2024. 07. 27. szombat
Liliána, Olga
: 392 Ft   : 361 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Nagyatádon tartotta kihelyezett ülését a Hosz elnöksége

Hosz  |  2014. 06. 27., 13:55

A nagy múltú „katonaváros” Nagyatád adott helyt a Hosz elnökségi ülésének 2014. június 25-26-án. A Hotel Solar vendégszeretetének és Nagyné Huszár Andrea szállodaigazgatónak köszönhetően ideális körülmények között került sor a Honvédszakszervezet kihelyezett elnökségi ülésére. 

Az elnökség megismerkedett a nagyatádi helyőrség nyugállományú csoportjának sikereivel, müködésével, valamint meglátogatta a 69. Harckocsi Ezred történetét megörökítő Hadiparkot, és megkoszorúzta az ott elhelyezett emléktáblát…

Fülep István a Hosz nagyatádi nyugállományú csoport vezetője június 25-én fogadta az elnökség tagjait. Megismertette a résztvevőket a helyi csoport tevékenységével, munkájával, és azzal a folyamattal, hogy hogyan tudják életben tartani a katonai alakulat megszünését követően is a helyi katonai hagyományokat és ápolni az ezred és jogelődjeinek emlékét.

 A Honvédszakszervezet nagyatádi csoportja szoros kapcsolatot ápol a 69. Harckocsi Ezred Baráti Körével, amelynek tagjai egy katonai emlékparkot is létrehoztak Hortobágyi Ferenc vezetésével. Az emlékpark meglátogatásakor Bazsik István a Hosz alelnöke tartott megemlékező beszédet, melyben kitért arra, hogy a XX. század második felében több katonai alakulatnak is helyt adott Nagyatád. A katonavárosban mindig magas színvonalú és kiemelkedő alakulatok teljesítettek szolgálatot például:

M. kir. "Nagy Lajos király" 6. honvéd gyalogezred III. zászlóalj 9. Honvéd Zászlóalj Kiképző Század-Nagyatád14. Lövész Ezred 27. Páncéltörő Tüzér Osztály 63. Gépesített (gépkocsizó) Lövész Ezred/ 1987-től 63. Gépesített Lövészdandár 192. Tartalék Gépesített Lövészezred75. Egészségügyi Dandár M. törzs69. Harckocsi Ezred

A rövid ünnepség végén a résztvevők egy perces néma főhajtással emlékeztek a 100 éve kitört első világháború áldozataira.

Záró momentumként pedig az emléktáblánál Sörös István a nyugállományú tagozat elnöke helyezte el az emlékezés virágait.

 Az emlékparkot Hortobágyi Ferenc mutatta be a Honvédszakszervezet elnökségének. A látogatást a városi televízió és újság is figyelemmel kísérte, akik részére Bazsik István alelnök adott átfogó tájékoztatást és interjút a Honvédszakszervezetről.

 A katonai emlékhely meglátogatása után a Városi Múzeum kiállítását tekintették meg a résztvevők, ahol Bácskai István és Szijártó Zsolt koszorút helyezett el Faludi Károly emléktáblájánál, aki Somogy-megyeiként repült először 1910-ben.

Június 26-án került sor a kihelyezett elnökségi ülésre a Hotel Solar tárgyalótermében. Czövek János elnök köszöntötte az elnökség tagjait, valamint a meghívottakat. Külön köszöntötte Katócs Zsoltot az Ellenőrző Bizottság elnökét, valamint Hajdók Marcellt az Etikai Bizottság elnökét.

A napirend elfogadása után tájékoztatóra került sor az elmúlt hetekben történt szakszervezeti eseményekről, rendezvényekről. Második napirendi pontként az előző ülések jegyzőkönyveinek elfogadására került sor. Ezt követően pedig Szendrei Zoltán tájékoztatott a ceglédi és tatabányai aquapark-i rendezvényekről.

Németh Nándor érdekvédelmi ügyvivő a június 28-i Sobri Jóska Kalandparkba szervezett rendezvényről tájékoztatta az elnökséget.

A következő napirendben Szendrei Zoltán a szövetségi és nemzetközi kapcsolatokkal kapcsolatban tájékoztatott. Szeptember 9-10-én az EBESZ-EUROMIL szervezésében nemzetközi konferencia kerül megszervezésre Budapesten. Ehhez kapcsolódóan 11-12-én a V4-es katonai szakszervezetek rendezvényére kerül sor Székesfehérváron és Pákozdon. Az EUROMIL következő elnökségi ülésére 2014. október 1-jén Rómában kerül sor. Bácskai István elnökségi tag beszámolt a Brüsszelben megtartott EUROMIL képzés tapasztalatairól.

Az egyebek napirendben a Honvédszakszervezet elnöksége egyhangú szavazással a nyugállományú tagozat delegáltjaiból alakuló LIGA konzultatív testületbe Sörös Istvánt jelölte a munkavédelem és szociálpolitika szakterületre.

Németh Nándor érdekvédelmi ügyvivő a LIGA továbbképzésekről tartott tájékoztatót. Az ország több régiójában pozitív tapasztalattal zárultak a rendezvények, melyek jól szolgálták a szakszervezeti vezetők felkészítését.

Szijártó Zsolt beszámolt arról, hogy a LIGA Esélyegyenlőségi Tagozatnál is hasonló képzések kerültek megtartásra, amelyek elősegítették a Tagozat tevékenységének javulását. Jelezte, hogy a szakmai munkához az Esélyegyenlőségi Tagozat munkacsoportjába az elkövetkezendő időszakban a Honvédszakszervezettől is várnak delegáltakat.

Dr. Hajós Dezső szolgáltatás- és tagszervező a SIGNAL Biztosító felelősség biztosításával kapcsolatban jelezte, hogy egy még ebben az évben van lehetőség tagjaink részére a csoporthoz csatlakozni 750 Ft befizetésével.

Jakubik András érdekvédelmi ügyvivő beszámolt a Kecskeméten végrehajtásra került fizikai felmérésen tapasztaltakról.

A következő elnökségi ülésre 2014. szeptember 03-án kerül sor, ahol a Hosz elnöksége és a nyugállományú tagozat elnöksége együttes ülést tart.

Szöveg és fotó: Dr. Hajós Dezső

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2024. 05. 07., 10:09
A kihasználtságra és a tapasztalatokra való tekintettel a szerdai meghosszabbított nyitva tartást kizárólag előzetes egeztetés alapján biztosítjuk!
2024. 07. 25., 13:35
A Magyar Közlöny 2024. évi 69. számában 2024. június 28-án kihirdetésre került a honvédek jogállásáról szóló 137/2024. (VI. 28.) Korm. rendelet (Hjkr.)
2024. 07. 26., 09:48
2024.07.23-án Bazsik István elnök és Jakubik András érdekvédelmi ügyvivő tartott tájékoztatót Tatán
2024. 07. 15., 10:35
Az elmúlt napok ránk törő forrósága tette igazán népszerűvé a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet központi rendezvényét a Ceglédi Gyógyfürdő és Szabadidőközpont, valamint a hozzátartozó Aquaparki csúszdapark területén, immáron tizennyolcadik alkalommal.

  JETfly Magazin

2024. július 22-én újabb mérföldkövet jelentő eseményt regisztrálhatott a Szlovák Légierő: megérkezett az első két F-16 Block 70 vadászbombázó északi szomszédunk Malacky-Kuchyňa Légibázisára.

  Háború Művészete magazin

„Ma lőnek először, szerencsére hozzáértő személyzet kezelésében” – nyugtázta elégedetten az új Leopard harckocsikról és a frissen képzett kezelőszemélyzetről dr. Nagy Norbert őrnagy.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.