2023. 03. 30. csütörtök
Zalán
: 381 Ft   : 351 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Pro Urbe Zalaegerszegért díjat kapott Ódry Lajos

Hosz  |  2014. 05. 29., 14:46

Pro Urbe Zalaegerszegért díjat kapott Ódry Lajos ny. őrnagy a Zalaegerszegi Helyőrségi Fúvószenekar nyugalmazott karnagya a Honvédszakszervezet nyugállományú tagozatának tagja.

A Honvédszakszervezet zalaegerszegi nyugállományú csoportjának tagja, Ódry Lajos nyá. őrnagy a város napja alkalmából Pro Urbe Zalaegerszegért kitüntető címet kapott életmüvéért.

A 92. életévében járó örökifjú katonazenész már tagja volt 1940-ben az Erdélybe ünnepélyes keretek között bevonuló Horthy Miklós kormányzót fogadó katonazenekarnak. Amikor néhány napja találkoztunk, felsorolta, hogy ő hány „vezért” szolgált Horthytól napjainkig. Komoly a névsor.

A Zalaegerszegi Helyőrségi Fúvószenekart 1957. és 1977 között vezette. A zenekar 1970-ben bejutott a Ki Mit Tud országos döntőjébe, később pedig a város zenei életében betöltött szerepe, érdeme alapján (a zenekar, felszámolásakor) Pro Urbe Zalaegerszegért díjat kapott. A zenekar szakmai színvonalát jellemzi a vidéki zenekaroknál csak elvétve, a katonai vidékieknél pedig szinte egyáltalán nem jellemző helyszíni Magyar Rádió felvétel. A civilek elismerését jelzi, hogy szüleim mind a mai napig Ódry-zenekarként említik az állami, városi ünnepségeken térzenét adó fúvószenekart.

1957-ben megalakította a máig sikeresen müködő Zalaegerszegi Szinfónikus Zenekart, melynek rövid ideig vezető karnagya is volt. A honvédségi fúvószenekar utánpótlásának biztosítására megalakította és vezette a városi Vasutas Zenekart, a Kávási Tüzoltó Zenekart, a Zalaegerszegi Úttörő Zenekart és a Botfai Fiúnevelő Intézet fúvószenekarát. Rézfúvósokat tanított hosszú éveken át a Zalaegerszegi Zeneiskolában.

Nyugdíjba vonulása után is aktív maradt. Több nyugdíjas klubnak tagja, és mind a mai napig szakmai segítője négy civil klub énekkarának. Zenét szerez, verseket ír. Megkomponálta Zalaegerszeg város, valamint a Zalaegerszegi Honvédklub indulóját. Jelenleg nyugdíjas klubokat, szervezeteket látogat (92 évesen!), és ott előadásokat tart zenéről, költészetről, müvészetről. Saját verseit szavalja. A város zenei rendezvényein a legváratlanabb helyeken jelenik meg. Találkoztam vele egy heavy-metal koncerten, ahol hamiskás mosollyal csak annyit jegyzett meg: „Nem is rossz!”

Lajos bácsi! Az elismerésedhez szívből gratulálunk, és további hosszú, boldog éveket kívánunk!

Szöveg: Németh IstvánFotó: Seres Péter

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2022-12-21 09:58:36
A Honvédszakszervezet tisztségviselői és alapszervezet vezetői 2022. december hónapban felmérték a rászoruló katonacsaládok számát. A felmérés eredményeként a katonacsaládok részére az alapszervezet vezetők a Hosz alapszervezeteinek költségvetése terhére segélycsomagokat osztottak…

  JETfly Magazin

Mint ahogy arról korábban már lapunkon is beszámoltunk, Svédország a Grob G 120TP típust választotta az alapfokú kiképző repülőgép kategóriára, felváltva idővel a kiöregedő SK 60-as flottát.

  Háború Művészete magazin

A nyugat-balkáni béke Magyarország egyik legfontosabb biztonságpolitikai érdeke, hiszen ez az európai béke egyik záloga is egyben, elérése és biztosítása embert próbáló, kihívást jelentő feladat – hangsúlyozta Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes március 26-án, vasárnap a Koszovóból visszatérő MH KFOR Hadműveleti Tartalék Zászlóalj manőver századának fogadásakor Kecskeméten.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.