2024. 06. 25. kedd
Vilmos
: 395 Ft   : 368 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Szakmailag is hiteles közösségi ember – Dr. Daruka Norbert főhadnagy

Hosz  |  2014. 03. 19., 10:02

Két évvel ezelőtt a társai bizalmát élvezve lett Daruka Norbert a Honvédszakszervezet MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezrednél működő Hosz alapszervezetének vezetője. Ez a tény, valljuk be, nem számít különösnek itt szakszervezeti berkekben.

A Hosz müködésének záloga az, hogy az MH vertikumát követve a közel 100 müködő alapszervezeténél nagyon sok olyan társaiért tenni akaró tagot tudhat a katona érdekvédelmisek nagy családjának tagjai sorában, mint Daruka Norbert. Ami mégis különös figyelmet és tiszteletet érdemel, az, amelynek apropóján meghívót kapott a Hosz vezetése egy a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Zrínyi termében a közelmúltban történt eseményre. Daruka Norbert főhadnagy doktori disszertációjának nyilvános vitáján vett részt Czövek János elnök és Lippai Csaba érdekvédelmi ügyvivő. A téma pedig: A bünös célú/terror jellegü robbantások és az ellenük való védekezés lehetőségei, különös tekintettel a tüzszerész feladatok ellátására. Mondhatná e helyen a tisztelt olvasó, hogy egy az aknamentesítő hajó, hajóparancsnoki beosztását ellátó tiszt kolléga számára ez teljesen profilba vág, de addig, amíg valaki a szakmai magaslatok napsütötte csúcsaira eljut nagyon hosszú és fáradtságos út vezet még akkor is, ha ezt már 31 évesen éri el.

A doktori cím eléréséig a Bsc., Msc. egyetemi szintek teljesítése után a doktori iskola kötelező kurzusainak elvégzésén át vezet az út, melyek mellett folyamatosan kell publikálni a választott témában. Ilyen cikkből és tanulmányból Norbinak több mint 20 hazai és nemzetközi jegyzett anyaga jelent meg, de még ezen túl is meg kellett birkóznia azzal a nem kis szakmai és lelki teherrel, hogy a disszertáció választott témájáról mintegy 250 oldalas anyagot kellett a követelményeknek és szabályzatoknak megfelelően nem csak rendszerező módon megírni, hanem ennek során új tudományos eredményt is produkálni. Ezen túl még követelmény a megfelelő szintü és mennyiségü nyelvvizsga is. Így talán már a kedves olvasó számára is érthetőbb az, hogy miért kell több mint 10 év koncentrált tanulási idő és folyamat az érettségi vizsga megszerzését követően a doktori (PhD) fokozat eléréséhez. Norbi fokozatosan és szisztematikusan vette az előbb említett akadályokat és felelt meg lépésről lépésre a követelményeknek. Jutott el odáig, hogy először egy úgynevezett mühelyvitában védhette meg elkészült dolgozatát, majd a nyilvános vita keretében a kijelölt bírálók és bizottság előtt bizonyíthatta felkészültségét az általa választott témában. Az hogy, Daruka Norbert doktori disszertációjának elkészítése és megvédése jól sikerült azt mi sem bizonyíthatja jobban, mint hogy a Prof. Dr. Padányi József dandártábornok egyetemi tanár az NKE rektor helyettese által vezetett 7 tagú doktori bizottság a legmagasabb „summa cum laude” minősítéssel értékelte azt. Az ünnepi eseményen a szakmai gratulációk mellett Czövek János elnök is köszöntötte Norbit a Hosz alapszervezeti vezetőjét a nagyon komoly szakmai minősítés teljesítése alkalmából. A Honvédszakszervezet elismertsége az egyes tagjai respektjének összességeként is felfogható. Daruka Norbert főhadnagy doktori címének megszerzése személyes sikere, de az alapszervezeti vezető funkciója betöltésén keresztül társaiért felelősséget vállaló értékké is válik, hisz a legmagasabb fórum által igazolt szakmai hitelesség a Honvédszakszervezetet teszi elfogadottabbá MH 1. Honvéd Tüzszerész és Hadihajós Ezrednél. Ezúton is gratulálunk Dr. Daruka Norbert főhadnagynak a doktori (PhD) fokozata megszerzése alkalmából.

Fotó és szöveg: Dr. Hajós Dezső

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 03. 01., 12:35
Örömmel tájékoztatjuk önöket, hogy 2024. július 1-től a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet minden egészségpénztári tagsággal rendelkező tagjának rendszeres támogatást biztosít.
2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2024. 05. 07., 10:09
A kihasználtságra és a tapasztalatokra való tekintettel a szerdai meghosszabbított nyitva tartást kizárólag előzetes egeztetés alapján biztosítjuk!
2024. 05. 29., 10:52
Tájékoztató a Hész XVIII. Országos Horgászversenyéről 2024. június 29-30. A HÉSZ Központi Iroda, az MH Kiss József 86. Helikopterdandár Tiszamenti Katonai Repülősök alapszervezetének közreműködésével 2024. június 29-30-án horgászversenyt szervez a kengyeli (Szolnok, Martfű térsége) Crazy Carp Lake horgásztavon...
2022. 07. 19., 11:59
A LIGA Szakszervezetek támogatásával a csatolt linken szereplő üdülési lehetőségeket érhetik el tajgaink a 2024-es évben. Ehhez mindössze rendszeres tagdíjfizetés és a tagkártya felmutatása szükséges.

  JETfly Magazin

Az esős tavasz után végre itt a nyár, vele együtt a vakáció és a várva várt nyaralások időszaka is. Ha külföldi kikapcsolódásra vágyunk, a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérről 130 városba juthatunk el átszállás nélkül.

  Háború Művészete magazin

A közelmúltban számoltunk be lapunkon Brunei H145M rendeléséről, most pedig folytatódik a sor Belgiummal: az újabb beszerzés hírét a Párizsban megrendezett Eurosatory védelmi és biztonsági kiállításon jelentették be.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.