2023. 03. 26.
Emánuel
: 388 Ft   : 362 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Kegyeleti gyertyagyújtás halottak napja alkalmából

Hosz  |  2013. 10. 30., 21:59

Nagyapák, apák nemzedékei hitték, hogy utódaik boldogabb, békésebb jövőjéért harcolnak. Felismerték az élet törékenységét, mégis helyt álltak, teljesítették kötelességüket – mondta Vargha Tamás október 30-án, Budapesten. A megemlékezésen résztvevők – közöttük szakszervezetünk képviselői, Czövek János elnök, Szendrei Zoltán alelnök és Sörös István elnökségi tag – meggyújtották az emlékezés mécseseit...

 

Kegyeleti gyertyagyújtást rendezett halottak napja alkalmából a Honvédelmi Minisztérium október 30-án délután, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum díszudvarán. 

„Gyászoljuk a névtelen áldozatokat és önfeláldozó hőseinket” – mondta beszédében a tárca parlamenti államtitkára.

 

 

„Győzelemben, vereségben, háborúban és békeidőben honvédeink, magyar katonák teljesítettek szolgálatot: országszerte emlékmüvek emlékeztetnek a bátor katonákra, halottainkra. Kegyelettel emlékezünk a magyarés más nemzetek katonáira, akik szolgálatteljesítés közben életüket adták hazájukért, szülőföldjükért, családjukért, bajtársaikért” - tette hozzá VarghaTamás. Vargha Tamás kiemelte: az elesettek nem hősnek születtek, hiszen életet, jövőt terveztek maguknak, munkájuk, hivatásuk volt, családot alapítottak, gyerekeket neveltek. De közbeszólt a háború. „Nagyapák, apák nemzedékei hitték, hogy utódaik boldogabb, békésebb jövőjéért harcolnak. Felismerték az élet törékenységét, mégis helyt álltak, teljesítették kötelességüket. Áldozatok, hősök lettek, mert a legtöbbet, életüket adták. Anyák, feleségek, árvák siratták és siratják tán még ma is az elesetteket határon innen és túl” – fogalmazott az államtitkár.

Szophoklész Antigonéját idézve Vargha Tamás rámutatott: a halott katona nem ellenség, hanem egy határokon átívelő katonacsalád tagja – olyan emberek mind, akiket megillet a végtisztesség. A budapesti, solymári, harkányi és beremendi katonatemetőkben tartott megemlékezések is azt hirdetik: megbékéltek a fegyverek. „De te feledd az ágyút már, − te álmodd: Hazaértél…” – idézte Tóth Árpád sorait az államtitkár. Az ünnepség gyertyagyújtással folytatódott.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2022-12-21 09:58:36
A Honvédszakszervezet tisztségviselői és alapszervezet vezetői 2022. december hónapban felmérték a rászoruló katonacsaládok számát. A felmérés eredményeként a katonacsaládok részére az alapszervezet vezetők a Hosz alapszervezeteinek költségvetése terhére segélycsomagokat osztottak…

  JETfly Magazin

Újabb friss hír az L-39NG kapcsán, hiszen az Aero Vodochody repülőgépgyár új gyártósort indított az új kiképző repülőgép számára. Az összeszerelő soron a repülőgép törzsét szerelik össze, a termelési kapacitása a tervek szerint évente legfeljebb 24 darab lesz és több mint 100 embert fog foglalkoztatni.

  Háború Művészete magazin

A NATO Kiemelt Éberségi Tevékenységű Többnemzeti Harccsoport olasz század katonái sikeres aknavető és tüzérségi éleslövészetet hajtottak végre a Magyar Honvédség Központi Gyakorlóterén, a Bakonyban.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.