2017. 11. 18. szombat
Jenő
: 312 Ft   : 265 Ft Benzin: 325 Ft/l   Dízel: 323 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Pályakezdő tisztek konferenciája

Hosz  |  2014. 11. 07., 12:08

  Bíznia kell önmagában, saját felkészültségében, rátermettségében annak, aki ezt a  küzdelmes, kihívásokkal teli, de rendkívül szép hivatást választotta. Hinnie kell abban, hogy nincs előtte leküzdhetetlen akadály – köszöntötte a pályakezdő tisztek Magyar Honvédség szintű konferenciájának a résztvevőit november 6-án dr. Benkő Tibor vezérezredes, Honvéd Vezérkar főnök…

 

Pályakezdő tisztek részére szervezett konferenciát Szolnokon a Honvéd Vezérkar. A tanácskozás célja a fiatal hadnagyok egyetemi éveik alatt szerzett elméleti és gyakorlati ismereteinek, a csapatéletbe történt beilleszkedésük tapasztalatainak az összegzése volt. A most elhangzottak is segítik majd a tisztképzés és a fiatal tisztek szocializációjának folyamatban lévő „finomhangolását”.

A tanácskozás résztvevőit Zsiga Tamás ezredes, a Honvéd Vezérkar Személyzeti Csoportfőnökség csoportfőnök-helyettese köszöntötte, majd Fucsku Sándor vezérőrnagy szólt a pályakezdő tisztekhez. „Vezessék határozottan az önökre bízott szervezetet! Legyenek képesek irányítani a katonai szolgálat ellátásával és a napi élettel kapcsolatos munkát, megszervezni az alegységek tevékenységét - békében és háborús körülmények közt egyaránt! Folyamatosan képezzék önmagukat és segítsék beosztottaik fejlődését! Tegyenek meg mindent azért, hogy megfeleljenek a Magyar Honvédség tisztjeivel szemben támasztott társadalmi elvárásoknak!” - fogalmazta meg a pályakezdő tisztekkel szembeni követelményeket az MH Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoka, majd felhívta a fiatal hadnagyok figyelmét a vezetővé válás folyamatára: először akkor lesz valaki vezető, amikor kinevezik, másodszor, amikor a beosztottai elfogadják, de igazi parancsnokká akkor válik, amikor már saját magát is vezetőnek tartja.

 

 

Ezt követően az érintettek, a pályakezdő tisztek mondták el a témával kapcsolatos tapasztalataikat. Kálmán Dániel, Ponta Zsolt, Némedi Tamás, Dávid Balázs, Gangel Marcell, Nyerges Márton, Bencsik Tamás, Klárik Leila, Gyömör Mariann és Metzger András hadnagyok egybehangzóan állították: az egyetemi tanulmányaik során magas szintü elméleti ismereteket sajátíthattak el, kiválóan felkészült oktatóktól tanulhattak. Viszont valamennyien javasolták, hogy a honvéd tisztjelölteknek a korábbi évekhez képest lényegesen több időt kellene eltölteniük a csapatoknál. Tapasztalataik szerint ugyanis a frissen avatott tisztektől az elöljáróik elsősorban a napi feladatok gyors és szakszerü megoldását várják el. Az egyetemi diploma, a hadnagyi csillag azonban még nem jelenti azt, hogy a pályakezdő képes megfelelni sokéves tapasztalattal bíró kollégái, parancsnokai elvárásainak. A beilleszkedésben nagy segítséget jelentett számukra a mentori rendszer, de mindegyikük hangsúlyozta a jó munkatársi, emberi kapcsolatok kialakításának jelentőségét is. Egy tapasztalt, a helyi viszonyokat kiválóan ismerő idősebb altiszt, egy közalkalmazott tanácsainak elfogadása ugyanis nagymértékben segíthet abban, hogy egy pályakezdő hasznos tagja lehessen az adott közösségnek.

 

A délután második felében a jelenlévő parancsnokok kaptak szót, hogy a konferencia résztvevői az ő szemszögükből is megismerhessék a pályakezdő tisztek beilleszkedésének tapasztalatait. A tanácskozáson elhangzottakat a nap végén Benkő tábornok foglalta össze. A Honvéd Vezérkar főnök felhívta a pályakezdő tisztek figyelmét arra is, hogy bár beosztástól és a rendfokozattól függetlenül mindenki munkájára szükség van, a katonai pályán csak a legjobbak, a legeredményesebbek maradhatnak, mert a Magyar Honvédség teljesítményorientált szervezet. Az pedig, hogy pályafutása során ki mennyire lesz sikeres és eredményes, sok mindentől függ. Néhány biztos záloga viszont van az egyéni előmenetelnek: a rendíthetetlen, odaadó, kitartó, becsületes munka, a folyamatos tanulás, az önképzés és a bajtársiasság.

 

A parancsnokokhoz szólva a vezérezredes kiemelte: nem baj az, ha egy adott helyzetet a fiatal tiszt másként értékel, mint az idősebb kollégák. Az idő múlásával mindenki tapasztaltabb lesz, egyre több és több információ birtokában már másképp látja a világot. „Meg kell hallgatni a fiatalokat, tanítani, oktatni kell őket. Egy pályakezdő tiszttől csak azt várhatja el a parancsnoka, amire megtanította, amit megkövetelt tőle. Igenis legyenek kezdeményezők, legyen önálló véleményük - erre kell nevelni a fiatal hadnagyokat!”

A konferencia végén a vezérkar főnök a honvedelem.hu kérdésére elmondta: nagyon hasznos a tanácskozás, sok megfontolásra méltó javaslat hangzott el. Azzal pedig kimondottan egyetért, hogy az érintettek nem „protokoll” hozzászólásokkal húzták az időt, hanem gondjaikról, problémáikról, a munkájukat nehezítő körülményekről is nyíltan beszéltek. Ezeket a problémákat egyébként tökéletesen megérti, hiszen pályakezdő tisztként ő is hasonló nehézségekkel küzdött. Az elhangzottak összefoglalásaként pedig külön kiemelte, hogy a fiatal tisztek és parancsnokaik is elismeréssel szóltak a tisztképzés jelenlegi színvonaláról. Ennek ellenére persze vannak az oktatásnak olyan területei, amelyeken finomítani, javítani kell. Ilyen például a szinte mindenki által felemlegetett gyakorlati képzés erősítésének fontossága. Erre valóban nagy szükség van, hiszen mesterré akkor válhat valaki, ha az elméletben megszerzett tudását képes a gyakorlatban is alkalmazni. Éppen ezért meg kell találni annak a lehetőségét, hogy a jelenleginél jóval több óraszámban vehessenek részt gyakorlati képzésben, több időt tölthessenek a csapatoknál. „Az ezzel a kérdéssel kapcsolatos javaslatok csak megerősítettek abban, hogy jó irányba haladunk. A vezérkarnál ugyanis pár héttel ezelőtt már tartottunk egy olyan konferenciát, amelyre meghívtuk az egyetem vezetőit, a parancsnokokat és az oktatással foglalkozó szakembereket. Szinte pontosan ugyanazok a problémák vetődtek fel, mint a mostani tanácskozáson. „Ez pedig azt jelenti számunkra, hogy jól látjuk a gondokat, helyesen fogalmaztuk meg atisztképzési rendszer finomításának és a fiatal tisztek csapatéletbe történő beillesztésének feladatait” – mondta Benkő tábornok.

 

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2017. 10. 31., 10:06
Halottak napja alkalmából koszorúzással és gyertyagyújtással emlékezett a Honvédelmi Minisztérium a hazánk területén hősi halált halt magyar és más nemzetiségű katonákra október 30-án, hétfőn. A Honvédszakszervezet részéről Szendrei Zoltán alelnök vett részt a megemlékezésen...
2017. 10. 31., 08:51
Szomorúan emlékeztünk a múltra, amikor a kecskeméti MH Légijármű Javítóüzemnél szolgált, majd a kecskeméti nyugállományú csoport vezetőjévé és a tagozat elnökségi tagjává választott Szilágyi István 2010. március 9-én utolsó útjára kísértük.
2017-11-13 14:40:40
Tájékoztatjuk Önöket, hogy a Honvédszakszervezet 2017. november 14-15-én tartja Küldöttgyűlését Balatonakarattyán, ezért a jogsegélyszolgálat 2017. november 15-én elmarad. Dr. Karakas Attila jogsegélyszolgálat vezető legközelebb november 22-én (szerdán) 14.00-16.00 óráig tart ügyfélfogadást a Hosz Központi Irodában (1087 Budapest, Kerepesi út 29/b). A bejelentkezés az alábbi telefonszámon történhet...
2017-11-06 09:08:23
Tájékoztatjuk Önöket, hogy Dr. Karakas Attila, a Honvédszakszervezet jogsegélyszolgálatának vezetője az ünnepre való tekintettel 2017. november 08-a (szerda) helyett november 07-én (kedden) 14.00-16.00 óráig tart ügyfélfogadást a Hosz Központi Irodában (1087 Budapest, Kerepesi út 29/b). A bejelentkezés az alábbi telefonszámon történhet...
2017-10-31 11:14:51
2017. október 12-én tartott ülést a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fóruma. A munkáltatók szociális hozzájárulási adója 2018-ban 2,5 százalékkal csökken. A LIGA Szakszervezetek kiállt a 1,5 százalékos munkaerőpiaci járulék eltörléséért. Törvénymódosítás születhet arról, hogy a jövőben a szakszervezeti tisztségviselőt visszahelyezhesse a bíróság.
2017-10-31 11:12:21
Összesen 153 honvéd tiszt- és altisztjelölt tett ünnepélyes esküt október 27-én, pénteken, Szentendrén, az MH Altiszti Akadémián. Az eskütételen Czövek János elnök vett részt a Honvédszakszervezet részéről...
   MÁSOK ÍRTÁK
2017. 03. 03., 12:20
Nagy hangsúlyt kell fektetni a toborzóirodákban nyújtott szolgáltatásokra, de a példamutató katona a legjobb toborzó.
2017. 03. 03., 12:17
2026-ra a térség egyik legmeghatározóbb haderejévé fejlesztik a Magyar Honvédséget.
2017. 01. 13., 16:44

Esküt tettek a határvadászok

Az illegális migráció növekedése miatt tavaly augusztusban határozott a kormány a Készenléti Rendőrség létszámának növeléséről. A határvadászok elsőként hivatásos állományba vett tagjai január 12-én, csütörtökön tették le az esküt.
2017. 01. 13., 16:40
Márciusban érkeznek meg Szolnokra azok a kiképző, felderítő és futárrepülőgépek, amelyeket a cseh Zlin Aircraft gyártócégtől vásároltak meg a Magyar Honvédségnek.

  JETfly Magazin

A napokban zajló Dubai Airshow 2017 szakkiállításon, az emirátusok légierejének vezérőrnagya, Abdulla Al Said Al Hashemi bejelentette, hogy aláírták a szerződést a Lockheed Martin vállalattal 80 darab Block 60 F-16E/F modernizációjáról.

  Háború Művészete magazin

2017. szeptember elsején megalakult az MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandár. Az egység – és jogelődjei – története évtizedekben mérhető, a különleges műveleti képesség kialakítása viszont csak tizenkét esztendeje kezdődött meg a honvédségnél.