2023. 06. 06. kedd
Cintia, Norbert
: 369 Ft   : 345 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Pákozdi közlemény

Hosz  |  2014. 09. 18., 09:17

A közös fejlődés és együttműködés szükségessége és szándéka alapján, a következő közös közleményt fogadták el a professzionális katonák reprezentatív szervezetei Pákozdon és Székesfehérváron 2014. szeptember 11-13 között tartott XVI. Konferenciájuk összegzéseként:

Egyhangúlag egyetértünk abban, hogy a katonák és a katona nyugdíjasok elkötelezettsége és áldozatvállalása a katonai szolgálat iránt kiemelt figyelmet érdemel. Ezért kötelezettségünk fokozottabban felhívni a közvélemény figyelmét arra, hogy a katonák szolgálatteljesítés során speciális katonai szolgálati feltételekkel és követelményekkel kerülnek szembe.

Célunk, hogy felhívjuk a közvélemény figyelmét arra a tényre, hogy a katonai szakmaiság nem mérhető béke körülmények között. A Fegyveres Erők és a katona feladata a katonai akcióra való készenlét fenntartása. A katonák a külföldi békefenntartó missziókban való részvételük során igazolják a követelményeknek történő megfelelésüket.

Hangsúlyozni kívánjuk, azt hogy tisztában vagyunk a világgazdasági válság következményeivel. A hivatásos katonákat és a katona nyugdíjasokat részben érintették a válság hatásai.

Abban hiszünk, hogy a megszorítások csak ideiglenes jellegüek. A katonáknak – mint egyenruhás állampolgároknak – speciális támogatásra van szükségük. Érzékelniük kell a biztonsági szolgálat és a katonai szolgálat stabil feltételrendszerét. V4-es országok civil társadalmai visszaadhatják a Fegyveres Erejüknek a védelmi képességeihez szükséges feltételeket, melyek meghatározása az Államok vezetőinek feladata.

Napjainkban felismertük, hogy Világunk kevésbé stabil, mint volt korábban. Ez bizonyítja, hogy a béke, mint állapot nem örökérvényü. Emlékeztetnünk kell   arra, amit már korábban említettünk ,hogy abban hiszünk: a fegyveres erők a amennyiben szükséges megfelelő időben szakmaisággal és elvárható odaadással készek lesznek a feladatuk végrehajtására.

Támogatjuk a NATO csúcsértekezlet döntéseit különös tekintettel az egyes országok védelmi költségvetésének stabilizálásával összegfüggőeket. Ez a legmegfelelőbb idő arra, hogy a V4-es országok egyes tagállamai a meghozott döntéseknek megfelelően létrehozzák azokat a szervezeteket, melyekben megvalósítható a katonák és családtagjaik szociális-, munkaügyi-, kulturális-, és egészségügyi támogatása az érdekegyeztetés keretében.

A vezetése a Cseh Köztársaság Hadserege Katonáinak Szövetségének a Cseh Köztársaságból, Magyarországról a Honvédszakszervezetnek, Lengyelországból a Lengyel Professzionális Katonák Rangidős Tisztjei Tanácsának, Szlovák Köztársaságból a Szlovák Köztársaság Katonái Szövetségének a Visegrádi Csoport országainak vezetői figyelmét rá kívánja irányítani arra, hogy a katonáknak és a katona nyugdíjasoknak megkülönbözetett figyelemre van szükségük az elvárásaik megértéséhez a jelenlegi és a jövőbeni életfeltételeik tekintetében.

A professzionális katonák reprezentatív szervezeteinek delegáció vezetői döntöttek, hogy a professzionális katonák reprezentatív szervezetei Visegrádi Csoportjának XVII. Konferenciáját Szlovákiában a Szlovák Köztársaság Katonái Szövetségének vezetésével tartják.

A nyilatkozat angol nyelven, négy példányban valamennyi résztvevő aláírásával készült.

Cseh Köztársaság HadseregeKatonáinak SzövetségeDoba Roman mk. alez.

HonvédszakszervezetCzövek János alez.

Lengyel Professzionális KatonákRangidős Tisztjeinek TanácsaBabuska Marian ezds.

Szlovák KöztársaságKatonáinak SzövetségeTomás SVEC ny. ezds.

2014. Pákozd szeptember 11.

Fordította: Dr. Hajós Dezső

A nagyításhoz kattintson a képekre.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 16., 07:32
A Katonák a Törvényességért és Jogbiztonságért Közhasznú Alapítvány céljai: a hivatásos, szerződéses és nyugállományú katonák állampolgári és szolgálati jogainak védelme, szociális segítségnyújtás. Az SZJA 1%-ának felajánlásával kérjük, járuljon hozzá Ön is az Önsegélyző és Szolidaritási Alap feltöltéséhez...
2023. 05. 09., 13:11
2023. május 03-án lezajlottak a Honvédszakszervezet küldöttgyűlését megelőző képviseleti értekezletek, a nyugállományú tagozat választmányi ülése és a Hosz elnökségi ülés. A szárazföld, légierő, logisztika és közigazgatás képviselethez tartozó alapszervezeti vezetők a megnyitó után tájékoztatást kaptak a Hjt.-vel kapcsolatos egyeztetésekről, a Honvédszakszervezet javaslatairól, valamint a várható változásokról…
2023. 04. 27., 08:39
Tájékoztatjuk a tisztelt tagságot, hogy 2023. április 28-án (pénteken) egyéb rendezvények miatt a központi iroda zárva lesz. Mobiltelefonos elérhetőségeken tisztségviselőink ügyletet tartanak.
2023-04-05 13:43:22
A Honvédszakszervezet elnöksége, munkatársai és tisztségviselői minden szakszervezeti tagunknak és családtagjának kellemes Húsvéti Ünnepeket kíván!
2023-02-15 14:19:50
A Honvédszakszervezet Elnöksége 2023. február 07-én tartotta az alapszervezet vezetőkkel kibővített ülését, ahol döntöttek a 8/2023. számú Kormány rendelet kapcsán felmerülő további feladatokról, illetve a Küldöttgyűlés előkészületeiről…

  JETfly Magazin

  Háború Művészete magazin

Éleslövészeten bizonyítottak a PzH 2000-es önjáró tüzérségi eszközök a Bakonyban. Bár a típus még igen friss a Magyar Honvédség kötelékében, és ezáltal a kezelőszemélyzetek még javában gyakorolják a különböző eljárásrendeket, annyi már e kezdeti időszakban is bizton állítható, hogy a jól felkészített szakemberek kezében a haditechnikai eszközök eddig ritkán látott eredményeket érnek el.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.