2017. 12. 11. hétfő
Árpád
: 314 Ft   : 266 Ft Benzin: 325 Ft/l   Dízel: 323 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Liga konferencia - \"Magyarország a válság után a foglalkoztatás tükrében\"

Hosz  |  2014. 02. 13., 16:21

A LIGA Szakszervezetek konferenciát szervezett “Magyarország a válság után, a foglalkoztatás tükrében” címmel, melyet 2014. február 12-én tartott székházának tanácstermében. A konferencia fő előadója dr. Vértes András, a GKI Gazdaságkutató Zrt. elnöke, vendége dr. Czomba Sándor, foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár volt. A Honvédszakszervezetet Czövek János elnök, valamint Bazsik István alelnök képviselték…

A LIGA Szakszervezetek folyamatosan egyeztet a munkaerőpiac aktuális helyzetéről a foglalkoztatáspolitikai döntéshozókkal. Ezen folyamat keretében került ez a konferencia is megrendezésre. A LIGA „A munkáért!” projekthez kapcsolódó szakmai konferenciájának célja, hogy a 2008-ban kirobbant gazdasági világválság magyarországi munkaerőpiacra gyakorolt hatásait ismertesse, elemezze.

Dr. Vértes András „Magyarország a válság után, a foglalkoztatás tükrében” címü előadásában elemezte a válság után kialakult helyzetet, felvázolta Magyarország makrogazdasági erősségeit és gyengeségeit, valamint kitért a jövőben véleménye szerint alkalmazandó gazdasági és politikai lépésekre, szükségszerüségekre.

Az előadások után a konferencia résztvevőinek lehetősége nyílt a kiemelt szakértőkhöz kérdéseket intézni. Szakszervezetünk képviseletében Bazsik István alelnök arról kérdezett, hogy a 2008-ban kezdődött pénzügyi válság lezárult-e illetve, hogy a társadalom valós szükségleteinél lényegesen magasabb szinten termelő, túlpörgetett fogyasztás és szolgáltatási színvonal, nem eredményezi-e a pénzügyi válságot követően egy újabb, de már termelési szinten jelentkező válságot.

Vértes András a GKI Gazdaságkutató Zrt. vezetője válaszában leginkább arra tért ki, hogy a termelés és a szolgáltatás a jelenben nem állítható szembe egymással és párhuzamosan következnek be a folyamatok mindkét gazdasági ágban, azonban az esetleges újabb válság lehetőségéről nem kívánt találgatásokba bocsátkozni. A nyugdíjpénztárak államosítsa kapcsán ugyancsak a kérdésre adott válaszként hangzott el, hogy a visszaállamosítás önmagában nem feltétlenül volt rossz döntés, azonban a magánynyugdíjhoz hasonló egyéni számlák rendszerét fenn kellet volna tartani államosítás esetén is.

Dr. Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára előadásában a kormányzati gazdaságpolitika főbb vonásait, az elért sikereket, illetve a jövőben még a leendő kormányok előtt álló gyakorlati feladatokat vázolta.

Czövek János a Honvédszakszervezet elnöke kérdésére, miszerint mi várható a szolgálati és a korkedvezményes nyugdíjrendszer ügyében, az államtitkár válaszában megerősítette, hogy 2014. december 31-ig kizárólag a korkedvezményes rendszer marad fenn, az azt követő időszakra vonatkozóan azonban még csak mühelymunkáról tud beszámolni.

A rendezvényen jelenlévő szakszervezeti vezetők több esetben is fontos, érdemi kérdéseket feszegettek, amelyekről a témában érdeklődők a www.liganet.hu oldalon tájékozódhatnak.

LIGA / HoszFotó: Fiedler Péter

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2017. 11. 20., 13:59
Még Karácsony előtt a teljes személyi állomány egységesen 45.000 forint utalványban részesül. A honvédelmi miniszter és az érdekképviseleti szervezetek között 2017. november 20-án megállapodás került aláírásra „a Magyar Honvédség személyi állománya 2018. évi egyes illetményjellegű és illetményen kívüli juttatásairól”.
2017. 10. 13., 11:33
A Honvédszakszervezet hagyományaihoz híven ez év végén 2017. december 09-én 15 órai kezdettel ismét megrendezi a Fővárosi Nagycirkuszban tartandó rendezvényét megköszönve ezzel Tagjainknak az egész éves munkát…
2017. 12. 01., 11:55
2017. november 30-án a LIGA Tanács tisztújító ülését tartotta Budapesten. A tagszervezetek küldöttei szinte teljes egészében újjáválasztották a korábbi tisztségviselőket, így 99,1 százalékos szavazataránnyal Doszpolyné dr. Mészáros Melindát, a szervezet 2016 májusában megválasztott elnökét.
2017. 11. 28., 12:31
2017. november 21-én a HR Portál hosszabb interjút közölt a LIGA Szakszervezetek elnökével. A lap dr. Mészáros Melindát többek között a szakszervezetek terveiről, a munkaerő-piaci változásokról és a szakszervezetek-kormány tárgyalásokról kérdezte.
   MÁSOK ÍRTÁK
2017. 03. 03., 12:20
Nagy hangsúlyt kell fektetni a toborzóirodákban nyújtott szolgáltatásokra, de a példamutató katona a legjobb toborzó.
2017. 03. 03., 12:17
2026-ra a térség egyik legmeghatározóbb haderejévé fejlesztik a Magyar Honvédséget.
2017. 01. 13., 16:44

Esküt tettek a határvadászok

Az illegális migráció növekedése miatt tavaly augusztusban határozott a kormány a Készenléti Rendőrség létszámának növeléséről. A határvadászok elsőként hivatásos állományba vett tagjai január 12-én, csütörtökön tették le az esküt.
2017. 01. 13., 16:40
Márciusban érkeznek meg Szolnokra azok a kiképző, felderítő és futárrepülőgépek, amelyeket a cseh Zlin Aircraft gyártócégtől vásároltak meg a Magyar Honvédségnek.

  JETfly Magazin

A megújult szabályoknak köszönhetően minden eddiginél eseménydúsabbnak ígérkezik a Red Bull Air Race 2018-as versenysorozata Master és Challenger kategóriában egyaránt.

  Háború Művészete magazin

Új segítőkre lelt a Kecskeméti Szent László Lions Club a Durgó Tamás őrnagy vezette Bács-Kiskun megyei toborzó iroda katonái személyében, hisz mostantól több esetben közös programokon fognak együtt jótékonykodni.