2024. 07. 27. szombat
Liliána, Olga
: 392 Ft   : 361 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Az EUROMIL Lisszabonban tartotta elnökségi ülését

Hosz  |  2014. 04. 29., 16:09

Több évvel korábban tett javaslatot a portugál tagszervezet arra, hogy a demokratikus Potugália létrejöttének 40. évfordulós ünnepségei különös jelentőséget adhatnak a katonai érdekképviseleti szervezetek európai szintű együttműködésének.

Portugáliában 1974. április 25.-én a hadsereg vetett véget a Salazár diktatúra közel ötven évig tartó uralmának. Ezért Európa ezen államában a demokratikus politikai berendezkedés megteremtése összeforrt a nemzeti haderő a portugál katonák szervezett tevékenységével.

Portugáliában az 1974-es katonai hatalom átvételt követően lebontották a diktatúra és az elnyomás intézményrendszerét, majd két év múlva 1976 tavaszán megtartott demokratikus és szabad választások eredményeként létrejött plurális polgári hatalom, amely felváltotta a katonai irányítást és kiteljesítette a valódi demokratikus müködést. Ezzel egy időben a portugál gyarmatok is függetlenné váltak.

A történelmi előzmények különös és fontos hangsúlyt adtak a Lisszabonban 2014. április 24-25.-én megtartott EUROMIL elnökségi ülésnek, melyen a küldöttértekezlet döntésének megfelelően a Honvédszakszervezet képviseletében már újból teljes jogú tagként vett részt Czövek János elnök és Dr. Hajós Dezső szolgáltatás és tagszervező.

A kétnapos értekezlet a vendéglátók bemutatkozásával és a 40 évvel ezelőtti események felidézésével vette kezdetét, melyen részt vettek a portugál politikai élet képviselői, valamint katonai és más érdekképviseleti szervezetek vezetői. A konferencia ezen részét nagyon jelentős portugál média érdeklődés jellemezte, a vezetőkkel készült tv interjúk láthatóak volta az esti hírmüsorokban. A tanácskozás programja az elmúlt időszak tevékenységét összefoglaló beszámólóval vette kezdetét. Emanuel Jakob az EUROMIL elnöke áttekintette az európai testületekkel végzett munka eredményeit, valamint az egyes tagszervezetek által végzett tevékenységet az ország jelentések alapján. Ennek részeként köszöntötte az újra EUROMIL tag Honvédszakszervezetet, valamint szó esett arról a két éves tréning programról is, melyen Bácskai István elnökségi tag képviseli szervezetünket.

Az első nap délutánján régiós munkacsoportokban folyt tovább a tanácskozás. Így a Hosz delegáltjai a közép-kelet európai csoport ülésén vettek részt, a lengyel, román, litván és lett katonai érdekképviseleti szervezetek vezetőivel együtt. A munkamegbeszélésen az egyes szervezetek tevékenységének bemutatásán túl, az is egyértelmüvé vált, hogy a régiós együttmüködés alapja az eredményes V4-es éves tanácskozások rendszere. A résztvevők közül többen kifejezték csatlakozási szándékukat, melyet az őszi budapesti eseményen fognak megtárgyalni az érintettek. A területi elvü panelek után a 2014. évi feladatokról valamint a költségvetési tervekről esett szó, ebben helyet kapott az a 2014. szeptember 9.-10.-i budapesti regionális konferencia is melyet az EUROMIL az EBESZ és az ODHIR közösen szervez. A budapesti konferencia az emberi jogok érvényesülése a fegyveres erőknél címmel kerül megrendezésre, melyhez hasonló már volt az elmúlt évben Madridban, a déli régióhoz tartozó szervezetek képviselőinek részvételével. A konferenciával kapcsolatos személyes megbeszélést is folytatott Emanuel Jacob EUROMIL elnök és Czövek János Hosz elnök. A két napos elnökségi ülés jó lehetőséget biztosított több kétoldalú megbeszélésre is.

Így sikerült a jó hagyományokkal rendelkező holland-magyar együttmüködést feleleveníteni, a szlovén tagszervezet vezetőjével személyesen tárgyalni a régiós együttmüködésről a szervezetünk képviselőinek. A lengyel delegációval pedig a V4-es őszi budapesti konferencia kérdéseit sikerült maradéktalanul átbeszélni.  Az EUROMIL két napos rendezvényének záró akkordjaként a delegátusok részt vettek a demokratikus Portugália fennállásának 40. évfordulója tiszteletére rendezett ünnepségen. A portugál katonai szervezetek és szakszervezetek képviselőivel együtt vonultak fel az EUROMIL rendezvényén résztvevők közöttük a Hosz delegáltjai is. Különösen felemelő élmény volt a demokratikus átalakulást megvalósító portugál katonák képviselőinek társaságában az ünneplő tömeg sorfala között elhaladni, hisz időről időre nagy taps és hangos tetszésnyilvánítás kísérte a csoportot. A 40 évvel ezelőtti pozitív és sikeres történelmi szerepvállalás mind a mai napig nagyon jelentős társadalmi elismerést kölcsönöz a portugál katonáknak, mely a megemlékezés alkalmával érezhető valósággá vált. Az EUROMIL következő elnökségi ülése 2014. októberében Rómában lesz, ahol a házigazdára háruló támogató-segítő feladatokat az olasz katonai érdekképviseleti szervezet fogja ellátni.Szöveg és fotó:  Dr. Hajós Dezső

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2024. 05. 07., 10:09
A kihasználtságra és a tapasztalatokra való tekintettel a szerdai meghosszabbított nyitva tartást kizárólag előzetes egeztetés alapján biztosítjuk!
2024. 07. 25., 13:35
A Magyar Közlöny 2024. évi 69. számában 2024. június 28-án kihirdetésre került a honvédek jogállásáról szóló 137/2024. (VI. 28.) Korm. rendelet (Hjkr.)
2024. 07. 26., 09:48
2024.07.23-án Bazsik István elnök és Jakubik András érdekvédelmi ügyvivő tartott tájékoztatót Tatán
2024. 07. 15., 10:35
Az elmúlt napok ránk törő forrósága tette igazán népszerűvé a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet központi rendezvényét a Ceglédi Gyógyfürdő és Szabadidőközpont, valamint a hozzátartozó Aquaparki csúszdapark területén, immáron tizennyolcadik alkalommal.

  JETfly Magazin

2024. július 22-én újabb mérföldkövet jelentő eseményt regisztrálhatott a Szlovák Légierő: megérkezett az első két F-16 Block 70 vadászbombázó északi szomszédunk Malacky-Kuchyňa Légibázisára.

  Háború Művészete magazin

„Ma lőnek először, szerencsére hozzáértő személyzet kezelésében” – nyugtázta elégedetten az új Leopard harckocsikról és a frissen képzett kezelőszemélyzetről dr. Nagy Norbert őrnagy.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.