2018. 01. 23. kedd
Rajmund, Zelma
: 309 Ft   : 253 Ft Benzin: 325 Ft/l   Dízel: 323 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Szakmailag is hiteles közösségi ember – Dr. Daruka Norbert főhadnagy

Hosz  |  2014. 03. 19., 10:02

Két évvel ezelőtt a társai bizalmát élvezve lett Daruka Norbert a Honvédszakszervezet MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezrednél működő Hosz alapszervezetének vezetője. Ez a tény, valljuk be, nem számít különösnek itt szakszervezeti berkekben.

A Hosz müködésének záloga az, hogy az MH vertikumát követve a közel 100 müködő alapszervezeténél nagyon sok olyan társaiért tenni akaró tagot tudhat a katona érdekvédelmisek nagy családjának tagjai sorában, mint Daruka Norbert. Ami mégis különös figyelmet és tiszteletet érdemel, az, amelynek apropóján meghívót kapott a Hosz vezetése egy a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Zrínyi termében a közelmúltban történt eseményre. Daruka Norbert főhadnagy doktori disszertációjának nyilvános vitáján vett részt Czövek János elnök és Lippai Csaba érdekvédelmi ügyvivő. A téma pedig: A bünös célú/terror jellegü robbantások és az ellenük való védekezés lehetőségei, különös tekintettel a tüzszerész feladatok ellátására. Mondhatná e helyen a tisztelt olvasó, hogy egy az aknamentesítő hajó, hajóparancsnoki beosztását ellátó tiszt kolléga számára ez teljesen profilba vág, de addig, amíg valaki a szakmai magaslatok napsütötte csúcsaira eljut nagyon hosszú és fáradtságos út vezet még akkor is, ha ezt már 31 évesen éri el.

A doktori cím eléréséig a Bsc., Msc. egyetemi szintek teljesítése után a doktori iskola kötelező kurzusainak elvégzésén át vezet az út, melyek mellett folyamatosan kell publikálni a választott témában. Ilyen cikkből és tanulmányból Norbinak több mint 20 hazai és nemzetközi jegyzett anyaga jelent meg, de még ezen túl is meg kellett birkóznia azzal a nem kis szakmai és lelki teherrel, hogy a disszertáció választott témájáról mintegy 250 oldalas anyagot kellett a követelményeknek és szabályzatoknak megfelelően nem csak rendszerező módon megírni, hanem ennek során új tudományos eredményt is produkálni. Ezen túl még követelmény a megfelelő szintü és mennyiségü nyelvvizsga is. Így talán már a kedves olvasó számára is érthetőbb az, hogy miért kell több mint 10 év koncentrált tanulási idő és folyamat az érettségi vizsga megszerzését követően a doktori (PhD) fokozat eléréséhez. Norbi fokozatosan és szisztematikusan vette az előbb említett akadályokat és felelt meg lépésről lépésre a követelményeknek. Jutott el odáig, hogy először egy úgynevezett mühelyvitában védhette meg elkészült dolgozatát, majd a nyilvános vita keretében a kijelölt bírálók és bizottság előtt bizonyíthatta felkészültségét az általa választott témában. Az hogy, Daruka Norbert doktori disszertációjának elkészítése és megvédése jól sikerült azt mi sem bizonyíthatja jobban, mint hogy a Prof. Dr. Padányi József dandártábornok egyetemi tanár az NKE rektor helyettese által vezetett 7 tagú doktori bizottság a legmagasabb „summa cum laude” minősítéssel értékelte azt. Az ünnepi eseményen a szakmai gratulációk mellett Czövek János elnök is köszöntötte Norbit a Hosz alapszervezeti vezetőjét a nagyon komoly szakmai minősítés teljesítése alkalmából. A Honvédszakszervezet elismertsége az egyes tagjai respektjének összességeként is felfogható. Daruka Norbert főhadnagy doktori címének megszerzése személyes sikere, de az alapszervezeti vezető funkciója betöltésén keresztül társaiért felelősséget vállaló értékké is válik, hisz a legmagasabb fórum által igazolt szakmai hitelesség a Honvédszakszervezetet teszi elfogadottabbá MH 1. Honvéd Tüzszerész és Hadihajós Ezrednél. Ezúton is gratulálunk Dr. Daruka Norbert főhadnagynak a doktori (PhD) fokozata megszerzése alkalmából.

Fotó és szöveg: Dr. Hajós Dezső

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2018. 01. 17., 12:31
Idén a személyijövedelemadó-bevallás tervezetét azoknak is automatikusan, külön kérés nélkül elkészíti a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, akik korábban munkáltatójuktól kérték az adómegállapítást.
2018. 01. 17., 12:13
2018. január elsejével egy régi szakszervezeti követelés teljesült azzal, hogy a minimálbér nettó értéke végre eléri a létminimumot. Ez az eredmény a 2016. november 24-én a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumában kötött háromoldalú megállapodásnak köszönhető. A megállapodásnak megfelelően 2018-ban a minimálbér 8%-al, 138.000 Ft-ra, a garantált bérminimum pedig 12%-al, 180.500 Ft-ra emelkedik.
2018. 01. 18., 15:10
A tavalyi esztendőhöz hasonlóan zsúfolásig megtelt a Honvéd Sportegyesületek Országos Szövetségének 2018-as sportnaptára is. A tervezett programok kiemelt elemei lesznek a „170 éves a Magyar Honvédség” rendezvénysorozat sporteseményei.
2018-01-17 12:08:49
2018. január végén a jelenlegi székházból a 1112 Budapest, Sasadi út 170-alá költözik a LIGA Szakszervezetek. A költözés miatt 2018. január 17-től előreláthatólag február elsejéig a vezetékes telefonvonalak ideiglenesen nem elérhetőek, ezért kérik, hogy a munkatársakat (a honlapon is rajta lévő) mobilszámaikon hívják!
2018-01-16 15:01:33
„A parancsot teljesítő katonák az éhség, a fagy és a reménytelenség ellenére vissza akartak jutni az akkor már kényszerpályán vergődő országba, a hazájukba” – mondta Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes azon a megemlékezésen, amelyet a doni katasztrófa 75. évfordulója alkalmából rendeztek január 12-én a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeumban. A Honvédszakszervezetet Lippai Csaba érdekvédelmi ügyvivő képviselte a megemlékezésen...
2018-01-12 10:11:08
Új parancsnoka van – Korom Ferenc vezérőrnagy személyében – az MH Összhaderőnemi Parancsnokságnak. A parancsnoki beosztás átadás-átvételét január 11-én, csütörtökön tartották Székesfehérváron. A rendezvényen a Honvédszakszervezetet Czövek János elnök képviselte...
   MÁSOK ÍRTÁK
2017. 03. 03., 12:20
Nagy hangsúlyt kell fektetni a toborzóirodákban nyújtott szolgáltatásokra, de a példamutató katona a legjobb toborzó.
2017. 03. 03., 12:17
2026-ra a térség egyik legmeghatározóbb haderejévé fejlesztik a Magyar Honvédséget.
2017. 01. 13., 16:44

Esküt tettek a határvadászok

Az illegális migráció növekedése miatt tavaly augusztusban határozott a kormány a Készenléti Rendőrség létszámának növeléséről. A határvadászok elsőként hivatásos állományba vett tagjai január 12-én, csütörtökön tették le az esküt.
2017. 01. 13., 16:40
Márciusban érkeznek meg Szolnokra azok a kiképző, felderítő és futárrepülőgépek, amelyeket a cseh Zlin Aircraft gyártócégtől vásároltak meg a Magyar Honvédségnek.

  JETfly Magazin

JAS-39 Gripen & MiG-29 – gyakran felmerülő kérdések, avagy szüksége van-e az országnak légierőre? A dokumentum igyekszik az általában felmerülő kérdésekre választ adni és eloszlatni bizonyos téveszméket.