2024. 05. 29. szerda
Magdolna
: 385 Ft   : 355 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Az EUROMIL Lisszabonban tartotta elnökségi ülését

Hosz  |  2014. 04. 29., 16:09

Több évvel korábban tett javaslatot a portugál tagszervezet arra, hogy a demokratikus Potugália létrejöttének 40. évfordulós ünnepségei különös jelentőséget adhatnak a katonai érdekképviseleti szervezetek európai szintű együttműködésének.

Portugáliában 1974. április 25.-én a hadsereg vetett véget a Salazár diktatúra közel ötven évig tartó uralmának. Ezért Európa ezen államában a demokratikus politikai berendezkedés megteremtése összeforrt a nemzeti haderő a portugál katonák szervezett tevékenységével.

Portugáliában az 1974-es katonai hatalom átvételt követően lebontották a diktatúra és az elnyomás intézményrendszerét, majd két év múlva 1976 tavaszán megtartott demokratikus és szabad választások eredményeként létrejött plurális polgári hatalom, amely felváltotta a katonai irányítást és kiteljesítette a valódi demokratikus müködést. Ezzel egy időben a portugál gyarmatok is függetlenné váltak.

A történelmi előzmények különös és fontos hangsúlyt adtak a Lisszabonban 2014. április 24-25.-én megtartott EUROMIL elnökségi ülésnek, melyen a küldöttértekezlet döntésének megfelelően a Honvédszakszervezet képviseletében már újból teljes jogú tagként vett részt Czövek János elnök és Dr. Hajós Dezső szolgáltatás és tagszervező.

A kétnapos értekezlet a vendéglátók bemutatkozásával és a 40 évvel ezelőtti események felidézésével vette kezdetét, melyen részt vettek a portugál politikai élet képviselői, valamint katonai és más érdekképviseleti szervezetek vezetői. A konferencia ezen részét nagyon jelentős portugál média érdeklődés jellemezte, a vezetőkkel készült tv interjúk láthatóak volta az esti hírmüsorokban. A tanácskozás programja az elmúlt időszak tevékenységét összefoglaló beszámólóval vette kezdetét. Emanuel Jakob az EUROMIL elnöke áttekintette az európai testületekkel végzett munka eredményeit, valamint az egyes tagszervezetek által végzett tevékenységet az ország jelentések alapján. Ennek részeként köszöntötte az újra EUROMIL tag Honvédszakszervezetet, valamint szó esett arról a két éves tréning programról is, melyen Bácskai István elnökségi tag képviseli szervezetünket.

Az első nap délutánján régiós munkacsoportokban folyt tovább a tanácskozás. Így a Hosz delegáltjai a közép-kelet európai csoport ülésén vettek részt, a lengyel, román, litván és lett katonai érdekképviseleti szervezetek vezetőivel együtt. A munkamegbeszélésen az egyes szervezetek tevékenységének bemutatásán túl, az is egyértelmüvé vált, hogy a régiós együttmüködés alapja az eredményes V4-es éves tanácskozások rendszere. A résztvevők közül többen kifejezték csatlakozási szándékukat, melyet az őszi budapesti eseményen fognak megtárgyalni az érintettek. A területi elvü panelek után a 2014. évi feladatokról valamint a költségvetési tervekről esett szó, ebben helyet kapott az a 2014. szeptember 9.-10.-i budapesti regionális konferencia is melyet az EUROMIL az EBESZ és az ODHIR közösen szervez. A budapesti konferencia az emberi jogok érvényesülése a fegyveres erőknél címmel kerül megrendezésre, melyhez hasonló már volt az elmúlt évben Madridban, a déli régióhoz tartozó szervezetek képviselőinek részvételével. A konferenciával kapcsolatos személyes megbeszélést is folytatott Emanuel Jacob EUROMIL elnök és Czövek János Hosz elnök. A két napos elnökségi ülés jó lehetőséget biztosított több kétoldalú megbeszélésre is.

Így sikerült a jó hagyományokkal rendelkező holland-magyar együttmüködést feleleveníteni, a szlovén tagszervezet vezetőjével személyesen tárgyalni a régiós együttmüködésről a szervezetünk képviselőinek. A lengyel delegációval pedig a V4-es őszi budapesti konferencia kérdéseit sikerült maradéktalanul átbeszélni.  Az EUROMIL két napos rendezvényének záró akkordjaként a delegátusok részt vettek a demokratikus Portugália fennállásának 40. évfordulója tiszteletére rendezett ünnepségen. A portugál katonai szervezetek és szakszervezetek képviselőivel együtt vonultak fel az EUROMIL rendezvényén résztvevők közöttük a Hosz delegáltjai is. Különösen felemelő élmény volt a demokratikus átalakulást megvalósító portugál katonák képviselőinek társaságában az ünneplő tömeg sorfala között elhaladni, hisz időről időre nagy taps és hangos tetszésnyilvánítás kísérte a csoportot. A 40 évvel ezelőtti pozitív és sikeres történelmi szerepvállalás mind a mai napig nagyon jelentős társadalmi elismerést kölcsönöz a portugál katonáknak, mely a megemlékezés alkalmával érezhető valósággá vált. Az EUROMIL következő elnökségi ülése 2014. októberében Rómában lesz, ahol a házigazdára háruló támogató-segítő feladatokat az olasz katonai érdekképviseleti szervezet fogja ellátni.Szöveg és fotó:  Dr. Hajós Dezső

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2024. 05. 07., 10:09
A kihasználtságra és a tapasztalatokra való tekintettel a szerdai meghosszabbított nyitva tartást kizárólag előzetes egeztetés alapján biztosítjuk!
2022. 07. 19., 11:59
A LIGA Szakszervezetek támogatásával a csatolt linken szereplő üdülési lehetőségeket érhetik el tajgaink a 2024-es évben. Ehhez mindössze rendszeres tagdíjfizetés és a tagkártya felmutatása szükséges.
2024. 05. 29., 10:52
Tájékoztató a Hész XVIII. Országos Horgászversenyéről 2024. június 29-30. A HÉSZ Központi Iroda, az MH Kiss József 86. Helikopterdandár Tiszamenti Katonai Repülősök alapszervezetének közreműködésével 2024. június 29-30-án horgászversenyt szervez a kengyeli (Szolnok, Martfű térsége) Crazy Carp Lake horgásztavon...

  JETfly Magazin

Az első nyári hónapban repülőnapot rendeznek többek között Dunakeszin, Kadarkúton és Budaörsön is, a Múzeumok Éjszakáján pedig szintén több helyszínen várják a repülés rajongóit!

  Háború Művészete magazin

A Roszatom nukleáris üzemanyagot gyártó részlegéhez, a TVEL-hez tartozó Csepecki Gépgyárban megkezdték azoknak a speciális spirálbordás titáncsöveknek a gyártását, amelyek a világ majdani legnagyobb atomjégtörő hajóján a gőzfejlesztők szerkezeti merevségét biztosítják.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.