2018. 02. 20. kedd
Aladár, Álmos
: 311 Ft   : 251 Ft Benzin: 325 Ft/l   Dízel: 323 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

A Don-kanyar hősi halottaira emlékeztek a budai Várban

Hosz  |  2014. 01. 13., 13:19

A doni áttörésnél elszenvedett áldozat tanulságul szolgál a nemzetnek – mondta Vargha Tamás január 11-én, szombaton Budapesten.A Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára a doni katasztrófa 71. évfordulója alkalmából a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum díszudvarán megtartott megemlékezésen kiemelte: ´´1943-ban, a Don folyó kanyarulatánál magyar férfiak, magyar katonák haltak hősi halált, estek fogságba és fagytak meg a rettenetes orosz télben´´.

Hozzátette, az előzmények magyarázzák a közvetlen okokat: „alkalmatlan ruházatban, sokszor nem müködő fegyverekkel, lőszer és élelem hiányában sok tízezer magyar ember esett áldozatul a Donnál.” Kiemelte: nemcsak idegen érdekekért, hanem a hazájuk védelmében harcoltak és haltak hősi halált a magyar katonák a távoli orosz harcmezőkön.

„A testben, lélekben meggyötört túlélőknek és utódaiknak legalább annyi elégtétellel tartozunk, hogy tudják áldozatukkal hazájukat szolgálták. Ez az áldozat szolgál tanulságul a nemzetnek” – fogalmazott Vargha Tamás.

A megemlékezésen megkoszorúzták a doni hősök emléktábláját, majd dr. Benkő Tibor vezérezredes, Honvéd Vezérkar főnök átadta a 14. Doni Hősök Emléktúra útba indításáról szóló díszparancsot Jásdi Balázs hagyományőrző főhadnagynak, a Magyar Tartalékosok Szövetsége Hagyományőrző Tagozat vezetőjének, az emléktúra főszervezőjének. A Honvédszakszervezet képviseletében Czövek János elnök a koszorú elhelyezésén túl főhajtással tisztelgett a doni hősök emléktáblája előtt.

A megemlékezés előtt gyászszertartást tartottak a Mátyás-templomban. A Don-kanyarnál megsemmisítő vereséget szenvedett magyar királyi 2. honvéd hadsereg hős katonáinak tiszteletére a szentmisét Bíró László katolikus tábori püspök celebrálta. „Ebben az órában gondolatban visszamegyünk hetvenegy esztendőt és megállunk a magyar hősi temetőkben, megállunk a névtelen síroknál, megállunk azoknál, akik a lövészárokban maradtak” – mondta. Hozzátette: „Minden háborús megemlékezés alkalom arra, hogy imádkozzunk a békéért, a ma feszültségben élő nemzetek kiengesztelődéséért.”

Fotó: Rácz Tünde és Dr. Hajós Dezső

Galéria: A Don-kanyar hősi halottaira emlékeztek a budai Várban

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2018. 02. 09., 09:17
A Katonák a Törvényességért és a Jogbiztonságért Közhasznú Alapítvány rendezvényét február 06-07én tartották a Mátraházán található 4. számú KORK-ban. A rendezvény fókuszába a 2018. évi feladatokat, illetve az 1% adománygyűjtő kampány aktualitásait állították...
2018. 02. 05., 14:10
Az egészségügyi szakdolgozók idén novemberben esedékes 8 százalékos béremelését előrehozták január 1-re - jelentette be az emberi erőforrások minisztere szerdán, budapesti sajtótájékoztatón, miután újabb sztrájktárgyalási forduló zajlott a kormány és a reprezentatív szakszervezetek között.
2018-02-05 13:47:08
társadalombiztosítás területén, akár az egészségbiztosításban, akár a nyugellátásoknál, akár a megváltozott munkaképességű személyek ellátásainál az ellátások összege több ellátásfajtánál egy általános mérőszámhoz igazodik, nem a jogosult egyéni jövedelméhez. Ilyen általános mérőszám a minimálbér, illetve az öregségi nyugdíj legkisebb összege. Ezen túlmenően bizonyos ellátások ún. fix összegűek, azaz szintén nem az egyéni keresetektől, jövedelemtől függenek, hanem mindenki számára azonosan határozzák meg.
2018-02-05 11:54:52
Egy történelmi pillanat részesei lehetünk, és ez örömmel tölt el minden magyar embert, a Magyar Honvédség katonáit pedig különösen, hiszen a légiszállítási képesség fontos, különösen a mai modern világban - mondta dr. Simicskó István február 2-án, pénteken, Kecskeméten. A honvédelmi miniszter az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison tartott sajtótájékoztatón hivatalosan is bemutatta a Magyar Honvédség két új csapatszállító repülőgépét.
2018-02-01 15:44:54
Egy hadsereg igazi ereje mindig hitében és szellemiségében rejlik, a százhetven éves Magyar Honvédségnek pedig mindig is a rendíthetetlen bátorság és hazaszeretet adta a karakterét – mondta dr. Simicskó István honvédelmi miniszter január 30-án Budapesten, a kétszáz esztendeje született Görgei Artúr tiszteletére rendezett megemlékezésen, ahol a Honvédszakszervezet részéről Czövek János elnök vett részt...
2018-01-31 11:34:38
Szolnokon a MH. 34 Bercsényi László Különleges Műveleti Zászlóalj és a MH. 88. Könnyű Vegyes Zászlóalj összeolvadásából megalakuló MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Ezred 2017. szeptember 01-jén Szolnok város napján a Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program keretében dandárrá alakult…
   MÁSOK ÍRTÁK
2017. 03. 03., 12:20
Nagy hangsúlyt kell fektetni a toborzóirodákban nyújtott szolgáltatásokra, de a példamutató katona a legjobb toborzó.
2017. 03. 03., 12:17
2026-ra a térség egyik legmeghatározóbb haderejévé fejlesztik a Magyar Honvédséget.
2017. 01. 13., 16:44

Esküt tettek a határvadászok

Az illegális migráció növekedése miatt tavaly augusztusban határozott a kormány a Készenléti Rendőrség létszámának növeléséről. A határvadászok elsőként hivatásos állományba vett tagjai január 12-én, csütörtökön tették le az esküt.
2017. 01. 13., 16:40
Márciusban érkeznek meg Szolnokra azok a kiképző, felderítő és futárrepülőgépek, amelyeket a cseh Zlin Aircraft gyártócégtől vásároltak meg a Magyar Honvédségnek.

  JETfly Magazin

Ausztria új kormánya újra megvizsgálja az előző kormány 2 milliárd dolláros Eurofighter programját. A védelmi miniszter kifejezte a kormány hajlandóságát a tárgyalásokra a gyártókkal folytatott jogi csata során.

  Háború Művészete magazin

A szingapúri vállalat hamarosan átadja az Amerikai Hadseregnek azt a prototípus harcjárművet, melyet a Mobil Védett Tűzerő (Mobile Protected Firepower) programban szeretne eladni – nagy tételben persze.