2023. 10. 03. kedd
Helga
: 387 Ft   : 367 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

A Don-kanyar hősi halottaira emlékeztek a budai Várban

Hosz  |  2014. 01. 13., 13:19

A doni áttörésnél elszenvedett áldozat tanulságul szolgál a nemzetnek – mondta Vargha Tamás január 11-én, szombaton Budapesten.A Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára a doni katasztrófa 71. évfordulója alkalmából a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum díszudvarán megtartott megemlékezésen kiemelte: ´´1943-ban, a Don folyó kanyarulatánál magyar férfiak, magyar katonák haltak hősi halált, estek fogságba és fagytak meg a rettenetes orosz télben´´.

Hozzátette, az előzmények magyarázzák a közvetlen okokat: „alkalmatlan ruházatban, sokszor nem müködő fegyverekkel, lőszer és élelem hiányában sok tízezer magyar ember esett áldozatul a Donnál.” Kiemelte: nemcsak idegen érdekekért, hanem a hazájuk védelmében harcoltak és haltak hősi halált a magyar katonák a távoli orosz harcmezőkön.

„A testben, lélekben meggyötört túlélőknek és utódaiknak legalább annyi elégtétellel tartozunk, hogy tudják áldozatukkal hazájukat szolgálták. Ez az áldozat szolgál tanulságul a nemzetnek” – fogalmazott Vargha Tamás.

A megemlékezésen megkoszorúzták a doni hősök emléktábláját, majd dr. Benkő Tibor vezérezredes, Honvéd Vezérkar főnök átadta a 14. Doni Hősök Emléktúra útba indításáról szóló díszparancsot Jásdi Balázs hagyományőrző főhadnagynak, a Magyar Tartalékosok Szövetsége Hagyományőrző Tagozat vezetőjének, az emléktúra főszervezőjének. A Honvédszakszervezet képviseletében Czövek János elnök a koszorú elhelyezésén túl főhajtással tisztelgett a doni hősök emléktáblája előtt.

A megemlékezés előtt gyászszertartást tartottak a Mátyás-templomban. A Don-kanyarnál megsemmisítő vereséget szenvedett magyar királyi 2. honvéd hadsereg hős katonáinak tiszteletére a szentmisét Bíró László katolikus tábori püspök celebrálta. „Ebben az órában gondolatban visszamegyünk hetvenegy esztendőt és megállunk a magyar hősi temetőkben, megállunk a névtelen síroknál, megállunk azoknál, akik a lövészárokban maradtak” – mondta. Hozzátette: „Minden háborús megemlékezés alkalom arra, hogy imádkozzunk a békéért, a ma feszültségben élő nemzetek kiengesztelődéséért.”

Fotó: Rácz Tünde és Dr. Hajós Dezső

Galéria: A Don-kanyar hősi halottaira emlékeztek a budai Várban

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2023. 08. 28., 09:00
30 éves a magyar katonai felsővezető-képzés! A jubileumi év tiszteletére rendezett ünnepségre Lippai Péter dandártábornok, a Nemzeti Közszolgálat Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar dékánja meghív minden nyugállományú kollégát, aki az elmúlt 30 évben elvégezte a katonai felsővezető-képzést – köznapi nevén a vezérkari tanfolyamot.
2023. 09. 27., 12:32
2023.09.26-án Czövek János elnök és Bazsik István alelnök tartott tájékoztatót Kaposváron a HOSZ alapszervezeténél...
2023-08-28 10:30:20
A V4 tagországok az EUROMIL képviselőivel kiegészülve idén Szlovákiában tartják soron következő éves szakmai konferenciájukat
2023-08-28 09:44:54
Szeptember 02-án következő állomásához ér a 175. éves a Magyar Honvédség programsorozatunk. Ezen a napon kerül megtartásra az Úri Libaterelő túra, ahol a Hosz tagokat és a katonai nevezőket az alaklomhoz illő ajándékkal lepjük meg.
2023-08-18 07:51:02
A Magyar Honvédség fennállásának 175. évfordulója alkalmából tartott Fáy túra beszámolóját Tiger Zoltán tagtársunk "szemüvegén át" olvashatják az érdeklődők

  JETfly Magazin

2023. szeptember 27-én jelentették be, hogy a cseh kormány jóváhagyta 24 db, ötödik generációs F-35A típusú harci repülőgép megvásárlását, mellyel leváltják 14 gépes JAS 39C/D Gripen flottájukat.

  Háború Művészete magazin

A most belépő fiatalok történelmi jelentőségű korszakban válhatnak a hazájuk védelmében aktív részt vállaló katonákká – fogalmazott a Magyar Nemzetnek adott interjújában dr. Böröndi Gábor vezérezredes.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.