2017. 12. 12. kedd
Gabriella
: 314 Ft   : 267 Ft Benzin: 325 Ft/l   Dízel: 323 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Jelentős illetményfejlesztés a honvédségben

Hosz  |  2014. 10. 27., 14:07

A következő négy év alatt összesen átlagosan 50 százalékkal emelik a katonák illetményét – jelentette be Hende Csaba október 27-én, Budapesten. Az első lépés egy átlagosan 30 százalékos illetményfejlesztés lesz 2015. július 1-jétől.

A katonai életpályamodell bevezetéséről tartott sajtótájékoztatót Hende Csaba hétfő délelőtt Budapesten. Mint a honvédelmi miniszter fogalmazott, az ország köteles megbecsülni katonáit, és gondoskodnunk kell arról is, hogy a jól felkészített, elkötelezett katonákat megtartsuk a hadseregben. A kormány már az előző ciklus elején megkezdte a katonai életpályamodell kidolgozását: ennek bevezetését követően kiszámítható előmeneteli rendszer jön létre, és a haderő megtartóképessége is erősödik. Az életpályamodell egyes elemeit már az új szolgálati törvény is tartalmazta, a következő évek során pedig minden szükséges intézkedés megtörténik a további elemek bevezetésére is.

Kiszámíthatóság, világos karrierút

Mint a miniszter fogalmazott, a létrejövő teljesítmény-alapú, kiszámítható előmeneteli rendszerben világos karrierút áll majd a katonák előtt. A szigorú értékelési rendszer bevezetésének célja, hogy a legjobbak közül is a legjobbak álljanak a haza szolgálatában: a felkészüléshez az állomány minden támogatást megkap, az elmúlt négy évben átalakított, megerősített altiszt- és tisztképzés is ezt szolgálja. Az új rendszerben minden katona előtt kétirányú út áll majd: vagy magasabb beosztás lehet a cél, vagy pedig szakértői specializálódás bármely állománykategóriában. Az életpályamodell mindkét karrierutat honorálja. Akik pedig még a nyugdíjkorhatár elérése előtt kiválnak a rendszerből, azok számára a munkáltató biztosítja és garantálja, hogy amennyiben akarnak, a közszolgálat más területén dolgozhatnak tovább. A tárca és a haderő át- és továbbképzéssel is támogatja majd a második karrier megkezdését. „Senki kezét nem engedjük el, aki letette az élete feláldozását is tartalmazó esküt, és becsülettel szolgálta a hazát honvédként” - mondta Hende Csaba.

Az életpályamodell bevezetésével párhuzamosan az illetményrendszer és az egyéb juttatások rendszere is átalakul. A katonák anyagi megbecsülése alapvető szempont, és már az előző években is komoly lépések történtek e téren: ilyen volt például az egykulcsos személyi jövedelemadó vagy a gyermekek után járó adókedvezmények bevezetése, illetve az idén januártól az altiszteknek és a legénységi állománynak járó havi bruttó 10 ezer forintos illetménykiegészítés is. A következő években azonban még jelentősebb pozitív változásokra számíthatnak a katonák: 2015. július 1-jétől a kormány költségvetési javaslata szerint átlagosan 30 százalékos illetményfejlesztésre kerül sor, amelyet 2019. január 1-jével bezárólag évente további átlagos 5-5 százalékos emelés követ. Ezáltal négy év alatt összesen átlagosan 50 százalékkal emelik meg a katonák illetményét – mindez a miniszterelnök ígéretén és döntésén alapszik. Az illetményeket az új életpályamodellben a beosztás szintje és a hozzá tartozó rendszeresített rendfokozat, a szolgálati idő, illetve a szakértői fokozat határozza majd meg.Átalakuló lakástámogatási rendszerA pótlékok rendszere szintén jelentősen átalakul. Jelenleg bevezetés alatt áll az új lakhatás-támogatási rendszer, amely a jóval költségesebb és nem is annyira hatékony bérlakásos ellátás helyett már a pénzbeli támogatásokra épül. Itt két új forma meghatározó: a lakásbérletet és lakáslízinget támogató lakáspénz, illetve a lakásvásárlást és lakásépítést elősegítő egyszeri támogatás a hivatásos katonák körében. Hende Csaba rámutatott: a haderő esetében – más szférákkal ellentétben – nem szociális, hanem harckészültségi kérdés a lakhatás, hiszen a katona mindig ott lakik, ahová a szolgálat szólítja. A természetbeni források azonban mára kimerültek, az ingatlanok fenntartása pedig drága, így a pénzbeli támogatások rendszere célravezetőbb. A rendszer sok irányban differenciált: a helyi piaci viszonyok, az adott katona rendfokozata és beosztása, a család létszáma egyaránt számít, ám minden esetben egy bizonyos havi adómentes összegről van szó. Az egyszeri támogatások pedig elsősorban azokat érintik majd, akik vélhetően pályafutásuk utolsó helyőrségében szolgálnak: esetükben már a rendszerből történő kiválás utáni lakáskérdés megoldása is cél.Hende Csaba hozzátette: a kormány tervei között szerepel egy szélesebb körü közszolgálati lakásprogram beindítása is, amely szintén kiterjedhet a Magyar Honvédség állományára, ezekről az elképzelésekről azonban egyelőre nem akart többet mondani, mivel az egyeztetések még csak a kezdeti fázisban járnak. A jövőben létrejön egy új, közszolgálati biztosítási rendszer is, amely a katonai pálya során bekövetkezett rendkívüli helyzetek, váratlan történések esetén is segítséget biztosítana. A kabinet szándékai alapján itt egy saját, összkormányzati keretü nonprofit biztosítótársaság létrehozása a cél.

Nem lesz arányeltolódásHende Csaba kérdésre válaszolva elmondta: az illetményrendszer változásai a honvédség teljes személyi állományát érintik majd. Az emelést az aránytalanságok korrekciójára is felhasználják, a jövő évi átlagosan 30 százalékos növelés preferált állománycsoportja az altiszti kar, „a hadsereg gerince” lesz, amelyet az átlagosnál jobban meg kívánnak erősíteni. A 2015-ös emeléshez mintegy 11 milliárd forint szükséges, az összeg évközi döntéssel, pót-előirányzatként kerül majd a honvédelmi tárca büdzséjébe. Emellett számolnak azzal is, hogy a jövőben létszámbeli erősödésre is szükség lesz a megváltozott biztonságpolitikai helyzettel, illetve a walesi NATO-csúcson tett vállalásainkkal összefüggésben. A fentiek jegyében egyrészt felülről nyitott előirányzatról beszélünk, másrészt projektfinanszírozások keretében a kormány szükség esetén készen áll további összegek folyósítására is.Hende Csaba szintén kérdésre válaszolva úgy fogalmazott: a honvédelmi tárca költségvetése az idei büdzséhez képest is emelkedik 2015-ben. Ami a belső arányokat illeti, a Magyar Honvédségben a személyi kiadások költsége jelenleg nem éri el az 50 százalékot, szemben a legtöbb NATO-haderővel, sőt, van olyan tagállam, ahol ez a mutató 70 százalék körül mozog. „Nem lesz arányeltolódás, torzulás azáltal, hogy a legfontosabbat, az embert erősítjük meg” - mondta a honvédelmi miniszter. Ennek jegyében a személyi költségek mellett a technikai fejlesztésekre is jut majd pénz: már jövőre megkezdődik a pápai bázisrepülőtér fejlesztése, aminek bekerülési költsége több év alatt vélhetően a 80 millió dollárt is meghaladja majd. Ezeket a forrásokat a Nemzetgazdasági Minisztériummal kötött megállapodás értelmében a költéségvetés célelőirányzataiból projektfinanszírozásként, többletként kapja meg a honvédelmi tárca.Hende Csaba újságírói kérdésre válaszolva elmondta: az életpályamodell bevezetésének semmi köze az internetadóhoz, a szóban forgó változtatások előkészítése hosszú évek óta folyik, és „soha, még gondolati szinten sem merült fel, hogy a két dolog összetartozna”, különösen annak fényében, hogy a költségvetés logikája is egészen más.Hivatkozás: honvedelem.huFotó: Galovtsik Gábor és Mohai Balázs (MTI)

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2017. 12. 12., 13:58
A LIGA Szakszervezetek szolgáltatáscsomagja a HungaryCard Turizmus kártyával bővült. Közel 770 partner 1000 elfogadóhelyén érvényes kártyákat a LIGA Szakszervezetek tagjai (kártyától függően) 25-75 százalékos kedvezménnyel tudják megvásárolni.
2017. 12. 12., 14:07
A külföldön munkát vállalók ezentúl egyszerűbben vehetnék igénybe a társadalombiztosítási ellátásokat – legalábbis, ha elfogadják a Bizottság előterjesztését Európai Társadalombiztosítási Szám bevezetéséről.
2017. 12. 01., 11:55
2017. november 30-án a LIGA Tanács tisztújító ülését tartotta Budapesten. A tagszervezetek küldöttei szinte teljes egészében újjáválasztották a korábbi tisztségviselőket, így 99,1 százalékos szavazataránnyal Doszpolyné dr. Mészáros Melindát, a szervezet 2016 májusában megválasztott elnökét.
2017-12-04 13:22:51
Az MH 86. Szolnok Helikopterbázis alapkiképzésén résztvevő állomány részére a tartottak tájékoztatót a Honvédszakszervezet tisztségviselői 2017. november 27-én. Szendrei Zoltán alelnök és Mészáros Tibor alapszervezeti vezető tájékoztatta a jelenlévőket arról, hogy milyen előnyökkel jár részükre a szakszervezeti tagság.
2017-11-28 12:31:40
2017. november 21-én a HR Portál hosszabb interjút közölt a LIGA Szakszervezetek elnökével. A lap dr. Mészáros Melindát többek között a szakszervezetek terveiről, a munkaerő-piaci változásokról és a szakszervezetek-kormány tárgyalásokról kérdezte.
2017-11-28 12:28:20
Vasárnap kora délután a Vörösmarty téren és környékén szolgálatot teljesítő katonák arra lettek figyelmesek, hogy egy férfi összeesik az utcán. Az MH Katonai Rendészeti Központ állományába tartozó Bagyura János törzszászlós és Dusnoki István szakaszvezető azonnal értesítette az adventi vásár egészségügyi biztosításáért felelős szakembereit.
   MÁSOK ÍRTÁK
2017. 03. 03., 12:20
Nagy hangsúlyt kell fektetni a toborzóirodákban nyújtott szolgáltatásokra, de a példamutató katona a legjobb toborzó.
2017. 03. 03., 12:17
2026-ra a térség egyik legmeghatározóbb haderejévé fejlesztik a Magyar Honvédséget.
2017. 01. 13., 16:44

Esküt tettek a határvadászok

Az illegális migráció növekedése miatt tavaly augusztusban határozott a kormány a Készenléti Rendőrség létszámának növeléséről. A határvadászok elsőként hivatásos állományba vett tagjai január 12-én, csütörtökön tették le az esküt.
2017. 01. 13., 16:40
Márciusban érkeznek meg Szolnokra azok a kiképző, felderítő és futárrepülőgépek, amelyeket a cseh Zlin Aircraft gyártócégtől vásároltak meg a Magyar Honvédségnek.

  JETfly Magazin

Az Orosz Védelmi Minisztérium megbízásából ez év augusztusában az „Orosz Helikopterek” konzorcium belekezdett egy hosszú távú projektbe, mely a jövő nagysebességű harci helikopterét hivatott kifejleszteni.

  Háború Művészete magazin

Elrendelte az orosz csapatok Szíriából történő visszavonásának megkezdését hétfőn Vlagyimir Putyin orosz elnök, aki villámlátogatásra érkezett Szíriába, a hmejmími orosz légitámaszpontra.