2018. 02. 18.
Bernadett
: 311 Ft   : 248 Ft Benzin: 325 Ft/l   Dízel: 323 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

„Halálosan fáradtan néztek szembe az ezerarcú halállal”

Hosz  |  2014. 11. 28., 10:57

Megemlékezés a Szovjetunióba hurcolt magyar politikai rabokról és kényszermunkásokról  „Azért jöttünk ma el, hogy fejet hajtsunk a Gulág és a málenkij robot magyar áldozatai előtt. Eljöttünk, hogy emlékezzünk és emlékeztessünk, hogy együtt mondjuk ki: soha többet!” − mondta Kun Szabó István vezérőrnagy Budapesten, a Honvéd téren november 25-én, kedden.

A Szovjetunióba hurcolt magyar politikai rabok és kényszermunkások emléknapján a Honvédelmi Minisztérium társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára elmondta: a szovjetek célzottan szedtek össze mindenkit, akit valamiképpen veszélyesnek ítéltek, valamint nagy tömegben hurcoltak el embereket a Szovjetunióban fellépő munkaerőhiány miatt. „Olyanokat, akiknek azt mondták: három napi könnyü munkára mennek” – füzte hozzá a vezérőrnagy.

A Gulág áldozatainak emlékkövénél Kun Szabó István kiemelte: sosem fogjuk megtudni, hogy pontosan hány embert raboltak el, indítottak útnak és, hogy kik is voltak az egyes transzportokban. „Soha nem tudjuk meg, hogy a túlzsúfolt vagonokban, az éhínség, a szomjúság vagy az afféle ragályos betegségek, mint a tífusz, a vérhas hány embert öltek meg” – hangsúlyozta.

Akik túlélték a szállítást, forró sivatagokban, végeláthatatlan hómezőkön, bányákban, folyószabályozásokon és vasútépítéseken, éhezve és fázva, megfelelő gyógyszerek és orvosi ellátás nélkül „halálosan fáradtan néztek szembe az ezerarcú halállal” – fogalmazott a társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár, hozzátéve: akik a rettenetes szenvedések után hazatértek, életük végéig hordozták magukon mindannak a testi-lelki sebeit, amin keresztülmentek.

A megemlékezés végén a résztvevők mécseseket gyújtottak az áldozatokért, köztük a Honvédszakszervezet képviseletében Szendrei Zoltán alelnök.

Az Országgyülés 2012-ben nyilvánította november 25-ét a Szovjetunióba hurcolt magyar politikai rabok és kényszermunkások emléknapjává, hogy méltóképpen emlékezzünk meg arról a mintegy 800 ezer magyar honfitársunkról, akiket 1944 őszétől hadifogolyként vagy internáltként vittek el többéves kényszermunkára. Ugyancsak ezen a napon emlékezünk azokról, akiket a második világháború után kiépülő kommunista diktatúrában koholt vádak alapján 5-25 évre számüztek a Gulág rabtelepeire.

Forrás: www.honvedelem.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2018. 02. 05., 14:10
Az egészségügyi szakdolgozók idén novemberben esedékes 8 százalékos béremelését előrehozták január 1-re - jelentette be az emberi erőforrások minisztere szerdán, budapesti sajtótájékoztatón, miután újabb sztrájktárgyalási forduló zajlott a kormány és a reprezentatív szakszervezetek között.
2018. 01. 18., 14:58
Minden évben az adóbevallások leadásával együtt nyilatkozhatunk adónk 1+1%-ának felajánlásáról. Kérjük Tagjainkat és Szimpatizánsainkat, hogy az idén is támogassák adójuk 1%-val a Honvédszakszervezet által alapított Katonákért Közhasznú Alapítványt.
2018. 02. 05., 13:47
társadalombiztosítás területén, akár az egészségbiztosításban, akár a nyugellátásoknál, akár a megváltozott munkaképességű személyek ellátásainál az ellátások összege több ellátásfajtánál egy általános mérőszámhoz igazodik, nem a jogosult egyéni jövedelméhez. Ilyen általános mérőszám a minimálbér, illetve az öregségi nyugdíj legkisebb összege. Ezen túlmenően bizonyos ellátások ún. fix összegűek, azaz szintén nem az egyéni keresetektől, jövedelemtől függenek, hanem mindenki számára azonosan határozzák meg.
2018-02-01 15:44:54
Egy hadsereg igazi ereje mindig hitében és szellemiségében rejlik, a százhetven éves Magyar Honvédségnek pedig mindig is a rendíthetetlen bátorság és hazaszeretet adta a karakterét – mondta dr. Simicskó István honvédelmi miniszter január 30-án Budapesten, a kétszáz esztendeje született Görgei Artúr tiszteletére rendezett megemlékezésen, ahol a Honvédszakszervezet részéről Czövek János elnök vett részt...
2018-01-31 11:34:38
Szolnokon a MH. 34 Bercsényi László Különleges Műveleti Zászlóalj és a MH. 88. Könnyű Vegyes Zászlóalj összeolvadásából megalakuló MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Ezred 2017. szeptember 01-jén Szolnok város napján a Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program keretében dandárrá alakult…
   MÁSOK ÍRTÁK
2017. 03. 03., 12:20
Nagy hangsúlyt kell fektetni a toborzóirodákban nyújtott szolgáltatásokra, de a példamutató katona a legjobb toborzó.
2017. 03. 03., 12:17
2026-ra a térség egyik legmeghatározóbb haderejévé fejlesztik a Magyar Honvédséget.
2017. 01. 13., 16:44

Esküt tettek a határvadászok

Az illegális migráció növekedése miatt tavaly augusztusban határozott a kormány a Készenléti Rendőrség létszámának növeléséről. A határvadászok elsőként hivatásos állományba vett tagjai január 12-én, csütörtökön tették le az esküt.
2017. 01. 13., 16:40
Márciusban érkeznek meg Szolnokra azok a kiképző, felderítő és futárrepülőgépek, amelyeket a cseh Zlin Aircraft gyártócégtől vásároltak meg a Magyar Honvédségnek.

  JETfly Magazin

A mai napon, 2018. február 16-án, pénteken, helyi idő szerint 11 óra körül lezuhant a Török Légierő egyik SF-260D típusú kiképző repülőgépe. A repülőgép kétfős személyzete életét vesztette a katasztrófában.

  Háború Művészete magazin

Brüsszelben tanácskoztak az észak-atlanti katonai szövetség védelmi miniszterei február 14–15-én. A Budapestről kiutazó magyar küldöttséget Vargha Tamás honvédelmi miniszterhelyettes vezette. A delegációhoz a helyszínen csatlakozott Sztáray Péter, Magyarország NATO-nagykövete.