2018. 02. 22. csütörtök
Gerzson
: 312 Ft   : 254 Ft Benzin: 325 Ft/l   Dízel: 323 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Ismét összeült a HÉF

Hosz  |  2014. 10. 17., 15:36

A Honvédelmi Érdekegyeztető Fórum 2014. október 14-én tartotta ülését és meghatározta az elkövetkezendő időszak együttműködési területeit. Az ülés levezető elnöke Dr. Kádár Pál ezredes, a HM Tervezési és Kordinációs Főosztály főosztályvezetője, a munkáltatói oldal ügyvivője Kun Szabó István vezérőrnagy, a HM társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára, a munkavállalói oldal ügyvivője Czövek János a Honvédszakszervezet elnöke volt. A HÉF-en szakszervezetünket Bazsik István és Szendrei Zoltán alelnökök, valamint Lippai Csaba és Dr. Hajós Dezső képviselte…

Napirend előtt Kun Szabó István vezérőrnagy tájékoztatta arról a Honvéd Érdekegyeztető Fórum résztvevőit, hogy a Tárcánál történt szervezeti változás következtében a társadalmi kapcsolatokért ő lett a felelős, így a HÉF-en is ő lett a munkáltatói oldal ügyvivője.

Czövek János elnök viszontválaszában kiemelte, hogy a munkavállalói oldal továbbra is a tárgyalásokban és a konstruktív együttmüködésben érdekelt, és államtitkár úrnak munkájához sok sikert kívánt.

A közszolgálati életpályamodell helyzetéről Kovács Tamás a HM Humánpolitikai Főosztály főosztályvezetője számolt be. Elmondta, hogy az önhibájukon kívül kiválni kényszerülő katonák közszolgálati tartalékállományba kerülnek és a HM tárcán belül előnyt élveznek a további foglalkoztatás szempontjából. Hangsúlyozta, hogy Bakondi György miniszteri biztosként irányítja a közszolgálati életpályamodell honvédségi életpályával történő összehangolását.

Az életpályamodellel kapcsolatban megállapította, hogy főbb elemeit a hjt. már tartalmazza, jelenleg is tárgyalások arról folynak, hogy hogyan tudják összehangolni a többi közszolgálati életpályamodellel.

Czövek János elnök válaszában kiemelte, hogy a Honvédszakszervezet abban érdekelt, hogy az életpályák összehangolása kapcsán a katonák 30%-os béremelésben részesüljenek, könnyítsék meg a szerződéses állomány részére a lakáshoz jutás lehetőségét, valamint biztosítsanak pénzügyi segítséget biztosítási konstrukcióban az önhibájukon kívül kiválni kényszerülők részére.

Fontosnak tartja a további együttmüködést, kiemelte, hogy a katonák érdekében megnyugtató megoldásokra van szükség.

Dr. Jelen Gábor ezredes a HM Hadfelszerelési és Vagyonfelügyeleti Főosztály (főov.h.) a lakásügyek és lakhatás támogatások 2014. évi alakulásának kapcsán elmondta, hogy a tárca az új előmeneteli rendszer szerint változtatta meg a lakhatás rendszerét. A lakhatási támogatás új rendszere 2018. január 01-től kerül teljes egészében bevezetésre.

A lakáspénz rendszere a lakás fekvésétől, a viselt rendfokozattól és az eltartott gyermekek számától függ majd. Az új jogszabály az újonnan belépőkre fog vonatkozni.

Grőb János ezredes a HVK Haderőtervezési Csoportfőnökség Haderőszervezési Osztály osztályvezetője tartott rövid tájékoztatót az MH katonai szervezetei átalakítása, szervezeti korszerüsítés témakörében. Az MH struktúrája kialakult, csak kisebb átszervezésekre, úgynevezett finom hangolásra van szükség. Részletesen beszámolt a jelenleg folyó átalakítások helyzetéről.

A jelenlévő érdekképviseleti vezetők felajánlották segítségüket abban, hogy a szervezeti változások következtében bekövetkező személyi változások minél kisebb problémát okozzanak a munkavállalók részére.

Papp Ferenc ezredes, Társadalmi Kapcsolatok és Háborús Kegyeleti Főosztály osztályvezetője a HM szervezetek és a MH katonai szervezeteinek közfeladataiban – különösen a szociális segélyezéssel, hadisír gondozással, kultúrával, müvelődéssel, sporttal összefüggő feladatok terén-, a civil szervezetek részvételének lehetőségeiről tájékoztatott. Papp ezredes kiemelte, hogy a civil szervezetek, a szakszervezetek – közöttük a Honvédszakszervezet – mennyit tesznek a honvédelem ügyének minél szélesebb körü elismeréséért, és a katonák sport és kulturális szabadidejének minél hasznosabb eltöltéséért.

Bazsik István alelnök viszontválaszában elmondta, hogy a Honvédszakszervezet tételesen milyen területeken, milyen segítséget tud nyújtani a katonák és azok családtagjainak segélyezésében és rekreációjában. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a nehéz helyzetben lévő katonacsaládokat évente több millió forinttal segélyezi saját költségvetéséből szakszervezetünk. A HÉF-en egybehangzóan elhangzott, hogy a társadalmi szervezetek támogatási- és pályázati rendszerét meg kell újítani, arányosítani kell a vállalt feladatokhoz.

A 2015. évi költségvetéssel kapcsolatban a munkavállalói oldal azt kérte, hogy minél előbb kezdődjenek meg az egyeztetések azért, hogy a költségvetés kialakítása kapcsán be tudják dolgozni a munkavállalók javaslatait.

Szöveg: Szendrei ZoltánFotó: Dr. Hajós Dezső

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2018. 02. 09., 09:17
A Katonák a Törvényességért és a Jogbiztonságért Közhasznú Alapítvány rendezvényét február 06-07én tartották a Mátraházán található 4. számú KORK-ban. A rendezvény fókuszába a 2018. évi feladatokat, illetve az 1% adománygyűjtő kampány aktualitásait állították...
2018. 02. 05., 14:10
Az egészségügyi szakdolgozók idén novemberben esedékes 8 százalékos béremelését előrehozták január 1-re - jelentette be az emberi erőforrások minisztere szerdán, budapesti sajtótájékoztatón, miután újabb sztrájktárgyalási forduló zajlott a kormány és a reprezentatív szakszervezetek között.
2018-02-05 13:47:08
társadalombiztosítás területén, akár az egészségbiztosításban, akár a nyugellátásoknál, akár a megváltozott munkaképességű személyek ellátásainál az ellátások összege több ellátásfajtánál egy általános mérőszámhoz igazodik, nem a jogosult egyéni jövedelméhez. Ilyen általános mérőszám a minimálbér, illetve az öregségi nyugdíj legkisebb összege. Ezen túlmenően bizonyos ellátások ún. fix összegűek, azaz szintén nem az egyéni keresetektől, jövedelemtől függenek, hanem mindenki számára azonosan határozzák meg.
2018-02-05 11:54:52
Egy történelmi pillanat részesei lehetünk, és ez örömmel tölt el minden magyar embert, a Magyar Honvédség katonáit pedig különösen, hiszen a légiszállítási képesség fontos, különösen a mai modern világban - mondta dr. Simicskó István február 2-án, pénteken, Kecskeméten. A honvédelmi miniszter az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison tartott sajtótájékoztatón hivatalosan is bemutatta a Magyar Honvédség két új csapatszállító repülőgépét.
2018-02-01 15:44:54
Egy hadsereg igazi ereje mindig hitében és szellemiségében rejlik, a százhetven éves Magyar Honvédségnek pedig mindig is a rendíthetetlen bátorság és hazaszeretet adta a karakterét – mondta dr. Simicskó István honvédelmi miniszter január 30-án Budapesten, a kétszáz esztendeje született Görgei Artúr tiszteletére rendezett megemlékezésen, ahol a Honvédszakszervezet részéről Czövek János elnök vett részt...
2018-01-31 11:34:38
Szolnokon a MH. 34 Bercsényi László Különleges Műveleti Zászlóalj és a MH. 88. Könnyű Vegyes Zászlóalj összeolvadásából megalakuló MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Ezred 2017. szeptember 01-jén Szolnok város napján a Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program keretében dandárrá alakult…
   MÁSOK ÍRTÁK
2017. 03. 03., 12:20
Nagy hangsúlyt kell fektetni a toborzóirodákban nyújtott szolgáltatásokra, de a példamutató katona a legjobb toborzó.
2017. 03. 03., 12:17
2026-ra a térség egyik legmeghatározóbb haderejévé fejlesztik a Magyar Honvédséget.
2017. 01. 13., 16:44

Esküt tettek a határvadászok

Az illegális migráció növekedése miatt tavaly augusztusban határozott a kormány a Készenléti Rendőrség létszámának növeléséről. A határvadászok elsőként hivatásos állományba vett tagjai január 12-én, csütörtökön tették le az esküt.
2017. 01. 13., 16:40
Márciusban érkeznek meg Szolnokra azok a kiképző, felderítő és futárrepülőgépek, amelyeket a cseh Zlin Aircraft gyártócégtől vásároltak meg a Magyar Honvédségnek.

  JETfly Magazin

2018. február 16-án került sor a norvég F-35-ös fékernyőrendszerének első helyi tesztjére, melynek a norvég Ørland légibázis adott otthont. A fékernyő nem "tartozéka" az F-35-ösnek, a gyártó a norvég fél kérésére integrálja a rendszert a saját példányaikon.

  Háború Művészete magazin