2023. 09. 24.
Gellért, Mercédesz
: 387 Ft   : 363 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Küldöttgyűlésre készültek

Hosz  |  2013. 11. 14., 15:27

A szárazföldi, légierő, logisztikai és közigazgatási képviseletek után a Nyugállományú Tagozat is eredményesen felkészült a november 20-i Küldöttgyűlésre. A tagozat választmányi ülésén legnagyobb nyomatékkal a tagszervezés, a 2014. évi költségvetés, valamint a szolgálati járandóságosok perképviselete került szóba...

A levezető elnök (Mátyási Ferenc) és a jegyzőkönyvvezető (Dr. Kántor Raimund) megválasztása után a napirendi témákat fogadta el a választmány.

Napirend előtt Czövek János kapott szót. Szakszervezetünk elnöke  kiemelten szólt a tagszervezésről. Elmondta, hogy óriási energiákat fordítottunk erre a feladatra, és egy új bizalmi viszony körvonalazódik a Honvédszakszervezet és a tagság között. Miután az elnök felvázolta a tagtoborzó kampány eddigi elemeit, példákkal is illusztrálta, hol, melyik alakulatnál, hogyan alakul a tagszervezés.  

Az eddigi tagszervezés jól alakul, de a tagszervezés tekintetében minél magasabb szintre szeretnénk eljutni, minél több katonát szeretnénk továbbra is tagjaink között tudni. Nagy felelősség van és lesz a helyi alapszervezeti- és csoprtvezetőkön, aktivistákon, hiszen az ismertség, a helyi kapcsolatok mindennél fontosabbak és a hatékonyságról is árulkodnak. Januártól új terv szerint folytatjuk a tagszervezést, és reményeink szerint hamar tovább gyarapszik majd szakszervezetünk.

Az elnöki tájékoztató után Jászai László debreceni alapszervezeti vezető arról érdeklődött, hogy miért nem indult meg hamarabb az átléptetés, de arra is felhívta a figyelmet, hogy egy szakszervezet legfőbb feladata az érdekvédelem és az érdekképviselet, nem pedig a kulturális programok szervezése. Itt tett említést arról, hogy a debreceniek inkább a nyíregyházi vadasparkot keresnék fel, mint a fővárosi állatkertet. Arra is rámutatott, hogy a szolgálati járandóságosok perképviselete, érdekérvényesítése is a Hosz legfőbb feladatai közé kellene, hogy tartozzon.

Ezután Patinszki Lajos salgótarjáni csoportvezető az alapszabállyal és az szmsz-szel kapcsolatban fogalmazott meg kédést.

Szentner Attila budapesti alapszervezeti vezető pedig a pertársasági ügyintézésre, a két nappal ezelőtt kiküldött alapítványi levélre és az ezzel összefüggő, esetleges tagvesztésre irányította rá a figyelmet.

Czövek János elnök válaszában arról biztosította a debreceni alapszervezeti vezetőt, hogy amennyiben igény lesz rá, Nyíregyházán is megszervezzük a helyi tagság programjait.

Az elnök azt is elmondta válaszában, hogy minden egyes behívásnál, ha probléma merül fel és azt jelezték, akkor ő azonnal az MH HKNYP parancsnokához fordul és igyekszik orvosoli a problémát.

Czövek János hozzátette: 2013-ban az elnökség januártól kezdve többször tárgyalta a tagdíjlevonás kérdését, és úgy döntött, hogy ameddig a fizetésből a Honvédelmi Minisztérium levonja a tagdíjat, addig zavaró lenne a két rendszert egyszerre üzemeltetni. A tagdíjlevonás új rendszerével kapcsolatban a bankok átutalásával kezdetben jelentős problémák voltak, amit óriási energiák árán mára sikerült mérsékelni. Bár több szakszervezettől is segítséget kértünk, de ilyen nagyságrendü csoportos beszedési nyilatkozatot eddig még sehol sem kezeltek.

Buzai László budapesti vezetőségi tag arra hívta fel a figyelmet, hogy nem lehet külön kezelni a tagszervezés kapcsán a nyugállományú és az aktív tagságot. Azt is kiemelte, hogy kétezres szakszervezet is tud nagyon aktív lenni, de a tízezres szakszervezet is lehet puha és inaktív. Nem új Hosz-t kell létrehozni, hanem az új helyzethez kell igazítani a Hosz müködési feltételeit, struktúráját és feladatait. Ám hozzátette azt is, hogy a szakszervezet nem karitatív és nem is ökumenikus szervezet.

Czövek János miután a nyugállományúak érdekében tett szakszervezeti erőfeszítéseket is felsorolta, leszögezte: nem új szakszervezetet építünk, hanem megújítjuk a Hosz-t. A kampányunk címe is az, hogy a Honvédszakszervezet megújul. Folyamatosan ott vagyunk az emberek között, az új Hjt. miatt a csoportvezető és a tagság közötti viszony kell, hogy bizalmi kapcsolattá változzon. Hiába változik meg az arány, a hivatásos, a szerződéses és a nyugállományú katonák érdekében kell a jövőben is menetelnünk.

Napirend szerint, elsőként Bazsik István alelnök a Hosz Küldöttgyülése elé kerülő 2013. évi költségvetés teljesüléséről, majd a 2014. évi költségvetés tervezetéről tájékoztatta a megjelenteket.

Miután az Egység újság felelős szerkesztője, e sorok írója ismertette a jövő évi lapgyártási tervet, miszerint 2014-ben hat lapszám jelenik meg, úgy döntöttek, hogy az Egység újság postai terjesztésének költségeit - a nyugállományúak számára, - a tartalék terhére fizeti ki a tagozat.

Ezt követően a tagozat elfogadta a Hosz 2014. évi költségvetés-tervezetét, ezen belül pedig a tagozat jövő évi büdzséjét is.

Miután Sörös István tagozatelnök előterjesztette a Hosz feladat- rendezvény- és munkatervét, majd a tagozat szmsz-ét is, a választmány tagjai ezeket is elfogadták. 

A következő napirendi téma során elhangzott, hogy a tagozat elnökségéhez három jelölés érkezett a Szakszervezti Munkáért Díj vonatkozásában, de a tagozat elnöksége Pénzes József nyíregyházi alapszervezeti vezetőt javasolta a választmánynak. A 41 év szolgálati viszonnyal, 58 évesen nyugállományba vonuló Pénzes József jelölését egyhangúan támogatta a választmány. Emellett Bogdány Gábor várpalotai alapszervezeti vezetőt is támogatta a tagozat választmánya.

Az egyebekben Csetényi László alapító tag felhívta a figyelmet arra, hogy az Idősek Világnapja alkalmából csupán helyi megemlékezések voltak, központi nem. Emellett arra is emlékeztetett, hogy a tagozat idén ünnepli megalakulása 15 éves évfordulóját és sajnos már ,,csak” Nagy Károly és ő van az egykori tagozat-elnökségből az élők sorában. Sörös István tagozatelnök válaszában kifejtette, hogy nem híve a tagozat ,,önünneplésének". Ezután pedig arról tájékoztatott, hogy a tagozat több tagja kíséretében részt vett a szociális ágazatban dolgozók bérkövetelése alkalmából rendezett november 11-i demonstráción. Arról is beszélt, hogy a NYOK elnökségében ismét változások lesznek, ezért kettő elnökségi tagra és kettő felügyelő bizottsági tagra kell majd javaslatokat megfogalmazni.

Sörös István a Liga Szakszervezetek közelgő kongresszusa alkalmából a társelnöki, az elnökségi tagi és a különböző bizottsági tagsági jelölések ismertetése során Bálint Zoltán személyében bemutatta a Liga Nyugdíjas tagozatának általunk támogatott elnökjelöltjét is.

 

Ezután a tagozat titkára az alapszervezeti- és csoportvezetők elismerésének módjára tett javaslatot. Dr. Kántor Raimund felvetése után rövid polémia bontakozottki e témáról, ennek tárgyalását hamarosan tovább folytatja majd a tagozat.   

A választmányi ülés végén pedig Dr. Hajós Dezső szolgáltatás- és tagszervező tájékoztatott az évzáró rendezvényekről, illetve a legújabb szolgálatatások részleteiről is.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 07. 10., 10:55
2023. június 22-én a GFM Foglalkoztatás-felügyeleti Irányítási Főosztálya tájékoztatást adott ki a rendkívüli hőségben történő munkavégzés szabályairól. Miskéri László, a LIGA Szakszervezetek munkavédelmi szakértője szerint a folyadékveszteség pótlása elengedhetetlen.
2023-08-18 07:51:02
A Magyar Honvédség fennállásának 175. évfordulója alkalmából tartott Fáy túra beszámolóját Tiger Zoltán tagtársunk "szemüvegén át" olvashatják az érdeklődők
2023-07-11 11:06:10
A Honvédszakszervezet 2023. 07. 08-án a Budapesttől alig 65 km-re található Ceglédi Gyógy- és Strandfürdő, valamint a hozzátartozó Aquaparki csúszdapark területén tartotta a szakszervezeti fürdőnap rendezvényét a Magyar Honvédség 175. évfordulójára kiírt programsorozat keretében…
2023-07-10 10:53:05
A szakszervezetek szerint a reálbérek értékének megőrzése érdekében év közben minimum 5-7 százalékos korrekcióra lenne szükség a minimálbér és a garantált bérminimum esetében. Múlt csütörtökön már tárgyalóasztalhoz ültek a munkáltatók és a munkavállalók – mondta az InfoRádiónak a Liga Szakszervezetek elnöke.
2023-07-10 10:50:07
2023. június 19-én a kormány kihirdette, hogy augusztustól SZÉP-kártyával is lehet hidegélelmiszert vásárolni. A szakszervezetek, köztük a LIGA Szakszervezetek, többször sürgették már ezt a megoldást...

  JETfly Magazin

Egy egészen friss hír nyugati szomszédunktól: a 2023. szeptember 20-i bejelentés értelmében Ausztria - hazánkhoz hasonlóan - szintén a brazil KC-390-es közepes, többfeladatú katonai szállító repülőgépet vásárolja meg.

  Háború Művészete magazin

A most belépő fiatalok történelmi jelentőségű korszakban válhatnak a hazájuk védelmében aktív részt vállaló katonákká – fogalmazott a Magyar Nemzetnek adott interjújában dr. Böröndi Gábor vezérezredes.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.