2017. 12. 12. kedd
Gabriella
: 314 Ft   : 267 Ft Benzin: 325 Ft/l   Dízel: 323 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

A Don-kanyar hősi halottaira emlékeztek a budai Várban

Hosz  |  2014. 01. 13., 13:19

A doni áttörésnél elszenvedett áldozat tanulságul szolgál a nemzetnek – mondta Vargha Tamás január 11-én, szombaton Budapesten.A Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára a doni katasztrófa 71. évfordulója alkalmából a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum díszudvarán megtartott megemlékezésen kiemelte: ´´1943-ban, a Don folyó kanyarulatánál magyar férfiak, magyar katonák haltak hősi halált, estek fogságba és fagytak meg a rettenetes orosz télben´´.

Hozzátette, az előzmények magyarázzák a közvetlen okokat: „alkalmatlan ruházatban, sokszor nem müködő fegyverekkel, lőszer és élelem hiányában sok tízezer magyar ember esett áldozatul a Donnál.” Kiemelte: nemcsak idegen érdekekért, hanem a hazájuk védelmében harcoltak és haltak hősi halált a magyar katonák a távoli orosz harcmezőkön.

„A testben, lélekben meggyötört túlélőknek és utódaiknak legalább annyi elégtétellel tartozunk, hogy tudják áldozatukkal hazájukat szolgálták. Ez az áldozat szolgál tanulságul a nemzetnek” – fogalmazott Vargha Tamás.

A megemlékezésen megkoszorúzták a doni hősök emléktábláját, majd dr. Benkő Tibor vezérezredes, Honvéd Vezérkar főnök átadta a 14. Doni Hősök Emléktúra útba indításáról szóló díszparancsot Jásdi Balázs hagyományőrző főhadnagynak, a Magyar Tartalékosok Szövetsége Hagyományőrző Tagozat vezetőjének, az emléktúra főszervezőjének. A Honvédszakszervezet képviseletében Czövek János elnök a koszorú elhelyezésén túl főhajtással tisztelgett a doni hősök emléktáblája előtt.

A megemlékezés előtt gyászszertartást tartottak a Mátyás-templomban. A Don-kanyarnál megsemmisítő vereséget szenvedett magyar királyi 2. honvéd hadsereg hős katonáinak tiszteletére a szentmisét Bíró László katolikus tábori püspök celebrálta. „Ebben az órában gondolatban visszamegyünk hetvenegy esztendőt és megállunk a magyar hősi temetőkben, megállunk a névtelen síroknál, megállunk azoknál, akik a lövészárokban maradtak” – mondta. Hozzátette: „Minden háborús megemlékezés alkalom arra, hogy imádkozzunk a békéért, a ma feszültségben élő nemzetek kiengesztelődéséért.”

Fotó: Rácz Tünde és Dr. Hajós Dezső

Galéria: A Don-kanyar hősi halottaira emlékeztek a budai Várban

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2017. 12. 12., 13:58
A LIGA Szakszervezetek szolgáltatáscsomagja a HungaryCard Turizmus kártyával bővült. Közel 770 partner 1000 elfogadóhelyén érvényes kártyákat a LIGA Szakszervezetek tagjai (kártyától függően) 25-75 százalékos kedvezménnyel tudják megvásárolni.
2017. 12. 12., 14:07
A külföldön munkát vállalók ezentúl egyszerűbben vehetnék igénybe a társadalombiztosítási ellátásokat – legalábbis, ha elfogadják a Bizottság előterjesztését Európai Társadalombiztosítási Szám bevezetéséről.
2017. 12. 01., 11:55
2017. november 30-án a LIGA Tanács tisztújító ülését tartotta Budapesten. A tagszervezetek küldöttei szinte teljes egészében újjáválasztották a korábbi tisztségviselőket, így 99,1 százalékos szavazataránnyal Doszpolyné dr. Mészáros Melindát, a szervezet 2016 májusában megválasztott elnökét.
2017-12-04 13:22:51
Az MH 86. Szolnok Helikopterbázis alapkiképzésén résztvevő állomány részére a tartottak tájékoztatót a Honvédszakszervezet tisztségviselői 2017. november 27-én. Szendrei Zoltán alelnök és Mészáros Tibor alapszervezeti vezető tájékoztatta a jelenlévőket arról, hogy milyen előnyökkel jár részükre a szakszervezeti tagság.
2017-11-28 12:31:40
2017. november 21-én a HR Portál hosszabb interjút közölt a LIGA Szakszervezetek elnökével. A lap dr. Mészáros Melindát többek között a szakszervezetek terveiről, a munkaerő-piaci változásokról és a szakszervezetek-kormány tárgyalásokról kérdezte.
2017-11-28 12:28:20
Vasárnap kora délután a Vörösmarty téren és környékén szolgálatot teljesítő katonák arra lettek figyelmesek, hogy egy férfi összeesik az utcán. Az MH Katonai Rendészeti Központ állományába tartozó Bagyura János törzszászlós és Dusnoki István szakaszvezető azonnal értesítette az adventi vásár egészségügyi biztosításáért felelős szakembereit.
   MÁSOK ÍRTÁK
2017. 03. 03., 12:20
Nagy hangsúlyt kell fektetni a toborzóirodákban nyújtott szolgáltatásokra, de a példamutató katona a legjobb toborzó.
2017. 03. 03., 12:17
2026-ra a térség egyik legmeghatározóbb haderejévé fejlesztik a Magyar Honvédséget.
2017. 01. 13., 16:44

Esküt tettek a határvadászok

Az illegális migráció növekedése miatt tavaly augusztusban határozott a kormány a Készenléti Rendőrség létszámának növeléséről. A határvadászok elsőként hivatásos állományba vett tagjai január 12-én, csütörtökön tették le az esküt.
2017. 01. 13., 16:40
Márciusban érkeznek meg Szolnokra azok a kiképző, felderítő és futárrepülőgépek, amelyeket a cseh Zlin Aircraft gyártócégtől vásároltak meg a Magyar Honvédségnek.

  JETfly Magazin

Az Orosz Védelmi Minisztérium megbízásából ez év augusztusában az „Orosz Helikopterek” konzorcium belekezdett egy hosszú távú projektbe, mely a jövő nagysebességű harci helikopterét hivatott kifejleszteni.

  Háború Művészete magazin

Elrendelte az orosz csapatok Szíriából történő visszavonásának megkezdését hétfőn Vlagyimir Putyin orosz elnök, aki villámlátogatásra érkezett Szíriába, a hmejmími orosz légitámaszpontra.