2024. 06. 18. kedd
Arnold, Levente
: 396 Ft   : 369 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Pro Urbe Zalaegerszegért díjat kapott Ódry Lajos

Hosz  |  2014. 05. 29., 14:46

Pro Urbe Zalaegerszegért díjat kapott Ódry Lajos ny. őrnagy a Zalaegerszegi Helyőrségi Fúvószenekar nyugalmazott karnagya a Honvédszakszervezet nyugállományú tagozatának tagja.

A Honvédszakszervezet zalaegerszegi nyugállományú csoportjának tagja, Ódry Lajos nyá. őrnagy a város napja alkalmából Pro Urbe Zalaegerszegért kitüntető címet kapott életmüvéért.

A 92. életévében járó örökifjú katonazenész már tagja volt 1940-ben az Erdélybe ünnepélyes keretek között bevonuló Horthy Miklós kormányzót fogadó katonazenekarnak. Amikor néhány napja találkoztunk, felsorolta, hogy ő hány „vezért” szolgált Horthytól napjainkig. Komoly a névsor.

A Zalaegerszegi Helyőrségi Fúvószenekart 1957. és 1977 között vezette. A zenekar 1970-ben bejutott a Ki Mit Tud országos döntőjébe, később pedig a város zenei életében betöltött szerepe, érdeme alapján (a zenekar, felszámolásakor) Pro Urbe Zalaegerszegért díjat kapott. A zenekar szakmai színvonalát jellemzi a vidéki zenekaroknál csak elvétve, a katonai vidékieknél pedig szinte egyáltalán nem jellemző helyszíni Magyar Rádió felvétel. A civilek elismerését jelzi, hogy szüleim mind a mai napig Ódry-zenekarként említik az állami, városi ünnepségeken térzenét adó fúvószenekart.

1957-ben megalakította a máig sikeresen müködő Zalaegerszegi Szinfónikus Zenekart, melynek rövid ideig vezető karnagya is volt. A honvédségi fúvószenekar utánpótlásának biztosítására megalakította és vezette a városi Vasutas Zenekart, a Kávási Tüzoltó Zenekart, a Zalaegerszegi Úttörő Zenekart és a Botfai Fiúnevelő Intézet fúvószenekarát. Rézfúvósokat tanított hosszú éveken át a Zalaegerszegi Zeneiskolában.

Nyugdíjba vonulása után is aktív maradt. Több nyugdíjas klubnak tagja, és mind a mai napig szakmai segítője négy civil klub énekkarának. Zenét szerez, verseket ír. Megkomponálta Zalaegerszeg város, valamint a Zalaegerszegi Honvédklub indulóját. Jelenleg nyugdíjas klubokat, szervezeteket látogat (92 évesen!), és ott előadásokat tart zenéről, költészetről, müvészetről. Saját verseit szavalja. A város zenei rendezvényein a legváratlanabb helyeken jelenik meg. Találkoztam vele egy heavy-metal koncerten, ahol hamiskás mosollyal csak annyit jegyzett meg: „Nem is rossz!”

Lajos bácsi! Az elismerésedhez szívből gratulálunk, és további hosszú, boldog éveket kívánunk!

Szöveg: Németh IstvánFotó: Seres Péter

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 03. 01., 12:35
Örömmel tájékoztatjuk önöket, hogy 2024. július 1-től a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet minden egészségpénztári tagsággal rendelkező tagjának rendszeres támogatást biztosít.
2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2024. 05. 07., 10:09
A kihasználtságra és a tapasztalatokra való tekintettel a szerdai meghosszabbított nyitva tartást kizárólag előzetes egeztetés alapján biztosítjuk!
2024. 05. 29., 10:52
Tájékoztató a Hész XVIII. Országos Horgászversenyéről 2024. június 29-30. A HÉSZ Központi Iroda, az MH Kiss József 86. Helikopterdandár Tiszamenti Katonai Repülősök alapszervezetének közreműködésével 2024. június 29-30-án horgászversenyt szervez a kengyeli (Szolnok, Martfű térsége) Crazy Carp Lake horgásztavon...
2022. 07. 19., 11:59
A LIGA Szakszervezetek támogatásával a csatolt linken szereplő üdülési lehetőségeket érhetik el tajgaink a 2024-es évben. Ehhez mindössze rendszeres tagdíjfizetés és a tagkártya felmutatása szükséges.

  JETfly Magazin

A legfrissebb információk szerint Svédország - a légierő modernizációs folyamatának részeként - már 2024 vége előtt dönthet a kiöregedő Lockheed Martin C-130H szállító repülőgép flottájuk cseréjéről.

  Háború Művészete magazin

„Szeretem, megvédem!" mottóval indít toborzókampányt a területvédelmi ezredekbe a Magyar Honvédség - jelentette be Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a kampány megnyitóján június 17-én, hétfőn, Budapesten.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.