2023. 05. 28.
Csanád, Emil
: 372 Ft   : 347 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Pályakezdő tisztek konferenciája

Hosz  |  2014. 11. 07., 12:08

  Bíznia kell önmagában, saját felkészültségében, rátermettségében annak, aki ezt a  küzdelmes, kihívásokkal teli, de rendkívül szép hivatást választotta. Hinnie kell abban, hogy nincs előtte leküzdhetetlen akadály – köszöntötte a pályakezdő tisztek Magyar Honvédség szintű konferenciájának a résztvevőit november 6-án dr. Benkő Tibor vezérezredes, Honvéd Vezérkar főnök…

 

Pályakezdő tisztek részére szervezett konferenciát Szolnokon a Honvéd Vezérkar. A tanácskozás célja a fiatal hadnagyok egyetemi éveik alatt szerzett elméleti és gyakorlati ismereteinek, a csapatéletbe történt beilleszkedésük tapasztalatainak az összegzése volt. A most elhangzottak is segítik majd a tisztképzés és a fiatal tisztek szocializációjának folyamatban lévő „finomhangolását”.

A tanácskozás résztvevőit Zsiga Tamás ezredes, a Honvéd Vezérkar Személyzeti Csoportfőnökség csoportfőnök-helyettese köszöntötte, majd Fucsku Sándor vezérőrnagy szólt a pályakezdő tisztekhez. „Vezessék határozottan az önökre bízott szervezetet! Legyenek képesek irányítani a katonai szolgálat ellátásával és a napi élettel kapcsolatos munkát, megszervezni az alegységek tevékenységét - békében és háborús körülmények közt egyaránt! Folyamatosan képezzék önmagukat és segítsék beosztottaik fejlődését! Tegyenek meg mindent azért, hogy megfeleljenek a Magyar Honvédség tisztjeivel szemben támasztott társadalmi elvárásoknak!” - fogalmazta meg a pályakezdő tisztekkel szembeni követelményeket az MH Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoka, majd felhívta a fiatal hadnagyok figyelmét a vezetővé válás folyamatára: először akkor lesz valaki vezető, amikor kinevezik, másodszor, amikor a beosztottai elfogadják, de igazi parancsnokká akkor válik, amikor már saját magát is vezetőnek tartja.

 

 

Ezt követően az érintettek, a pályakezdő tisztek mondták el a témával kapcsolatos tapasztalataikat. Kálmán Dániel, Ponta Zsolt, Némedi Tamás, Dávid Balázs, Gangel Marcell, Nyerges Márton, Bencsik Tamás, Klárik Leila, Gyömör Mariann és Metzger András hadnagyok egybehangzóan állították: az egyetemi tanulmányaik során magas szintü elméleti ismereteket sajátíthattak el, kiválóan felkészült oktatóktól tanulhattak. Viszont valamennyien javasolták, hogy a honvéd tisztjelölteknek a korábbi évekhez képest lényegesen több időt kellene eltölteniük a csapatoknál. Tapasztalataik szerint ugyanis a frissen avatott tisztektől az elöljáróik elsősorban a napi feladatok gyors és szakszerü megoldását várják el. Az egyetemi diploma, a hadnagyi csillag azonban még nem jelenti azt, hogy a pályakezdő képes megfelelni sokéves tapasztalattal bíró kollégái, parancsnokai elvárásainak. A beilleszkedésben nagy segítséget jelentett számukra a mentori rendszer, de mindegyikük hangsúlyozta a jó munkatársi, emberi kapcsolatok kialakításának jelentőségét is. Egy tapasztalt, a helyi viszonyokat kiválóan ismerő idősebb altiszt, egy közalkalmazott tanácsainak elfogadása ugyanis nagymértékben segíthet abban, hogy egy pályakezdő hasznos tagja lehessen az adott közösségnek.

 

A délután második felében a jelenlévő parancsnokok kaptak szót, hogy a konferencia résztvevői az ő szemszögükből is megismerhessék a pályakezdő tisztek beilleszkedésének tapasztalatait. A tanácskozáson elhangzottakat a nap végén Benkő tábornok foglalta össze. A Honvéd Vezérkar főnök felhívta a pályakezdő tisztek figyelmét arra is, hogy bár beosztástól és a rendfokozattól függetlenül mindenki munkájára szükség van, a katonai pályán csak a legjobbak, a legeredményesebbek maradhatnak, mert a Magyar Honvédség teljesítményorientált szervezet. Az pedig, hogy pályafutása során ki mennyire lesz sikeres és eredményes, sok mindentől függ. Néhány biztos záloga viszont van az egyéni előmenetelnek: a rendíthetetlen, odaadó, kitartó, becsületes munka, a folyamatos tanulás, az önképzés és a bajtársiasság.

 

A parancsnokokhoz szólva a vezérezredes kiemelte: nem baj az, ha egy adott helyzetet a fiatal tiszt másként értékel, mint az idősebb kollégák. Az idő múlásával mindenki tapasztaltabb lesz, egyre több és több információ birtokában már másképp látja a világot. „Meg kell hallgatni a fiatalokat, tanítani, oktatni kell őket. Egy pályakezdő tiszttől csak azt várhatja el a parancsnoka, amire megtanította, amit megkövetelt tőle. Igenis legyenek kezdeményezők, legyen önálló véleményük - erre kell nevelni a fiatal hadnagyokat!”

A konferencia végén a vezérkar főnök a honvedelem.hu kérdésére elmondta: nagyon hasznos a tanácskozás, sok megfontolásra méltó javaslat hangzott el. Azzal pedig kimondottan egyetért, hogy az érintettek nem „protokoll” hozzászólásokkal húzták az időt, hanem gondjaikról, problémáikról, a munkájukat nehezítő körülményekről is nyíltan beszéltek. Ezeket a problémákat egyébként tökéletesen megérti, hiszen pályakezdő tisztként ő is hasonló nehézségekkel küzdött. Az elhangzottak összefoglalásaként pedig külön kiemelte, hogy a fiatal tisztek és parancsnokaik is elismeréssel szóltak a tisztképzés jelenlegi színvonaláról. Ennek ellenére persze vannak az oktatásnak olyan területei, amelyeken finomítani, javítani kell. Ilyen például a szinte mindenki által felemlegetett gyakorlati képzés erősítésének fontossága. Erre valóban nagy szükség van, hiszen mesterré akkor válhat valaki, ha az elméletben megszerzett tudását képes a gyakorlatban is alkalmazni. Éppen ezért meg kell találni annak a lehetőségét, hogy a jelenleginél jóval több óraszámban vehessenek részt gyakorlati képzésben, több időt tölthessenek a csapatoknál. „Az ezzel a kérdéssel kapcsolatos javaslatok csak megerősítettek abban, hogy jó irányba haladunk. A vezérkarnál ugyanis pár héttel ezelőtt már tartottunk egy olyan konferenciát, amelyre meghívtuk az egyetem vezetőit, a parancsnokokat és az oktatással foglalkozó szakembereket. Szinte pontosan ugyanazok a problémák vetődtek fel, mint a mostani tanácskozáson. „Ez pedig azt jelenti számunkra, hogy jól látjuk a gondokat, helyesen fogalmaztuk meg atisztképzési rendszer finomításának és a fiatal tisztek csapatéletbe történő beillesztésének feladatait” – mondta Benkő tábornok.

 

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 04. 27., 08:39
Tájékoztatjuk a tisztelt tagságot, hogy 2023. április 28-án (pénteken) egyéb rendezvények miatt a központi iroda zárva lesz. Mobiltelefonos elérhetőségeken tisztségviselőink ügyletet tartanak.
2023-02-15 14:19:50
A Honvédszakszervezet Elnöksége 2023. február 07-én tartotta az alapszervezet vezetőkkel kibővített ülését, ahol döntöttek a 8/2023. számú Kormány rendelet kapcsán felmerülő további feladatokról, illetve a Küldöttgyűlés előkészületeiről…
2023-01-31 15:29:17
A LIGA Szakszervezetek 2022. augusztus 8-án fordult Varga Mihály pénzügyminiszterhez, majd október 12-én Dr. Palkovics László technológiai és ipari miniszterhez a mukavállalók munkába járási költségtérítésének megemelése kapcsán, ahogy erről a honlapunkon is hírt adtunk. Kezdeményeztük a 15 Ft/km-es adómentes térítési összeg megemelését valamint a legalacsonyabb mérték növelését is. A LIGA Szakszervezetek üdvözli a Kormány döntését, amellyel az üzemanyagárak drasztikus emelkedésére reagált, enyhítve ezzel többszázezer munkavállaló napi terhein.

  JETfly Magazin

Az Olasz Légierő és a Brit Királyi Légierő megállapodást írt alá a brit hajózók és oktatók IV. fázisú képzéséről a szardíniai Decimomannuban található Nemzetközi Repülőkiképző Iskolában.

  Háború Művészete magazin

A német-magyar szárazföldi erők együttműködése részeként Magyarországra érkezett Björn F. Schulz dandártábornok, a Bundeswehr Páncélos Iskola parancsnoka, aki május 24-én a tatai MH Klapka György 1. Páncélosdandárhoz látogatott.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.