2017. 11. 21. kedd
Olivér
: 312 Ft   : 265 Ft Benzin: 325 Ft/l   Dízel: 323 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

A szárazföldi haderőnem napja

Hosz  |  2014. 09. 30., 09:05

„A pákozdi csata mérföldkő volt a modern, demokratikus Magyarország megalkotásában” − mondta Fucsku Sándor vezérőrnagy szeptember 27-én, szombaton Pákozdon, a Katonai Emlékparkban (KEMPP), a szárazföldi haderőnem napja alkalmából rendezett ünnepségen. A rendezvény adott otthont a Honvédszakszervezet és a KEMPP által közösen szervezett I. Honvéd Babgulyás főzőversenynek is, melyről későbbi cikkünkben olvashatnak…

Az MH Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoka a szárazföldi haderőnem napja alkalmából rendezett ünnepségen úgy fogalmazott, hogy minden egyes országnak és népnek vannak mérföldkövei. A pákozdi csatára is ilyen mérföldkőként tekinthetünk, hiszen meghatározta a további sorsunkat, azt, hogy hogyan fog fejlődni hazánk a jövőben.

„A szárazföldi haderőnem nem is ünnepelhetne méltóbb helyen, mint itt, Pákozdon. Hiszen Pákozd egy olyan hely, amely a magyar történelem egyik legfontosabb eseményéhez kötődik” − mondta a vezérőrnagy, hozzátéve: az 1848-49-es szabadságharc során itt zajlott egy olyan nagy jelentőségü csata, mely ugyan méreteiben és veszteségeiben nem volt olyan jelentős, mint más, a szabadságharc alatt megtörtént összecsapások, viszont következményeiben sokkal nagyobb hatást gyakorolt az ország és a Magyar Honvédség fejlődésére. „Ebben az időszakban nevezték katonáinkat először honvédnek, ezt a tradíciót folytatjuk mi is” − emelte ki Fucsku Sándor.

Az ünnepségen felolvasták dr. Benkő Tibor vezérezredes, Honvéd Vezérkar főnök a szárazföldi haderőnem napja alkalmából írt köszöntőlevelét. „Önök áldozatkész, odaadó szolgálattal, elismerésre méltón teljesítik kötelességüket. Kiváló munkájuk eredményeként a haderőnemük sikeresen tölti be meghatározó szerepét az ország fegyveres védelmében, szövetségi feladataink végrehajtásában” − fogalmazott levelében Benkő vezérezredes.

A rendezvényen Fucsku Sándor vezérőrnagy elismeréseket adott át, majd hivatalosan is megkezdődött az immár ötödik alkalommal megrendezett Honvédfesztivál. Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is látványos dinamikus és statikus programokkal mutatkoztak be a Magyar Honvédség szárazföldi alakulatai, amelyek mellől nem hiányoztak a különböző korszakokat megelevenítő hagyományőrzők sem. A középkori egyenruhákról a székesfehérvári I. András Lovagrend csapata gondoskodott, akik a korabeli párbajokat is megelevenítették a nézők legnagyobb örömére. Volt 48-as huszárbemutató is, valamint első és második világháborús hagyományőrzők is szórakoztatták az érdeklődőket.

A Magyar Honvédség is felvonultatott számos harcjármüvet, illetve a vegyivédelmi zászlóalj katonái technikai bemutatóval, az MH 25/88. Könnyü Vegyes Zászlóalj egyenruhásai pedig látványos csatatéri bemutatóval készültek. A színpadon többek között a Pákozdi Népdalkör gondoskodott hangulatos népzenéről, de fellépett a Lengyelországból érkezett Wegerksa Gora kórus és a Pákozdi Napraforgók Néptáncegyüttes is.

Hivatkozás: honvedelem.huFotó: Galovtsik Gábor

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2017. 11. 09., 15:54
A Halottak Napja alkalmából, - a közösségért munkálkodó tagtárs emlékét szimbolizáló kopjafánál-, megemlékezést tartott özv. Borka Istvánné Margó, a Honvédszakszervezet képviseletében Czövek János elnök, Németh Nándor érdekvédelmi ügyvivő, valamint Klopfer Szandra személyi asszisztens...
2017. 10. 31., 10:13
„Soha többé ne legyen olyan helyzet, amely a hősöket és az áldozatokat teremti” – mondta Vargha Tamás miniszterhelyettes, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára október 30-án, hétfőn, Budapesten. A megemlékezésen a Honvédszakszervezetet Czövek János elnök és Sörös István a Hosz Nyugállományú Tagozat elnöke képviselte...
2017. 10. 31., 10:06
Halottak napja alkalmából koszorúzással és gyertyagyújtással emlékezett a Honvédelmi Minisztérium a hazánk területén hősi halált halt magyar és más nemzetiségű katonákra október 30-án, hétfőn. A Honvédszakszervezet részéről Szendrei Zoltán alelnök vett részt a megemlékezésen...
2017-11-13 14:40:40
Tájékoztatjuk Önöket, hogy a Honvédszakszervezet 2017. november 14-15-én tartja Küldöttgyűlését Balatonakarattyán, ezért a jogsegélyszolgálat 2017. november 15-én elmarad. Dr. Karakas Attila jogsegélyszolgálat vezető legközelebb november 22-én (szerdán) 14.00-16.00 óráig tart ügyfélfogadást a Hosz Központi Irodában (1087 Budapest, Kerepesi út 29/b). A bejelentkezés az alábbi telefonszámon történhet...
2017-11-06 09:08:23
Tájékoztatjuk Önöket, hogy Dr. Karakas Attila, a Honvédszakszervezet jogsegélyszolgálatának vezetője az ünnepre való tekintettel 2017. november 08-a (szerda) helyett november 07-én (kedden) 14.00-16.00 óráig tart ügyfélfogadást a Hosz Központi Irodában (1087 Budapest, Kerepesi út 29/b). A bejelentkezés az alábbi telefonszámon történhet...
2017-10-31 11:14:51
2017. október 12-én tartott ülést a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fóruma. A munkáltatók szociális hozzájárulási adója 2018-ban 2,5 százalékkal csökken. A LIGA Szakszervezetek kiállt a 1,5 százalékos munkaerőpiaci járulék eltörléséért. Törvénymódosítás születhet arról, hogy a jövőben a szakszervezeti tisztségviselőt visszahelyezhesse a bíróság.
   MÁSOK ÍRTÁK
2017. 03. 03., 12:20
Nagy hangsúlyt kell fektetni a toborzóirodákban nyújtott szolgáltatásokra, de a példamutató katona a legjobb toborzó.
2017. 03. 03., 12:17
2026-ra a térség egyik legmeghatározóbb haderejévé fejlesztik a Magyar Honvédséget.
2017. 01. 13., 16:44

Esküt tettek a határvadászok

Az illegális migráció növekedése miatt tavaly augusztusban határozott a kormány a Készenléti Rendőrség létszámának növeléséről. A határvadászok elsőként hivatásos állományba vett tagjai január 12-én, csütörtökön tették le az esküt.
2017. 01. 13., 16:40
Márciusban érkeznek meg Szolnokra azok a kiképző, felderítő és futárrepülőgépek, amelyeket a cseh Zlin Aircraft gyártócégtől vásároltak meg a Magyar Honvédségnek.

  JETfly Magazin

Nyugdíjas kollégáikkal együtt ünnepelték alakulatuk napját november 15-én az MH Légijármű Javítóüzem dolgozói. Jogelődjük, az akkori 25. vadászrepülő-hadosztály alárendeltségébe tartozó Tábori Repülőjavító Műhely ezen a napon alakult meg Szentkirályszabadján, 1950-ben.

  Háború Művészete magazin

Az Ukroboronprom cég arról tájékoztatta a közvéleményt, hogy az An-70 katonai változatából kivesznek minden orosz eredetű fedélzeti berendezést.