2024. 02. 26. hétfő
Edina
: 389 Ft   : 359 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Pákozdi közlemény

Hosz  |  2014. 09. 18., 09:17

A közös fejlődés és együttműködés szükségessége és szándéka alapján, a következő közös közleményt fogadták el a professzionális katonák reprezentatív szervezetei Pákozdon és Székesfehérváron 2014. szeptember 11-13 között tartott XVI. Konferenciájuk összegzéseként:

Egyhangúlag egyetértünk abban, hogy a katonák és a katona nyugdíjasok elkötelezettsége és áldozatvállalása a katonai szolgálat iránt kiemelt figyelmet érdemel. Ezért kötelezettségünk fokozottabban felhívni a közvélemény figyelmét arra, hogy a katonák szolgálatteljesítés során speciális katonai szolgálati feltételekkel és követelményekkel kerülnek szembe.

Célunk, hogy felhívjuk a közvélemény figyelmét arra a tényre, hogy a katonai szakmaiság nem mérhető béke körülmények között. A Fegyveres Erők és a katona feladata a katonai akcióra való készenlét fenntartása. A katonák a külföldi békefenntartó missziókban való részvételük során igazolják a követelményeknek történő megfelelésüket.

Hangsúlyozni kívánjuk, azt hogy tisztában vagyunk a világgazdasági válság következményeivel. A hivatásos katonákat és a katona nyugdíjasokat részben érintették a válság hatásai.

Abban hiszünk, hogy a megszorítások csak ideiglenes jellegüek. A katonáknak – mint egyenruhás állampolgároknak – speciális támogatásra van szükségük. Érzékelniük kell a biztonsági szolgálat és a katonai szolgálat stabil feltételrendszerét. V4-es országok civil társadalmai visszaadhatják a Fegyveres Erejüknek a védelmi képességeihez szükséges feltételeket, melyek meghatározása az Államok vezetőinek feladata.

Napjainkban felismertük, hogy Világunk kevésbé stabil, mint volt korábban. Ez bizonyítja, hogy a béke, mint állapot nem örökérvényü. Emlékeztetnünk kell   arra, amit már korábban említettünk ,hogy abban hiszünk: a fegyveres erők a amennyiben szükséges megfelelő időben szakmaisággal és elvárható odaadással készek lesznek a feladatuk végrehajtására.

Támogatjuk a NATO csúcsértekezlet döntéseit különös tekintettel az egyes országok védelmi költségvetésének stabilizálásával összegfüggőeket. Ez a legmegfelelőbb idő arra, hogy a V4-es országok egyes tagállamai a meghozott döntéseknek megfelelően létrehozzák azokat a szervezeteket, melyekben megvalósítható a katonák és családtagjaik szociális-, munkaügyi-, kulturális-, és egészségügyi támogatása az érdekegyeztetés keretében.

A vezetése a Cseh Köztársaság Hadserege Katonáinak Szövetségének a Cseh Köztársaságból, Magyarországról a Honvédszakszervezetnek, Lengyelországból a Lengyel Professzionális Katonák Rangidős Tisztjei Tanácsának, Szlovák Köztársaságból a Szlovák Köztársaság Katonái Szövetségének a Visegrádi Csoport országainak vezetői figyelmét rá kívánja irányítani arra, hogy a katonáknak és a katona nyugdíjasoknak megkülönbözetett figyelemre van szükségük az elvárásaik megértéséhez a jelenlegi és a jövőbeni életfeltételeik tekintetében.

A professzionális katonák reprezentatív szervezeteinek delegáció vezetői döntöttek, hogy a professzionális katonák reprezentatív szervezetei Visegrádi Csoportjának XVII. Konferenciáját Szlovákiában a Szlovák Köztársaság Katonái Szövetségének vezetésével tartják.

A nyilatkozat angol nyelven, négy példányban valamennyi résztvevő aláírásával készült.

Cseh Köztársaság HadseregeKatonáinak SzövetségeDoba Roman mk. alez.

HonvédszakszervezetCzövek János alez.

Lengyel Professzionális KatonákRangidős Tisztjeinek TanácsaBabuska Marian ezds.

Szlovák KöztársaságKatonáinak SzövetségeTomás SVEC ny. ezds.

2014. Pákozd szeptember 11.

Fordította: Dr. Hajós Dezső

A nagyításhoz kattintson a képekre.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2023. 12. 15., 11:16
Tisztelt Tagunk! Ezúton szeretném Önt tájékoztatni, hogy a Honvédszakszervezet (HOSZ) a jogszabályi környezet változásaira reagálva, valamint a szervezet működésének folyamatos biztosítása érdekében új Alapszabályt fogadott el és hamarosan Honvéd Érdekképviseleti Szervezet (HÉSZ) néven folytatja tevékenységét.
2024-01-30 16:00:53
HÉSZ vezető tisztségviselők látogatása Székesfehérváron a MH Nagysándor József 51. Híradó- és Vezetésbiztosító Dandárnál.
2024-01-24 10:41:09
Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia katonai érdekképviseleti szervezetek találkozója Budapesten.

  JETfly Magazin

A Gripenek beépített tűzfegyvere, a 27 mm-es Mauser BK 27 revolver-gépágyú több európai harci gép fedélzetén is megtalálható. A története egészen a második világháborúig nyúlik vissza - vagy esetleg még tovább?

  Háború Művészete magazin

A megújuló Magyar Honvédség újonnan vásárolt szárazföldi harckocsijai és lövegjei után vízi járművekkel is gazdagítja eszközállományát. Katonáink hamarosan két felújított SOC-R típusú folyami naszádot vehetnek használatba.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.