2024. 02. 29. csütörtök
: 394 Ft   : 363 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

LIGA KÉPZÉS 2014. szeptember 18-19., Gyula

Hosz  |  2014. 09. 22., 13:29

A LIGA Szakszervezetek soron következő képzését 2014. szeptember 18-19-én Gyulán tartotta. A két napos rendezvényen a Honvédszakszervezet is szép számban képviseltette magát, hiszen ezen alkalommal szakszervezetünk Kelet-magyarországi régiós találkozót is szervezett az elnökség néhány tagjának, alapszervezetek, önálló csoportok vezetőinek részvételével…

A programot dr. Szilágyi Veronika – a Fiatalok Ligája elnök, LIGA ifjúsági politikáért felelős bizottsági elnök, elnökségi tag – tartotta. Bemutatta a LIGA szakszervezetek müködését, felépítését és ismertette a két nap programját is. A fiatalok rétegérdekeit képviselő testület vezetője tájékoztatót tartott a LIGA szakszervezetek intézkedéseiről, az elmúlt időszak demonstrációiról, bírósági és alkotmánybírósági módosító javaslatokról, nyomásgyakorló eszközökről, melyek a LIGA kezében vannak.

 

Ismertette az OKÉT-on való részvétel fontosságát, amelyen a Honvédszakszervezet is részt vesz. Elmondta továbbá, hogy nemzeti szinten jelenleg nem müködik a három oldalú szociális párbeszéd, ami korábban az Országos Érdekegyeztető Tanácsban zajlott. Kiemelte a Munka Törvénykönyve hatástanulmányában végzett munkák jelentőségét, illetve a kollektív szerződések kiterjesztését.

 

A LIGA Szakszervezetekről elmondta, hogy 120.000 tagja van, kb. 100 tagszervezetben a LIGA-nál. A konföderáció 86 alkalmazottal 20 projektben vállal aktív szerepet.

A következő előadás során a román Cartel Alfa és a szerb Nezavisnost szervezet mutatkozott be. Elhangzott, hogy Romániában 11 munkaadó és 4 független munkaadói szövetség van. Öt konföderációs szintü szervezet müködik, 85 ágazati szakszervezet ezeken belül és kb. 25%-os a szakszervezeti aktivitás, ami eléggé kevés és egyre csökkenő tendenciát mutat. A társadalmi tanácsnak 45 tagja van (15 munkaadói, 15 szakszervezeti és 15 kormányzati szervezet jelenlétével), ugyanakkor a kormányzat ritkán veszi tekintetbe a tanács által kidolgozott javaslatokat. Müködik egy minisztériumi szintü társadalmi párbeszéd bizottság, helyi, vagy megyei szinten pedig egy konzultatív bizottság, melyen belül a munkáltatók a helyi intézkedéseket tárgyalják meg különböző témákban. A szakmai képzéseket kidolgozó munkában a szakszervezetek is részt vesznek és a jóváhagyásáért felelnek. A régiós hivatalok szintjén (egészségbiztosító pénztárak, munkanélküli segély alap gazdálkodó szervezetek) is egyeztetnek a szakszervezetekkel. Romániában egyetlen ágazati kollektív szerződés sem létezik. Ebben mindenképpen előremutató javaslatokat tesznek és okvetlenül változtatni akarnak.

Ezt követően a szerb szakszervezetekről tartottak tájékoztatót, amely egy 1991-ben alakult független, demokratikus és modern szervezet. Részt vesznek a szociális tanács munkájában, 125.000 tagot számolnak, több mint 2000 helyi képviselőjük van, 5.000 nyugdíjas és különböző speciális területekhez tartozó tag, - pl. a hivatásos labdarúgók képviselői is. Négy képviselet segíti a munkát az ország különböző területén. Céljuk többek között a fejlett demokratikus intézményrendszer kialakítása, egyenlő szabadságjogok biztosítása, hazai-külföldi szakszervezeti együttmüködés támogatása és a szolidaritás alkalmazása.

A szakszervezeten belül 4 jogi szolgálat müködik, valamint közgazdászok, egészségvédelmi szakemberek és a nemzetközi osztály alkotja az apparátust. 11 ágazati szervezet van, amik tulajdonképpen az összes foglalkoztatottat felölelik. A női szekció 1998-tól, az ifjúsági szekció pedig 2002-től müködik ágazati szinten.

Az ifjúsági szekció célja a fiatalok foglalkoztatásának, munkaerő-piaci helyzetének javítása, együttmüködés az egyetemi szervezetekkel. Workshop-ok, képzések, szemináriumok segítik a fiatalok csatlakozását a szakszervezethez. A bemutatkozás végén szó esett még az ITUC – dél-kelet európai szakszervezeti tevékenységről. (Pl. egy mosópor kampányról, ahol egy ajándék mosóporban helyeztek el különböző kis cédulákat, tájékoztatókat és a mosópor pedig jelképezte, hogy a szürke-gazdaságot kifehéríti)

A következő előadást dr. Ladó Mária – tudományos tanácsadó tartotta „Az Európai Szociális Dialógus” rendszeréről. Előadásában beszélt a munka világában szereplő szociális partnerek önálló szabályozó szerepéről, a munkaügyi kapcsolatokról, illetve a nemzetek feletti munkaügyi kapcsolatok kiépítéséről, ami tulajdonképpen „Az Európai Szociális Párbeszéd”. Azokat az intézményi formációkat foglalja magába, melyhez az európai szociális partnerek megbeszéléseket folytatnak különböző témákban, együtt dolgoznak, részt vesznek az Európai Unió döntéshozatalában. Alapvetően bipartit müködési rendszer, közösségi szinten (bizottsági szint) 32 fős delegációval, az ETUC (Business Europe, CEED, UEAPME) részvételével. Több éves munkaprogram szerint tervezik munkájukat és megállapodhatnak különböző kérdésekben, állást foglalhatnak a közös érdekeket szolgáló ügyekben, nyomon követhetik a megállapodások tagállami érvényesülését. Ágazati szinten – 1998-tól – az érintett szociális partnerek alulról jövő kezdeményezésére jön létre.

Az előadássorozat utolsó előadója dr. Kéri Ádám - jogi szakértő - volt, aki „Az európai foglalkoztatási bipartit megállapodások rendszeréről” beszélt.

A délután további részében szakszervezetünk megjelent képviselői tartottak megbeszélést, ahol az elnökség aktuális tájékozatója mellett szó esett a Honvédszakszervezet jövőbeli terveiről, az aktuális programokról. A Fiatalok Ligája bizottsági ülését is ekkor tartották meg, ahol szakszervezetünket Szijártó Zsolt képviselte.

A pénteki napon dr. Szilágyi Veronika elnök az „Ijfúsági foglalkoztatásról” beszélt Magyarországon, majd a szerb és román vendégek is kifejtették álláspontjukat és interaktív párbeszédet folytattak az Ifjúsági foglalkoztatás, foglalkoztatási bipartit megállapodás helyzetéről hazánkban, Romániában és Szerbiában egyaránt.

Szöveg: Szijártó ZsoltFotó: Jáger Lajos

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2023. 12. 15., 11:16
Tisztelt Tagunk! Ezúton szeretném Önt tájékoztatni, hogy a Honvédszakszervezet (HOSZ) a jogszabályi környezet változásaira reagálva, valamint a szervezet működésének folyamatos biztosítása érdekében új Alapszabályt fogadott el és hamarosan Honvéd Érdekképviseleti Szervezet (HÉSZ) néven folytatja tevékenységét.
2024-01-30 16:00:53
HÉSZ vezető tisztségviselők látogatása Székesfehérváron a MH Nagysándor József 51. Híradó- és Vezetésbiztosító Dandárnál.
2024-01-24 10:41:09
Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia katonai érdekképviseleti szervezetek találkozója Budapesten.

  JETfly Magazin

Azerbajdzsán már évek óta folytat tárgyalásokat Pakisztánnal a JF-17-esek beszerzése kapcsán: a legfrissebb hírek szerint megszületett a megállapodás, ami már továbbfejlesztett radarrendszerrel és a legmodernebb fegyverzettel felszerelt harci repülőgépekről szól.

  Háború Művészete magazin

Egyik új büszkeségünket, a Lynx páncélozott gyalogsági harcjárművet először a Magyar Honvédségben rendszeresítik – mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a tatárszentgyörgyi gyakorló- és lőtéren, február 27-én, kedden.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.