2024. 04. 12. péntek
Gyula
: 392 Ft   : 367 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

„Halálosan fáradtan néztek szembe az ezerarcú halállal”

Hosz  |  2014. 11. 28., 10:57

Megemlékezés a Szovjetunióba hurcolt magyar politikai rabokról és kényszermunkásokról  „Azért jöttünk ma el, hogy fejet hajtsunk a Gulág és a málenkij robot magyar áldozatai előtt. Eljöttünk, hogy emlékezzünk és emlékeztessünk, hogy együtt mondjuk ki: soha többet!” − mondta Kun Szabó István vezérőrnagy Budapesten, a Honvéd téren november 25-én, kedden.

A Szovjetunióba hurcolt magyar politikai rabok és kényszermunkások emléknapján a Honvédelmi Minisztérium társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára elmondta: a szovjetek célzottan szedtek össze mindenkit, akit valamiképpen veszélyesnek ítéltek, valamint nagy tömegben hurcoltak el embereket a Szovjetunióban fellépő munkaerőhiány miatt. „Olyanokat, akiknek azt mondták: három napi könnyü munkára mennek” – füzte hozzá a vezérőrnagy.

A Gulág áldozatainak emlékkövénél Kun Szabó István kiemelte: sosem fogjuk megtudni, hogy pontosan hány embert raboltak el, indítottak útnak és, hogy kik is voltak az egyes transzportokban. „Soha nem tudjuk meg, hogy a túlzsúfolt vagonokban, az éhínség, a szomjúság vagy az afféle ragályos betegségek, mint a tífusz, a vérhas hány embert öltek meg” – hangsúlyozta.

Akik túlélték a szállítást, forró sivatagokban, végeláthatatlan hómezőkön, bányákban, folyószabályozásokon és vasútépítéseken, éhezve és fázva, megfelelő gyógyszerek és orvosi ellátás nélkül „halálosan fáradtan néztek szembe az ezerarcú halállal” – fogalmazott a társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár, hozzátéve: akik a rettenetes szenvedések után hazatértek, életük végéig hordozták magukon mindannak a testi-lelki sebeit, amin keresztülmentek.

A megemlékezés végén a résztvevők mécseseket gyújtottak az áldozatokért, köztük a Honvédszakszervezet képviseletében Szendrei Zoltán alelnök.

Az Országgyülés 2012-ben nyilvánította november 25-ét a Szovjetunióba hurcolt magyar politikai rabok és kényszermunkások emléknapjává, hogy méltóképpen emlékezzünk meg arról a mintegy 800 ezer magyar honfitársunkról, akiket 1944 őszétől hadifogolyként vagy internáltként vittek el többéves kényszermunkára. Ugyancsak ezen a napon emlékezünk azokról, akiket a második világháború után kiépülő kommunista diktatúrában koholt vádak alapján 5-25 évre számüztek a Gulág rabtelepeire.

Forrás: www.honvedelem.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 01. 05., 10:17
Eddig Európa számos országában irigykedve figyelték katonatársaink, hogy nálunk szakszervezet működhet. Ez a jog tényszerűleg még az európai unióban is különleges kiváltság volt, amelyet a végletekig próbáltunk megőrizni. Az alapításunk, azaz 1991 óta eltelt több mint 32 év alatt folyamatosan azon küzdöttek elődeink, hogy a civil szférában megszokott jogok illessék meg a katonákat is, vagy legalább ahhoz erősen közelítő szintet sikerüljön elérni mind az egyéni, mind a kollektív jogérvényesítés terén...
2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2023. 12. 15., 11:16
Tisztelt Tagunk! Ezúton szeretném Önt tájékoztatni, hogy a Honvédszakszervezet (HOSZ) a jogszabályi környezet változásaira reagálva, valamint a szervezet működésének folyamatos biztosítása érdekében új Alapszabályt fogadott el és hamarosan Honvéd Érdekképviseleti Szervezet (HÉSZ) néven folytatja tevékenységét.
2024-02-13 13:05:08
2024.02.14-16-ig a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet személyes ügyfélfogadása technikai okok miatt (karbantartás) szünetel. Ezúton is köszönjük elhelyezési feltételeink jobbítását a HM HIM-nek! Telefonos ügyelet a 0670-374-30-83-as telefonszámon.

  JETfly Magazin

2024. április 12-től három hétig a kecskeméti repülőbázison tartózkodik a magyar részre gyártott KC-390 katonai szállítórepülőgép – tájékoztatott Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter.

  Háború Művészete magazin

2024. április 12-től három hétig a kecskeméti repülőbázison tartózkodik a magyar részre gyártott KC-390 katonai szállítórepülőgép – tájékoztatott Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.