2023. 03. 30. csütörtök
Zalán
: 381 Ft   : 351 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Nemzetközi konferencia az emberi jogok érvényrejuttatásáról a fegyveres erők személyi állományánál

Hosz  |  2014. 09. 16., 14:56

2014. szeptember 10-én Budapesten tartotta az EUROMIL/OSCE/ODHIR “A katonai szövetségek szerepe az emberi jogok érvényrejuttatásában  a fegyveres erők személyi állományánál Közép- és Kelet-Európában” címmel konferenciáját, amelyre többek között meghívást kapott a Honvédszakszervezet is. A rendezvénynek helyet adó ország képviseletében Dr. Orosz Zoltán altábornagy, Vezérkar főnök-helyettes köszöntötte a résztvevőket…

A fegyveres erőkön belül az alapvető emberi jogok érvényesüléséről szóló konferenciát dr. Orosz Zoltán altábornagy, Honvéd Vezérkar főnök-helyettes beszédében hangsúlyozta az emberi jogok érvényre juttatásának aktualitását napjainkban. A nemzetközi konferencia moderátora volt Snje¾ana Bokuliæ az OSCE Emberi Jogok Iroda vezetője és Emmanuel Jacob a Katonaszövetségek Európai Szervezete (EUROMIL). A Honvédszakszervezet képviseletében Czövek János, a HOSZ elnöke és Dr. Hajós Dezső munkatárs, a LIGA Szakszervezetek képviseletében Doszpolyné dr. Mészáros Melinda főtitkár vett részt.  A Honvédelmi Minisztériumot Turányik László Humánpolitikai Főosztály főosztályvezető-helyettes és Kakuk Kinga képviselte.

Vitaindító előadást tartott többek között  Johan Öhlén a Svéd Tiszti Szövetség képviselője (SAMO), Oyvind Hoyen az Emberi Jogok Iroda munkatársa, OSCE (ODIHR) Matthias Kloth az Európai Bizottság Emberi Jogi, Törvényi- és Stratégiai Főosztály munkatársa (CoE)

A konferencia második részében a Közép-Kelet Európai tagállamok képviseletében jelenlévő minisztériumi képviselők, valamint érdekképviseleti vezetők ismertették saját országukban az emberi jogok érvényrejuttatását  a fegyveres erők személyi állományánál.

A magyar, román, lengyel, cseh, német, holland előadások után tapasztalatként megállapítható, hogy a hazai fegyveres szektorban folyó érdekképviseleti munka minősége nem marad el a régió más országaiban tapasztaltakétól, hisz a magyar érdekképviseleti szervezet (HOSZ) nemcsak abban jár elöl a többiekhez képest, hogy önkéntes alapon szerveződik, hanem a védelmi szektorban folyó érdekegyeztetési tevékenység állandó résztvevője is.

Szöveg: Dr. Hajós DezsőFotó: Euromil/Tóth László

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2022-12-21 09:58:36
A Honvédszakszervezet tisztségviselői és alapszervezet vezetői 2022. december hónapban felmérték a rászoruló katonacsaládok számát. A felmérés eredményeként a katonacsaládok részére az alapszervezet vezetők a Hosz alapszervezeteinek költségvetése terhére segélycsomagokat osztottak…

  JETfly Magazin

Mint ahogy arról korábban már lapunkon is beszámoltunk, Svédország a Grob G 120TP típust választotta az alapfokú kiképző repülőgép kategóriára, felváltva idővel a kiöregedő SK 60-as flottát.

  Háború Művészete magazin

A nyugat-balkáni béke Magyarország egyik legfontosabb biztonságpolitikai érdeke, hiszen ez az európai béke egyik záloga is egyben, elérése és biztosítása embert próbáló, kihívást jelentő feladat – hangsúlyozta Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes március 26-án, vasárnap a Koszovóból visszatérő MH KFOR Hadműveleti Tartalék Zászlóalj manőver századának fogadásakor Kecskeméten.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.