2024. 07. 27. szombat
Liliána, Olga
: 392 Ft   : 361 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

LIGA továbbképzés Diósgyőrben

Hosz  |  2014. 10. 17., 13:48

Két napos szakszervezeti továbbképzést szervezett a LIGA Konföderáció szakszervezeti tisztségviselők részére 2014. október 9-10. között Diósgyőrben. A képzésen a Honvédszakszervezet tisztségviselői, Kecskemét, Szolnok, Szentes és Hódmezővásárhely katonai szervezeteinek alapszervezeti vezetői is részt vettek…

A szakszervezeti továbbképzés levezetője és narrátora Kozák László a LIGA Érdekvédelmi, oktatási osztály munkatársa volt, de a képzést segítette még Horváth Lajos a LIGA Érdekvédelmi, oktatási osztály vezetője is.

A kétnapos rendezvény első előadója Somlai Szilárd, a LIGA munkavédelmi szakértője munkavédelmi ismeretek témakörben bővítette a hallgatóság tudását.

Külön kitért a munkavédelmi eszközök használatára és az azokkal történő ellátás anomáliáira. Előadásában rávilágított, hogy az EU-csatlakozás óta a jogszabályi előírások változásával kikerült az érintett hatóság feladatköréből annak eldöntése, hogy mely védőeszközök alkalmasak munkavédelmi célra és egyáltalán milyen kockázatok ellen használhatóak. Ebből adódóan mostanra már mindenféle alkalmatlan eszköz is bekerülhetett a védőeszköz-piacra.

A „hatékony” gazdálkodást tévesen értelmezve sok munkáltató az olcsó védőeszközöket vásárolja, amelyek nem hatékonyak illetve nem alkalmasak arra a célra, amire beszerzésre kerültek.

Igaz, hogy nem teljesen szabályozatlan a rendszer, de a külföldről érkező áruk dokumentumai köszönő viszonyban sincsenek az egyéni védőeszközök követelményeiről és megfelelőségük tanúsításáról szóló rendelettel.

Valamint annak sem árt utánanézni, hogy a külföldi minősítő cég rajta van-e az akkreditált minősítők listáján, és a tanúsítványok valódiságát sem egyszerü vizsgálni a mai korszerü másolási eljárások miatt.

A nap második felében Jakubik András a Hosz érdekvédelmi ügyvivője a tagtoborzás hatékonyságának növeléséről ezen belül szakszervezeti tisztségviselők személyes feladatairól, viselkedésük alapelveiről tartott előadást. Az előadás olyannyira sikeresnek bizonyult, hogy az ott megismertetésre került szakmai anyagot több szakszervezeti tisztségviselő is elkérte, hogy azt megoszthassa a saját tisztségviselői csapatával is.

A második napon Dr. Kéri Ádám a LIGA jogásza a Munka Törvénykönyvének ismertetésének keretén belül a munkajog munkavállalókat érzékenyen érintő pontjairól és azok hátteréről és az eddigi tapasztalatokról tartott tájékoztatót.

Összegségében, tolmácsolva a képzésen résztvevő Hosz tisztségviselők egységes véleményét: a kétnapos rendezvény sok új információval és tudás anyaggal gyarapította a résztvevők ismeret anyagát. Természetesen a rendezvény arra is lehetőséget teremtett, hogy új kapcsolatok alakulhassanak ki az egyes szervezetek vezetői között, melyek jól hasznosíthatóak a további szakszervezeti munka során.

szöveg: Jakubik András

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2024. 05. 07., 10:09
A kihasználtságra és a tapasztalatokra való tekintettel a szerdai meghosszabbított nyitva tartást kizárólag előzetes egeztetés alapján biztosítjuk!
2024. 07. 25., 13:35
A Magyar Közlöny 2024. évi 69. számában 2024. június 28-án kihirdetésre került a honvédek jogállásáról szóló 137/2024. (VI. 28.) Korm. rendelet (Hjkr.)
2024. 07. 26., 09:48
2024.07.23-án Bazsik István elnök és Jakubik András érdekvédelmi ügyvivő tartott tájékoztatót Tatán
2024. 07. 15., 10:35
Az elmúlt napok ránk törő forrósága tette igazán népszerűvé a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet központi rendezvényét a Ceglédi Gyógyfürdő és Szabadidőközpont, valamint a hozzátartozó Aquaparki csúszdapark területén, immáron tizennyolcadik alkalommal.

  JETfly Magazin

2024. július 22-én újabb mérföldkövet jelentő eseményt regisztrálhatott a Szlovák Légierő: megérkezett az első két F-16 Block 70 vadászbombázó északi szomszédunk Malacky-Kuchyňa Légibázisára.

  Háború Művészete magazin

„Ma lőnek először, szerencsére hozzáértő személyzet kezelésében” – nyugtázta elégedetten az új Leopard harckocsikról és a frissen képzett kezelőszemélyzetről dr. Nagy Norbert őrnagy.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.