2023. 09. 30. szombat
Jeromos
: 391 Ft   : 369 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

A biztonsághoz a civilek együttműködése is szükséges

Hosz  |  2014. 08. 27., 14:01

„Nagyon megváltozott a világ, s erre a változásra valahogyan reagálni kell mindenkinek, a hadseregnek és a civil társadalomnak egyaránt” – mondta prof. dr. Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem rektora augusztus 26-án, kedden az MH Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokság (MH HKNYP) csapatünnepén és zászlószalag-adományozó ünnepi állománygyűlésén. Az eseményen a Honvédszakszervezet képviseletében részt vett Szendrei Zoltán alelnök is.

A rektor az általa vezetett intézmény szalagjának átadása előtt azt mondta: a kockázatok és a veszélyek elkerülése egyre magasabb szintü tudást igényel, és ezért nagyon fontos, hogy a felsőoktatás kivegye a részét abból a társadalmi problémából, amely mindannyiunk előtt áll. „A nemzet biztonságának egyik alapvető kérdése ugyanis, hogy mennyire sikerül javítani a honvédség társadalmi elfogadottságát” – füzte hozzá.

Szólt arról is, hogy a parancsnokság és az egyetem között már előzőleg megszületett együttmüködési megállapodás keretében egy toborzópontot is felállítottak az intézmény területén. Ráadásul a szegedi egyetemen 540-nél is többen vették fel a honvédelmi ismeretek nevü tantárgyat, ami azt jelzi, hogy a közös munkát mindkét oldalon komolyan veszik.

Vanyur Tibor ezredes, az MH Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokság parancsnoka beszédében azt hangsúlyozta, hogy a szegedi egyetem valóban úttörő szerepet vállalt a honvédelem megújításában, és hozzájárult ahhoz is, hogy új értékek jelenhessenek meg a felsőoktatásban. Az együttmüködési megállapodás, amelyet még 2012 decemberében kötöttek, rendkívül hatékony volt, amit jól jelez, hogy az ország egyetemei közül elsőként éppen ott nyílt meg az említett toborzópont.

Az egyetem által adományozott zászlószalaggal kapcsolatban kijelentette: rendkívül komoly dolog, hiszen azt a csapatzászlót ékesíti majd, amely egyet jelent a hazával, az elhivatottsággal és a családdal. „Méltónak kell lennünk erre a megtiszteltetésre a továbbiakban is, és úgy kell dolgoznunk, hogy megfeleljünk a zászlószalagoknak” – tette hozzá, azzal együtt, hogy a másik szalagot a 2013-as dunai árvízhelyzetben tanúsított példamutató munkájukért kapták.

Erdélyi Lajos dandártábornok, a Honvéd Vezérkar személyzeti csoportfőnöke az ünnepségen azt mondta: a parancsnokság a honvédség történetében nagyon fontos szerepet tölt be; egyebek mellett a szervezet érdemei közé tartozik, hogy a sorkatonai szolgálat megszüntetése után elvesztett képességeket „visszaépítette”, és az is, hogy ma már 5500 önkéntes tartalékosa van az országnak, akik közül csaknem 3500-an müveleti tartalékosok. „A parancsnokság központi szerepet tölt be, és az előzetesen megfogalmazott céloknak eleget tett” – füzte hozzá.

Erdélyi Lajos kitért arra is, hogy a szervezet az adatkezelésen, az anyagi és humánszolgáltatásokon túl a civilekkel való kapcsolattartásért is felelős. „A legfontosabb benyomásokat a hadseregről az állampolgár ettől a szervezettől kapja, és (…) úgy tünik, hogy ezek a benyomások jók” – hangsúlyozta a dandártábornok.

Összegzésként azt mondta, hogy érzései szerint a parancsnokság jó irányba halad, a feladatait kiemelkedő szinten látja el, és megvan benne az a lehetőség, hogy a jövő kihívásainak is megfeleljen.

Az ünnepségen, amelyen részt vett mások mellett Fucsku Sándor vezérőrnagy, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoka is, a beszédeket követően elismeréseket adtak át.

Forrás: Honvedelem.hu

Fotó: Krasznai-Nehrebeczky Mária

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 08. 28., 09:00
30 éves a magyar katonai felsővezető-képzés! A jubileumi év tiszteletére rendezett ünnepségre Lippai Péter dandártábornok, a Nemzeti Közszolgálat Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar dékánja meghív minden nyugállományú kollégát, aki az elmúlt 30 évben elvégezte a katonai felsővezető-képzést – köznapi nevén a vezérkari tanfolyamot.
2023. 09. 27., 12:32
2023.09.26-án Czövek János elnök és Bazsik István alelnök tartott tájékoztatót Kaposváron a HOSZ alapszervezeténél...
2023-08-28 10:30:20
A V4 tagországok az EUROMIL képviselőivel kiegészülve idén Szlovákiában tartják soron következő éves szakmai konferenciájukat
2023-08-28 09:44:54
Szeptember 02-án következő állomásához ér a 175. éves a Magyar Honvédség programsorozatunk. Ezen a napon kerül megtartásra az Úri Libaterelő túra, ahol a Hosz tagokat és a katonai nevezőket az alaklomhoz illő ajándékkal lepjük meg.
2023-08-18 07:51:02
A Magyar Honvédség fennállásának 175. évfordulója alkalmából tartott Fáy túra beszámolóját Tiger Zoltán tagtársunk "szemüvegén át" olvashatják az érdeklődők

  JETfly Magazin

2023. szeptember 27-én jelentették be, hogy a cseh kormány jóváhagyta 24 db, ötödik generációs F-35A típusú harci repülőgép megvásárlását, mellyel leváltják 14 gépes JAS 39C/D Gripen flottájukat.

  Háború Művészete magazin

A most belépő fiatalok történelmi jelentőségű korszakban válhatnak a hazájuk védelmében aktív részt vállaló katonákká – fogalmazott a Magyar Nemzetnek adott interjújában dr. Böröndi Gábor vezérezredes.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.