2023. 03. 31. péntek
Árpád
: 381 Ft   : 350 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

A biztonsághoz a civilek együttműködése is szükséges

Hosz  |  2014. 08. 27., 14:01

„Nagyon megváltozott a világ, s erre a változásra valahogyan reagálni kell mindenkinek, a hadseregnek és a civil társadalomnak egyaránt” – mondta prof. dr. Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem rektora augusztus 26-án, kedden az MH Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokság (MH HKNYP) csapatünnepén és zászlószalag-adományozó ünnepi állománygyűlésén. Az eseményen a Honvédszakszervezet képviseletében részt vett Szendrei Zoltán alelnök is.

A rektor az általa vezetett intézmény szalagjának átadása előtt azt mondta: a kockázatok és a veszélyek elkerülése egyre magasabb szintü tudást igényel, és ezért nagyon fontos, hogy a felsőoktatás kivegye a részét abból a társadalmi problémából, amely mindannyiunk előtt áll. „A nemzet biztonságának egyik alapvető kérdése ugyanis, hogy mennyire sikerül javítani a honvédség társadalmi elfogadottságát” – füzte hozzá.

Szólt arról is, hogy a parancsnokság és az egyetem között már előzőleg megszületett együttmüködési megállapodás keretében egy toborzópontot is felállítottak az intézmény területén. Ráadásul a szegedi egyetemen 540-nél is többen vették fel a honvédelmi ismeretek nevü tantárgyat, ami azt jelzi, hogy a közös munkát mindkét oldalon komolyan veszik.

Vanyur Tibor ezredes, az MH Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokság parancsnoka beszédében azt hangsúlyozta, hogy a szegedi egyetem valóban úttörő szerepet vállalt a honvédelem megújításában, és hozzájárult ahhoz is, hogy új értékek jelenhessenek meg a felsőoktatásban. Az együttmüködési megállapodás, amelyet még 2012 decemberében kötöttek, rendkívül hatékony volt, amit jól jelez, hogy az ország egyetemei közül elsőként éppen ott nyílt meg az említett toborzópont.

Az egyetem által adományozott zászlószalaggal kapcsolatban kijelentette: rendkívül komoly dolog, hiszen azt a csapatzászlót ékesíti majd, amely egyet jelent a hazával, az elhivatottsággal és a családdal. „Méltónak kell lennünk erre a megtiszteltetésre a továbbiakban is, és úgy kell dolgoznunk, hogy megfeleljünk a zászlószalagoknak” – tette hozzá, azzal együtt, hogy a másik szalagot a 2013-as dunai árvízhelyzetben tanúsított példamutató munkájukért kapták.

Erdélyi Lajos dandártábornok, a Honvéd Vezérkar személyzeti csoportfőnöke az ünnepségen azt mondta: a parancsnokság a honvédség történetében nagyon fontos szerepet tölt be; egyebek mellett a szervezet érdemei közé tartozik, hogy a sorkatonai szolgálat megszüntetése után elvesztett képességeket „visszaépítette”, és az is, hogy ma már 5500 önkéntes tartalékosa van az országnak, akik közül csaknem 3500-an müveleti tartalékosok. „A parancsnokság központi szerepet tölt be, és az előzetesen megfogalmazott céloknak eleget tett” – füzte hozzá.

Erdélyi Lajos kitért arra is, hogy a szervezet az adatkezelésen, az anyagi és humánszolgáltatásokon túl a civilekkel való kapcsolattartásért is felelős. „A legfontosabb benyomásokat a hadseregről az állampolgár ettől a szervezettől kapja, és (…) úgy tünik, hogy ezek a benyomások jók” – hangsúlyozta a dandártábornok.

Összegzésként azt mondta, hogy érzései szerint a parancsnokság jó irányba halad, a feladatait kiemelkedő szinten látja el, és megvan benne az a lehetőség, hogy a jövő kihívásainak is megfeleljen.

Az ünnepségen, amelyen részt vett mások mellett Fucsku Sándor vezérőrnagy, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoka is, a beszédeket követően elismeréseket adtak át.

Forrás: Honvedelem.hu

Fotó: Krasznai-Nehrebeczky Mária

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2022-12-21 09:58:36
A Honvédszakszervezet tisztségviselői és alapszervezet vezetői 2022. december hónapban felmérték a rászoruló katonacsaládok számát. A felmérés eredményeként a katonacsaládok részére az alapszervezet vezetők a Hosz alapszervezeteinek költségvetése terhére segélycsomagokat osztottak…

  JETfly Magazin

Áprilisban sem lesz hiány repülős rendezvényekből, előadásokból és beindul a repülőnapos szezon is! Olvasóinknak összegyűjtöttünk néhány programot, amire érdemes lesz ellátogatni.

  Háború Művészete magazin

A honvedelmitabor.hu honlapon április 3-án, hétfőn reggel 9 órától lehet jelentkezni a Magyar Honvédség által szervezett idei nyári gyermektáborokra. Az érdeklődők számára ez nagyon fontos információ, mert egyes táborok esetén egy-két órán belül elfogynak a helyek.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.