2024. 02. 21. szerda
Eleonóra
: 389 Ft   : 360 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Kegyeleti gyertyagyújtás halottak napja alkalmából

Hosz  |  2013. 10. 30., 21:59

Nagyapák, apák nemzedékei hitték, hogy utódaik boldogabb, békésebb jövőjéért harcolnak. Felismerték az élet törékenységét, mégis helyt álltak, teljesítették kötelességüket – mondta Vargha Tamás október 30-án, Budapesten. A megemlékezésen résztvevők – közöttük szakszervezetünk képviselői, Czövek János elnök, Szendrei Zoltán alelnök és Sörös István elnökségi tag – meggyújtották az emlékezés mécseseit...

 

Kegyeleti gyertyagyújtást rendezett halottak napja alkalmából a Honvédelmi Minisztérium október 30-án délután, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum díszudvarán. 

„Gyászoljuk a névtelen áldozatokat és önfeláldozó hőseinket” – mondta beszédében a tárca parlamenti államtitkára.

 

 

„Győzelemben, vereségben, háborúban és békeidőben honvédeink, magyar katonák teljesítettek szolgálatot: országszerte emlékmüvek emlékeztetnek a bátor katonákra, halottainkra. Kegyelettel emlékezünk a magyarés más nemzetek katonáira, akik szolgálatteljesítés közben életüket adták hazájukért, szülőföldjükért, családjukért, bajtársaikért” - tette hozzá VarghaTamás. Vargha Tamás kiemelte: az elesettek nem hősnek születtek, hiszen életet, jövőt terveztek maguknak, munkájuk, hivatásuk volt, családot alapítottak, gyerekeket neveltek. De közbeszólt a háború. „Nagyapák, apák nemzedékei hitték, hogy utódaik boldogabb, békésebb jövőjéért harcolnak. Felismerték az élet törékenységét, mégis helyt álltak, teljesítették kötelességüket. Áldozatok, hősök lettek, mert a legtöbbet, életüket adták. Anyák, feleségek, árvák siratták és siratják tán még ma is az elesetteket határon innen és túl” – fogalmazott az államtitkár.

Szophoklész Antigonéját idézve Vargha Tamás rámutatott: a halott katona nem ellenség, hanem egy határokon átívelő katonacsalád tagja – olyan emberek mind, akiket megillet a végtisztesség. A budapesti, solymári, harkányi és beremendi katonatemetőkben tartott megemlékezések is azt hirdetik: megbékéltek a fegyverek. „De te feledd az ágyút már, − te álmodd: Hazaértél…” – idézte Tóth Árpád sorait az államtitkár. Az ünnepség gyertyagyújtással folytatódott.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 02. 13., 13:05
2024.02.14-16-ig a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet személyes ügyfélfogadása technikai okok miatt (karbantartás) szünetel. Ezúton is köszönjük elhelyezési feltételeink jobbítását a HM HIM-nek! Telefonos ügyelet a 0670-374-30-83-as telefonszámon.
2023. 12. 15., 11:16
Tisztelt Tagunk! Ezúton szeretném Önt tájékoztatni, hogy a Honvédszakszervezet (HOSZ) a jogszabályi környezet változásaira reagálva, valamint a szervezet működésének folyamatos biztosítása érdekében új Alapszabályt fogadott el és hamarosan Honvéd Érdekképviseleti Szervezet (HÉSZ) néven folytatja tevékenységét.
2024-01-30 16:00:53
HÉSZ vezető tisztségviselők látogatása Székesfehérváron a MH Nagysándor József 51. Híradó- és Vezetésbiztosító Dandárnál.
2024-01-24 10:41:09
Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia katonai érdekképviseleti szervezetek találkozója Budapesten.

  JETfly Magazin

2024 nyarán, több mint 60 év szolgálat után nyugdíjazzák a Svéd Légierő ikonikus típusát, az SK 60 kiképző repülőgépet. A haderőnem méltóképpen búcsúzik a típustól, melynek kapcsán az első információk már napvilágra kerültek.

  Háború Művészete magazin

India védelmi minisztériuma 2024. február 16-án hagyta jóvá 15 darab, különböző változatú Airbus Defence C295 többfeladatú, tengerészeti járőr repülőgép megvásárlását.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.