2024. 07. 27. szombat
Liliána, Olga
: 392 Ft   : 361 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Pákozdi közlemény

Hosz  |  2014. 09. 18., 09:17

A közös fejlődés és együttműködés szükségessége és szándéka alapján, a következő közös közleményt fogadták el a professzionális katonák reprezentatív szervezetei Pákozdon és Székesfehérváron 2014. szeptember 11-13 között tartott XVI. Konferenciájuk összegzéseként:

Egyhangúlag egyetértünk abban, hogy a katonák és a katona nyugdíjasok elkötelezettsége és áldozatvállalása a katonai szolgálat iránt kiemelt figyelmet érdemel. Ezért kötelezettségünk fokozottabban felhívni a közvélemény figyelmét arra, hogy a katonák szolgálatteljesítés során speciális katonai szolgálati feltételekkel és követelményekkel kerülnek szembe.

Célunk, hogy felhívjuk a közvélemény figyelmét arra a tényre, hogy a katonai szakmaiság nem mérhető béke körülmények között. A Fegyveres Erők és a katona feladata a katonai akcióra való készenlét fenntartása. A katonák a külföldi békefenntartó missziókban való részvételük során igazolják a követelményeknek történő megfelelésüket.

Hangsúlyozni kívánjuk, azt hogy tisztában vagyunk a világgazdasági válság következményeivel. A hivatásos katonákat és a katona nyugdíjasokat részben érintették a válság hatásai.

Abban hiszünk, hogy a megszorítások csak ideiglenes jellegüek. A katonáknak – mint egyenruhás állampolgároknak – speciális támogatásra van szükségük. Érzékelniük kell a biztonsági szolgálat és a katonai szolgálat stabil feltételrendszerét. V4-es országok civil társadalmai visszaadhatják a Fegyveres Erejüknek a védelmi képességeihez szükséges feltételeket, melyek meghatározása az Államok vezetőinek feladata.

Napjainkban felismertük, hogy Világunk kevésbé stabil, mint volt korábban. Ez bizonyítja, hogy a béke, mint állapot nem örökérvényü. Emlékeztetnünk kell   arra, amit már korábban említettünk ,hogy abban hiszünk: a fegyveres erők a amennyiben szükséges megfelelő időben szakmaisággal és elvárható odaadással készek lesznek a feladatuk végrehajtására.

Támogatjuk a NATO csúcsértekezlet döntéseit különös tekintettel az egyes országok védelmi költségvetésének stabilizálásával összegfüggőeket. Ez a legmegfelelőbb idő arra, hogy a V4-es országok egyes tagállamai a meghozott döntéseknek megfelelően létrehozzák azokat a szervezeteket, melyekben megvalósítható a katonák és családtagjaik szociális-, munkaügyi-, kulturális-, és egészségügyi támogatása az érdekegyeztetés keretében.

A vezetése a Cseh Köztársaság Hadserege Katonáinak Szövetségének a Cseh Köztársaságból, Magyarországról a Honvédszakszervezetnek, Lengyelországból a Lengyel Professzionális Katonák Rangidős Tisztjei Tanácsának, Szlovák Köztársaságból a Szlovák Köztársaság Katonái Szövetségének a Visegrádi Csoport országainak vezetői figyelmét rá kívánja irányítani arra, hogy a katonáknak és a katona nyugdíjasoknak megkülönbözetett figyelemre van szükségük az elvárásaik megértéséhez a jelenlegi és a jövőbeni életfeltételeik tekintetében.

A professzionális katonák reprezentatív szervezeteinek delegáció vezetői döntöttek, hogy a professzionális katonák reprezentatív szervezetei Visegrádi Csoportjának XVII. Konferenciáját Szlovákiában a Szlovák Köztársaság Katonái Szövetségének vezetésével tartják.

A nyilatkozat angol nyelven, négy példányban valamennyi résztvevő aláírásával készült.

Cseh Köztársaság HadseregeKatonáinak SzövetségeDoba Roman mk. alez.

HonvédszakszervezetCzövek János alez.

Lengyel Professzionális KatonákRangidős Tisztjeinek TanácsaBabuska Marian ezds.

Szlovák KöztársaságKatonáinak SzövetségeTomás SVEC ny. ezds.

2014. Pákozd szeptember 11.

Fordította: Dr. Hajós Dezső

A nagyításhoz kattintson a képekre.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2024. 05. 07., 10:09
A kihasználtságra és a tapasztalatokra való tekintettel a szerdai meghosszabbított nyitva tartást kizárólag előzetes egeztetés alapján biztosítjuk!
2024. 07. 25., 13:35
A Magyar Közlöny 2024. évi 69. számában 2024. június 28-án kihirdetésre került a honvédek jogállásáról szóló 137/2024. (VI. 28.) Korm. rendelet (Hjkr.)
2024. 07. 26., 09:48
2024.07.23-án Bazsik István elnök és Jakubik András érdekvédelmi ügyvivő tartott tájékoztatót Tatán
2024. 07. 15., 10:35
Az elmúlt napok ránk törő forrósága tette igazán népszerűvé a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet központi rendezvényét a Ceglédi Gyógyfürdő és Szabadidőközpont, valamint a hozzátartozó Aquaparki csúszdapark területén, immáron tizennyolcadik alkalommal.

  JETfly Magazin

2024. július 22-én újabb mérföldkövet jelentő eseményt regisztrálhatott a Szlovák Légierő: megérkezett az első két F-16 Block 70 vadászbombázó északi szomszédunk Malacky-Kuchyňa Légibázisára.

  Háború Művészete magazin

„Ma lőnek először, szerencsére hozzáértő személyzet kezelésében” – nyugtázta elégedetten az új Leopard harckocsikról és a frissen képzett kezelőszemélyzetről dr. Nagy Norbert őrnagy.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.