2018. 02. 20. kedd
Aladár, Álmos
: 312 Ft   : 253 Ft Benzin: 325 Ft/l   Dízel: 323 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

A szabadság ereje

Hosz  |  2014. 10. 07., 12:40

Mindenkivel szövetkezünk a jóakarat, a kölcsönös érdek és a közös értékek szellemében, de senki által sem hagyjuk magunkat kihasználni vagy önös érdekek jegyében leckéztetni – mondta október 6-án, a budapesti Batthyány-mauzóleumnál Hende Csaba. Katonai tiszteletadás mellett ünnepélyesen felvonták, majd félárbocra engedték a nemzeti lobogót az 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulóján, az aradi vértanúk emléknapján hétfő reggel az Országház előtti Kossuth téren. Az emlékezők – köztük Áder János köztársasági elnök, Hende Csaba honvédelmi miniszter, Pintér Sándor belügyminiszter, és dr. Benkő Tibor vezérezredes, Honvéd Vezérkar főnök – innen a Batthyány-örökmécseshez vonultak át, hogy tisztelegjenek Magyarország első független, felelős miniszterelnökének emléke előtt. A Honvédszakszervezetet Bazsik István és Szendrei Zoltán alelnökök képviselték a megemlékezéseken…

A megemlékezések délelőtt a Fiumei úti sírkertben, a Batthyány-mauzóleumnál folytatódtak, ahol a honvédelmi miniszter mondott beszédet. Mint Hende Csaba fogalmazott, 1848-49-ben valami olyan történt, ami megváltoztatta a nemzet életét. A minden idők egyik legnagyobb politikusnemzedékének kiválóságaiból álló Batthyány-kormány munkája nyomán megszülettek az áprilisi törvények, és rohamléptekben kiépült az állam, hogy szolgálja polgárait: ahogy gróf Széchenyi István írta, „Magyarország elkezdett a maga tengelye körül forogni végre”. A honvédelmi miniszterként is dolgozó Batthyány munkájának köszönhetően jöttek végre 1848 nyarának végére az első honvédzászlóaljak is, amelyek aztán Pákozdnál jelesre vizsgáztak Jellasics csapataival szemben. A létrehozott honvédsereg később az akkori világ egyik legfejlettebb, legerősebb hadseregével szemben is eredményesen tudta felvenni a harcot.

Hende Csaba felidézte: noha Batthyány azért tett erőfeszítéseket, hogy elkerülje az országot, a nemzet szabadságát és a monarchiát egyaránt katasztrófával fenyegető fegyveres összecsapást, az osztrákok nem hallgatták meg, hanem letartóztatták, majd gyáva és aljas módon kivégeztették. Az Aradon kivégzett tábornokok szintén kiválóan értették mesterségüket, esküjükhöz mindig hüek maradtak, hatalmas teljesítményeket vittek véghez, és személyesen adtak példát mindarra, amit elvártak embereiktől. A hazát szolgálták mindhalálig. A diadalmas március 15. ellenpontja október 6., e két nap együtt adja ki az egészet. A nemzet sosem felejtette el hőseit, nevük a legsötétebb órákban is egyet jelentett a szabadsággal, a reménnyel. Végül pedig az őket meggyilkoló önkényuralomnak kellett engednie, és ha nem is ’48-as, de ’67-es alapon megtörtént a kiegyezés. Így – tisztességes kompromisszum nyomán – addig nem látott virágzásnak és fejlődésnek indult Magyarország.

A mi nemzedékünknek az jutott, hogy megkeresse, megtalálja, bejárja a szabadság útjait, feladatunk pedig, hogy felhasználjuk a kor lehetőségeit, és megtaláljuk a gyarapodás, a továbblépés útjait mindenki számára. Így jöhet létre a szabadság ereje, amely minden időben képes megtartani ezt a nemzetet. „Mindenkivel szövetkezünk a jóakarat, a kölcsönös érdek és a közös értékek szellemében, de senki által sem hagyjuk magunkat kihasználni vagy önös érdekek jegyében leckéztetni” - szögezte le a miniszter. „Minden erőnkkel a béke és a szabadság útját járjuk, és készen állunk rá, hogy megvédjük, ami a miénk.” Ennek szellemében negyedszázados adósság törlesztésével kerül sor a Magyar Honvédség megerősítésére, amelyet a kor kihívásainak megfelelően szerelnek fel minden szükségessel: épp a márciusi példa mutatja, hogy csodákat lehet müvelni, ha megvan az ehhez szükséges hit, bátorság, lélek, elkötelezettség és hozzáértés. A mai honvédség zászlaja pedig ugyanaz, amely alatt a ’48-as honvédseregek küzdöttek, és amelyért az aradi tizenhárom is az életét adta.

„Ez a haza a tiétek. Megörököltétek” - mondta az ünnepségen megjelent diákokhoz szólva Hende Csaba. „Ahhoz, hogy igazán a tiétek legyen, nektek is hozzá kell tennetek a magatokét. Ti lesztek az a nemzedék, amely – maga mögött hagyva a létező szocializmus balítéleteit, a posztkommunista korszak megosztottságát, a szélső liberális kor életellenes tévedéseit – tudni fogja és meg is fogja élni, hogy összetartozunk. Ti lesztek az a nemzedék, akikre egy napon majd Magyarországot rábízzák, és nektek is azt kell majd tennetek, amit őseink egy ezredév alatt újra meg újra megtettek: olyan új hazát kell alkotni, amely szebb és jobb a réginél, és jobban szolgálja a benne élők boldogulását. Vezessen minket a magyar szabadság és a nemzeti összetartozás! - zárta beszédét Hende Csaba.

Hivatkozás: honvedelem.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2018. 02. 09., 09:17
A Katonák a Törvényességért és a Jogbiztonságért Közhasznú Alapítvány rendezvényét február 06-07én tartották a Mátraházán található 4. számú KORK-ban. A rendezvény fókuszába a 2018. évi feladatokat, illetve az 1% adománygyűjtő kampány aktualitásait állították...
2018. 02. 05., 14:10
Az egészségügyi szakdolgozók idén novemberben esedékes 8 százalékos béremelését előrehozták január 1-re - jelentette be az emberi erőforrások minisztere szerdán, budapesti sajtótájékoztatón, miután újabb sztrájktárgyalási forduló zajlott a kormány és a reprezentatív szakszervezetek között.
2018-02-05 13:47:08
társadalombiztosítás területén, akár az egészségbiztosításban, akár a nyugellátásoknál, akár a megváltozott munkaképességű személyek ellátásainál az ellátások összege több ellátásfajtánál egy általános mérőszámhoz igazodik, nem a jogosult egyéni jövedelméhez. Ilyen általános mérőszám a minimálbér, illetve az öregségi nyugdíj legkisebb összege. Ezen túlmenően bizonyos ellátások ún. fix összegűek, azaz szintén nem az egyéni keresetektől, jövedelemtől függenek, hanem mindenki számára azonosan határozzák meg.
2018-02-05 11:54:52
Egy történelmi pillanat részesei lehetünk, és ez örömmel tölt el minden magyar embert, a Magyar Honvédség katonáit pedig különösen, hiszen a légiszállítási képesség fontos, különösen a mai modern világban - mondta dr. Simicskó István február 2-án, pénteken, Kecskeméten. A honvédelmi miniszter az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison tartott sajtótájékoztatón hivatalosan is bemutatta a Magyar Honvédség két új csapatszállító repülőgépét.
2018-02-01 15:44:54
Egy hadsereg igazi ereje mindig hitében és szellemiségében rejlik, a százhetven éves Magyar Honvédségnek pedig mindig is a rendíthetetlen bátorság és hazaszeretet adta a karakterét – mondta dr. Simicskó István honvédelmi miniszter január 30-án Budapesten, a kétszáz esztendeje született Görgei Artúr tiszteletére rendezett megemlékezésen, ahol a Honvédszakszervezet részéről Czövek János elnök vett részt...
2018-01-31 11:34:38
Szolnokon a MH. 34 Bercsényi László Különleges Műveleti Zászlóalj és a MH. 88. Könnyű Vegyes Zászlóalj összeolvadásából megalakuló MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Ezred 2017. szeptember 01-jén Szolnok város napján a Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program keretében dandárrá alakult…
   MÁSOK ÍRTÁK
2017. 03. 03., 12:20
Nagy hangsúlyt kell fektetni a toborzóirodákban nyújtott szolgáltatásokra, de a példamutató katona a legjobb toborzó.
2017. 03. 03., 12:17
2026-ra a térség egyik legmeghatározóbb haderejévé fejlesztik a Magyar Honvédséget.
2017. 01. 13., 16:44

Esküt tettek a határvadászok

Az illegális migráció növekedése miatt tavaly augusztusban határozott a kormány a Készenléti Rendőrség létszámának növeléséről. A határvadászok elsőként hivatásos állományba vett tagjai január 12-én, csütörtökön tették le az esküt.
2017. 01. 13., 16:40
Márciusban érkeznek meg Szolnokra azok a kiképző, felderítő és futárrepülőgépek, amelyeket a cseh Zlin Aircraft gyártócégtől vásároltak meg a Magyar Honvédségnek.

  JETfly Magazin

Az Egyesült Államok légiereje a B-52H bombázóit új hajtóművekkel látná el és nyugdíjazná a Rockwell B-1 és Northrop Grumman B-2-es flottáját, amint a Northrop újgenerációs B-21-esének megkezdődne a sorozatgyártása.

  Háború Művészete magazin

A szingapúri vállalat hamarosan átadja az Amerikai Hadseregnek azt a prototípus harcjárművet, melyet a Mobil Védett Tűzerő (Mobile Protected Firepower) programban szeretne eladni – nagy tételben persze.