2024. 07. 27. szombat
Liliána, Olga
: 392 Ft   : 361 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

A holokauszt az egyik legnagyobb történelmi tragédiánk

Hosz  |  2014. 07. 07., 13:33

A soá elfoglalta méltó helyét a történelmünkben, a legnagyobb nemzeti tragédiáink között, hozzánk tartozik, elválaszthatatlan tőlünk, miénk a szégyene, a vesztesége és a gyásza – mondta Hende Csaba honvédelmi miniszter Koszorús Ferenc posztumusz vezérezredes emléktáblájának koszorúzási ünnepségén július 4-én, pénteken a fővárosi Dohány utcában. Az ünnepségen a Honvédszakszervezetet Czövek János elnök képviselte…

A tárcavezető azt mondta: ma egy igaz ember emléke előtt tisztelgünk, egy ludovikás honvédtiszt előtt, aki hivatásának mintaképe volt, kitünő parancsnok, aki megállta a helyét a harcmezőn és a vezérkari irodában is. Koszorús Ferenc minden időben megtette a kötelességét, és nem nézte, hogy az mivel jár rá nézve.

A miniszter emlékeztetett: a posztumusz vezérezredes fellépett a Budapestre hívott csendőrök ellen, amivel kikényszerítette a több mint kétezer csillagos házban összegyüjtött mintegy negyedmillió zsidó deportálásának leállítását. „Ez sokaknak haladékot, a többségnek a megmenekülést jelentette” – füzte hozzá.

„Amikor Koszorús Ferencre emlékezünk, ma, hetven évvel a hőstette után, akkor azokra is emlékezünk, akiket megmentett, azokra, akiket kitagadtak a nemzetből, akiknek elvették a megélhetését, akiket az élet peremére szorítottak, azokra, akik rengeteg szenvedés után mégis megmenekültek és folytathatták az életüket. Ma azokra is emlékeznünk kell, akiket nem tudott megmenteni” – mondta. Ezek az emberek a nagyszüleinkkel éltek és haltak, velük jártak iskolába, együtt vásároltak a piacon, a piros-fehér-zöld zászló alatt harcoltak és véreztek az első világháborúban, mégis ők voltak, akiket a hitük és a származásuk miatt „halálra adtak”. „Halálra adtak a magyar állam és megannyi magyar tevőleges közremüködésével” – tette hozzá.

Hende Csaba úgy fogalmazott, a mi feladatunk és a mi küldetésünk, hogy megnyerjük a XXI. századot, újra összekössük a lelkekben azt, ami szétszakadt. Újra és újra nyilvánvalóvá kell tennünk: ez az ország mindenkié, aki velünk él, mindenkié, akinek a munkájából felépül, mindenkié, aki hajlandó dolgozni, és ha kell, meg is harcolni érte.

Az ünnepség végén – katonai tiszteletadás mellett − megkoszorúzták a Dohány utca egyik házának falán elhelyezett emléktáblát.

A rendezvényen mások mellett jelen volt Ilan Mor, Izrael rendkívüli és meghatalmazott nagykövete, André Goodfriend, az Amerikai Egyesült Államok ideiglenes ügyvivője és Kun Szabó István vezérőrnagy, a Honvédelmi Minisztérium társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára.

Hende Csaba az előző napon tartott díszvacsorán a „Hazáért” Érdemjelet adományozta Koszorús Ferenc posztumusz vezérezredesnek a Stefánia Palotában, amelyet fia, ifj. Koszorús Ferenc vett át.

Forrás: honvedelem.hu

Fotó: Krasznai-Nehrebeczky Mária és Rácz Tünde

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2024. 05. 07., 10:09
A kihasználtságra és a tapasztalatokra való tekintettel a szerdai meghosszabbított nyitva tartást kizárólag előzetes egeztetés alapján biztosítjuk!
2024. 07. 25., 13:35
A Magyar Közlöny 2024. évi 69. számában 2024. június 28-án kihirdetésre került a honvédek jogállásáról szóló 137/2024. (VI. 28.) Korm. rendelet (Hjkr.)
2024. 07. 26., 09:48
2024.07.23-án Bazsik István elnök és Jakubik András érdekvédelmi ügyvivő tartott tájékoztatót Tatán
2024. 07. 15., 10:35
Az elmúlt napok ránk törő forrósága tette igazán népszerűvé a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet központi rendezvényét a Ceglédi Gyógyfürdő és Szabadidőközpont, valamint a hozzátartozó Aquaparki csúszdapark területén, immáron tizennyolcadik alkalommal.

  JETfly Magazin

2024. július 22-én újabb mérföldkövet jelentő eseményt regisztrálhatott a Szlovák Légierő: megérkezett az első két F-16 Block 70 vadászbombázó északi szomszédunk Malacky-Kuchyňa Légibázisára.

  Háború Művészete magazin

„Ma lőnek először, szerencsére hozzáértő személyzet kezelésében” – nyugtázta elégedetten az új Leopard harckocsikról és a frissen képzett kezelőszemélyzetről dr. Nagy Norbert őrnagy.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.