2024. 04. 19. péntek
Emma
: 394 Ft   : 369 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Nemzetközi konferencia az emberi jogok érvényrejuttatásáról a fegyveres erők személyi állományánál

Hosz  |  2014. 09. 16., 14:56

2014. szeptember 10-én Budapesten tartotta az EUROMIL/OSCE/ODHIR “A katonai szövetségek szerepe az emberi jogok érvényrejuttatásában  a fegyveres erők személyi állományánál Közép- és Kelet-Európában” címmel konferenciáját, amelyre többek között meghívást kapott a Honvédszakszervezet is. A rendezvénynek helyet adó ország képviseletében Dr. Orosz Zoltán altábornagy, Vezérkar főnök-helyettes köszöntötte a résztvevőket…

A fegyveres erőkön belül az alapvető emberi jogok érvényesüléséről szóló konferenciát dr. Orosz Zoltán altábornagy, Honvéd Vezérkar főnök-helyettes beszédében hangsúlyozta az emberi jogok érvényre juttatásának aktualitását napjainkban. A nemzetközi konferencia moderátora volt Snje¾ana Bokuliæ az OSCE Emberi Jogok Iroda vezetője és Emmanuel Jacob a Katonaszövetségek Európai Szervezete (EUROMIL). A Honvédszakszervezet képviseletében Czövek János, a HOSZ elnöke és Dr. Hajós Dezső munkatárs, a LIGA Szakszervezetek képviseletében Doszpolyné dr. Mészáros Melinda főtitkár vett részt.  A Honvédelmi Minisztériumot Turányik László Humánpolitikai Főosztály főosztályvezető-helyettes és Kakuk Kinga képviselte.

Vitaindító előadást tartott többek között  Johan Öhlén a Svéd Tiszti Szövetség képviselője (SAMO), Oyvind Hoyen az Emberi Jogok Iroda munkatársa, OSCE (ODIHR) Matthias Kloth az Európai Bizottság Emberi Jogi, Törvényi- és Stratégiai Főosztály munkatársa (CoE)

A konferencia második részében a Közép-Kelet Európai tagállamok képviseletében jelenlévő minisztériumi képviselők, valamint érdekképviseleti vezetők ismertették saját országukban az emberi jogok érvényrejuttatását  a fegyveres erők személyi állományánál.

A magyar, román, lengyel, cseh, német, holland előadások után tapasztalatként megállapítható, hogy a hazai fegyveres szektorban folyó érdekképviseleti munka minősége nem marad el a régió más országaiban tapasztaltakétól, hisz a magyar érdekképviseleti szervezet (HOSZ) nemcsak abban jár elöl a többiekhez képest, hogy önkéntes alapon szerveződik, hanem a védelmi szektorban folyó érdekegyeztetési tevékenység állandó résztvevője is.

Szöveg: Dr. Hajós DezsőFotó: Euromil/Tóth László

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 01. 05., 10:17
Eddig Európa számos országában irigykedve figyelték katonatársaink, hogy nálunk szakszervezet működhet. Ez a jog tényszerűleg még az európai unióban is különleges kiváltság volt, amelyet a végletekig próbáltunk megőrizni. Az alapításunk, azaz 1991 óta eltelt több mint 32 év alatt folyamatosan azon küzdöttek elődeink, hogy a civil szférában megszokott jogok illessék meg a katonákat is, vagy legalább ahhoz erősen közelítő szintet sikerüljön elérni mind az egyéni, mind a kollektív jogérvényesítés terén...
2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2023. 12. 15., 11:16
Tisztelt Tagunk! Ezúton szeretném Önt tájékoztatni, hogy a Honvédszakszervezet (HOSZ) a jogszabályi környezet változásaira reagálva, valamint a szervezet működésének folyamatos biztosítása érdekében új Alapszabályt fogadott el és hamarosan Honvéd Érdekképviseleti Szervezet (HÉSZ) néven folytatja tevékenységét.
2024-02-13 13:05:08
2024.02.14-16-ig a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet személyes ügyfélfogadása technikai okok miatt (karbantartás) szünetel. Ezúton is köszönjük elhelyezési feltételeink jobbítását a HM HIM-nek! Telefonos ügyelet a 0670-374-30-83-as telefonszámon.

  JETfly Magazin

A magyar főváros légikikötője ismét elnyerte a Skytrax „Kelet-Európa legjobb repülőtere” címét a World Airport Awards díjátadón. Az idei már zsinórban a tizenegyedik alkalom, amikor a Budapest Airport az utasok visszajelzése alapján kiérdemelte a rangos elismerést.

  Háború Művészete magazin

A Huntington Ingalls Industries newport news-i hajógyárában a közelmúltban kezdték el a befejezéséhez közeledő USS John F. Kennedy (CVN 79) nukleáris meghajtású repülőgép-hordozó elektromágneses katapultjainak tesztelését.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.