2023. 03. 21. kedd
Benedek
: 399 Ft   : 374 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Ismét összeült a HÉF

Hosz  |  2014. 10. 17., 15:36

A Honvédelmi Érdekegyeztető Fórum 2014. október 14-én tartotta ülését és meghatározta az elkövetkezendő időszak együttműködési területeit. Az ülés levezető elnöke Dr. Kádár Pál ezredes, a HM Tervezési és Kordinációs Főosztály főosztályvezetője, a munkáltatói oldal ügyvivője Kun Szabó István vezérőrnagy, a HM társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára, a munkavállalói oldal ügyvivője Czövek János a Honvédszakszervezet elnöke volt. A HÉF-en szakszervezetünket Bazsik István és Szendrei Zoltán alelnökök, valamint Lippai Csaba és Dr. Hajós Dezső képviselte…

Napirend előtt Kun Szabó István vezérőrnagy tájékoztatta arról a Honvéd Érdekegyeztető Fórum résztvevőit, hogy a Tárcánál történt szervezeti változás következtében a társadalmi kapcsolatokért ő lett a felelős, így a HÉF-en is ő lett a munkáltatói oldal ügyvivője.

Czövek János elnök viszontválaszában kiemelte, hogy a munkavállalói oldal továbbra is a tárgyalásokban és a konstruktív együttmüködésben érdekelt, és államtitkár úrnak munkájához sok sikert kívánt.

A közszolgálati életpályamodell helyzetéről Kovács Tamás a HM Humánpolitikai Főosztály főosztályvezetője számolt be. Elmondta, hogy az önhibájukon kívül kiválni kényszerülő katonák közszolgálati tartalékállományba kerülnek és a HM tárcán belül előnyt élveznek a további foglalkoztatás szempontjából. Hangsúlyozta, hogy Bakondi György miniszteri biztosként irányítja a közszolgálati életpályamodell honvédségi életpályával történő összehangolását.

Az életpályamodellel kapcsolatban megállapította, hogy főbb elemeit a hjt. már tartalmazza, jelenleg is tárgyalások arról folynak, hogy hogyan tudják összehangolni a többi közszolgálati életpályamodellel.

Czövek János elnök válaszában kiemelte, hogy a Honvédszakszervezet abban érdekelt, hogy az életpályák összehangolása kapcsán a katonák 30%-os béremelésben részesüljenek, könnyítsék meg a szerződéses állomány részére a lakáshoz jutás lehetőségét, valamint biztosítsanak pénzügyi segítséget biztosítási konstrukcióban az önhibájukon kívül kiválni kényszerülők részére.

Fontosnak tartja a további együttmüködést, kiemelte, hogy a katonák érdekében megnyugtató megoldásokra van szükség.

Dr. Jelen Gábor ezredes a HM Hadfelszerelési és Vagyonfelügyeleti Főosztály (főov.h.) a lakásügyek és lakhatás támogatások 2014. évi alakulásának kapcsán elmondta, hogy a tárca az új előmeneteli rendszer szerint változtatta meg a lakhatás rendszerét. A lakhatási támogatás új rendszere 2018. január 01-től kerül teljes egészében bevezetésre.

A lakáspénz rendszere a lakás fekvésétől, a viselt rendfokozattól és az eltartott gyermekek számától függ majd. Az új jogszabály az újonnan belépőkre fog vonatkozni.

Grőb János ezredes a HVK Haderőtervezési Csoportfőnökség Haderőszervezési Osztály osztályvezetője tartott rövid tájékoztatót az MH katonai szervezetei átalakítása, szervezeti korszerüsítés témakörében. Az MH struktúrája kialakult, csak kisebb átszervezésekre, úgynevezett finom hangolásra van szükség. Részletesen beszámolt a jelenleg folyó átalakítások helyzetéről.

A jelenlévő érdekképviseleti vezetők felajánlották segítségüket abban, hogy a szervezeti változások következtében bekövetkező személyi változások minél kisebb problémát okozzanak a munkavállalók részére.

Papp Ferenc ezredes, Társadalmi Kapcsolatok és Háborús Kegyeleti Főosztály osztályvezetője a HM szervezetek és a MH katonai szervezeteinek közfeladataiban – különösen a szociális segélyezéssel, hadisír gondozással, kultúrával, müvelődéssel, sporttal összefüggő feladatok terén-, a civil szervezetek részvételének lehetőségeiről tájékoztatott. Papp ezredes kiemelte, hogy a civil szervezetek, a szakszervezetek – közöttük a Honvédszakszervezet – mennyit tesznek a honvédelem ügyének minél szélesebb körü elismeréséért, és a katonák sport és kulturális szabadidejének minél hasznosabb eltöltéséért.

Bazsik István alelnök viszontválaszában elmondta, hogy a Honvédszakszervezet tételesen milyen területeken, milyen segítséget tud nyújtani a katonák és azok családtagjainak segélyezésében és rekreációjában. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a nehéz helyzetben lévő katonacsaládokat évente több millió forinttal segélyezi saját költségvetéséből szakszervezetünk. A HÉF-en egybehangzóan elhangzott, hogy a társadalmi szervezetek támogatási- és pályázati rendszerét meg kell újítani, arányosítani kell a vállalt feladatokhoz.

A 2015. évi költségvetéssel kapcsolatban a munkavállalói oldal azt kérte, hogy minél előbb kezdődjenek meg az egyeztetések azért, hogy a költségvetés kialakítása kapcsán be tudják dolgozni a munkavállalók javaslatait.

Szöveg: Szendrei ZoltánFotó: Dr. Hajós Dezső

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2022. 11. 30., 13:58
„Minden idők legnagyobb haderőreformja zajlik” – mondta dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka a Honvédszakszervezet őszi küldöttgyűlésén Budapesten, november 29-én, kedden.
2022-12-21 09:58:36
A Honvédszakszervezet tisztségviselői és alapszervezet vezetői 2022. december hónapban felmérték a rászoruló katonacsaládok számát. A felmérés eredményeként a katonacsaládok részére az alapszervezet vezetők a Hosz alapszervezeteinek költségvetése terhére segélycsomagokat osztottak…

  JETfly Magazin

Befejeződött az Airbus H225M típusú, közepes szállító helikopterek magyar katonai típusalkalmassági vizsgálata. A megrendelt tizenhat többcélú helikopterből kettőt ez év júliusában adnak át az Airbus Helicopters franciaországi, Marignane-i gyártó központjában.

  Háború Művészete magazin

A francia hajóépítő óriásvállalat, a Naval Group 2022 második felében új programba kezdett. Mivel a cég vezetői szerint Franciaország jelentős lemaradásban van a dróntechnológia terén, ezért a Naval Group már csak profiljából adódóan is a személyzet nélküli felszíni hajók terén igyekszik vezető szerepet kivívni magának.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.