2018. 01. 23. kedd
Rajmund, Zelma
: 310 Ft   : 253 Ft Benzin: 325 Ft/l   Dízel: 323 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

A szárazföldi haderőnem napja

Hosz  |  2014. 09. 30., 09:05

„A pákozdi csata mérföldkő volt a modern, demokratikus Magyarország megalkotásában” − mondta Fucsku Sándor vezérőrnagy szeptember 27-én, szombaton Pákozdon, a Katonai Emlékparkban (KEMPP), a szárazföldi haderőnem napja alkalmából rendezett ünnepségen. A rendezvény adott otthont a Honvédszakszervezet és a KEMPP által közösen szervezett I. Honvéd Babgulyás főzőversenynek is, melyről későbbi cikkünkben olvashatnak…

Az MH Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoka a szárazföldi haderőnem napja alkalmából rendezett ünnepségen úgy fogalmazott, hogy minden egyes országnak és népnek vannak mérföldkövei. A pákozdi csatára is ilyen mérföldkőként tekinthetünk, hiszen meghatározta a további sorsunkat, azt, hogy hogyan fog fejlődni hazánk a jövőben.

„A szárazföldi haderőnem nem is ünnepelhetne méltóbb helyen, mint itt, Pákozdon. Hiszen Pákozd egy olyan hely, amely a magyar történelem egyik legfontosabb eseményéhez kötődik” − mondta a vezérőrnagy, hozzátéve: az 1848-49-es szabadságharc során itt zajlott egy olyan nagy jelentőségü csata, mely ugyan méreteiben és veszteségeiben nem volt olyan jelentős, mint más, a szabadságharc alatt megtörtént összecsapások, viszont következményeiben sokkal nagyobb hatást gyakorolt az ország és a Magyar Honvédség fejlődésére. „Ebben az időszakban nevezték katonáinkat először honvédnek, ezt a tradíciót folytatjuk mi is” − emelte ki Fucsku Sándor.

Az ünnepségen felolvasták dr. Benkő Tibor vezérezredes, Honvéd Vezérkar főnök a szárazföldi haderőnem napja alkalmából írt köszöntőlevelét. „Önök áldozatkész, odaadó szolgálattal, elismerésre méltón teljesítik kötelességüket. Kiváló munkájuk eredményeként a haderőnemük sikeresen tölti be meghatározó szerepét az ország fegyveres védelmében, szövetségi feladataink végrehajtásában” − fogalmazott levelében Benkő vezérezredes.

A rendezvényen Fucsku Sándor vezérőrnagy elismeréseket adott át, majd hivatalosan is megkezdődött az immár ötödik alkalommal megrendezett Honvédfesztivál. Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is látványos dinamikus és statikus programokkal mutatkoztak be a Magyar Honvédség szárazföldi alakulatai, amelyek mellől nem hiányoztak a különböző korszakokat megelevenítő hagyományőrzők sem. A középkori egyenruhákról a székesfehérvári I. András Lovagrend csapata gondoskodott, akik a korabeli párbajokat is megelevenítették a nézők legnagyobb örömére. Volt 48-as huszárbemutató is, valamint első és második világháborús hagyományőrzők is szórakoztatták az érdeklődőket.

A Magyar Honvédség is felvonultatott számos harcjármüvet, illetve a vegyivédelmi zászlóalj katonái technikai bemutatóval, az MH 25/88. Könnyü Vegyes Zászlóalj egyenruhásai pedig látványos csatatéri bemutatóval készültek. A színpadon többek között a Pákozdi Népdalkör gondoskodott hangulatos népzenéről, de fellépett a Lengyelországból érkezett Wegerksa Gora kórus és a Pákozdi Napraforgók Néptáncegyüttes is.

Hivatkozás: honvedelem.huFotó: Galovtsik Gábor

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2018. 01. 17., 12:31
Idén a személyijövedelemadó-bevallás tervezetét azoknak is automatikusan, külön kérés nélkül elkészíti a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, akik korábban munkáltatójuktól kérték az adómegállapítást.
2018. 01. 17., 12:13
2018. január elsejével egy régi szakszervezeti követelés teljesült azzal, hogy a minimálbér nettó értéke végre eléri a létminimumot. Ez az eredmény a 2016. november 24-én a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumában kötött háromoldalú megállapodásnak köszönhető. A megállapodásnak megfelelően 2018-ban a minimálbér 8%-al, 138.000 Ft-ra, a garantált bérminimum pedig 12%-al, 180.500 Ft-ra emelkedik.
2018. 01. 18., 15:10
A tavalyi esztendőhöz hasonlóan zsúfolásig megtelt a Honvéd Sportegyesületek Országos Szövetségének 2018-as sportnaptára is. A tervezett programok kiemelt elemei lesznek a „170 éves a Magyar Honvédség” rendezvénysorozat sporteseményei.
2018-01-17 12:08:49
2018. január végén a jelenlegi székházból a 1112 Budapest, Sasadi út 170-alá költözik a LIGA Szakszervezetek. A költözés miatt 2018. január 17-től előreláthatólag február elsejéig a vezetékes telefonvonalak ideiglenesen nem elérhetőek, ezért kérik, hogy a munkatársakat (a honlapon is rajta lévő) mobilszámaikon hívják!
2018-01-16 15:01:33
„A parancsot teljesítő katonák az éhség, a fagy és a reménytelenség ellenére vissza akartak jutni az akkor már kényszerpályán vergődő országba, a hazájukba” – mondta Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes azon a megemlékezésen, amelyet a doni katasztrófa 75. évfordulója alkalmából rendeztek január 12-én a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeumban. A Honvédszakszervezetet Lippai Csaba érdekvédelmi ügyvivő képviselte a megemlékezésen...
2018-01-12 10:11:08
Új parancsnoka van – Korom Ferenc vezérőrnagy személyében – az MH Összhaderőnemi Parancsnokságnak. A parancsnoki beosztás átadás-átvételét január 11-én, csütörtökön tartották Székesfehérváron. A rendezvényen a Honvédszakszervezetet Czövek János elnök képviselte...
   MÁSOK ÍRTÁK
2017. 03. 03., 12:20
Nagy hangsúlyt kell fektetni a toborzóirodákban nyújtott szolgáltatásokra, de a példamutató katona a legjobb toborzó.
2017. 03. 03., 12:17
2026-ra a térség egyik legmeghatározóbb haderejévé fejlesztik a Magyar Honvédséget.
2017. 01. 13., 16:44

Esküt tettek a határvadászok

Az illegális migráció növekedése miatt tavaly augusztusban határozott a kormány a Készenléti Rendőrség létszámának növeléséről. A határvadászok elsőként hivatásos állományba vett tagjai január 12-én, csütörtökön tették le az esküt.
2017. 01. 13., 16:40
Márciusban érkeznek meg Szolnokra azok a kiképző, felderítő és futárrepülőgépek, amelyeket a cseh Zlin Aircraft gyártócégtől vásároltak meg a Magyar Honvédségnek.

  JETfly Magazin

Indonézia lehet a Szu-35Sz újabb külföldi vásárlója, mivel az elkövetkező hónapokban sor kerülhet a szerződés aláírására, melynek keretein belül 11 darab Szu-35-ös harci repülőgép érkezhet Indonéziába.