2018. 01. 18. csütörtök
Piroska
: 308 Ft   : 252 Ft Benzin: 325 Ft/l   Dízel: 323 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Szakmai egyeztetésekről tárgyalt az elnökség

Hosz  |  2014. 02. 07., 14:44

A tagság kérésének megfelelően az új hjt-vel, a ruházati ellátás helyzetével, valamint az előmeneteli rendszerrel kapcsolatos egyeztetések voltak a legfontosabb témái a Honvédszakszervezet 2014. február 05-i elnökségi ülésének. Az értekezleten az elnökségi tagok mellett az érdekvédelmi ügyvivők és szekcióvezetők is részt vettek.

Az év első elnökségi ülésén Czövek János elnök megköszönte a tisztségviselők, a tagság elmúlt évi tevékenységét és tájékoztatta az elnökséget a 2014. évi kiemelt tervezett feladatokról. A következő Küldöttgyülésre várhatóan május 14-én kerül sor, amelynek helyszínével kapcsolatosan jelenleg tárgyalások folynak. A Küldöttgyülést képviseleti ülések, valamint a női és szerződéses szekció Küldöttgyülései fogják megelőzni, amelyről szintén egyeztettek az elnökség tagjai…

A napirendi pontok elfogadása után tájékoztató hangzott el a HM Humánpolitikai Főosztályával, a HM Hatósági Hivatal főigazgatójával, valamint a HM Logisztikai Központ parancsnokával történt szakmai egyeztetésekről (a szakmai konzultációkról készült részletes beszámolók a honlapon megtalálhatók).

A Humánpolitikai Főosztállyal történt szakmai megbeszéléssel kapcsolatosan többen elmondták a véleményüket az új hjt. bevezetésének problémáiról. Elsősorban a nyugdíjrendszerrel, az előmenetellel kapcsolatos kérdésekről folytatott élénk eszmecserét az elnökség, valamint a készenléti díjak január 01-i változása kapcsán. Az elnökség tagjai közül többen felvetették az idei teljesítményértékelés kapcsán, hogy a fizikai állapotfelmérés eredménye tagjaink jelentős részénél nagyban befolyásolja az összteljesítményt, ezért további egyeztetéseket javasolnak ebben a témakörben. Bácskai István elnökségi tag felvetette, hogy a napidíj összege (460 Ft) évek óta változatlan, jelenlegi állapotában nem fedezi a honvédségi étkezdében elfogyasztott ebéd összegét sem. 

A HM Logisztikai Központnál történt szakmai konzultációval kapcsolatosan az elnökség szót emelt, hogy a ruházati ellátás helyzetében mindenképpen változást kell elérni 2014-ben, mert a katonák számára a jelenlegi helyzet tarthatatlan.

A HM Hatósági Hivatallal történt szakmai konzultációval kapcsolatban az elnökség támogatta azt a törekvést, hogy folytassuk tovább a Hivatallal a konzultációkat és szakszervezetünk ne csak a munkavédelmi képviselő választásban segítsen, hanem a különböző munkavédelmi problémák feltárásában is.

A május 14-i Küldöttgyülésre történő felkészülés jegyében még a 2013. évi Kongresszus döntött arról, hogy többek között az alapszabályt is pontosítani kell úgy, hogy a nyugállományú csoportokra és alapszervezetekre vonatkozóan is alkalmazható legyen. Ezt a napirendet Sörös István, a nyugállományú tagozat elnöke terjesztette elő, amely során Bazsik István, Katócs Zsolt, Bálint Ákos és Bácskai István is módosító javaslatokat terjesztett elő. Vita után a Honvédszakszervezet elnöksége kompromisszumos megállapodást fogadott el, amelyet a május 14-i Küldöttgyülés elé terjeszt.

A következő napirendi pontban a Honvédszakszervezet Üdültetési Szabályzatáról folytatott vitát az elnökség. Szendrei Zoltán alelnök terjesztette be a Szabályzatot, majd Bódis Sándor az Egység 2002 Kft ügyvezetője számolt be az üdültetéssel kapcsolatos kérdésekről. A Szabályzat módosítására azért volt szükség, mivel a 2013. évben lejárt a szerződés a békésszentandrási üdülővel, ezért a Szabályzatból ezt az üdülőt törölni kellett. Szakszervezetünk üdültet a saját tulajdonban levő hajdúszoboszlói apartmanban, valamint az MH 43. Hiradó és Vezetéstámogató Ezred alapszervezetének segítségével az alsóörsi lakókocsiban. Sörös István, Bácskai István és Grell Norbert módosító javaslatainak ismertetése után a Honvédszakszervezet elfogadta az új Üdültetési Szabályzatot, mely a honlapon megtalálható.

Szendrei Zoltán alelnök a Segélyezési Szabályzat módosítására tett javaslatot, mivel a 2013. évi Küldöttgyülésen elfogadott költségvetés kapcsán újra kell gondolnunk a segélyezéssel kapcsolatos szabályzóinkat is. Szekeres István a Katonákért Közhasznú Alapítvány elnöke tájékoztatta a jelenlévőket az Alapítvány segélyezési rendszeréről, majd több hozzászólás után az elnökség úgy döntött, hogy ezt a javaslatot a következő elnökségi ülésen újra tárgyalja.

Az elnökség beszámolót hallgatott meg az Egység 2002 Kft. Vodafone folyószámláinak tárgyában, amelyen Bódis Sándor ismertette, hogy a folyószámlák kivezetésével kapcsolatosan eddig mik kerültek végrehajtásra. Beszámolt arról is, hogy április 30-ig milyen feladatokat kell még elvégeznie a Kft-nek ahhoz, hogy teljesüljön a Honvédszakszervezet korábbi elnökségi ülésén hozott határozat, mely szerint a régi már nem használt Vodafone számlák teljes kivezetésre kerüljenek. A másfél éves reorganizálás során látszanak már az eredmények. Az elnökség tárgyalt az Egység 2002 Kft. további feladatairól és gazdasági helyzetéről is.

Bazsik István alelnök beterjesztette az „Év végi hajrá” kiírásra beérkezett pályázatokat. Ismertette, hogy négy alapszervezet küldött be pályázatot, melyből az elnökség hármat fogadott el. (MH 54. Veszprém Radarezred alapszervezet, MH 25. Klapka György Lövészdandár alapszervezet és a MH Légijármü Javítóüzem alapszervezet pályázata).

Dr. Hajós Dezső szolgáltatás- és tagszervező tájékoztatást adott az elnökség részére az eddig elvégzett tag- és szolgáltatási tevékenységről. Az elnökség megállapította, hogy továbbra is a Honvédszakszervezet kiemelt feladata a tagszervezés és továbbra is kell keresni azokat a lehetőségeket, amelyek a szolgáltatási tevékenységeink bővítését eredményezik.

Czövek János elnök 2014. évi béren kívüli juttatások helyzetéről elmondta, hogy a HM VGH megkapta a felhatalmazást a HM politikai államtitkárától a tárgyalásokra és várhatóan a február 10-i héten kezdődhetnek el az érdemi tárgyalások. Az elnökség javaslatokat fogalmazott meg a tárgyalások menetével kapcsolatban. Szóba került a 2014. január 28-án megtartott BM évértékelő értekezleten elhangzott a tiszthelyettesi állománynak 10.000 Ft-os illetménykiegészítés is. A honvédelmi miniszter éves értékelő és feladatszabó vezetői értekezletének időpontját 2014. február 4-ről február 10-re módosították. Elnökségünk újból felhívja a döntéshozók figyelmét arra, hogy a katonák szolgálatot teljesítő jogkorlátozása azonos a belügyi egyenruhás állományokéhoz, a katasztrófahelyzetek jelentős részében a HM a BM-el együtt hajtja végre a feladatokat, valamint a katonák fizetése alacsonyabb, mint a juttatásban részesített belügyi állományé. Szolgálati törvényeink ugyan kettéválasztanak minket, de a munkánk és sorsunk közös, ezért a juttatásokban is hasonló intézkedést várunk.

Szekeres István a Katonákért Közhasznú Alapítvány elnöke tájékoztatott az Alapítvány pályázati lehetőségéről, a Vodafone szerződés jövőjéről, valamint az alapító okirattal kapcsolatos feladatokról. Bazsik István alelnök tájékoztatta az elnökséget a KÖZDEMOSZ jelenlegi akcióiról.

Szendrei Zoltán alelnök beszámolt nemzetközi kapcsolataink jelenlegi helyzetéről, az EUROMIL-el történt megbeszélésekről és az őszi V4-ek Magyarországon tartandó elnökségi üléséről.

Bazsik István alelnök a 2013. évi tagdíj befizetési adóigazolások kiadásáról tájékoztatott. Az új tagdíjlevonási rendszer bevezetése következtében 2013. júliustól a Hosz adja ki a befizetett tagdíjakról az adóigazolásokat. A honlapon a személyes adatok regisztrálása után lehet letölteni a dokumentumot. Néhány esetben tagjainknak nem sikerült az adóigazolás letöltése, ezért kérjük, hogy ők forduljanak a Hosz Központi Irodához.

A következő elnökségi ülés április 2-án kerül megtartásra.

HoszFotó: Dr. Hajós Dezső

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2018. 01. 18., 15:10
A tavalyi esztendőhöz hasonlóan zsúfolásig megtelt a Honvéd Sportegyesületek Országos Szövetségének 2018-as sportnaptára is. A tervezett programok kiemelt elemei lesznek a „170 éves a Magyar Honvédség” rendezvénysorozat sporteseményei.
2018. 01. 17., 12:08
2018. január végén a jelenlegi székházból a 1112 Budapest, Sasadi út 170-alá költözik a LIGA Szakszervezetek. A költözés miatt 2018. január 17-től előreláthatólag február elsejéig a vezetékes telefonvonalak ideiglenesen nem elérhetőek, ezért kérik, hogy a munkatársakat (a honlapon is rajta lévő) mobilszámaikon hívják!
2018. 01. 16., 15:01
„A parancsot teljesítő katonák az éhség, a fagy és a reménytelenség ellenére vissza akartak jutni az akkor már kényszerpályán vergődő országba, a hazájukba” – mondta Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes azon a megemlékezésen, amelyet a doni katasztrófa 75. évfordulója alkalmából rendeztek január 12-én a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeumban. A Honvédszakszervezetet Lippai Csaba érdekvédelmi ügyvivő képviselte a megemlékezésen...
2018. 01. 12., 10:11
Új parancsnoka van – Korom Ferenc vezérőrnagy személyében – az MH Összhaderőnemi Parancsnokságnak. A parancsnoki beosztás átadás-átvételét január 11-én, csütörtökön tartották Székesfehérváron. A rendezvényen a Honvédszakszervezetet Czövek János elnök képviselte...
2018-01-09 14:33:54
2018. január 2-től visszavonásig érvényes Vodafone Flotta promóció keretében kedvező, kamatmentes készülék részletfizetési lehetőségeket és korlátlan belföldi-, valamint EU-n belüli beszélgetést kínál a Vodafone...
2018-01-09 12:45:45
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy dr. Karakas Attila jogsegélyszolgálat vezető tárgyalás miatt 2018. január 10-e helyett január 11-én 14.00-16.00 óráig tart ügyfélszolgálatot a Hosz Központi Irodában (1087 Budapest, Kerepesi út 29/b.). A bejelentkezés az alábbi telefonszámon történhet...
   MÁSOK ÍRTÁK
2017. 03. 03., 12:20
Nagy hangsúlyt kell fektetni a toborzóirodákban nyújtott szolgáltatásokra, de a példamutató katona a legjobb toborzó.
2017. 03. 03., 12:17
2026-ra a térség egyik legmeghatározóbb haderejévé fejlesztik a Magyar Honvédséget.
2017. 01. 13., 16:44

Esküt tettek a határvadászok

Az illegális migráció növekedése miatt tavaly augusztusban határozott a kormány a Készenléti Rendőrség létszámának növeléséről. A határvadászok elsőként hivatásos állományba vett tagjai január 12-én, csütörtökön tették le az esküt.
2017. 01. 13., 16:40
Márciusban érkeznek meg Szolnokra azok a kiképző, felderítő és futárrepülőgépek, amelyeket a cseh Zlin Aircraft gyártócégtől vásároltak meg a Magyar Honvédségnek.

  JETfly Magazin

Gyűlnek a viharfelhők a bolgár repülős égen, legalábbis ami a hadrendben lévő típusok üzembentartását illeti. Legújabb áldozat a Szu-25-ös flotta, mely 2017. december 14. óta nem repülhet és komoly kérdés, hogy fog-e újra.

  Háború Művészete magazin

Jakutszk repülőterén január 11-én extrém időjárási körülmények között megkezdődött a Moszkvai Helikoptergyártó Üzem Mi-171A2 típusának tesztrepülése. A helikoptert a Volga-Dnyeper légitársaság An-124-100 Ruszlán teherszállító repülőgépe szállította a helyszínre.