2023. 12. 11. hétfő
Árpád
: 383 Ft   : 355 Ft Benzin: 615 Ft/l   Dízel: 645 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Nemzetközi konferencia az emberi jogok érvényrejuttatásáról a fegyveres erők személyi állományánál

Hosz  |  2014. 09. 16., 14:56

2014. szeptember 10-én Budapesten tartotta az EUROMIL/OSCE/ODHIR “A katonai szövetségek szerepe az emberi jogok érvényrejuttatásában  a fegyveres erők személyi állományánál Közép- és Kelet-Európában” címmel konferenciáját, amelyre többek között meghívást kapott a Honvédszakszervezet is. A rendezvénynek helyet adó ország képviseletében Dr. Orosz Zoltán altábornagy, Vezérkar főnök-helyettes köszöntötte a résztvevőket…

A fegyveres erőkön belül az alapvető emberi jogok érvényesüléséről szóló konferenciát dr. Orosz Zoltán altábornagy, Honvéd Vezérkar főnök-helyettes beszédében hangsúlyozta az emberi jogok érvényre juttatásának aktualitását napjainkban. A nemzetközi konferencia moderátora volt Snje¾ana Bokuliæ az OSCE Emberi Jogok Iroda vezetője és Emmanuel Jacob a Katonaszövetségek Európai Szervezete (EUROMIL). A Honvédszakszervezet képviseletében Czövek János, a HOSZ elnöke és Dr. Hajós Dezső munkatárs, a LIGA Szakszervezetek képviseletében Doszpolyné dr. Mészáros Melinda főtitkár vett részt.  A Honvédelmi Minisztériumot Turányik László Humánpolitikai Főosztály főosztályvezető-helyettes és Kakuk Kinga képviselte.

Vitaindító előadást tartott többek között  Johan Öhlén a Svéd Tiszti Szövetség képviselője (SAMO), Oyvind Hoyen az Emberi Jogok Iroda munkatársa, OSCE (ODIHR) Matthias Kloth az Európai Bizottság Emberi Jogi, Törvényi- és Stratégiai Főosztály munkatársa (CoE)

A konferencia második részében a Közép-Kelet Európai tagállamok képviseletében jelenlévő minisztériumi képviselők, valamint érdekképviseleti vezetők ismertették saját országukban az emberi jogok érvényrejuttatását  a fegyveres erők személyi állományánál.

A magyar, román, lengyel, cseh, német, holland előadások után tapasztalatként megállapítható, hogy a hazai fegyveres szektorban folyó érdekképviseleti munka minősége nem marad el a régió más országaiban tapasztaltakétól, hisz a magyar érdekképviseleti szervezet (HOSZ) nemcsak abban jár elöl a többiekhez képest, hogy önkéntes alapon szerveződik, hanem a védelmi szektorban folyó érdekegyeztetési tevékenység állandó résztvevője is.

Szöveg: Dr. Hajós DezsőFotó: Euromil/Tóth László

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

  JETfly Magazin

Olvasóink már jól ismerik a sok-sok éve működő JETfly Webáruházat, melyben repüléshez kapcsolódó relikviákat, illetve ruházati termékeket rendelhetnek meg. A kínálat folyamatosan bővül, mutatjuk a legfrissebb ajánlatokat, melyek a közelgő ünnepek kapcsán is szép ajándékok lehetnek!

  Háború Művészete magazin

Lánctalpak csörögnek, motorok zúgnak, ágyúcsövek robbanásszerű hangot hallatnak. Röviden és tömören: harckocsilövészet Szomódon.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.