2017. 11. 24. péntek
Emma
: 312 Ft   : 263 Ft Benzin: 325 Ft/l   Dízel: 323 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

A Honvédszakszervezet november 19-én tartotta Küldöttgyűlését

Hosz  |  2014. 11. 25., 14:31

 A Honvédszakszervezet legfőbb döntéshozó fóruma, a Küldöttgyűlés 2014. november 19-én szót emelt a hivatásos és szerződéses állomány számára kért év végi kifizetés mellett, illetve üdvözölte a 2015. július 01-től bevezetendő illetményfejlesztést…

 

Miután Sörös István a Mandátumvizsgáló Bizottság elnöke tájékoztatott a mandátumokról és a határozatképességről, Czövek János elnök megnyitotta a Küldöttgyülést és tájékozatta a megjelenteket a döntéshozó fórum fő feladatairól. A gyülés tisztségviselőinek megválasztása után Dr. Hajós Dezső levezető elnök ismertette a Küldöttgyülés lefolyását, a hozzászólások szabályait.

Az elnökség tájékoztatója során Czövek János elmondta: a katonák 2015-ös 30%-os, illetve az azt követő négy éves - évente 5%-os - illetményemelése nagy előrelépés, azonban nem pihenhetünk, mivel még sok feladat megoldásra vár. Külön szót emelt az állomány ruházati ellátásáról, a munkaidő szabályozásról, valamint a szociális- és jóléti rendszer helyzetéről.

Miután felidézte az illetményemelésig vezető úton folytatott küzdelmet, megosztotta az érdeklődőkkel azokat az információkat, amelyek a csapatlátogatásokon elhangzottak, illetve azt is, hogy mi történt az elmúlt időszak OKÉT, illetve a LIGA Elnökségi és Tanács ülésein.

 Arról is beszélt, hogy továbbra is rendkívül fontos az alakulatoknál folytatott látogatás sorozat, melynek során a tisztségviselők felkerestek minden katonai szervezetet, Hosz alapszervezetet, illetve csoportot annak érdekében, hogy a tagok tájékoztatása mellett tovább folytatódjon a tagszervezés is. A mai napig 4200 fő aktív katona regisztrált az új tagdíjlevonási rendszerbe, ehhez csatlakozik a nyugállományúak 1000 tagja, ami összesen több, mint 5000 fő regisztrált létszámot eredményez. Az elsősorban anyagi okokkal magyarázható tagdíjfizetési nehézségek miatt kialakult egy szük (néhány százfős) kör, akik tagdíjfizetése bizonytalan, így ezekben az esetekben szükséges a több körös személyes egyeztetés, illetve ennek eredménytelensége esetén az érintettek tagi jogait korlátozó adminisztratív feladatok végrehajtása.

A 2015. évi költségvetésről szóló határozattervezet megvitatása során Bazsik István alelnök egészítette ki a korábbi írásos és képviseleti értekezleteken már elhangzott szóbeli előterjesztést. Az alelnök tájékoztatott többek között az elmúlt évek gazdasági konszolidációjáról, a bevételek növelésének lehetőségeiről, illetve a kiadási oldal főbb tételeiről. Kiemelte, hogy az öt évvel ezelőtti több, mint 200 millió Ft-os költségvetés töredékével kell most gazdálkodni úgy, hogy az elvégzendő feladatok nem csökkentek, sőt inkább szaporodtak.  A költségvetést közel nullszaldósra tervezte meg a Hosz, emelte ki beszédében.

Katócs Zsolt az Ellenőrző Bizottság elnöke a vita előtt tájékozatott arról, hogy az EB áttekintette, megvizsgálta a költségvetést, és azt elfogadásra javasolja, majd a küldöttek egyöntetü támogatásával elfogadásra került.

A Hosz 2015. évi fontosabb feladatairól, majd a Hosz elnökségének 2015. évi rendezvénytervéről szóló és végül a Hosz 2015. évi munkatervéről szóló küldöttgyülési határozat tervezeteket Szendrei Zoltán alelnök terjesztette a Küldöttgyülés elé.

A tervezetek néhány jövőbeni javaslat elhangzását követően ellenszavazat nélkül kerültek elfogadásra.

A Szakszervezeti Munkáért díj odaítélése során Czövek János elnök ismertette a jelölteket: Bali János, Pénzes József és Tóvári Róbert. Miután a jelöltek elfogadták a jelölést, a két díjazottat megnevezni hivatott titkos szavazást követően olyan helyzet állt elő, amelyre senki nem számított. A szavazást követően az egyik jelölt, egyértelmüen elnyerte a díjat, azonban a másik díjra a két jelölt azonos szavazatot kapott, sőt már a jelölőlapra történő felkerülésük is azonos szavazatszámmal történt, így nem lehetett érdemben eredményt hirdetni. 

Az elnökség rövid egyeztetést követően azt javasolta a Küldöttgyülésnek, hogy 2014-ben három díjazottat nevezzünk meg. Ezt a Küldöttgyülés támogatta, így a 2014. év Szakszervezeti Munkáért díjasai abc sorrendben a következők lettek: Bali János, Pénzes József és Tóvári Róbert. 

Az egyebek napirendi téma során, hosszas vitát követően – az érintettek írásbeli javaslatát elfogadva – arról döntött a Küldöttgyülés, hogy a Női szekció megszünik. A továbbiakban a szerződéses szekció átmenetileg képviseli a női szekció feladatait is, majd a következő

Küldöttgyülésig formálisan átalakul az esélyegyenlőségi kérdéseket képviselő szervezeti elemmé.

Czövek János elnök záróbeszédében megköszönte a résztvevők munkáját és bezárta a Küldöttgyülést.

Szöveg: Bazsik IstvánFotó: Jakubik András

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2017. 11. 13., 15:21
Katonai tiszteletadás mellett adták át a kormányzati forrásból felújított első világháborús hadisírokat, illetve a Nagy Háború felújított emlékművét november 11-én, szombaton, Kiskunfélegyházán. Vargha Tamás honvédelmi miniszterhelyettes, Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, és Csányi József polgármester helyezték el az újjászentelt emlékműnél a tisztelet és az emlékezés koszorúit. A Honvédszakszervezet részéről Bali János Felügyelő Bizottsági tag vett részt a rendezvényen...
2017. 11. 09., 15:54
A Halottak Napja alkalmából, - a közösségért munkálkodó tagtárs emlékét szimbolizáló kopjafánál-, megemlékezést tartott özv. Borka Istvánné Margó, a Honvédszakszervezet képviseletében Czövek János elnök, Németh Nándor érdekvédelmi ügyvivő, valamint Klopfer Szandra személyi asszisztens...
2017. 10. 31., 10:13
„Soha többé ne legyen olyan helyzet, amely a hősöket és az áldozatokat teremti” – mondta Vargha Tamás miniszterhelyettes, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára október 30-án, hétfőn, Budapesten. A megemlékezésen a Honvédszakszervezetet Czövek János elnök és Sörös István a Hosz Nyugállományú Tagozat elnöke képviselte...
2017. 10. 31., 10:06
Halottak napja alkalmából koszorúzással és gyertyagyújtással emlékezett a Honvédelmi Minisztérium a hazánk területén hősi halált halt magyar és más nemzetiségű katonákra október 30-án, hétfőn. A Honvédszakszervezet részéről Szendrei Zoltán alelnök vett részt a megemlékezésen...
2017-11-13 14:40:40
Tájékoztatjuk Önöket, hogy a Honvédszakszervezet 2017. november 14-15-én tartja Küldöttgyűlését Balatonakarattyán, ezért a jogsegélyszolgálat 2017. november 15-én elmarad. Dr. Karakas Attila jogsegélyszolgálat vezető legközelebb november 22-én (szerdán) 14.00-16.00 óráig tart ügyfélfogadást a Hosz Központi Irodában (1087 Budapest, Kerepesi út 29/b). A bejelentkezés az alábbi telefonszámon történhet...
2017-11-06 09:08:23
Tájékoztatjuk Önöket, hogy Dr. Karakas Attila, a Honvédszakszervezet jogsegélyszolgálatának vezetője az ünnepre való tekintettel 2017. november 08-a (szerda) helyett november 07-én (kedden) 14.00-16.00 óráig tart ügyfélfogadást a Hosz Központi Irodában (1087 Budapest, Kerepesi út 29/b). A bejelentkezés az alábbi telefonszámon történhet...
   MÁSOK ÍRTÁK
2017. 03. 03., 12:20
Nagy hangsúlyt kell fektetni a toborzóirodákban nyújtott szolgáltatásokra, de a példamutató katona a legjobb toborzó.
2017. 03. 03., 12:17
2026-ra a térség egyik legmeghatározóbb haderejévé fejlesztik a Magyar Honvédséget.
2017. 01. 13., 16:44

Esküt tettek a határvadászok

Az illegális migráció növekedése miatt tavaly augusztusban határozott a kormány a Készenléti Rendőrség létszámának növeléséről. A határvadászok elsőként hivatásos állományba vett tagjai január 12-én, csütörtökön tették le az esküt.
2017. 01. 13., 16:40
Márciusban érkeznek meg Szolnokra azok a kiképző, felderítő és futárrepülőgépek, amelyeket a cseh Zlin Aircraft gyártócégtől vásároltak meg a Magyar Honvédségnek.

  JETfly Magazin

Az afgán légierő minden eddiginél nagyobb fejlesztését jelentették be szeptemberben. Potenciálisan nem kevesebb, mint 120 könnyű harci helikopter beszerzéséről lehet szó.

  Háború Művészete magazin

Az elmúlt néhány esztendőben ismét felértékelődtek a hagyományos védelmi feladatokra optimalizált fegyverrendszerek, így az irányított páncéltörő rakéták. A NATO keleti szárnyának szinte minden országa komoly fejlesztésekbe fogott ezen a területen.