2024. 04. 15. hétfő
Tas, Anasztázia
: 393 Ft   : 369 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Liga konferencia - \"Magyarország a válság után a foglalkoztatás tükrében\"

Hosz  |  2014. 02. 13., 16:21

A LIGA Szakszervezetek konferenciát szervezett “Magyarország a válság után, a foglalkoztatás tükrében” címmel, melyet 2014. február 12-én tartott székházának tanácstermében. A konferencia fő előadója dr. Vértes András, a GKI Gazdaságkutató Zrt. elnöke, vendége dr. Czomba Sándor, foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár volt. A Honvédszakszervezetet Czövek János elnök, valamint Bazsik István alelnök képviselték…

A LIGA Szakszervezetek folyamatosan egyeztet a munkaerőpiac aktuális helyzetéről a foglalkoztatáspolitikai döntéshozókkal. Ezen folyamat keretében került ez a konferencia is megrendezésre. A LIGA „A munkáért!” projekthez kapcsolódó szakmai konferenciájának célja, hogy a 2008-ban kirobbant gazdasági világválság magyarországi munkaerőpiacra gyakorolt hatásait ismertesse, elemezze.

Dr. Vértes András „Magyarország a válság után, a foglalkoztatás tükrében” címü előadásában elemezte a válság után kialakult helyzetet, felvázolta Magyarország makrogazdasági erősségeit és gyengeségeit, valamint kitért a jövőben véleménye szerint alkalmazandó gazdasági és politikai lépésekre, szükségszerüségekre.

Az előadások után a konferencia résztvevőinek lehetősége nyílt a kiemelt szakértőkhöz kérdéseket intézni. Szakszervezetünk képviseletében Bazsik István alelnök arról kérdezett, hogy a 2008-ban kezdődött pénzügyi válság lezárult-e illetve, hogy a társadalom valós szükségleteinél lényegesen magasabb szinten termelő, túlpörgetett fogyasztás és szolgáltatási színvonal, nem eredményezi-e a pénzügyi válságot követően egy újabb, de már termelési szinten jelentkező válságot.

Vértes András a GKI Gazdaságkutató Zrt. vezetője válaszában leginkább arra tért ki, hogy a termelés és a szolgáltatás a jelenben nem állítható szembe egymással és párhuzamosan következnek be a folyamatok mindkét gazdasági ágban, azonban az esetleges újabb válság lehetőségéről nem kívánt találgatásokba bocsátkozni. A nyugdíjpénztárak államosítsa kapcsán ugyancsak a kérdésre adott válaszként hangzott el, hogy a visszaállamosítás önmagában nem feltétlenül volt rossz döntés, azonban a magánynyugdíjhoz hasonló egyéni számlák rendszerét fenn kellet volna tartani államosítás esetén is.

Dr. Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára előadásában a kormányzati gazdaságpolitika főbb vonásait, az elért sikereket, illetve a jövőben még a leendő kormányok előtt álló gyakorlati feladatokat vázolta.

Czövek János a Honvédszakszervezet elnöke kérdésére, miszerint mi várható a szolgálati és a korkedvezményes nyugdíjrendszer ügyében, az államtitkár válaszában megerősítette, hogy 2014. december 31-ig kizárólag a korkedvezményes rendszer marad fenn, az azt követő időszakra vonatkozóan azonban még csak mühelymunkáról tud beszámolni.

A rendezvényen jelenlévő szakszervezeti vezetők több esetben is fontos, érdemi kérdéseket feszegettek, amelyekről a témában érdeklődők a www.liganet.hu oldalon tájékozódhatnak.

LIGA / HoszFotó: Fiedler Péter

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 01. 05., 10:17
Eddig Európa számos országában irigykedve figyelték katonatársaink, hogy nálunk szakszervezet működhet. Ez a jog tényszerűleg még az európai unióban is különleges kiváltság volt, amelyet a végletekig próbáltunk megőrizni. Az alapításunk, azaz 1991 óta eltelt több mint 32 év alatt folyamatosan azon küzdöttek elődeink, hogy a civil szférában megszokott jogok illessék meg a katonákat is, vagy legalább ahhoz erősen közelítő szintet sikerüljön elérni mind az egyéni, mind a kollektív jogérvényesítés terén...
2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2023. 12. 15., 11:16
Tisztelt Tagunk! Ezúton szeretném Önt tájékoztatni, hogy a Honvédszakszervezet (HOSZ) a jogszabályi környezet változásaira reagálva, valamint a szervezet működésének folyamatos biztosítása érdekében új Alapszabályt fogadott el és hamarosan Honvéd Érdekképviseleti Szervezet (HÉSZ) néven folytatja tevékenységét.
2024-02-13 13:05:08
2024.02.14-16-ig a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet személyes ügyfélfogadása technikai okok miatt (karbantartás) szünetel. Ezúton is köszönjük elhelyezési feltételeink jobbítását a HM HIM-nek! Telefonos ügyelet a 0670-374-30-83-as telefonszámon.

  JETfly Magazin

Folytatódik a Hadak útján hadtörténeti előadás-sorozat Nagykanizsán, a Halis István Városi Könyvtárban: 2024. április 24-én, 18 órától az egyik legeredményesebb magyar vadászpilótáról, vitéz nemes Molnár László főhadnagyról hallgathatunk meg egy előadást.

  Háború Művészete magazin

„A második világháború alatt legalább huszonnégy – amerikai és szovjet – légitámadás érte Győr városát – legalább ennyiszer zúgtak a szirénák, omlottak le az épületek és menekültek az óvóhelyekre az emberek a bombázások elől.”
Széchenyi 2020 europai szociális alap.