2018. 02. 21. szerda
Eleonóra
: 312 Ft   : 253 Ft Benzin: 325 Ft/l   Dízel: 323 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Szakértői egyeztetés a béren kívüli juttatásokról

Hosz  |  2014. 02. 14., 14:36

Budapesten a HM-II. objektumban február 14-én került megtartásra a béren kívüli juttatásokról szóló tárgyalások első köre.

A tárcát, dr. Balla Tibor ezredes, dr. Bársony Kirsztina ezredes, Mészáros Gabriella alezredes és Szécsi László őrnagy képviselte, érdekképviseleti oldalon a BEOSZ, és a HODOSZ, képviselői mellett, szakszervezetünk nevében tárgyalóasztalhoz ült Bazsik István alelnök, Lippai Csaba érdekvédelmi ügyvivő, és Dr. Hajós Dezső szolgáltatás és tagszervező.Napirend előtt, a Honvédelmi Miniszter által már bejelentett altiszti és legénységi állománynak juttatott 10.000;- Ft-os illetménykiegészítés folyósításával kapcsolatos hozzászólások, szakmai kérdések hangzottak el. A legrászorultabbak nevében Bazsik István kifejezte köszönetét, majd hozzátette, hogy ez az intézkedés ugyan némileg enyhített a szorító problémákon, de összességében az életpályamodell bevezetésével párhuzamosan kialakítandó bértábla, és az azzal belépő jelentős mértékü béremelés jelenthet megnyugtató megoldást a jelenlegi helyzetre. A téma tárgyalása során tisztázódott többek között, hogy a korábban bevezetett illetmény-kompenzációs rendszerben kapott juttatást ez a kifizetés nem terheli, összegét nem változtatja meg, mivel a 10.000;- Ft juttatás egy új, béren kívüli illetményelemként került rögzítésre a Hjt-ben,  valamint az is világossá vált, hogy legkésőbb a márciusi illetményekkel együtt – januárig visszamenőleg –mindenképpen kézhez kapják az érintettek ezt a juttatást.

Egyetlen napirendi pontként az érdekképviseletek igényeinek előterjesztését tárgyalták a felek. Ennek keretében a Honvédszakszervezet megfogalmazta saját igényeit, amelyek között az 1000;-Ft-os bankszámla költségtérítés havi rendszeres folyósítása, az EMC kártya egyenlegfeltöltés 2-3 ezer Ft-os emelése, valamint ruházati csekk-könyvekben évek óta halmozódó keretösszeg terhére történő nagyobb összegü kifizetés fogalmazódott meg fő követelésként.

Mindemellett a rétegérdekeket is figyelembe véve szakszervezetünk szót emelt a 200.000;- Ft-os béren kívüli juttatást teljes összegben kihasználni nem tudók mellett. Kértük, hogy az érintett személyek esetében nyilatkozat alapján 2014. évben legyen lehetőség a várhatóan fennmaradó keretösszeg felhasználására. Felvetésre került az egészségügyi béremelésben nem részelsült állomány elvándorlása, illetve ezt a kört jelenleg nem érintő juttatások rájuk történő kiterjesztése.

A tárca képviselői az igényeket meghallgatták, azok költségvetési kihatásait értékelik, majd előre láthatólag a 1-2 héten belül újabb ülésen adnak tájékoztatást a tárca hivatalos álláspontjáról.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2018. 02. 09., 09:17
A Katonák a Törvényességért és a Jogbiztonságért Közhasznú Alapítvány rendezvényét február 06-07én tartották a Mátraházán található 4. számú KORK-ban. A rendezvény fókuszába a 2018. évi feladatokat, illetve az 1% adománygyűjtő kampány aktualitásait állították...
2018. 02. 05., 14:10
Az egészségügyi szakdolgozók idén novemberben esedékes 8 százalékos béremelését előrehozták január 1-re - jelentette be az emberi erőforrások minisztere szerdán, budapesti sajtótájékoztatón, miután újabb sztrájktárgyalási forduló zajlott a kormány és a reprezentatív szakszervezetek között.
2018-02-05 13:47:08
társadalombiztosítás területén, akár az egészségbiztosításban, akár a nyugellátásoknál, akár a megváltozott munkaképességű személyek ellátásainál az ellátások összege több ellátásfajtánál egy általános mérőszámhoz igazodik, nem a jogosult egyéni jövedelméhez. Ilyen általános mérőszám a minimálbér, illetve az öregségi nyugdíj legkisebb összege. Ezen túlmenően bizonyos ellátások ún. fix összegűek, azaz szintén nem az egyéni keresetektől, jövedelemtől függenek, hanem mindenki számára azonosan határozzák meg.
2018-02-05 11:54:52
Egy történelmi pillanat részesei lehetünk, és ez örömmel tölt el minden magyar embert, a Magyar Honvédség katonáit pedig különösen, hiszen a légiszállítási képesség fontos, különösen a mai modern világban - mondta dr. Simicskó István február 2-án, pénteken, Kecskeméten. A honvédelmi miniszter az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison tartott sajtótájékoztatón hivatalosan is bemutatta a Magyar Honvédség két új csapatszállító repülőgépét.
2018-02-01 15:44:54
Egy hadsereg igazi ereje mindig hitében és szellemiségében rejlik, a százhetven éves Magyar Honvédségnek pedig mindig is a rendíthetetlen bátorság és hazaszeretet adta a karakterét – mondta dr. Simicskó István honvédelmi miniszter január 30-án Budapesten, a kétszáz esztendeje született Görgei Artúr tiszteletére rendezett megemlékezésen, ahol a Honvédszakszervezet részéről Czövek János elnök vett részt...
2018-01-31 11:34:38
Szolnokon a MH. 34 Bercsényi László Különleges Műveleti Zászlóalj és a MH. 88. Könnyű Vegyes Zászlóalj összeolvadásából megalakuló MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Ezred 2017. szeptember 01-jén Szolnok város napján a Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program keretében dandárrá alakult…
   MÁSOK ÍRTÁK
2017. 03. 03., 12:20
Nagy hangsúlyt kell fektetni a toborzóirodákban nyújtott szolgáltatásokra, de a példamutató katona a legjobb toborzó.
2017. 03. 03., 12:17
2026-ra a térség egyik legmeghatározóbb haderejévé fejlesztik a Magyar Honvédséget.
2017. 01. 13., 16:44

Esküt tettek a határvadászok

Az illegális migráció növekedése miatt tavaly augusztusban határozott a kormány a Készenléti Rendőrség létszámának növeléséről. A határvadászok elsőként hivatásos állományba vett tagjai január 12-én, csütörtökön tették le az esküt.
2017. 01. 13., 16:40
Márciusban érkeznek meg Szolnokra azok a kiképző, felderítő és futárrepülőgépek, amelyeket a cseh Zlin Aircraft gyártócégtől vásároltak meg a Magyar Honvédségnek.

  JETfly Magazin

Orosz hírforrások a napokban számoltak be arról, hogy az Orosz Haditengerészet Szu-30SzM pilótái először gyakorolhatták a légi utántöltést, mutatjuk róla a nyilvánosságra hozott videót.

  Háború Művészete magazin

Kína felfuttatta a korai előrejelző és légtérellenőrző (Airborne Early Warning and Control – AEW&C) repülőgépeinek gyártását. Ahogy azt egy kínai katonai repülés szakértő megállapította, ez az „alap repülőgép érettségének” egyik jele.