2024. 02. 28. szerda
Elemér
: 391 Ft   : 362 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Szakmailag is hiteles közösségi ember – Dr. Daruka Norbert főhadnagy

Hosz  |  2014. 03. 19., 10:02

Két évvel ezelőtt a társai bizalmát élvezve lett Daruka Norbert a Honvédszakszervezet MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezrednél működő Hosz alapszervezetének vezetője. Ez a tény, valljuk be, nem számít különösnek itt szakszervezeti berkekben.

A Hosz müködésének záloga az, hogy az MH vertikumát követve a közel 100 müködő alapszervezeténél nagyon sok olyan társaiért tenni akaró tagot tudhat a katona érdekvédelmisek nagy családjának tagjai sorában, mint Daruka Norbert. Ami mégis különös figyelmet és tiszteletet érdemel, az, amelynek apropóján meghívót kapott a Hosz vezetése egy a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Zrínyi termében a közelmúltban történt eseményre. Daruka Norbert főhadnagy doktori disszertációjának nyilvános vitáján vett részt Czövek János elnök és Lippai Csaba érdekvédelmi ügyvivő. A téma pedig: A bünös célú/terror jellegü robbantások és az ellenük való védekezés lehetőségei, különös tekintettel a tüzszerész feladatok ellátására. Mondhatná e helyen a tisztelt olvasó, hogy egy az aknamentesítő hajó, hajóparancsnoki beosztását ellátó tiszt kolléga számára ez teljesen profilba vág, de addig, amíg valaki a szakmai magaslatok napsütötte csúcsaira eljut nagyon hosszú és fáradtságos út vezet még akkor is, ha ezt már 31 évesen éri el.

A doktori cím eléréséig a Bsc., Msc. egyetemi szintek teljesítése után a doktori iskola kötelező kurzusainak elvégzésén át vezet az út, melyek mellett folyamatosan kell publikálni a választott témában. Ilyen cikkből és tanulmányból Norbinak több mint 20 hazai és nemzetközi jegyzett anyaga jelent meg, de még ezen túl is meg kellett birkóznia azzal a nem kis szakmai és lelki teherrel, hogy a disszertáció választott témájáról mintegy 250 oldalas anyagot kellett a követelményeknek és szabályzatoknak megfelelően nem csak rendszerező módon megírni, hanem ennek során új tudományos eredményt is produkálni. Ezen túl még követelmény a megfelelő szintü és mennyiségü nyelvvizsga is. Így talán már a kedves olvasó számára is érthetőbb az, hogy miért kell több mint 10 év koncentrált tanulási idő és folyamat az érettségi vizsga megszerzését követően a doktori (PhD) fokozat eléréséhez. Norbi fokozatosan és szisztematikusan vette az előbb említett akadályokat és felelt meg lépésről lépésre a követelményeknek. Jutott el odáig, hogy először egy úgynevezett mühelyvitában védhette meg elkészült dolgozatát, majd a nyilvános vita keretében a kijelölt bírálók és bizottság előtt bizonyíthatta felkészültségét az általa választott témában. Az hogy, Daruka Norbert doktori disszertációjának elkészítése és megvédése jól sikerült azt mi sem bizonyíthatja jobban, mint hogy a Prof. Dr. Padányi József dandártábornok egyetemi tanár az NKE rektor helyettese által vezetett 7 tagú doktori bizottság a legmagasabb „summa cum laude” minősítéssel értékelte azt. Az ünnepi eseményen a szakmai gratulációk mellett Czövek János elnök is köszöntötte Norbit a Hosz alapszervezeti vezetőjét a nagyon komoly szakmai minősítés teljesítése alkalmából. A Honvédszakszervezet elismertsége az egyes tagjai respektjének összességeként is felfogható. Daruka Norbert főhadnagy doktori címének megszerzése személyes sikere, de az alapszervezeti vezető funkciója betöltésén keresztül társaiért felelősséget vállaló értékké is válik, hisz a legmagasabb fórum által igazolt szakmai hitelesség a Honvédszakszervezetet teszi elfogadottabbá MH 1. Honvéd Tüzszerész és Hadihajós Ezrednél. Ezúton is gratulálunk Dr. Daruka Norbert főhadnagynak a doktori (PhD) fokozata megszerzése alkalmából.

Fotó és szöveg: Dr. Hajós Dezső

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2023. 12. 15., 11:16
Tisztelt Tagunk! Ezúton szeretném Önt tájékoztatni, hogy a Honvédszakszervezet (HOSZ) a jogszabályi környezet változásaira reagálva, valamint a szervezet működésének folyamatos biztosítása érdekében új Alapszabályt fogadott el és hamarosan Honvéd Érdekképviseleti Szervezet (HÉSZ) néven folytatja tevékenységét.
2024-01-30 16:00:53
HÉSZ vezető tisztségviselők látogatása Székesfehérváron a MH Nagysándor József 51. Híradó- és Vezetésbiztosító Dandárnál.
2024-01-24 10:41:09
Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia katonai érdekképviseleti szervezetek találkozója Budapesten.

  JETfly Magazin

Márciustól H145M típusú helikopterrel biztosítja a Magyar Honvédség a légi kutató-mentő szolgálatot az ország nyugati részén. A feladat legmagasabb szintű ellátásához szükséges tudás megszerzéséhez a kijelölt állomány speciális kiképzésen vett részt február 12-20-a között között az MH Kiss József 86. Helikopterdandárnál.

  Háború Művészete magazin

Egyik új büszkeségünket, a Lynx páncélozott gyalogsági harcjárművet először a Magyar Honvédségben rendszeresítik – mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a tatárszentgyörgyi gyakorló- és lőtéren, február 27-én, kedden.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.