2024. 03. 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
: 395 Ft   : 365 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Tájékoztató a bevonulási paranccsal kapcsolatos eljárási rendről

Hosz  |  2013. 11. 07., 12:00

Az alábbi fontos tájékoztató a www.hadkiegeszites.hu weblapon is olvasható...

Tisztelt Önkéntes Tartalékos!

A 2013. július 01-től hatályba lépett, a honvédek jogállásáról szóló 2012. évi CCV. törvény (továbbiakban: Hjt.), melynek 216. § (1) bekezdése alapján a katonai szolgálatra történő bevonulás a központi katonai igazgatási szerv vezetője által kiadott behívóparancs vagy (új elemként bevezetve) bevonulási parancs kiadásával kerül végrehajtásra.

A honvédek jogállásáról szóló 2012. évi CCV. törvény egyes rendelkezéseinek végrehajtásáról szóló 9/2013. (VIII. 12.) HM rendelet (a továbbiakban: rendelet) szabályozza a behívóparancs és a bevonulási parancs kiadásával kapcsolatos eljárásrendet.

A rendelet 285. § értelmében A bevonulási parancsot és a bevonulási paranccsal kapcsolatos eljárásrendről szóló tájékoztatót a rendelet hatálybalépése előtt önkéntes tartalékos szolgálati viszonyban állók részére a rendelet hatályba lépését követő 60 napon belül postai úton meg kell küldeni, mely kötelezettségének az MH Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokság eleget tett.

Az önkéntes tartalékos katonai szolgálatra történő behívása 

bevonulási paranccsal

akkor kerül elrendelésre,

a)      amennyiben a honvédség erőinek igénybevételére a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 3. § 9. pontja szerinti katasztrófaveszély időszakában, vagy veszélyhelyzet kihirdetését követően kerül sor,

b)      illetve a megyei (fővárosi), járási (fővárosi kerületi) katonai igazgatási összekötő beosztásra szerződést kötött önkéntes müveleti tartalékosok esetén amennyiben a feladat végrehajtás megköveteli.

A bevonulási parancsot a központi katonai igazgatási szerv telefonon vagy elektronikus úton:

a)      a megyei (fővárosi), járási (fővárosi kerületi) katonai igazgatási összekötő beosztásra szerződést kötött önkéntes müveleti tartalékosok részére, amennyiben a feladat végrehajtás megköveteli, a bevonulás időpontja előtt legalább 3 nappal;

b)      amennyiben a honvédség erőinek igénybevételére a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 3. § 9. pontja szerinti katasztrófaveszély időszakában, vagy veszélyhelyzet kihirdetését követően kerül sor:

-             a) az önkéntes müveleti tartalékosok részére – az előző bekezdésben meghatározott személyek kivételével – a bevonulás időpontja előtt legalább 8 nappal;

-             b) az önkéntes védelmi tartalékosok részére a bevonulás időpontja előtt legalább 3 nappal

is közölheti.

A postai úton megküldött bevonulási parancsban kitöltetlenül hagyott bevonulás helyet (a bevonulás helye szerinti katonai szervezet megnevezését és címét) és időpontot (a bevonulás időpontját és a szolgálat időtartamát), a szolgálatteljesítés célját a bevonulási parancs telefonos vagy elektronikus közlését követően az önkéntes tartalékos tölti ki.

A bevonulási parancs a központi katonai igazgatási szerv által közölt adatokkal való kitöltéssel válik érvényessé! 

A bevonulási parancsban megjelölt helyen és időben történő megjelenése kötelező! 

Távolmaradása esetén fegyelmi vétséget illetve katonai büncselekményt valósít meg.

Az önkéntes tartalékos köteles a bevonulási parancsot önkéntes tartalékos jogviszonya fennállása ideje alatt megőrizni, azt a részére a fentiekben leírtak szerinti időpontban és céllal felhasználni.

A bevonulási parancs elszámolás köteles okmány, azt az önkéntes tartalékos köteles megőrizni, melyet a jogviszony megszünésekor vagy megszüntetésekor annak kibocsátója bevon.

A bevonulási parancs elvesztését, megrongálódását, megsemmisülését az önkéntes tartalékos írásban haladéktalanul köteles bejelenteni az MH Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokság felé az alábbi címre: MH Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokság, 1885. Budapest, Pf. 25.

Budapest, 2013. október 29-én.

Vanyur Tibor mk. ezredes sk.

parancsnok

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 01. 05., 10:17
Eddig Európa számos országában irigykedve figyelték katonatársaink, hogy nálunk szakszervezet működhet. Ez a jog tényszerűleg még az európai unióban is különleges kiváltság volt, amelyet a végletekig próbáltunk megőrizni. Az alapításunk, azaz 1991 óta eltelt több mint 32 év alatt folyamatosan azon küzdöttek elődeink, hogy a civil szférában megszokott jogok illessék meg a katonákat is, vagy legalább ahhoz erősen közelítő szintet sikerüljön elérni mind az egyéni, mind a kollektív jogérvényesítés terén...
2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2023. 12. 15., 11:16
Tisztelt Tagunk! Ezúton szeretném Önt tájékoztatni, hogy a Honvédszakszervezet (HOSZ) a jogszabályi környezet változásaira reagálva, valamint a szervezet működésének folyamatos biztosítása érdekében új Alapszabályt fogadott el és hamarosan Honvéd Érdekképviseleti Szervezet (HÉSZ) néven folytatja tevékenységét.
2024-02-13 13:05:08
2024.02.14-16-ig a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet személyes ügyfélfogadása technikai okok miatt (karbantartás) szünetel. Ezúton is köszönjük elhelyezési feltételeink jobbítását a HM HIM-nek! Telefonos ügyelet a 0670-374-30-83-as telefonszámon.

  JETfly Magazin

20 évvel ezelőtt, 2004. március 16-án érkezett meg Olaszországba két F-104 Starfighter kíséretében az első Eurofighter Typhoon. A jeles évforduló alkalmából nem maradhatott el egy jubileumi festésű példány bemutatása sem.

  Háború Művészete magazin

Széchenyi 2020 europai szociális alap.