott, egyéb jóléti szolgáltatások megteremtésének feltételeit is, írja a KIM.

Az életpályák átjárhatóságának érdekében olyan szabályozást kell kialakítani, amely biztosítja, hogy az egyes hivatásrendek tagjainak továbbfoglalkoztathatósága pályájuk befejeztével – akár átképzéssel is – más szolgálati jogviszonyban is garantált legyen. Ezért megteremtik az átjárhatósághoz, így különösen a leszerelt katonák közszolgálatban való továbbfoglalkoztatásához szükséges rendszert és az átképzési lehetőségeket, olvasható a KIM közleményében.

Azt is tudjuk, hogy a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium 2011-ben indította el a Magyary Zoltán Közigazgatás-fejlesztési Programot, amely a közigazgatás müködésének javítása érdekében az egyik legfontosabb beavatkozási pontnak a közszolgálatban dolgozók elhivatottságának, teljesítményének, motivációjának javítását jelölte meg. A szakmai felkészültség, a rátermettség fontos kiválasztási szempontok lettek, a közigazgatás soha nem látott módon nyitott a fiatalok, a pályakezdők felé. Ennek érdekében jelenleg is folyamatban van a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium, a Belügyminisztérium és a Honvédelmi Minisztérium munkaköreinek értékelése és feldolgozása, amelynek alapján a KIM még az idén javaslatot tesz az egységes munkakör alapú rendszerre való fokozatos áttéréshez szükséges intézkedések bevezetésére.

Forrás: vg.hu

 
Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2024. 05. 07., 10:09
A kihasználtságra és a tapasztalatokra való tekintettel a szerdai meghosszabbított nyitva tartást kizárólag előzetes egeztetés alapján biztosítjuk!
2024. 07. 25., 13:35
A Magyar Közlöny 2024. évi 69. számában 2024. június 28-án kihirdetésre került a honvédek jogállásáról szóló 137/2024. (VI. 28.) Korm. rendelet (Hjkr.)
2024. 07. 26., 09:48
2024.07.23-án Bazsik István elnök és Jakubik András érdekvédelmi ügyvivő tartott tájékoztatót Tatán
2024. 07. 15., 10:35
Az elmúlt napok ránk törő forrósága tette igazán népszerűvé a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet központi rendezvényét a Ceglédi Gyógyfürdő és Szabadidőközpont, valamint a hozzátartozó Aquaparki csúszdapark területén, immáron tizennyolcadik alkalommal.

  JETfly Magazin

2024. július 22-én újabb mérföldkövet jelentő eseményt regisztrálhatott a Szlovák Légierő: megérkezett az első két F-16 Block 70 vadászbombázó északi szomszédunk Malacky-Kuchyňa Légibázisára.

  Háború Művészete magazin

„Ma lőnek először, szerencsére hozzáértő személyzet kezelésében” – nyugtázta elégedetten az új Leopard harckocsikról és a frissen képzett kezelőszemélyzetről dr. Nagy Norbert őrnagy.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.