2024. 04. 17. szerda
Rudolf
: 393 Ft   : 370 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

A holokauszt az egyik legnagyobb történelmi tragédiánk

Hosz  |  2014. 07. 07., 13:33

A soá elfoglalta méltó helyét a történelmünkben, a legnagyobb nemzeti tragédiáink között, hozzánk tartozik, elválaszthatatlan tőlünk, miénk a szégyene, a vesztesége és a gyásza – mondta Hende Csaba honvédelmi miniszter Koszorús Ferenc posztumusz vezérezredes emléktáblájának koszorúzási ünnepségén július 4-én, pénteken a fővárosi Dohány utcában. Az ünnepségen a Honvédszakszervezetet Czövek János elnök képviselte…

A tárcavezető azt mondta: ma egy igaz ember emléke előtt tisztelgünk, egy ludovikás honvédtiszt előtt, aki hivatásának mintaképe volt, kitünő parancsnok, aki megállta a helyét a harcmezőn és a vezérkari irodában is. Koszorús Ferenc minden időben megtette a kötelességét, és nem nézte, hogy az mivel jár rá nézve.

A miniszter emlékeztetett: a posztumusz vezérezredes fellépett a Budapestre hívott csendőrök ellen, amivel kikényszerítette a több mint kétezer csillagos házban összegyüjtött mintegy negyedmillió zsidó deportálásának leállítását. „Ez sokaknak haladékot, a többségnek a megmenekülést jelentette” – füzte hozzá.

„Amikor Koszorús Ferencre emlékezünk, ma, hetven évvel a hőstette után, akkor azokra is emlékezünk, akiket megmentett, azokra, akiket kitagadtak a nemzetből, akiknek elvették a megélhetését, akiket az élet peremére szorítottak, azokra, akik rengeteg szenvedés után mégis megmenekültek és folytathatták az életüket. Ma azokra is emlékeznünk kell, akiket nem tudott megmenteni” – mondta. Ezek az emberek a nagyszüleinkkel éltek és haltak, velük jártak iskolába, együtt vásároltak a piacon, a piros-fehér-zöld zászló alatt harcoltak és véreztek az első világháborúban, mégis ők voltak, akiket a hitük és a származásuk miatt „halálra adtak”. „Halálra adtak a magyar állam és megannyi magyar tevőleges közremüködésével” – tette hozzá.

Hende Csaba úgy fogalmazott, a mi feladatunk és a mi küldetésünk, hogy megnyerjük a XXI. századot, újra összekössük a lelkekben azt, ami szétszakadt. Újra és újra nyilvánvalóvá kell tennünk: ez az ország mindenkié, aki velünk él, mindenkié, akinek a munkájából felépül, mindenkié, aki hajlandó dolgozni, és ha kell, meg is harcolni érte.

Az ünnepség végén – katonai tiszteletadás mellett − megkoszorúzták a Dohány utca egyik házának falán elhelyezett emléktáblát.

A rendezvényen mások mellett jelen volt Ilan Mor, Izrael rendkívüli és meghatalmazott nagykövete, André Goodfriend, az Amerikai Egyesült Államok ideiglenes ügyvivője és Kun Szabó István vezérőrnagy, a Honvédelmi Minisztérium társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára.

Hende Csaba az előző napon tartott díszvacsorán a „Hazáért” Érdemjelet adományozta Koszorús Ferenc posztumusz vezérezredesnek a Stefánia Palotában, amelyet fia, ifj. Koszorús Ferenc vett át.

Forrás: honvedelem.hu

Fotó: Krasznai-Nehrebeczky Mária és Rácz Tünde

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 01. 05., 10:17
Eddig Európa számos országában irigykedve figyelték katonatársaink, hogy nálunk szakszervezet működhet. Ez a jog tényszerűleg még az európai unióban is különleges kiváltság volt, amelyet a végletekig próbáltunk megőrizni. Az alapításunk, azaz 1991 óta eltelt több mint 32 év alatt folyamatosan azon küzdöttek elődeink, hogy a civil szférában megszokott jogok illessék meg a katonákat is, vagy legalább ahhoz erősen közelítő szintet sikerüljön elérni mind az egyéni, mind a kollektív jogérvényesítés terén...
2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2023. 12. 15., 11:16
Tisztelt Tagunk! Ezúton szeretném Önt tájékoztatni, hogy a Honvédszakszervezet (HOSZ) a jogszabályi környezet változásaira reagálva, valamint a szervezet működésének folyamatos biztosítása érdekében új Alapszabályt fogadott el és hamarosan Honvéd Érdekképviseleti Szervezet (HÉSZ) néven folytatja tevékenységét.
2024-02-13 13:05:08
2024.02.14-16-ig a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet személyes ügyfélfogadása technikai okok miatt (karbantartás) szünetel. Ezúton is köszönjük elhelyezési feltételeink jobbítását a HM HIM-nek! Telefonos ügyelet a 0670-374-30-83-as telefonszámon.

  JETfly Magazin

Mint ahogy arról már közösségi oldalunkon is beszámoltunk, 2024. április 8-18. között rendezik meg a Görög Légierő Andravida légibázisán az INIOCHOS 2024 nemzetközi hadgyakorlatot. Olvasóinknak most az első spotter napról mutatunk fotókat!

  Háború Művészete magazin

„A második világháború alatt legalább huszonnégy – amerikai és szovjet – légitámadás érte Győr városát – legalább ennyiszer zúgtak a szirénák, omlottak le az épületek és menekültek az óvóhelyekre az emberek a bombázások elől.”
Széchenyi 2020 europai szociális alap.