2018. 02. 22. csütörtök
Gerzson
: 312 Ft   : 253 Ft Benzin: 325 Ft/l   Dízel: 323 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

A Honvédszakszervezet november 19-én tartotta Küldöttgyűlését

Hosz  |  2014. 11. 25., 14:31

 A Honvédszakszervezet legfőbb döntéshozó fóruma, a Küldöttgyűlés 2014. november 19-én szót emelt a hivatásos és szerződéses állomány számára kért év végi kifizetés mellett, illetve üdvözölte a 2015. július 01-től bevezetendő illetményfejlesztést…

 

Miután Sörös István a Mandátumvizsgáló Bizottság elnöke tájékoztatott a mandátumokról és a határozatképességről, Czövek János elnök megnyitotta a Küldöttgyülést és tájékozatta a megjelenteket a döntéshozó fórum fő feladatairól. A gyülés tisztségviselőinek megválasztása után Dr. Hajós Dezső levezető elnök ismertette a Küldöttgyülés lefolyását, a hozzászólások szabályait.

Az elnökség tájékoztatója során Czövek János elmondta: a katonák 2015-ös 30%-os, illetve az azt követő négy éves - évente 5%-os - illetményemelése nagy előrelépés, azonban nem pihenhetünk, mivel még sok feladat megoldásra vár. Külön szót emelt az állomány ruházati ellátásáról, a munkaidő szabályozásról, valamint a szociális- és jóléti rendszer helyzetéről.

Miután felidézte az illetményemelésig vezető úton folytatott küzdelmet, megosztotta az érdeklődőkkel azokat az információkat, amelyek a csapatlátogatásokon elhangzottak, illetve azt is, hogy mi történt az elmúlt időszak OKÉT, illetve a LIGA Elnökségi és Tanács ülésein.

 Arról is beszélt, hogy továbbra is rendkívül fontos az alakulatoknál folytatott látogatás sorozat, melynek során a tisztségviselők felkerestek minden katonai szervezetet, Hosz alapszervezetet, illetve csoportot annak érdekében, hogy a tagok tájékoztatása mellett tovább folytatódjon a tagszervezés is. A mai napig 4200 fő aktív katona regisztrált az új tagdíjlevonási rendszerbe, ehhez csatlakozik a nyugállományúak 1000 tagja, ami összesen több, mint 5000 fő regisztrált létszámot eredményez. Az elsősorban anyagi okokkal magyarázható tagdíjfizetési nehézségek miatt kialakult egy szük (néhány százfős) kör, akik tagdíjfizetése bizonytalan, így ezekben az esetekben szükséges a több körös személyes egyeztetés, illetve ennek eredménytelensége esetén az érintettek tagi jogait korlátozó adminisztratív feladatok végrehajtása.

A 2015. évi költségvetésről szóló határozattervezet megvitatása során Bazsik István alelnök egészítette ki a korábbi írásos és képviseleti értekezleteken már elhangzott szóbeli előterjesztést. Az alelnök tájékoztatott többek között az elmúlt évek gazdasági konszolidációjáról, a bevételek növelésének lehetőségeiről, illetve a kiadási oldal főbb tételeiről. Kiemelte, hogy az öt évvel ezelőtti több, mint 200 millió Ft-os költségvetés töredékével kell most gazdálkodni úgy, hogy az elvégzendő feladatok nem csökkentek, sőt inkább szaporodtak.  A költségvetést közel nullszaldósra tervezte meg a Hosz, emelte ki beszédében.

Katócs Zsolt az Ellenőrző Bizottság elnöke a vita előtt tájékozatott arról, hogy az EB áttekintette, megvizsgálta a költségvetést, és azt elfogadásra javasolja, majd a küldöttek egyöntetü támogatásával elfogadásra került.

A Hosz 2015. évi fontosabb feladatairól, majd a Hosz elnökségének 2015. évi rendezvénytervéről szóló és végül a Hosz 2015. évi munkatervéről szóló küldöttgyülési határozat tervezeteket Szendrei Zoltán alelnök terjesztette a Küldöttgyülés elé.

A tervezetek néhány jövőbeni javaslat elhangzását követően ellenszavazat nélkül kerültek elfogadásra.

A Szakszervezeti Munkáért díj odaítélése során Czövek János elnök ismertette a jelölteket: Bali János, Pénzes József és Tóvári Róbert. Miután a jelöltek elfogadták a jelölést, a két díjazottat megnevezni hivatott titkos szavazást követően olyan helyzet állt elő, amelyre senki nem számított. A szavazást követően az egyik jelölt, egyértelmüen elnyerte a díjat, azonban a másik díjra a két jelölt azonos szavazatot kapott, sőt már a jelölőlapra történő felkerülésük is azonos szavazatszámmal történt, így nem lehetett érdemben eredményt hirdetni. 

Az elnökség rövid egyeztetést követően azt javasolta a Küldöttgyülésnek, hogy 2014-ben három díjazottat nevezzünk meg. Ezt a Küldöttgyülés támogatta, így a 2014. év Szakszervezeti Munkáért díjasai abc sorrendben a következők lettek: Bali János, Pénzes József és Tóvári Róbert. 

Az egyebek napirendi téma során, hosszas vitát követően – az érintettek írásbeli javaslatát elfogadva – arról döntött a Küldöttgyülés, hogy a Női szekció megszünik. A továbbiakban a szerződéses szekció átmenetileg képviseli a női szekció feladatait is, majd a következő

Küldöttgyülésig formálisan átalakul az esélyegyenlőségi kérdéseket képviselő szervezeti elemmé.

Czövek János elnök záróbeszédében megköszönte a résztvevők munkáját és bezárta a Küldöttgyülést.

Szöveg: Bazsik IstvánFotó: Jakubik András

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2018. 02. 09., 09:17
A Katonák a Törvényességért és a Jogbiztonságért Közhasznú Alapítvány rendezvényét február 06-07én tartották a Mátraházán található 4. számú KORK-ban. A rendezvény fókuszába a 2018. évi feladatokat, illetve az 1% adománygyűjtő kampány aktualitásait állították...
2018. 02. 05., 14:10
Az egészségügyi szakdolgozók idén novemberben esedékes 8 százalékos béremelését előrehozták január 1-re - jelentette be az emberi erőforrások minisztere szerdán, budapesti sajtótájékoztatón, miután újabb sztrájktárgyalási forduló zajlott a kormány és a reprezentatív szakszervezetek között.
2018-02-05 13:47:08
társadalombiztosítás területén, akár az egészségbiztosításban, akár a nyugellátásoknál, akár a megváltozott munkaképességű személyek ellátásainál az ellátások összege több ellátásfajtánál egy általános mérőszámhoz igazodik, nem a jogosult egyéni jövedelméhez. Ilyen általános mérőszám a minimálbér, illetve az öregségi nyugdíj legkisebb összege. Ezen túlmenően bizonyos ellátások ún. fix összegűek, azaz szintén nem az egyéni keresetektől, jövedelemtől függenek, hanem mindenki számára azonosan határozzák meg.
2018-02-05 11:54:52
Egy történelmi pillanat részesei lehetünk, és ez örömmel tölt el minden magyar embert, a Magyar Honvédség katonáit pedig különösen, hiszen a légiszállítási képesség fontos, különösen a mai modern világban - mondta dr. Simicskó István február 2-án, pénteken, Kecskeméten. A honvédelmi miniszter az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison tartott sajtótájékoztatón hivatalosan is bemutatta a Magyar Honvédség két új csapatszállító repülőgépét.
2018-02-01 15:44:54
Egy hadsereg igazi ereje mindig hitében és szellemiségében rejlik, a százhetven éves Magyar Honvédségnek pedig mindig is a rendíthetetlen bátorság és hazaszeretet adta a karakterét – mondta dr. Simicskó István honvédelmi miniszter január 30-án Budapesten, a kétszáz esztendeje született Görgei Artúr tiszteletére rendezett megemlékezésen, ahol a Honvédszakszervezet részéről Czövek János elnök vett részt...
2018-01-31 11:34:38
Szolnokon a MH. 34 Bercsényi László Különleges Műveleti Zászlóalj és a MH. 88. Könnyű Vegyes Zászlóalj összeolvadásából megalakuló MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Ezred 2017. szeptember 01-jén Szolnok város napján a Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program keretében dandárrá alakult…
   MÁSOK ÍRTÁK
2017. 03. 03., 12:20
Nagy hangsúlyt kell fektetni a toborzóirodákban nyújtott szolgáltatásokra, de a példamutató katona a legjobb toborzó.
2017. 03. 03., 12:17
2026-ra a térség egyik legmeghatározóbb haderejévé fejlesztik a Magyar Honvédséget.
2017. 01. 13., 16:44

Esküt tettek a határvadászok

Az illegális migráció növekedése miatt tavaly augusztusban határozott a kormány a Készenléti Rendőrség létszámának növeléséről. A határvadászok elsőként hivatásos állományba vett tagjai január 12-én, csütörtökön tették le az esküt.
2017. 01. 13., 16:40
Márciusban érkeznek meg Szolnokra azok a kiképző, felderítő és futárrepülőgépek, amelyeket a cseh Zlin Aircraft gyártócégtől vásároltak meg a Magyar Honvédségnek.

  JETfly Magazin

Orosz hírforrások a napokban számoltak be arról, hogy az Orosz Haditengerészet Szu-30SzM pilótái először gyakorolhatták a légi utántöltést, mutatjuk róla a nyilvánosságra hozott videót.

  Háború Művészete magazin

Kína felfuttatta a korai előrejelző és légtérellenőrző (Airborne Early Warning and Control – AEW&C) repülőgépeinek gyártását. Ahogy azt egy kínai katonai repülés szakértő megállapította, ez az „alap repülőgép érettségének” egyik jele.