2018. 01. 22. hétfő
Artúr, Vince
: 309 Ft   : 252 Ft Benzin: 325 Ft/l   Dízel: 323 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Pályakezdő tisztek konferenciája

Hosz  |  2014. 11. 07., 12:08

  Bíznia kell önmagában, saját felkészültségében, rátermettségében annak, aki ezt a  küzdelmes, kihívásokkal teli, de rendkívül szép hivatást választotta. Hinnie kell abban, hogy nincs előtte leküzdhetetlen akadály – köszöntötte a pályakezdő tisztek Magyar Honvédség szintű konferenciájának a résztvevőit november 6-án dr. Benkő Tibor vezérezredes, Honvéd Vezérkar főnök…

 

Pályakezdő tisztek részére szervezett konferenciát Szolnokon a Honvéd Vezérkar. A tanácskozás célja a fiatal hadnagyok egyetemi éveik alatt szerzett elméleti és gyakorlati ismereteinek, a csapatéletbe történt beilleszkedésük tapasztalatainak az összegzése volt. A most elhangzottak is segítik majd a tisztképzés és a fiatal tisztek szocializációjának folyamatban lévő „finomhangolását”.

A tanácskozás résztvevőit Zsiga Tamás ezredes, a Honvéd Vezérkar Személyzeti Csoportfőnökség csoportfőnök-helyettese köszöntötte, majd Fucsku Sándor vezérőrnagy szólt a pályakezdő tisztekhez. „Vezessék határozottan az önökre bízott szervezetet! Legyenek képesek irányítani a katonai szolgálat ellátásával és a napi élettel kapcsolatos munkát, megszervezni az alegységek tevékenységét - békében és háborús körülmények közt egyaránt! Folyamatosan képezzék önmagukat és segítsék beosztottaik fejlődését! Tegyenek meg mindent azért, hogy megfeleljenek a Magyar Honvédség tisztjeivel szemben támasztott társadalmi elvárásoknak!” - fogalmazta meg a pályakezdő tisztekkel szembeni követelményeket az MH Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoka, majd felhívta a fiatal hadnagyok figyelmét a vezetővé válás folyamatára: először akkor lesz valaki vezető, amikor kinevezik, másodszor, amikor a beosztottai elfogadják, de igazi parancsnokká akkor válik, amikor már saját magát is vezetőnek tartja.

 

 

Ezt követően az érintettek, a pályakezdő tisztek mondták el a témával kapcsolatos tapasztalataikat. Kálmán Dániel, Ponta Zsolt, Némedi Tamás, Dávid Balázs, Gangel Marcell, Nyerges Márton, Bencsik Tamás, Klárik Leila, Gyömör Mariann és Metzger András hadnagyok egybehangzóan állították: az egyetemi tanulmányaik során magas szintü elméleti ismereteket sajátíthattak el, kiválóan felkészült oktatóktól tanulhattak. Viszont valamennyien javasolták, hogy a honvéd tisztjelölteknek a korábbi évekhez képest lényegesen több időt kellene eltölteniük a csapatoknál. Tapasztalataik szerint ugyanis a frissen avatott tisztektől az elöljáróik elsősorban a napi feladatok gyors és szakszerü megoldását várják el. Az egyetemi diploma, a hadnagyi csillag azonban még nem jelenti azt, hogy a pályakezdő képes megfelelni sokéves tapasztalattal bíró kollégái, parancsnokai elvárásainak. A beilleszkedésben nagy segítséget jelentett számukra a mentori rendszer, de mindegyikük hangsúlyozta a jó munkatársi, emberi kapcsolatok kialakításának jelentőségét is. Egy tapasztalt, a helyi viszonyokat kiválóan ismerő idősebb altiszt, egy közalkalmazott tanácsainak elfogadása ugyanis nagymértékben segíthet abban, hogy egy pályakezdő hasznos tagja lehessen az adott közösségnek.

 

A délután második felében a jelenlévő parancsnokok kaptak szót, hogy a konferencia résztvevői az ő szemszögükből is megismerhessék a pályakezdő tisztek beilleszkedésének tapasztalatait. A tanácskozáson elhangzottakat a nap végén Benkő tábornok foglalta össze. A Honvéd Vezérkar főnök felhívta a pályakezdő tisztek figyelmét arra is, hogy bár beosztástól és a rendfokozattól függetlenül mindenki munkájára szükség van, a katonai pályán csak a legjobbak, a legeredményesebbek maradhatnak, mert a Magyar Honvédség teljesítményorientált szervezet. Az pedig, hogy pályafutása során ki mennyire lesz sikeres és eredményes, sok mindentől függ. Néhány biztos záloga viszont van az egyéni előmenetelnek: a rendíthetetlen, odaadó, kitartó, becsületes munka, a folyamatos tanulás, az önképzés és a bajtársiasság.

 

A parancsnokokhoz szólva a vezérezredes kiemelte: nem baj az, ha egy adott helyzetet a fiatal tiszt másként értékel, mint az idősebb kollégák. Az idő múlásával mindenki tapasztaltabb lesz, egyre több és több információ birtokában már másképp látja a világot. „Meg kell hallgatni a fiatalokat, tanítani, oktatni kell őket. Egy pályakezdő tiszttől csak azt várhatja el a parancsnoka, amire megtanította, amit megkövetelt tőle. Igenis legyenek kezdeményezők, legyen önálló véleményük - erre kell nevelni a fiatal hadnagyokat!”

A konferencia végén a vezérkar főnök a honvedelem.hu kérdésére elmondta: nagyon hasznos a tanácskozás, sok megfontolásra méltó javaslat hangzott el. Azzal pedig kimondottan egyetért, hogy az érintettek nem „protokoll” hozzászólásokkal húzták az időt, hanem gondjaikról, problémáikról, a munkájukat nehezítő körülményekről is nyíltan beszéltek. Ezeket a problémákat egyébként tökéletesen megérti, hiszen pályakezdő tisztként ő is hasonló nehézségekkel küzdött. Az elhangzottak összefoglalásaként pedig külön kiemelte, hogy a fiatal tisztek és parancsnokaik is elismeréssel szóltak a tisztképzés jelenlegi színvonaláról. Ennek ellenére persze vannak az oktatásnak olyan területei, amelyeken finomítani, javítani kell. Ilyen például a szinte mindenki által felemlegetett gyakorlati képzés erősítésének fontossága. Erre valóban nagy szükség van, hiszen mesterré akkor válhat valaki, ha az elméletben megszerzett tudását képes a gyakorlatban is alkalmazni. Éppen ezért meg kell találni annak a lehetőségét, hogy a jelenleginél jóval több óraszámban vehessenek részt gyakorlati képzésben, több időt tölthessenek a csapatoknál. „Az ezzel a kérdéssel kapcsolatos javaslatok csak megerősítettek abban, hogy jó irányba haladunk. A vezérkarnál ugyanis pár héttel ezelőtt már tartottunk egy olyan konferenciát, amelyre meghívtuk az egyetem vezetőit, a parancsnokokat és az oktatással foglalkozó szakembereket. Szinte pontosan ugyanazok a problémák vetődtek fel, mint a mostani tanácskozáson. „Ez pedig azt jelenti számunkra, hogy jól látjuk a gondokat, helyesen fogalmaztuk meg atisztképzési rendszer finomításának és a fiatal tisztek csapatéletbe történő beillesztésének feladatait” – mondta Benkő tábornok.

 

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2018. 01. 17., 12:13
2018. január elsejével egy régi szakszervezeti követelés teljesült azzal, hogy a minimálbér nettó értéke végre eléri a létminimumot. Ez az eredmény a 2016. november 24-én a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumában kötött háromoldalú megállapodásnak köszönhető. A megállapodásnak megfelelően 2018-ban a minimálbér 8%-al, 138.000 Ft-ra, a garantált bérminimum pedig 12%-al, 180.500 Ft-ra emelkedik.
2018. 01. 18., 15:10
A tavalyi esztendőhöz hasonlóan zsúfolásig megtelt a Honvéd Sportegyesületek Országos Szövetségének 2018-as sportnaptára is. A tervezett programok kiemelt elemei lesznek a „170 éves a Magyar Honvédség” rendezvénysorozat sporteseményei.
2018. 01. 17., 12:08
2018. január végén a jelenlegi székházból a 1112 Budapest, Sasadi út 170-alá költözik a LIGA Szakszervezetek. A költözés miatt 2018. január 17-től előreláthatólag február elsejéig a vezetékes telefonvonalak ideiglenesen nem elérhetőek, ezért kérik, hogy a munkatársakat (a honlapon is rajta lévő) mobilszámaikon hívják!
2018. 01. 16., 15:01
„A parancsot teljesítő katonák az éhség, a fagy és a reménytelenség ellenére vissza akartak jutni az akkor már kényszerpályán vergődő országba, a hazájukba” – mondta Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes azon a megemlékezésen, amelyet a doni katasztrófa 75. évfordulója alkalmából rendeztek január 12-én a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeumban. A Honvédszakszervezetet Lippai Csaba érdekvédelmi ügyvivő képviselte a megemlékezésen...
2018-01-12 10:11:08
Új parancsnoka van – Korom Ferenc vezérőrnagy személyében – az MH Összhaderőnemi Parancsnokságnak. A parancsnoki beosztás átadás-átvételét január 11-én, csütörtökön tartották Székesfehérváron. A rendezvényen a Honvédszakszervezetet Czövek János elnök képviselte...
2018-01-09 14:33:54
2018. január 2-től visszavonásig érvényes Vodafone Flotta promóció keretében kedvező, kamatmentes készülék részletfizetési lehetőségeket és korlátlan belföldi-, valamint EU-n belüli beszélgetést kínál a Vodafone...
   MÁSOK ÍRTÁK
2017. 03. 03., 12:20
Nagy hangsúlyt kell fektetni a toborzóirodákban nyújtott szolgáltatásokra, de a példamutató katona a legjobb toborzó.
2017. 03. 03., 12:17
2026-ra a térség egyik legmeghatározóbb haderejévé fejlesztik a Magyar Honvédséget.
2017. 01. 13., 16:44

Esküt tettek a határvadászok

Az illegális migráció növekedése miatt tavaly augusztusban határozott a kormány a Készenléti Rendőrség létszámának növeléséről. A határvadászok elsőként hivatásos állományba vett tagjai január 12-én, csütörtökön tették le az esküt.
2017. 01. 13., 16:40
Márciusban érkeznek meg Szolnokra azok a kiképző, felderítő és futárrepülőgépek, amelyeket a cseh Zlin Aircraft gyártócégtől vásároltak meg a Magyar Honvédségnek.

  JETfly Magazin

Újabb típus búcsújáról számolhatunk be, ezúttal Nagy-Britanniából: az AgustaWestland Lynx AH9A változata 2018. január 16-án repült utoljára, ezzel végleg búcsút intettek a 40 év szolgálatot maga mögött tudó Lynx helikopternek.

  Háború Művészete magazin

Jakutszk repülőterén január 11-én extrém időjárási körülmények között megkezdődött a Moszkvai Helikoptergyártó Üzem Mi-171A2 típusának tesztrepülése. A helikoptert a Volga-Dnyeper légitársaság An-124-100 Ruszlán teherszállító repülőgépe szállította a helyszínre.