2023. 09. 22. péntek
Móric
: 387 Ft   : 363 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Liga konferencia - \"Magyarország a válság után a foglalkoztatás tükrében\"

Hosz  |  2014. 02. 13., 16:21

A LIGA Szakszervezetek konferenciát szervezett “Magyarország a válság után, a foglalkoztatás tükrében” címmel, melyet 2014. február 12-én tartott székházának tanácstermében. A konferencia fő előadója dr. Vértes András, a GKI Gazdaságkutató Zrt. elnöke, vendége dr. Czomba Sándor, foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár volt. A Honvédszakszervezetet Czövek János elnök, valamint Bazsik István alelnök képviselték…

A LIGA Szakszervezetek folyamatosan egyeztet a munkaerőpiac aktuális helyzetéről a foglalkoztatáspolitikai döntéshozókkal. Ezen folyamat keretében került ez a konferencia is megrendezésre. A LIGA „A munkáért!” projekthez kapcsolódó szakmai konferenciájának célja, hogy a 2008-ban kirobbant gazdasági világválság magyarországi munkaerőpiacra gyakorolt hatásait ismertesse, elemezze.

Dr. Vértes András „Magyarország a válság után, a foglalkoztatás tükrében” címü előadásában elemezte a válság után kialakult helyzetet, felvázolta Magyarország makrogazdasági erősségeit és gyengeségeit, valamint kitért a jövőben véleménye szerint alkalmazandó gazdasági és politikai lépésekre, szükségszerüségekre.

Az előadások után a konferencia résztvevőinek lehetősége nyílt a kiemelt szakértőkhöz kérdéseket intézni. Szakszervezetünk képviseletében Bazsik István alelnök arról kérdezett, hogy a 2008-ban kezdődött pénzügyi válság lezárult-e illetve, hogy a társadalom valós szükségleteinél lényegesen magasabb szinten termelő, túlpörgetett fogyasztás és szolgáltatási színvonal, nem eredményezi-e a pénzügyi válságot követően egy újabb, de már termelési szinten jelentkező válságot.

Vértes András a GKI Gazdaságkutató Zrt. vezetője válaszában leginkább arra tért ki, hogy a termelés és a szolgáltatás a jelenben nem állítható szembe egymással és párhuzamosan következnek be a folyamatok mindkét gazdasági ágban, azonban az esetleges újabb válság lehetőségéről nem kívánt találgatásokba bocsátkozni. A nyugdíjpénztárak államosítsa kapcsán ugyancsak a kérdésre adott válaszként hangzott el, hogy a visszaállamosítás önmagában nem feltétlenül volt rossz döntés, azonban a magánynyugdíjhoz hasonló egyéni számlák rendszerét fenn kellet volna tartani államosítás esetén is.

Dr. Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára előadásában a kormányzati gazdaságpolitika főbb vonásait, az elért sikereket, illetve a jövőben még a leendő kormányok előtt álló gyakorlati feladatokat vázolta.

Czövek János a Honvédszakszervezet elnöke kérdésére, miszerint mi várható a szolgálati és a korkedvezményes nyugdíjrendszer ügyében, az államtitkár válaszában megerősítette, hogy 2014. december 31-ig kizárólag a korkedvezményes rendszer marad fenn, az azt követő időszakra vonatkozóan azonban még csak mühelymunkáról tud beszámolni.

A rendezvényen jelenlévő szakszervezeti vezetők több esetben is fontos, érdemi kérdéseket feszegettek, amelyekről a témában érdeklődők a www.liganet.hu oldalon tájékozódhatnak.

LIGA / HoszFotó: Fiedler Péter

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 07. 10., 10:55
2023. június 22-én a GFM Foglalkoztatás-felügyeleti Irányítási Főosztálya tájékoztatást adott ki a rendkívüli hőségben történő munkavégzés szabályairól. Miskéri László, a LIGA Szakszervezetek munkavédelmi szakértője szerint a folyadékveszteség pótlása elengedhetetlen.
2023-08-18 07:51:02
A Magyar Honvédség fennállásának 175. évfordulója alkalmából tartott Fáy túra beszámolóját Tiger Zoltán tagtársunk "szemüvegén át" olvashatják az érdeklődők
2023-07-11 11:06:10
A Honvédszakszervezet 2023. 07. 08-án a Budapesttől alig 65 km-re található Ceglédi Gyógy- és Strandfürdő, valamint a hozzátartozó Aquaparki csúszdapark területén tartotta a szakszervezeti fürdőnap rendezvényét a Magyar Honvédség 175. évfordulójára kiírt programsorozat keretében…
2023-07-10 10:53:05
A szakszervezetek szerint a reálbérek értékének megőrzése érdekében év közben minimum 5-7 százalékos korrekcióra lenne szükség a minimálbér és a garantált bérminimum esetében. Múlt csütörtökön már tárgyalóasztalhoz ültek a munkáltatók és a munkavállalók – mondta az InfoRádiónak a Liga Szakszervezetek elnöke.
2023-07-10 10:50:07
2023. június 19-én a kormány kihirdette, hogy augusztustól SZÉP-kártyával is lehet hidegélelmiszert vásárolni. A szakszervezetek, köztük a LIGA Szakszervezetek, többször sürgették már ezt a megoldást...

  JETfly Magazin

Egy egészen friss hír nyugati szomszédunktól: a 2023. szeptember 20-i bejelentés értelmében Ausztria - hazánkhoz hasonlóan - szintén a brazil KC-390-es közepes, többfeladatú katonai szállító repülőgépet vásárolja meg.

  Háború Művészete magazin

A most belépő fiatalok történelmi jelentőségű korszakban válhatnak a hazájuk védelmében aktív részt vállaló katonákká – fogalmazott a Magyar Nemzetnek adott interjújában dr. Böröndi Gábor vezérezredes.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.