2024. 04. 20. szombat
Tivadar
: 395 Ft   : 371 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

A Don-kanyar hősi halottaira emlékeztek a budai Várban

Hosz  |  2014. 01. 13., 13:19

A doni áttörésnél elszenvedett áldozat tanulságul szolgál a nemzetnek – mondta Vargha Tamás január 11-én, szombaton Budapesten.A Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára a doni katasztrófa 71. évfordulója alkalmából a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum díszudvarán megtartott megemlékezésen kiemelte: ´´1943-ban, a Don folyó kanyarulatánál magyar férfiak, magyar katonák haltak hősi halált, estek fogságba és fagytak meg a rettenetes orosz télben´´.

Hozzátette, az előzmények magyarázzák a közvetlen okokat: „alkalmatlan ruházatban, sokszor nem müködő fegyverekkel, lőszer és élelem hiányában sok tízezer magyar ember esett áldozatul a Donnál.” Kiemelte: nemcsak idegen érdekekért, hanem a hazájuk védelmében harcoltak és haltak hősi halált a magyar katonák a távoli orosz harcmezőkön.

„A testben, lélekben meggyötört túlélőknek és utódaiknak legalább annyi elégtétellel tartozunk, hogy tudják áldozatukkal hazájukat szolgálták. Ez az áldozat szolgál tanulságul a nemzetnek” – fogalmazott Vargha Tamás.

A megemlékezésen megkoszorúzták a doni hősök emléktábláját, majd dr. Benkő Tibor vezérezredes, Honvéd Vezérkar főnök átadta a 14. Doni Hősök Emléktúra útba indításáról szóló díszparancsot Jásdi Balázs hagyományőrző főhadnagynak, a Magyar Tartalékosok Szövetsége Hagyományőrző Tagozat vezetőjének, az emléktúra főszervezőjének. A Honvédszakszervezet képviseletében Czövek János elnök a koszorú elhelyezésén túl főhajtással tisztelgett a doni hősök emléktáblája előtt.

A megemlékezés előtt gyászszertartást tartottak a Mátyás-templomban. A Don-kanyarnál megsemmisítő vereséget szenvedett magyar királyi 2. honvéd hadsereg hős katonáinak tiszteletére a szentmisét Bíró László katolikus tábori püspök celebrálta. „Ebben az órában gondolatban visszamegyünk hetvenegy esztendőt és megállunk a magyar hősi temetőkben, megállunk a névtelen síroknál, megállunk azoknál, akik a lövészárokban maradtak” – mondta. Hozzátette: „Minden háborús megemlékezés alkalom arra, hogy imádkozzunk a békéért, a ma feszültségben élő nemzetek kiengesztelődéséért.”

Fotó: Rácz Tünde és Dr. Hajós Dezső

Galéria: A Don-kanyar hősi halottaira emlékeztek a budai Várban

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 01. 05., 10:17
Eddig Európa számos országában irigykedve figyelték katonatársaink, hogy nálunk szakszervezet működhet. Ez a jog tényszerűleg még az európai unióban is különleges kiváltság volt, amelyet a végletekig próbáltunk megőrizni. Az alapításunk, azaz 1991 óta eltelt több mint 32 év alatt folyamatosan azon küzdöttek elődeink, hogy a civil szférában megszokott jogok illessék meg a katonákat is, vagy legalább ahhoz erősen közelítő szintet sikerüljön elérni mind az egyéni, mind a kollektív jogérvényesítés terén...
2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2023. 12. 15., 11:16
Tisztelt Tagunk! Ezúton szeretném Önt tájékoztatni, hogy a Honvédszakszervezet (HOSZ) a jogszabályi környezet változásaira reagálva, valamint a szervezet működésének folyamatos biztosítása érdekében új Alapszabályt fogadott el és hamarosan Honvéd Érdekképviseleti Szervezet (HÉSZ) néven folytatja tevékenységét.
2024-02-13 13:05:08
2024.02.14-16-ig a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet személyes ügyfélfogadása technikai okok miatt (karbantartás) szünetel. Ezúton is köszönjük elhelyezési feltételeink jobbítását a HM HIM-nek! Telefonos ügyelet a 0670-374-30-83-as telefonszámon.

  JETfly Magazin

A magyar főváros légikikötője ismét elnyerte a Skytrax „Kelet-Európa legjobb repülőtere” címét a World Airport Awards díjátadón. Az idei már zsinórban a tizenegyedik alkalom, amikor a Budapest Airport az utasok visszajelzése alapján kiérdemelte a rangos elismerést.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.