2024. 04. 19. péntek
Emma
: 394 Ft   : 369 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

A Honvédszakszervezet november 19-én tartotta Küldöttgyűlését

Hosz  |  2014. 11. 25., 14:31

 A Honvédszakszervezet legfőbb döntéshozó fóruma, a Küldöttgyűlés 2014. november 19-én szót emelt a hivatásos és szerződéses állomány számára kért év végi kifizetés mellett, illetve üdvözölte a 2015. július 01-től bevezetendő illetményfejlesztést…

 

Miután Sörös István a Mandátumvizsgáló Bizottság elnöke tájékoztatott a mandátumokról és a határozatképességről, Czövek János elnök megnyitotta a Küldöttgyülést és tájékozatta a megjelenteket a döntéshozó fórum fő feladatairól. A gyülés tisztségviselőinek megválasztása után Dr. Hajós Dezső levezető elnök ismertette a Küldöttgyülés lefolyását, a hozzászólások szabályait.

Az elnökség tájékoztatója során Czövek János elmondta: a katonák 2015-ös 30%-os, illetve az azt követő négy éves - évente 5%-os - illetményemelése nagy előrelépés, azonban nem pihenhetünk, mivel még sok feladat megoldásra vár. Külön szót emelt az állomány ruházati ellátásáról, a munkaidő szabályozásról, valamint a szociális- és jóléti rendszer helyzetéről.

Miután felidézte az illetményemelésig vezető úton folytatott küzdelmet, megosztotta az érdeklődőkkel azokat az információkat, amelyek a csapatlátogatásokon elhangzottak, illetve azt is, hogy mi történt az elmúlt időszak OKÉT, illetve a LIGA Elnökségi és Tanács ülésein.

 Arról is beszélt, hogy továbbra is rendkívül fontos az alakulatoknál folytatott látogatás sorozat, melynek során a tisztségviselők felkerestek minden katonai szervezetet, Hosz alapszervezetet, illetve csoportot annak érdekében, hogy a tagok tájékoztatása mellett tovább folytatódjon a tagszervezés is. A mai napig 4200 fő aktív katona regisztrált az új tagdíjlevonási rendszerbe, ehhez csatlakozik a nyugállományúak 1000 tagja, ami összesen több, mint 5000 fő regisztrált létszámot eredményez. Az elsősorban anyagi okokkal magyarázható tagdíjfizetési nehézségek miatt kialakult egy szük (néhány százfős) kör, akik tagdíjfizetése bizonytalan, így ezekben az esetekben szükséges a több körös személyes egyeztetés, illetve ennek eredménytelensége esetén az érintettek tagi jogait korlátozó adminisztratív feladatok végrehajtása.

A 2015. évi költségvetésről szóló határozattervezet megvitatása során Bazsik István alelnök egészítette ki a korábbi írásos és képviseleti értekezleteken már elhangzott szóbeli előterjesztést. Az alelnök tájékoztatott többek között az elmúlt évek gazdasági konszolidációjáról, a bevételek növelésének lehetőségeiről, illetve a kiadási oldal főbb tételeiről. Kiemelte, hogy az öt évvel ezelőtti több, mint 200 millió Ft-os költségvetés töredékével kell most gazdálkodni úgy, hogy az elvégzendő feladatok nem csökkentek, sőt inkább szaporodtak.  A költségvetést közel nullszaldósra tervezte meg a Hosz, emelte ki beszédében.

Katócs Zsolt az Ellenőrző Bizottság elnöke a vita előtt tájékozatott arról, hogy az EB áttekintette, megvizsgálta a költségvetést, és azt elfogadásra javasolja, majd a küldöttek egyöntetü támogatásával elfogadásra került.

A Hosz 2015. évi fontosabb feladatairól, majd a Hosz elnökségének 2015. évi rendezvénytervéről szóló és végül a Hosz 2015. évi munkatervéről szóló küldöttgyülési határozat tervezeteket Szendrei Zoltán alelnök terjesztette a Küldöttgyülés elé.

A tervezetek néhány jövőbeni javaslat elhangzását követően ellenszavazat nélkül kerültek elfogadásra.

A Szakszervezeti Munkáért díj odaítélése során Czövek János elnök ismertette a jelölteket: Bali János, Pénzes József és Tóvári Róbert. Miután a jelöltek elfogadták a jelölést, a két díjazottat megnevezni hivatott titkos szavazást követően olyan helyzet állt elő, amelyre senki nem számított. A szavazást követően az egyik jelölt, egyértelmüen elnyerte a díjat, azonban a másik díjra a két jelölt azonos szavazatot kapott, sőt már a jelölőlapra történő felkerülésük is azonos szavazatszámmal történt, így nem lehetett érdemben eredményt hirdetni. 

Az elnökség rövid egyeztetést követően azt javasolta a Küldöttgyülésnek, hogy 2014-ben három díjazottat nevezzünk meg. Ezt a Küldöttgyülés támogatta, így a 2014. év Szakszervezeti Munkáért díjasai abc sorrendben a következők lettek: Bali János, Pénzes József és Tóvári Róbert. 

Az egyebek napirendi téma során, hosszas vitát követően – az érintettek írásbeli javaslatát elfogadva – arról döntött a Küldöttgyülés, hogy a Női szekció megszünik. A továbbiakban a szerződéses szekció átmenetileg képviseli a női szekció feladatait is, majd a következő

Küldöttgyülésig formálisan átalakul az esélyegyenlőségi kérdéseket képviselő szervezeti elemmé.

Czövek János elnök záróbeszédében megköszönte a résztvevők munkáját és bezárta a Küldöttgyülést.

Szöveg: Bazsik IstvánFotó: Jakubik András

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 01. 05., 10:17
Eddig Európa számos országában irigykedve figyelték katonatársaink, hogy nálunk szakszervezet működhet. Ez a jog tényszerűleg még az európai unióban is különleges kiváltság volt, amelyet a végletekig próbáltunk megőrizni. Az alapításunk, azaz 1991 óta eltelt több mint 32 év alatt folyamatosan azon küzdöttek elődeink, hogy a civil szférában megszokott jogok illessék meg a katonákat is, vagy legalább ahhoz erősen közelítő szintet sikerüljön elérni mind az egyéni, mind a kollektív jogérvényesítés terén...
2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2023. 12. 15., 11:16
Tisztelt Tagunk! Ezúton szeretném Önt tájékoztatni, hogy a Honvédszakszervezet (HOSZ) a jogszabályi környezet változásaira reagálva, valamint a szervezet működésének folyamatos biztosítása érdekében új Alapszabályt fogadott el és hamarosan Honvéd Érdekképviseleti Szervezet (HÉSZ) néven folytatja tevékenységét.
2024-02-13 13:05:08
2024.02.14-16-ig a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet személyes ügyfélfogadása technikai okok miatt (karbantartás) szünetel. Ezúton is köszönjük elhelyezési feltételeink jobbítását a HM HIM-nek! Telefonos ügyelet a 0670-374-30-83-as telefonszámon.

  JETfly Magazin

A magyar főváros légikikötője ismét elnyerte a Skytrax „Kelet-Európa legjobb repülőtere” címét a World Airport Awards díjátadón. Az idei már zsinórban a tizenegyedik alkalom, amikor a Budapest Airport az utasok visszajelzése alapján kiérdemelte a rangos elismerést.

  Háború Művészete magazin

A Huntington Ingalls Industries newport news-i hajógyárában a közelmúltban kezdték el a befejezéséhez közeledő USS John F. Kennedy (CVN 79) nukleáris meghajtású repülőgép-hordozó elektromágneses katapultjainak tesztelését.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.