2023. 12. 08. péntek
Mária
: 383 Ft   : 355 Ft Benzin: 615 Ft/l   Dízel: 645 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Szakértői egyeztetés a béren kívüli juttatásokról

Hosz  |  2014. 02. 14., 14:36

Budapesten a HM-II. objektumban február 14-én került megtartásra a béren kívüli juttatásokról szóló tárgyalások első köre.

A tárcát, dr. Balla Tibor ezredes, dr. Bársony Kirsztina ezredes, Mészáros Gabriella alezredes és Szécsi László őrnagy képviselte, érdekképviseleti oldalon a BEOSZ, és a HODOSZ, képviselői mellett, szakszervezetünk nevében tárgyalóasztalhoz ült Bazsik István alelnök, Lippai Csaba érdekvédelmi ügyvivő, és Dr. Hajós Dezső szolgáltatás és tagszervező.Napirend előtt, a Honvédelmi Miniszter által már bejelentett altiszti és legénységi állománynak juttatott 10.000;- Ft-os illetménykiegészítés folyósításával kapcsolatos hozzászólások, szakmai kérdések hangzottak el. A legrászorultabbak nevében Bazsik István kifejezte köszönetét, majd hozzátette, hogy ez az intézkedés ugyan némileg enyhített a szorító problémákon, de összességében az életpályamodell bevezetésével párhuzamosan kialakítandó bértábla, és az azzal belépő jelentős mértékü béremelés jelenthet megnyugtató megoldást a jelenlegi helyzetre. A téma tárgyalása során tisztázódott többek között, hogy a korábban bevezetett illetmény-kompenzációs rendszerben kapott juttatást ez a kifizetés nem terheli, összegét nem változtatja meg, mivel a 10.000;- Ft juttatás egy új, béren kívüli illetményelemként került rögzítésre a Hjt-ben,  valamint az is világossá vált, hogy legkésőbb a márciusi illetményekkel együtt – januárig visszamenőleg –mindenképpen kézhez kapják az érintettek ezt a juttatást.

Egyetlen napirendi pontként az érdekképviseletek igényeinek előterjesztését tárgyalták a felek. Ennek keretében a Honvédszakszervezet megfogalmazta saját igényeit, amelyek között az 1000;-Ft-os bankszámla költségtérítés havi rendszeres folyósítása, az EMC kártya egyenlegfeltöltés 2-3 ezer Ft-os emelése, valamint ruházati csekk-könyvekben évek óta halmozódó keretösszeg terhére történő nagyobb összegü kifizetés fogalmazódott meg fő követelésként.

Mindemellett a rétegérdekeket is figyelembe véve szakszervezetünk szót emelt a 200.000;- Ft-os béren kívüli juttatást teljes összegben kihasználni nem tudók mellett. Kértük, hogy az érintett személyek esetében nyilatkozat alapján 2014. évben legyen lehetőség a várhatóan fennmaradó keretösszeg felhasználására. Felvetésre került az egészségügyi béremelésben nem részelsült állomány elvándorlása, illetve ezt a kört jelenleg nem érintő juttatások rájuk történő kiterjesztése.

A tárca képviselői az igényeket meghallgatták, azok költségvetési kihatásait értékelik, majd előre láthatólag a 1-2 héten belül újabb ülésen adnak tájékoztatást a tárca hivatalos álláspontjáról.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

  JETfly Magazin

Olvasóink már jól ismerik a sok-sok éve működő JETfly Webáruházat, melyben repüléshez kapcsolódó relikviákat, illetve ruházati termékeket rendelhetnek meg. A kínálat folyamatosan bővül, mutatjuk a legfrissebb ajánlatokat, melyek a közelgő ünnepek kapcsán is szép ajándékok lehetnek!

  Háború Művészete magazin

Lánctalpak csörögnek, motorok zúgnak, ágyúcsövek robbanásszerű hangot hallatnak. Röviden és tömören: harckocsilövészet Szomódon.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.