2018. 03. 22. csütörtök
Beáta, Izolda
: 311 Ft   : 254 Ft Benzin: 325 Ft/l   Dízel: 323 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

A holokauszt az egyik legnagyobb történelmi tragédiánk

Hosz  |  2014. 07. 07., 13:33

A soá elfoglalta méltó helyét a történelmünkben, a legnagyobb nemzeti tragédiáink között, hozzánk tartozik, elválaszthatatlan tőlünk, miénk a szégyene, a vesztesége és a gyásza – mondta Hende Csaba honvédelmi miniszter Koszorús Ferenc posztumusz vezérezredes emléktáblájának koszorúzási ünnepségén július 4-én, pénteken a fővárosi Dohány utcában. Az ünnepségen a Honvédszakszervezetet Czövek János elnök képviselte…

A tárcavezető azt mondta: ma egy igaz ember emléke előtt tisztelgünk, egy ludovikás honvédtiszt előtt, aki hivatásának mintaképe volt, kitünő parancsnok, aki megállta a helyét a harcmezőn és a vezérkari irodában is. Koszorús Ferenc minden időben megtette a kötelességét, és nem nézte, hogy az mivel jár rá nézve.

A miniszter emlékeztetett: a posztumusz vezérezredes fellépett a Budapestre hívott csendőrök ellen, amivel kikényszerítette a több mint kétezer csillagos házban összegyüjtött mintegy negyedmillió zsidó deportálásának leállítását. „Ez sokaknak haladékot, a többségnek a megmenekülést jelentette” – füzte hozzá.

„Amikor Koszorús Ferencre emlékezünk, ma, hetven évvel a hőstette után, akkor azokra is emlékezünk, akiket megmentett, azokra, akiket kitagadtak a nemzetből, akiknek elvették a megélhetését, akiket az élet peremére szorítottak, azokra, akik rengeteg szenvedés után mégis megmenekültek és folytathatták az életüket. Ma azokra is emlékeznünk kell, akiket nem tudott megmenteni” – mondta. Ezek az emberek a nagyszüleinkkel éltek és haltak, velük jártak iskolába, együtt vásároltak a piacon, a piros-fehér-zöld zászló alatt harcoltak és véreztek az első világháborúban, mégis ők voltak, akiket a hitük és a származásuk miatt „halálra adtak”. „Halálra adtak a magyar állam és megannyi magyar tevőleges közremüködésével” – tette hozzá.

Hende Csaba úgy fogalmazott, a mi feladatunk és a mi küldetésünk, hogy megnyerjük a XXI. századot, újra összekössük a lelkekben azt, ami szétszakadt. Újra és újra nyilvánvalóvá kell tennünk: ez az ország mindenkié, aki velünk él, mindenkié, akinek a munkájából felépül, mindenkié, aki hajlandó dolgozni, és ha kell, meg is harcolni érte.

Az ünnepség végén – katonai tiszteletadás mellett − megkoszorúzták a Dohány utca egyik házának falán elhelyezett emléktáblát.

A rendezvényen mások mellett jelen volt Ilan Mor, Izrael rendkívüli és meghatalmazott nagykövete, André Goodfriend, az Amerikai Egyesült Államok ideiglenes ügyvivője és Kun Szabó István vezérőrnagy, a Honvédelmi Minisztérium társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára.

Hende Csaba az előző napon tartott díszvacsorán a „Hazáért” Érdemjelet adományozta Koszorús Ferenc posztumusz vezérezredesnek a Stefánia Palotában, amelyet fia, ifj. Koszorús Ferenc vett át.

Forrás: honvedelem.hu

Fotó: Krasznai-Nehrebeczky Mária és Rácz Tünde

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2018. 01. 18., 14:58
Minden évben az adóbevallások leadásával együtt nyilatkozhatunk adónk 1+1%-ának felajánlásáról. Kérjük Tagjainkat és Szimpatizánsainkat, hogy az idén is támogassák adójuk 1%-val a Honvédszakszervezet által alapított Katonákért Közhasznú Alapítványt.
2018. 03. 13., 11:58
A LIGA Nyugdíjas Bizottság alakuló ülését 2018. március 09-én tartotta meg, ahol egyhangú döntéssel Bálint Zoltánt a Hosz Nyugállományú Tagozat székesfehérvári alapszervezetének vezetőjét választotta meg a Bizottság vezetőjévé.
2018-03-13 13:06:40
Tizenötödik alkalommal rendezte meg a Honvédelmi Minisztérium a Katonaözvegyek Országos Találkozóját a Stefánia Palota − Honvéd Kulturális Központban március 8-án. A Honvédszakszervezetet Szendrei Zoltán alelnök képviselte a rendezvényen...
2018-03-13 11:07:08
„170 évvel ezelőtt Magyarország védekezett, mert megtámadták, mert a hazát meg kellett menteni. Ezt üzeni nekünk 1848/49 forradalma és szabadságharca” – mondta Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes március 12-én, hétfőn, a tárca társadalmi szervezetek részére rendezett központi ünnepségén. A Honvédszakszervezetet Czövek János elnök képviselte a rendezvényen...
   MÁSOK ÍRTÁK
2017. 03. 03., 12:20
Nagy hangsúlyt kell fektetni a toborzóirodákban nyújtott szolgáltatásokra, de a példamutató katona a legjobb toborzó.
2017. 03. 03., 12:17
2026-ra a térség egyik legmeghatározóbb haderejévé fejlesztik a Magyar Honvédséget.
2017. 01. 13., 16:44

Esküt tettek a határvadászok

Az illegális migráció növekedése miatt tavaly augusztusban határozott a kormány a Készenléti Rendőrség létszámának növeléséről. A határvadászok elsőként hivatásos állományba vett tagjai január 12-én, csütörtökön tették le az esküt.
2017. 01. 13., 16:40
Márciusban érkeznek meg Szolnokra azok a kiképző, felderítő és futárrepülőgépek, amelyeket a cseh Zlin Aircraft gyártócégtől vásároltak meg a Magyar Honvédségnek.

  JETfly Magazin

2018. március 20-án, kedden lezuhant a Brit Királyi Légierő világhírű Red Arrows bemutató csapat, illetve az Indiai Légierő egy-egy Hawk típusú kiképző repülőgépe.

  Háború Művészete magazin

A második negyedévben befejeződik a Mi-38T tesztfázisa és az év végéig sor kerül az első példány átadására a megrendelő, az Orosz Védelmi Minisztérium számára.