2018. 02. 21. szerda
Eleonóra
: 312 Ft   : 253 Ft Benzin: 325 Ft/l   Dízel: 323 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Nemzetközi konferencia az emberi jogok érvényrejuttatásáról a fegyveres erők személyi állományánál

Hosz  |  2014. 09. 16., 14:56

2014. szeptember 10-én Budapesten tartotta az EUROMIL/OSCE/ODHIR “A katonai szövetségek szerepe az emberi jogok érvényrejuttatásában  a fegyveres erők személyi állományánál Közép- és Kelet-Európában” címmel konferenciáját, amelyre többek között meghívást kapott a Honvédszakszervezet is. A rendezvénynek helyet adó ország képviseletében Dr. Orosz Zoltán altábornagy, Vezérkar főnök-helyettes köszöntötte a résztvevőket…

A fegyveres erőkön belül az alapvető emberi jogok érvényesüléséről szóló konferenciát dr. Orosz Zoltán altábornagy, Honvéd Vezérkar főnök-helyettes beszédében hangsúlyozta az emberi jogok érvényre juttatásának aktualitását napjainkban. A nemzetközi konferencia moderátora volt Snje¾ana Bokuliæ az OSCE Emberi Jogok Iroda vezetője és Emmanuel Jacob a Katonaszövetségek Európai Szervezete (EUROMIL). A Honvédszakszervezet képviseletében Czövek János, a HOSZ elnöke és Dr. Hajós Dezső munkatárs, a LIGA Szakszervezetek képviseletében Doszpolyné dr. Mészáros Melinda főtitkár vett részt.  A Honvédelmi Minisztériumot Turányik László Humánpolitikai Főosztály főosztályvezető-helyettes és Kakuk Kinga képviselte.

Vitaindító előadást tartott többek között  Johan Öhlén a Svéd Tiszti Szövetség képviselője (SAMO), Oyvind Hoyen az Emberi Jogok Iroda munkatársa, OSCE (ODIHR) Matthias Kloth az Európai Bizottság Emberi Jogi, Törvényi- és Stratégiai Főosztály munkatársa (CoE)

A konferencia második részében a Közép-Kelet Európai tagállamok képviseletében jelenlévő minisztériumi képviselők, valamint érdekképviseleti vezetők ismertették saját országukban az emberi jogok érvényrejuttatását  a fegyveres erők személyi állományánál.

A magyar, román, lengyel, cseh, német, holland előadások után tapasztalatként megállapítható, hogy a hazai fegyveres szektorban folyó érdekképviseleti munka minősége nem marad el a régió más országaiban tapasztaltakétól, hisz a magyar érdekképviseleti szervezet (HOSZ) nemcsak abban jár elöl a többiekhez képest, hogy önkéntes alapon szerveződik, hanem a védelmi szektorban folyó érdekegyeztetési tevékenység állandó résztvevője is.

Szöveg: Dr. Hajós DezsőFotó: Euromil/Tóth László

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2018. 02. 09., 09:17
A Katonák a Törvényességért és a Jogbiztonságért Közhasznú Alapítvány rendezvényét február 06-07én tartották a Mátraházán található 4. számú KORK-ban. A rendezvény fókuszába a 2018. évi feladatokat, illetve az 1% adománygyűjtő kampány aktualitásait állították...
2018. 02. 05., 14:10
Az egészségügyi szakdolgozók idén novemberben esedékes 8 százalékos béremelését előrehozták január 1-re - jelentette be az emberi erőforrások minisztere szerdán, budapesti sajtótájékoztatón, miután újabb sztrájktárgyalási forduló zajlott a kormány és a reprezentatív szakszervezetek között.
2018-02-05 13:47:08
társadalombiztosítás területén, akár az egészségbiztosításban, akár a nyugellátásoknál, akár a megváltozott munkaképességű személyek ellátásainál az ellátások összege több ellátásfajtánál egy általános mérőszámhoz igazodik, nem a jogosult egyéni jövedelméhez. Ilyen általános mérőszám a minimálbér, illetve az öregségi nyugdíj legkisebb összege. Ezen túlmenően bizonyos ellátások ún. fix összegűek, azaz szintén nem az egyéni keresetektől, jövedelemtől függenek, hanem mindenki számára azonosan határozzák meg.
2018-02-05 11:54:52
Egy történelmi pillanat részesei lehetünk, és ez örömmel tölt el minden magyar embert, a Magyar Honvédség katonáit pedig különösen, hiszen a légiszállítási képesség fontos, különösen a mai modern világban - mondta dr. Simicskó István február 2-án, pénteken, Kecskeméten. A honvédelmi miniszter az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison tartott sajtótájékoztatón hivatalosan is bemutatta a Magyar Honvédség két új csapatszállító repülőgépét.
2018-02-01 15:44:54
Egy hadsereg igazi ereje mindig hitében és szellemiségében rejlik, a százhetven éves Magyar Honvédségnek pedig mindig is a rendíthetetlen bátorság és hazaszeretet adta a karakterét – mondta dr. Simicskó István honvédelmi miniszter január 30-án Budapesten, a kétszáz esztendeje született Görgei Artúr tiszteletére rendezett megemlékezésen, ahol a Honvédszakszervezet részéről Czövek János elnök vett részt...
2018-01-31 11:34:38
Szolnokon a MH. 34 Bercsényi László Különleges Műveleti Zászlóalj és a MH. 88. Könnyű Vegyes Zászlóalj összeolvadásából megalakuló MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Ezred 2017. szeptember 01-jén Szolnok város napján a Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program keretében dandárrá alakult…
   MÁSOK ÍRTÁK
2017. 03. 03., 12:20
Nagy hangsúlyt kell fektetni a toborzóirodákban nyújtott szolgáltatásokra, de a példamutató katona a legjobb toborzó.
2017. 03. 03., 12:17
2026-ra a térség egyik legmeghatározóbb haderejévé fejlesztik a Magyar Honvédséget.
2017. 01. 13., 16:44

Esküt tettek a határvadászok

Az illegális migráció növekedése miatt tavaly augusztusban határozott a kormány a Készenléti Rendőrség létszámának növeléséről. A határvadászok elsőként hivatásos állományba vett tagjai január 12-én, csütörtökön tették le az esküt.
2017. 01. 13., 16:40
Márciusban érkeznek meg Szolnokra azok a kiképző, felderítő és futárrepülőgépek, amelyeket a cseh Zlin Aircraft gyártócégtől vásároltak meg a Magyar Honvédségnek.

  JETfly Magazin

Orosz hírforrások a napokban számoltak be arról, hogy az Orosz Haditengerészet Szu-30SzM pilótái először gyakorolhatták a légi utántöltést, mutatjuk róla a nyilvánosságra hozott videót.

  Háború Művészete magazin

Kína felfuttatta a korai előrejelző és légtérellenőrző (Airborne Early Warning and Control – AEW&C) repülőgépeinek gyártását. Ahogy azt egy kínai katonai repülés szakértő megállapította, ez az „alap repülőgép érettségének” egyik jele.