2018. 02. 20. kedd
Aladár, Álmos
: 311 Ft   : 251 Ft Benzin: 325 Ft/l   Dízel: 323 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Az EUROMIL Lisszabonban tartotta elnökségi ülését

Hosz  |  2014. 04. 29., 16:09

Több évvel korábban tett javaslatot a portugál tagszervezet arra, hogy a demokratikus Potugália létrejöttének 40. évfordulós ünnepségei különös jelentőséget adhatnak a katonai érdekképviseleti szervezetek európai szintű együttműködésének.

Portugáliában 1974. április 25.-én a hadsereg vetett véget a Salazár diktatúra közel ötven évig tartó uralmának. Ezért Európa ezen államában a demokratikus politikai berendezkedés megteremtése összeforrt a nemzeti haderő a portugál katonák szervezett tevékenységével.

Portugáliában az 1974-es katonai hatalom átvételt követően lebontották a diktatúra és az elnyomás intézményrendszerét, majd két év múlva 1976 tavaszán megtartott demokratikus és szabad választások eredményeként létrejött plurális polgári hatalom, amely felváltotta a katonai irányítást és kiteljesítette a valódi demokratikus müködést. Ezzel egy időben a portugál gyarmatok is függetlenné váltak.

A történelmi előzmények különös és fontos hangsúlyt adtak a Lisszabonban 2014. április 24-25.-én megtartott EUROMIL elnökségi ülésnek, melyen a küldöttértekezlet döntésének megfelelően a Honvédszakszervezet képviseletében már újból teljes jogú tagként vett részt Czövek János elnök és Dr. Hajós Dezső szolgáltatás és tagszervező.

A kétnapos értekezlet a vendéglátók bemutatkozásával és a 40 évvel ezelőtti események felidézésével vette kezdetét, melyen részt vettek a portugál politikai élet képviselői, valamint katonai és más érdekképviseleti szervezetek vezetői. A konferencia ezen részét nagyon jelentős portugál média érdeklődés jellemezte, a vezetőkkel készült tv interjúk láthatóak volta az esti hírmüsorokban. A tanácskozás programja az elmúlt időszak tevékenységét összefoglaló beszámólóval vette kezdetét. Emanuel Jakob az EUROMIL elnöke áttekintette az európai testületekkel végzett munka eredményeit, valamint az egyes tagszervezetek által végzett tevékenységet az ország jelentések alapján. Ennek részeként köszöntötte az újra EUROMIL tag Honvédszakszervezetet, valamint szó esett arról a két éves tréning programról is, melyen Bácskai István elnökségi tag képviseli szervezetünket.

Az első nap délutánján régiós munkacsoportokban folyt tovább a tanácskozás. Így a Hosz delegáltjai a közép-kelet európai csoport ülésén vettek részt, a lengyel, román, litván és lett katonai érdekképviseleti szervezetek vezetőivel együtt. A munkamegbeszélésen az egyes szervezetek tevékenységének bemutatásán túl, az is egyértelmüvé vált, hogy a régiós együttmüködés alapja az eredményes V4-es éves tanácskozások rendszere. A résztvevők közül többen kifejezték csatlakozási szándékukat, melyet az őszi budapesti eseményen fognak megtárgyalni az érintettek. A területi elvü panelek után a 2014. évi feladatokról valamint a költségvetési tervekről esett szó, ebben helyet kapott az a 2014. szeptember 9.-10.-i budapesti regionális konferencia is melyet az EUROMIL az EBESZ és az ODHIR közösen szervez. A budapesti konferencia az emberi jogok érvényesülése a fegyveres erőknél címmel kerül megrendezésre, melyhez hasonló már volt az elmúlt évben Madridban, a déli régióhoz tartozó szervezetek képviselőinek részvételével. A konferenciával kapcsolatos személyes megbeszélést is folytatott Emanuel Jacob EUROMIL elnök és Czövek János Hosz elnök. A két napos elnökségi ülés jó lehetőséget biztosított több kétoldalú megbeszélésre is.

Így sikerült a jó hagyományokkal rendelkező holland-magyar együttmüködést feleleveníteni, a szlovén tagszervezet vezetőjével személyesen tárgyalni a régiós együttmüködésről a szervezetünk képviselőinek. A lengyel delegációval pedig a V4-es őszi budapesti konferencia kérdéseit sikerült maradéktalanul átbeszélni.  Az EUROMIL két napos rendezvényének záró akkordjaként a delegátusok részt vettek a demokratikus Portugália fennállásának 40. évfordulója tiszteletére rendezett ünnepségen. A portugál katonai szervezetek és szakszervezetek képviselőivel együtt vonultak fel az EUROMIL rendezvényén résztvevők közöttük a Hosz delegáltjai is. Különösen felemelő élmény volt a demokratikus átalakulást megvalósító portugál katonák képviselőinek társaságában az ünneplő tömeg sorfala között elhaladni, hisz időről időre nagy taps és hangos tetszésnyilvánítás kísérte a csoportot. A 40 évvel ezelőtti pozitív és sikeres történelmi szerepvállalás mind a mai napig nagyon jelentős társadalmi elismerést kölcsönöz a portugál katonáknak, mely a megemlékezés alkalmával érezhető valósággá vált. Az EUROMIL következő elnökségi ülése 2014. októberében Rómában lesz, ahol a házigazdára háruló támogató-segítő feladatokat az olasz katonai érdekképviseleti szervezet fogja ellátni.Szöveg és fotó:  Dr. Hajós Dezső

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2018. 02. 09., 09:17
A Katonák a Törvényességért és a Jogbiztonságért Közhasznú Alapítvány rendezvényét február 06-07én tartották a Mátraházán található 4. számú KORK-ban. A rendezvény fókuszába a 2018. évi feladatokat, illetve az 1% adománygyűjtő kampány aktualitásait állították...
2018. 02. 05., 14:10
Az egészségügyi szakdolgozók idén novemberben esedékes 8 százalékos béremelését előrehozták január 1-re - jelentette be az emberi erőforrások minisztere szerdán, budapesti sajtótájékoztatón, miután újabb sztrájktárgyalási forduló zajlott a kormány és a reprezentatív szakszervezetek között.
2018-02-05 13:47:08
társadalombiztosítás területén, akár az egészségbiztosításban, akár a nyugellátásoknál, akár a megváltozott munkaképességű személyek ellátásainál az ellátások összege több ellátásfajtánál egy általános mérőszámhoz igazodik, nem a jogosult egyéni jövedelméhez. Ilyen általános mérőszám a minimálbér, illetve az öregségi nyugdíj legkisebb összege. Ezen túlmenően bizonyos ellátások ún. fix összegűek, azaz szintén nem az egyéni keresetektől, jövedelemtől függenek, hanem mindenki számára azonosan határozzák meg.
2018-02-05 11:54:52
Egy történelmi pillanat részesei lehetünk, és ez örömmel tölt el minden magyar embert, a Magyar Honvédség katonáit pedig különösen, hiszen a légiszállítási képesség fontos, különösen a mai modern világban - mondta dr. Simicskó István február 2-án, pénteken, Kecskeméten. A honvédelmi miniszter az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison tartott sajtótájékoztatón hivatalosan is bemutatta a Magyar Honvédség két új csapatszállító repülőgépét.
2018-02-01 15:44:54
Egy hadsereg igazi ereje mindig hitében és szellemiségében rejlik, a százhetven éves Magyar Honvédségnek pedig mindig is a rendíthetetlen bátorság és hazaszeretet adta a karakterét – mondta dr. Simicskó István honvédelmi miniszter január 30-án Budapesten, a kétszáz esztendeje született Görgei Artúr tiszteletére rendezett megemlékezésen, ahol a Honvédszakszervezet részéről Czövek János elnök vett részt...
2018-01-31 11:34:38
Szolnokon a MH. 34 Bercsényi László Különleges Műveleti Zászlóalj és a MH. 88. Könnyű Vegyes Zászlóalj összeolvadásából megalakuló MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Ezred 2017. szeptember 01-jén Szolnok város napján a Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program keretében dandárrá alakult…
   MÁSOK ÍRTÁK
2017. 03. 03., 12:20
Nagy hangsúlyt kell fektetni a toborzóirodákban nyújtott szolgáltatásokra, de a példamutató katona a legjobb toborzó.
2017. 03. 03., 12:17
2026-ra a térség egyik legmeghatározóbb haderejévé fejlesztik a Magyar Honvédséget.
2017. 01. 13., 16:44

Esküt tettek a határvadászok

Az illegális migráció növekedése miatt tavaly augusztusban határozott a kormány a Készenléti Rendőrség létszámának növeléséről. A határvadászok elsőként hivatásos állományba vett tagjai január 12-én, csütörtökön tették le az esküt.
2017. 01. 13., 16:40
Márciusban érkeznek meg Szolnokra azok a kiképző, felderítő és futárrepülőgépek, amelyeket a cseh Zlin Aircraft gyártócégtől vásároltak meg a Magyar Honvédségnek.

  JETfly Magazin

Sokkal költségesebb a svéd fegyveres erők Hkp 14 (leánykori nevén NHIndustries NH90) taktikai helikoptereinek üzemeltetése, mint amit korábban terveztek.

  Háború Művészete magazin

A szingapúri vállalat hamarosan átadja az Amerikai Hadseregnek azt a prototípus harcjárművet, melyet a Mobil Védett Tűzerő (Mobile Protected Firepower) programban szeretne eladni – nagy tételben persze.