2024. 07. 27. szombat
Liliána, Olga
: 392 Ft   : 361 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

A Visegrádi 4-ek XVI. találkozója, Pákozd-Székesfehérvár

Hosz  |  2014. 09. 16., 15:25

2014. szeptember 11-13-ig a Visegrádi Országokban működő katonák reprezentatív szervezetei vezetőinek XVI. találkozója (V4-ek) került megrendezésre (Katonai Emlékpark Pákozd – Nemzeti Emlékhely, KEMPP, valamint a MH Összhaderőnemi Parancsnokságán, Székesfehérvár). A rendezvény alatt „A Honvédszakszervezet napjainkban” című kiállítás nyílt meg a KEMPP-ben, amely 2014. szeptember 28-ig lesz látogatható…

A visegrádi országok reprezentatív, érdekképviseleti katonai szervezeteinek vezetői, tisztségviselői, valamint a litván katonai érdekképviseleti szövetség elnöke látogattak hazánkba. A vendégek a Honvédszakszervezet (HOSZ) tisztségviselőivel közösen megtárgyalták a fegyveres erőknél katonai szolgálatot teljesítők szolgálati körülményeikben bekövetkezett változásokat és azok hatásait az elmúlt egy év során. A konferencián eszmét cseréltek a térség katonáinak alapvető jogairól és azok érvényesülésének módjáról.

Marian BABU¦KA  a lengyel delegáció vezetője beszámolt arról, hogy az elmúlt egy év során újra választották a szervezet érdekképviseleti vezetőit, és megvalósították az altisztek és a szerződéses katonák szervezeteivel történő együttmüködést és a miniszternél történő képviseletüket. Tájékoztatták a jelenlevőket, hogy az elmúlt évben 15%-al csökkentették a katonák illetményét, valamint szigorították a szolgálati nyugdíj igénybevételének lehetőségét.

Tomás SVEC a szlovák érdekképviseleti szervezet vezetője elmondta, hogy 2013-ban teljes tisztújítás történt, melynek során őt választották meg a szervezet vezetőjének. Örömmel számolt be arról, hogy az aktív katonák közül folyamatosan csatlakoznak szervezetükhöz és szeretnék megerősíteni az aktív katonák irányába végzett érdekképviseleti tevékenységüket is. Elmondta továbbá, hogy a szolgálati nyugdíjba vonulók korhatárát megemelték.

Roman DOBA a cseh érdekképviseleti szervezet vezetője előadásában ismertette, hogy Csehországban is választások voltak az érdekképviselet területén. Újra ő került megválasztásra, valamint három új alelnök is tagja lett az elnökségnek. A cseh érdekképviseleti szervezet munkamódszerében is jelentős változás történt az elmúlt időszakban, megtartották a vezetői ülések rendjét, de megnövelték az informális találkozókat azokkal a személyekkel, akik aktívan vesznek részt az érdekképviseleti tevékenységben.

Laimonas Jakas a litván érdekképviseleti szervezet vezetője beszámolt arról, hogy a szervezet 2009-es megalakulása után 2011-ben csatlakozott az EUROMIL-hez, akik segítségével sikerült megerősíteni a képviseletet, melynek jelenleg közel 400 aktív tagja van. Fő problémája a katonáknak, hogy például egy közlekedési balesetnél sokszor a rendőrség is és a honvédség is kiszabja a büntetést. Szociális területen is tapasztalhatók negatív változások, pl. nyugdíjcsökkentés, a lakhatás megnehezítése és az özvegyi ellátás esetén bizonyos ellátások mérséklése.

A találkozón részt vevő delegációk közös közleményben foglalták össze tapasztalataikat, melyet a cikkhez csatolva megjelenítünk.

A résztvevők üdvözlik a NATO Wales-i csúcsértekezletén hozott döntéseket, különös tekintettel az egyes országok védelmi költségvetésének növelésére. Egyetértettek abban is, hogy biztonsági szempontból környezetünk instabilabbá vált és egyértelmüen állást foglaltak amellett, hogy az egyes országok hadseregének katonái felkészültek az országaink védelmére. A résztvevők most látják elérkezettnek az időt, hogy a V4-es országok mindegyikében létrejöjjön az a szervezet, amely olyan partneri viszonyt létesít a szociális párbeszéd különböző szereplői között, hogy ezzel megvalósíthassák a katonák és a katonacsaládok szociális, kulturális, egészségügyi és szakmai szempontú támogatását.

A találkozó résztvevői döntöttek arról is, hogy 2015-ben a XVII. V4-es konferencia Szlovákiában kerül megrendezésre és a találkozó idejéig a soros elnöki tisztséget Tomá¹ ©VEC látja el.

Szöveg: Czövek János - Dr. Hajós Dezső

Fotók: Bödő Viktória

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2024. 05. 07., 10:09
A kihasználtságra és a tapasztalatokra való tekintettel a szerdai meghosszabbított nyitva tartást kizárólag előzetes egeztetés alapján biztosítjuk!
2024. 07. 25., 13:35
A Magyar Közlöny 2024. évi 69. számában 2024. június 28-án kihirdetésre került a honvédek jogállásáról szóló 137/2024. (VI. 28.) Korm. rendelet (Hjkr.)
2024. 07. 26., 09:48
2024.07.23-án Bazsik István elnök és Jakubik András érdekvédelmi ügyvivő tartott tájékoztatót Tatán
2024. 07. 15., 10:35
Az elmúlt napok ránk törő forrósága tette igazán népszerűvé a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet központi rendezvényét a Ceglédi Gyógyfürdő és Szabadidőközpont, valamint a hozzátartozó Aquaparki csúszdapark területén, immáron tizennyolcadik alkalommal.

  JETfly Magazin

2024. július 22-én újabb mérföldkövet jelentő eseményt regisztrálhatott a Szlovák Légierő: megérkezett az első két F-16 Block 70 vadászbombázó északi szomszédunk Malacky-Kuchyňa Légibázisára.

  Háború Művészete magazin

„Ma lőnek először, szerencsére hozzáértő személyzet kezelésében” – nyugtázta elégedetten az új Leopard harckocsikról és a frissen képzett kezelőszemélyzetről dr. Nagy Norbert őrnagy.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.