2024. 06. 23.
Zoltán
: 398 Ft   : 372 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Kegyeleti gyertyagyújtás halottak napja alkalmából

Hosz  |  2013. 10. 30., 21:59

Nagyapák, apák nemzedékei hitték, hogy utódaik boldogabb, békésebb jövőjéért harcolnak. Felismerték az élet törékenységét, mégis helyt álltak, teljesítették kötelességüket – mondta Vargha Tamás október 30-án, Budapesten. A megemlékezésen résztvevők – közöttük szakszervezetünk képviselői, Czövek János elnök, Szendrei Zoltán alelnök és Sörös István elnökségi tag – meggyújtották az emlékezés mécseseit...

 

Kegyeleti gyertyagyújtást rendezett halottak napja alkalmából a Honvédelmi Minisztérium október 30-án délután, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum díszudvarán. 

„Gyászoljuk a névtelen áldozatokat és önfeláldozó hőseinket” – mondta beszédében a tárca parlamenti államtitkára.

 

 

„Győzelemben, vereségben, háborúban és békeidőben honvédeink, magyar katonák teljesítettek szolgálatot: országszerte emlékmüvek emlékeztetnek a bátor katonákra, halottainkra. Kegyelettel emlékezünk a magyarés más nemzetek katonáira, akik szolgálatteljesítés közben életüket adták hazájukért, szülőföldjükért, családjukért, bajtársaikért” - tette hozzá VarghaTamás. Vargha Tamás kiemelte: az elesettek nem hősnek születtek, hiszen életet, jövőt terveztek maguknak, munkájuk, hivatásuk volt, családot alapítottak, gyerekeket neveltek. De közbeszólt a háború. „Nagyapák, apák nemzedékei hitték, hogy utódaik boldogabb, békésebb jövőjéért harcolnak. Felismerték az élet törékenységét, mégis helyt álltak, teljesítették kötelességüket. Áldozatok, hősök lettek, mert a legtöbbet, életüket adták. Anyák, feleségek, árvák siratták és siratják tán még ma is az elesetteket határon innen és túl” – fogalmazott az államtitkár.

Szophoklész Antigonéját idézve Vargha Tamás rámutatott: a halott katona nem ellenség, hanem egy határokon átívelő katonacsalád tagja – olyan emberek mind, akiket megillet a végtisztesség. A budapesti, solymári, harkányi és beremendi katonatemetőkben tartott megemlékezések is azt hirdetik: megbékéltek a fegyverek. „De te feledd az ágyút már, − te álmodd: Hazaértél…” – idézte Tóth Árpád sorait az államtitkár. Az ünnepség gyertyagyújtással folytatódott.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 03. 01., 12:35
Örömmel tájékoztatjuk önöket, hogy 2024. július 1-től a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet minden egészségpénztári tagsággal rendelkező tagjának rendszeres támogatást biztosít.
2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2024. 05. 07., 10:09
A kihasználtságra és a tapasztalatokra való tekintettel a szerdai meghosszabbított nyitva tartást kizárólag előzetes egeztetés alapján biztosítjuk!
2024. 05. 29., 10:52
Tájékoztató a Hész XVIII. Országos Horgászversenyéről 2024. június 29-30. A HÉSZ Központi Iroda, az MH Kiss József 86. Helikopterdandár Tiszamenti Katonai Repülősök alapszervezetének közreműködésével 2024. június 29-30-án horgászversenyt szervez a kengyeli (Szolnok, Martfű térsége) Crazy Carp Lake horgásztavon...
2022. 07. 19., 11:59
A LIGA Szakszervezetek támogatásával a csatolt linken szereplő üdülési lehetőségeket érhetik el tajgaink a 2024-es évben. Ehhez mindössze rendszeres tagdíjfizetés és a tagkártya felmutatása szükséges.

  JETfly Magazin

Rendkívüli intézkedésekkel készül az olimpia miatt megnövekedett utas- és csomagforgalomra az Air France. A légitársaság több ezer fővel növelte dolgozói létszámát, minden üzemképes repülőgépét menetrendbe állítja és megerősíti poggyászkezelő részlegét.

  Háború Művészete magazin

A közelmúltban számoltunk be lapunkon Brunei H145M rendeléséről, most pedig folytatódik a sor Belgiummal: az újabb beszerzés hírét a Párizsban megrendezett Eurosatory védelmi és biztonsági kiállításon jelentették be.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.