2018. 02. 21. szerda
Eleonóra
: 312 Ft   : 253 Ft Benzin: 325 Ft/l   Dízel: 323 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Liga konferencia - \"Magyarország a válság után a foglalkoztatás tükrében\"

Hosz  |  2014. 02. 13., 16:21

A LIGA Szakszervezetek konferenciát szervezett “Magyarország a válság után, a foglalkoztatás tükrében” címmel, melyet 2014. február 12-én tartott székházának tanácstermében. A konferencia fő előadója dr. Vértes András, a GKI Gazdaságkutató Zrt. elnöke, vendége dr. Czomba Sándor, foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár volt. A Honvédszakszervezetet Czövek János elnök, valamint Bazsik István alelnök képviselték…

A LIGA Szakszervezetek folyamatosan egyeztet a munkaerőpiac aktuális helyzetéről a foglalkoztatáspolitikai döntéshozókkal. Ezen folyamat keretében került ez a konferencia is megrendezésre. A LIGA „A munkáért!” projekthez kapcsolódó szakmai konferenciájának célja, hogy a 2008-ban kirobbant gazdasági világválság magyarországi munkaerőpiacra gyakorolt hatásait ismertesse, elemezze.

Dr. Vértes András „Magyarország a válság után, a foglalkoztatás tükrében” címü előadásában elemezte a válság után kialakult helyzetet, felvázolta Magyarország makrogazdasági erősségeit és gyengeségeit, valamint kitért a jövőben véleménye szerint alkalmazandó gazdasági és politikai lépésekre, szükségszerüségekre.

Az előadások után a konferencia résztvevőinek lehetősége nyílt a kiemelt szakértőkhöz kérdéseket intézni. Szakszervezetünk képviseletében Bazsik István alelnök arról kérdezett, hogy a 2008-ban kezdődött pénzügyi válság lezárult-e illetve, hogy a társadalom valós szükségleteinél lényegesen magasabb szinten termelő, túlpörgetett fogyasztás és szolgáltatási színvonal, nem eredményezi-e a pénzügyi válságot követően egy újabb, de már termelési szinten jelentkező válságot.

Vértes András a GKI Gazdaságkutató Zrt. vezetője válaszában leginkább arra tért ki, hogy a termelés és a szolgáltatás a jelenben nem állítható szembe egymással és párhuzamosan következnek be a folyamatok mindkét gazdasági ágban, azonban az esetleges újabb válság lehetőségéről nem kívánt találgatásokba bocsátkozni. A nyugdíjpénztárak államosítsa kapcsán ugyancsak a kérdésre adott válaszként hangzott el, hogy a visszaállamosítás önmagában nem feltétlenül volt rossz döntés, azonban a magánynyugdíjhoz hasonló egyéni számlák rendszerét fenn kellet volna tartani államosítás esetén is.

Dr. Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára előadásában a kormányzati gazdaságpolitika főbb vonásait, az elért sikereket, illetve a jövőben még a leendő kormányok előtt álló gyakorlati feladatokat vázolta.

Czövek János a Honvédszakszervezet elnöke kérdésére, miszerint mi várható a szolgálati és a korkedvezményes nyugdíjrendszer ügyében, az államtitkár válaszában megerősítette, hogy 2014. december 31-ig kizárólag a korkedvezményes rendszer marad fenn, az azt követő időszakra vonatkozóan azonban még csak mühelymunkáról tud beszámolni.

A rendezvényen jelenlévő szakszervezeti vezetők több esetben is fontos, érdemi kérdéseket feszegettek, amelyekről a témában érdeklődők a www.liganet.hu oldalon tájékozódhatnak.

LIGA / HoszFotó: Fiedler Péter

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2018. 02. 09., 09:17
A Katonák a Törvényességért és a Jogbiztonságért Közhasznú Alapítvány rendezvényét február 06-07én tartották a Mátraházán található 4. számú KORK-ban. A rendezvény fókuszába a 2018. évi feladatokat, illetve az 1% adománygyűjtő kampány aktualitásait állították...
2018. 02. 05., 14:10
Az egészségügyi szakdolgozók idén novemberben esedékes 8 százalékos béremelését előrehozták január 1-re - jelentette be az emberi erőforrások minisztere szerdán, budapesti sajtótájékoztatón, miután újabb sztrájktárgyalási forduló zajlott a kormány és a reprezentatív szakszervezetek között.
2018-02-05 13:47:08
társadalombiztosítás területén, akár az egészségbiztosításban, akár a nyugellátásoknál, akár a megváltozott munkaképességű személyek ellátásainál az ellátások összege több ellátásfajtánál egy általános mérőszámhoz igazodik, nem a jogosult egyéni jövedelméhez. Ilyen általános mérőszám a minimálbér, illetve az öregségi nyugdíj legkisebb összege. Ezen túlmenően bizonyos ellátások ún. fix összegűek, azaz szintén nem az egyéni keresetektől, jövedelemtől függenek, hanem mindenki számára azonosan határozzák meg.
2018-02-05 11:54:52
Egy történelmi pillanat részesei lehetünk, és ez örömmel tölt el minden magyar embert, a Magyar Honvédség katonáit pedig különösen, hiszen a légiszállítási képesség fontos, különösen a mai modern világban - mondta dr. Simicskó István február 2-án, pénteken, Kecskeméten. A honvédelmi miniszter az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison tartott sajtótájékoztatón hivatalosan is bemutatta a Magyar Honvédség két új csapatszállító repülőgépét.
2018-02-01 15:44:54
Egy hadsereg igazi ereje mindig hitében és szellemiségében rejlik, a százhetven éves Magyar Honvédségnek pedig mindig is a rendíthetetlen bátorság és hazaszeretet adta a karakterét – mondta dr. Simicskó István honvédelmi miniszter január 30-án Budapesten, a kétszáz esztendeje született Görgei Artúr tiszteletére rendezett megemlékezésen, ahol a Honvédszakszervezet részéről Czövek János elnök vett részt...
2018-01-31 11:34:38
Szolnokon a MH. 34 Bercsényi László Különleges Műveleti Zászlóalj és a MH. 88. Könnyű Vegyes Zászlóalj összeolvadásából megalakuló MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Ezred 2017. szeptember 01-jén Szolnok város napján a Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program keretében dandárrá alakult…
   MÁSOK ÍRTÁK
2017. 03. 03., 12:20
Nagy hangsúlyt kell fektetni a toborzóirodákban nyújtott szolgáltatásokra, de a példamutató katona a legjobb toborzó.
2017. 03. 03., 12:17
2026-ra a térség egyik legmeghatározóbb haderejévé fejlesztik a Magyar Honvédséget.
2017. 01. 13., 16:44

Esküt tettek a határvadászok

Az illegális migráció növekedése miatt tavaly augusztusban határozott a kormány a Készenléti Rendőrség létszámának növeléséről. A határvadászok elsőként hivatásos állományba vett tagjai január 12-én, csütörtökön tették le az esküt.
2017. 01. 13., 16:40
Márciusban érkeznek meg Szolnokra azok a kiképző, felderítő és futárrepülőgépek, amelyeket a cseh Zlin Aircraft gyártócégtől vásároltak meg a Magyar Honvédségnek.

  JETfly Magazin

Orosz hírforrások a napokban számoltak be arról, hogy az Orosz Haditengerészet Szu-30SzM pilótái először gyakorolhatták a légi utántöltést, mutatjuk róla a nyilvánosságra hozott videót.

  Háború Művészete magazin

Kína felfuttatta a korai előrejelző és légtérellenőrző (Airborne Early Warning and Control – AEW&C) repülőgépeinek gyártását. Ahogy azt egy kínai katonai repülés szakértő megállapította, ez az „alap repülőgép érettségének” egyik jele.