2023. 12. 11. hétfő
Árpád
: 383 Ft   : 355 Ft Benzin: 615 Ft/l   Dízel: 645 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Az elesett vagy megsérült magyar katonák emléke előtt tisztelegve I. Világháborús emlékbélyeget hoztak forgalomba a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeumban

Hosz  |  2014. 07. 29., 16:14

A Nagy Háború kitörésének századik évfordulójára emlékezve bocsátott ki alkalmi bélyeget a Honvédelmi Minisztérium, illetve a Magyar Posta Zrt. július 28-án, hétfőn.

A bélyeg forgalomba hozatala alkalmából, a budai Várban, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeumban megtartott ünnepségen Kun Szabó István vezérőrnagy, a Honvédelmi Minisztérium társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára elmondta: amikor száz évvel ezelőtt az Osztrák-Magyar Monarchia hadat üzent Szerbiának, napok alatt világméretüvé szélesedő háború vette kezdetét. Hozzátette: akkor még senki nem sejtette, hogy a háború több mint négy éven keresztül fog tartani és világszerte tízmillió katona – köztük 660 ezer magyar –, valamint tizenkétmillió polgári áldozatot fog követelni.

A magyar katonák valamennyi hadszíntéren jelen voltak, ha a helyzet úgy kívánta „az utolsó emberig, az utolsó töltényig, puszta kézzel is harcoltak az ellenség ellen” – fogalmazott Kun Szabó István.

A helyettes államtitkár kiemelte: a centenáriumi bélyeg kibocsátásával, az „összes 1914 és 1918 között elesett vagy megsérült magyar katona emléke előtt tisztelgünk.” Aláhúzta: „a Nagy Háború kitörésének századik évfordulóján rendezett ünnepség rávilágítja a közvélemény és a média figyelmét történelmi emlékeink és értékeink megőrzésének kiemelt fontosságára.”

Sárközy Ágnes, a Magyar Posta Zrt. kiskereskedelmi és üzleti támogatási igazgatója beszédében hangsúlyozta, hogy az első világháború alatt is adtak ki bélyegeket, ilyen volt például a hadisegélyező-sorozat.

Hozzáfüzte: a száz éves évforduló emlékére a Magyar Posta 440 forintos alkalmi bélyeget hoz forgalomba, amelyet a nagyobb postákon bárki megvásárolhat.

A bélyeg fő motívuma: egy tiszti kitüntetés sor, az alnyomaton pedig egy korabeli térképrészlet található. Az alkalmi borítékon a Károly Csapatkereszt, a Sebesültek Érme és a Háborús Emlékérem elő- és hátlápjai láthatók.

A 250 ezer példányban megjelenő bélyeg, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum fényképésze, Szikits Péter fotóinak felhasználásával, Kara György grafikusmüvész tervei alapján készült.

A rendezvény végén az érdeklődők megtekinthették az „I. világháborús tüzérségi lövedékek a győri Magyar Ágyúgyár lőteréről” címü hadiipari kamara-kiállítást, valamint koszorút helyeztek el az első világháborús emlékfalnál.

Hivatkozás: honvedelem.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

  JETfly Magazin

Olvasóink már jól ismerik a sok-sok éve működő JETfly Webáruházat, melyben repüléshez kapcsolódó relikviákat, illetve ruházati termékeket rendelhetnek meg. A kínálat folyamatosan bővül, mutatjuk a legfrissebb ajánlatokat, melyek a közelgő ünnepek kapcsán is szép ajándékok lehetnek!

  Háború Művészete magazin

Lánctalpak csörögnek, motorok zúgnak, ágyúcsövek robbanásszerű hangot hallatnak. Röviden és tömören: harckocsilövészet Szomódon.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.