2017. 11. 25. szombat
Katalin
: 312 Ft   : 263 Ft Benzin: 325 Ft/l   Dízel: 323 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

LIGA KÉPZÉS 2014. szeptember 18-19., Gyula

Hosz  |  2014. 09. 22., 13:29

A LIGA Szakszervezetek soron következő képzését 2014. szeptember 18-19-én Gyulán tartotta. A két napos rendezvényen a Honvédszakszervezet is szép számban képviseltette magát, hiszen ezen alkalommal szakszervezetünk Kelet-magyarországi régiós találkozót is szervezett az elnökség néhány tagjának, alapszervezetek, önálló csoportok vezetőinek részvételével…

A programot dr. Szilágyi Veronika – a Fiatalok Ligája elnök, LIGA ifjúsági politikáért felelős bizottsági elnök, elnökségi tag – tartotta. Bemutatta a LIGA szakszervezetek müködését, felépítését és ismertette a két nap programját is. A fiatalok rétegérdekeit képviselő testület vezetője tájékoztatót tartott a LIGA szakszervezetek intézkedéseiről, az elmúlt időszak demonstrációiról, bírósági és alkotmánybírósági módosító javaslatokról, nyomásgyakorló eszközökről, melyek a LIGA kezében vannak.

 

Ismertette az OKÉT-on való részvétel fontosságát, amelyen a Honvédszakszervezet is részt vesz. Elmondta továbbá, hogy nemzeti szinten jelenleg nem müködik a három oldalú szociális párbeszéd, ami korábban az Országos Érdekegyeztető Tanácsban zajlott. Kiemelte a Munka Törvénykönyve hatástanulmányában végzett munkák jelentőségét, illetve a kollektív szerződések kiterjesztését.

 

A LIGA Szakszervezetekről elmondta, hogy 120.000 tagja van, kb. 100 tagszervezetben a LIGA-nál. A konföderáció 86 alkalmazottal 20 projektben vállal aktív szerepet.

A következő előadás során a román Cartel Alfa és a szerb Nezavisnost szervezet mutatkozott be. Elhangzott, hogy Romániában 11 munkaadó és 4 független munkaadói szövetség van. Öt konföderációs szintü szervezet müködik, 85 ágazati szakszervezet ezeken belül és kb. 25%-os a szakszervezeti aktivitás, ami eléggé kevés és egyre csökkenő tendenciát mutat. A társadalmi tanácsnak 45 tagja van (15 munkaadói, 15 szakszervezeti és 15 kormányzati szervezet jelenlétével), ugyanakkor a kormányzat ritkán veszi tekintetbe a tanács által kidolgozott javaslatokat. Müködik egy minisztériumi szintü társadalmi párbeszéd bizottság, helyi, vagy megyei szinten pedig egy konzultatív bizottság, melyen belül a munkáltatók a helyi intézkedéseket tárgyalják meg különböző témákban. A szakmai képzéseket kidolgozó munkában a szakszervezetek is részt vesznek és a jóváhagyásáért felelnek. A régiós hivatalok szintjén (egészségbiztosító pénztárak, munkanélküli segély alap gazdálkodó szervezetek) is egyeztetnek a szakszervezetekkel. Romániában egyetlen ágazati kollektív szerződés sem létezik. Ebben mindenképpen előremutató javaslatokat tesznek és okvetlenül változtatni akarnak.

Ezt követően a szerb szakszervezetekről tartottak tájékoztatót, amely egy 1991-ben alakult független, demokratikus és modern szervezet. Részt vesznek a szociális tanács munkájában, 125.000 tagot számolnak, több mint 2000 helyi képviselőjük van, 5.000 nyugdíjas és különböző speciális területekhez tartozó tag, - pl. a hivatásos labdarúgók képviselői is. Négy képviselet segíti a munkát az ország különböző területén. Céljuk többek között a fejlett demokratikus intézményrendszer kialakítása, egyenlő szabadságjogok biztosítása, hazai-külföldi szakszervezeti együttmüködés támogatása és a szolidaritás alkalmazása.

A szakszervezeten belül 4 jogi szolgálat müködik, valamint közgazdászok, egészségvédelmi szakemberek és a nemzetközi osztály alkotja az apparátust. 11 ágazati szervezet van, amik tulajdonképpen az összes foglalkoztatottat felölelik. A női szekció 1998-tól, az ifjúsági szekció pedig 2002-től müködik ágazati szinten.

Az ifjúsági szekció célja a fiatalok foglalkoztatásának, munkaerő-piaci helyzetének javítása, együttmüködés az egyetemi szervezetekkel. Workshop-ok, képzések, szemináriumok segítik a fiatalok csatlakozását a szakszervezethez. A bemutatkozás végén szó esett még az ITUC – dél-kelet európai szakszervezeti tevékenységről. (Pl. egy mosópor kampányról, ahol egy ajándék mosóporban helyeztek el különböző kis cédulákat, tájékoztatókat és a mosópor pedig jelképezte, hogy a szürke-gazdaságot kifehéríti)

A következő előadást dr. Ladó Mária – tudományos tanácsadó tartotta „Az Európai Szociális Dialógus” rendszeréről. Előadásában beszélt a munka világában szereplő szociális partnerek önálló szabályozó szerepéről, a munkaügyi kapcsolatokról, illetve a nemzetek feletti munkaügyi kapcsolatok kiépítéséről, ami tulajdonképpen „Az Európai Szociális Párbeszéd”. Azokat az intézményi formációkat foglalja magába, melyhez az európai szociális partnerek megbeszéléseket folytatnak különböző témákban, együtt dolgoznak, részt vesznek az Európai Unió döntéshozatalában. Alapvetően bipartit müködési rendszer, közösségi szinten (bizottsági szint) 32 fős delegációval, az ETUC (Business Europe, CEED, UEAPME) részvételével. Több éves munkaprogram szerint tervezik munkájukat és megállapodhatnak különböző kérdésekben, állást foglalhatnak a közös érdekeket szolgáló ügyekben, nyomon követhetik a megállapodások tagállami érvényesülését. Ágazati szinten – 1998-tól – az érintett szociális partnerek alulról jövő kezdeményezésére jön létre.

Az előadássorozat utolsó előadója dr. Kéri Ádám - jogi szakértő - volt, aki „Az európai foglalkoztatási bipartit megállapodások rendszeréről” beszélt.

A délután további részében szakszervezetünk megjelent képviselői tartottak megbeszélést, ahol az elnökség aktuális tájékozatója mellett szó esett a Honvédszakszervezet jövőbeli terveiről, az aktuális programokról. A Fiatalok Ligája bizottsági ülését is ekkor tartották meg, ahol szakszervezetünket Szijártó Zsolt képviselte.

A pénteki napon dr. Szilágyi Veronika elnök az „Ijfúsági foglalkoztatásról” beszélt Magyarországon, majd a szerb és román vendégek is kifejtették álláspontjukat és interaktív párbeszédet folytattak az Ifjúsági foglalkoztatás, foglalkoztatási bipartit megállapodás helyzetéről hazánkban, Romániában és Szerbiában egyaránt.

Szöveg: Szijártó ZsoltFotó: Jáger Lajos

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2017. 11. 13., 15:21
Katonai tiszteletadás mellett adták át a kormányzati forrásból felújított első világháborús hadisírokat, illetve a Nagy Háború felújított emlékművét november 11-én, szombaton, Kiskunfélegyházán. Vargha Tamás honvédelmi miniszterhelyettes, Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, és Csányi József polgármester helyezték el az újjászentelt emlékműnél a tisztelet és az emlékezés koszorúit. A Honvédszakszervezet részéről Bali János Felügyelő Bizottsági tag vett részt a rendezvényen...
2017. 11. 09., 15:54
A Halottak Napja alkalmából, - a közösségért munkálkodó tagtárs emlékét szimbolizáló kopjafánál-, megemlékezést tartott özv. Borka Istvánné Margó, a Honvédszakszervezet képviseletében Czövek János elnök, Németh Nándor érdekvédelmi ügyvivő, valamint Klopfer Szandra személyi asszisztens...
2017. 10. 31., 10:13
„Soha többé ne legyen olyan helyzet, amely a hősöket és az áldozatokat teremti” – mondta Vargha Tamás miniszterhelyettes, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára október 30-án, hétfőn, Budapesten. A megemlékezésen a Honvédszakszervezetet Czövek János elnök és Sörös István a Hosz Nyugállományú Tagozat elnöke képviselte...
2017. 10. 31., 10:06
Halottak napja alkalmából koszorúzással és gyertyagyújtással emlékezett a Honvédelmi Minisztérium a hazánk területén hősi halált halt magyar és más nemzetiségű katonákra október 30-án, hétfőn. A Honvédszakszervezet részéről Szendrei Zoltán alelnök vett részt a megemlékezésen...
2017-11-13 14:40:40
Tájékoztatjuk Önöket, hogy a Honvédszakszervezet 2017. november 14-15-én tartja Küldöttgyűlését Balatonakarattyán, ezért a jogsegélyszolgálat 2017. november 15-én elmarad. Dr. Karakas Attila jogsegélyszolgálat vezető legközelebb november 22-én (szerdán) 14.00-16.00 óráig tart ügyfélfogadást a Hosz Központi Irodában (1087 Budapest, Kerepesi út 29/b). A bejelentkezés az alábbi telefonszámon történhet...
2017-11-06 09:08:23
Tájékoztatjuk Önöket, hogy Dr. Karakas Attila, a Honvédszakszervezet jogsegélyszolgálatának vezetője az ünnepre való tekintettel 2017. november 08-a (szerda) helyett november 07-én (kedden) 14.00-16.00 óráig tart ügyfélfogadást a Hosz Központi Irodában (1087 Budapest, Kerepesi út 29/b). A bejelentkezés az alábbi telefonszámon történhet...
   MÁSOK ÍRTÁK
2017. 03. 03., 12:20
Nagy hangsúlyt kell fektetni a toborzóirodákban nyújtott szolgáltatásokra, de a példamutató katona a legjobb toborzó.
2017. 03. 03., 12:17
2026-ra a térség egyik legmeghatározóbb haderejévé fejlesztik a Magyar Honvédséget.
2017. 01. 13., 16:44

Esküt tettek a határvadászok

Az illegális migráció növekedése miatt tavaly augusztusban határozott a kormány a Készenléti Rendőrség létszámának növeléséről. A határvadászok elsőként hivatásos állományba vett tagjai január 12-én, csütörtökön tették le az esküt.
2017. 01. 13., 16:40
Márciusban érkeznek meg Szolnokra azok a kiképző, felderítő és futárrepülőgépek, amelyeket a cseh Zlin Aircraft gyártócégtől vásároltak meg a Magyar Honvédségnek.

  JETfly Magazin

Idén első alkalommal vehetett részt európai csapat is a NASA által évente megrendezésre kerülő Design Challenge repülőgép tervezői versenyen.

  Háború Művészete magazin

Az elmúlt néhány esztendőben ismét felértékelődtek a hagyományos védelmi feladatokra optimalizált fegyverrendszerek, így az irányított páncéltörő rakéták. A NATO keleti szárnyának szinte minden országa komoly fejlesztésekbe fogott ezen a területen.