2017. 11. 25. szombat
Katalin
: 312 Ft   : 263 Ft Benzin: 325 Ft/l   Dízel: 323 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

„Halálosan fáradtan néztek szembe az ezerarcú halállal”

Hosz  |  2014. 11. 28., 10:57

Megemlékezés a Szovjetunióba hurcolt magyar politikai rabokról és kényszermunkásokról  „Azért jöttünk ma el, hogy fejet hajtsunk a Gulág és a málenkij robot magyar áldozatai előtt. Eljöttünk, hogy emlékezzünk és emlékeztessünk, hogy együtt mondjuk ki: soha többet!” − mondta Kun Szabó István vezérőrnagy Budapesten, a Honvéd téren november 25-én, kedden.

A Szovjetunióba hurcolt magyar politikai rabok és kényszermunkások emléknapján a Honvédelmi Minisztérium társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára elmondta: a szovjetek célzottan szedtek össze mindenkit, akit valamiképpen veszélyesnek ítéltek, valamint nagy tömegben hurcoltak el embereket a Szovjetunióban fellépő munkaerőhiány miatt. „Olyanokat, akiknek azt mondták: három napi könnyü munkára mennek” – füzte hozzá a vezérőrnagy.

A Gulág áldozatainak emlékkövénél Kun Szabó István kiemelte: sosem fogjuk megtudni, hogy pontosan hány embert raboltak el, indítottak útnak és, hogy kik is voltak az egyes transzportokban. „Soha nem tudjuk meg, hogy a túlzsúfolt vagonokban, az éhínség, a szomjúság vagy az afféle ragályos betegségek, mint a tífusz, a vérhas hány embert öltek meg” – hangsúlyozta.

Akik túlélték a szállítást, forró sivatagokban, végeláthatatlan hómezőkön, bányákban, folyószabályozásokon és vasútépítéseken, éhezve és fázva, megfelelő gyógyszerek és orvosi ellátás nélkül „halálosan fáradtan néztek szembe az ezerarcú halállal” – fogalmazott a társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár, hozzátéve: akik a rettenetes szenvedések után hazatértek, életük végéig hordozták magukon mindannak a testi-lelki sebeit, amin keresztülmentek.

A megemlékezés végén a résztvevők mécseseket gyújtottak az áldozatokért, köztük a Honvédszakszervezet képviseletében Szendrei Zoltán alelnök.

Az Országgyülés 2012-ben nyilvánította november 25-ét a Szovjetunióba hurcolt magyar politikai rabok és kényszermunkások emléknapjává, hogy méltóképpen emlékezzünk meg arról a mintegy 800 ezer magyar honfitársunkról, akiket 1944 őszétől hadifogolyként vagy internáltként vittek el többéves kényszermunkára. Ugyancsak ezen a napon emlékezünk azokról, akiket a második világháború után kiépülő kommunista diktatúrában koholt vádak alapján 5-25 évre számüztek a Gulág rabtelepeire.

Forrás: www.honvedelem.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2017. 11. 13., 15:21
Katonai tiszteletadás mellett adták át a kormányzati forrásból felújított első világháborús hadisírokat, illetve a Nagy Háború felújított emlékművét november 11-én, szombaton, Kiskunfélegyházán. Vargha Tamás honvédelmi miniszterhelyettes, Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, és Csányi József polgármester helyezték el az újjászentelt emlékműnél a tisztelet és az emlékezés koszorúit. A Honvédszakszervezet részéről Bali János Felügyelő Bizottsági tag vett részt a rendezvényen...
2017. 11. 09., 15:54
A Halottak Napja alkalmából, - a közösségért munkálkodó tagtárs emlékét szimbolizáló kopjafánál-, megemlékezést tartott özv. Borka Istvánné Margó, a Honvédszakszervezet képviseletében Czövek János elnök, Németh Nándor érdekvédelmi ügyvivő, valamint Klopfer Szandra személyi asszisztens...
2017. 10. 31., 10:13
„Soha többé ne legyen olyan helyzet, amely a hősöket és az áldozatokat teremti” – mondta Vargha Tamás miniszterhelyettes, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára október 30-án, hétfőn, Budapesten. A megemlékezésen a Honvédszakszervezetet Czövek János elnök és Sörös István a Hosz Nyugállományú Tagozat elnöke képviselte...
2017. 10. 31., 10:06
Halottak napja alkalmából koszorúzással és gyertyagyújtással emlékezett a Honvédelmi Minisztérium a hazánk területén hősi halált halt magyar és más nemzetiségű katonákra október 30-án, hétfőn. A Honvédszakszervezet részéről Szendrei Zoltán alelnök vett részt a megemlékezésen...
2017-11-13 14:40:40
Tájékoztatjuk Önöket, hogy a Honvédszakszervezet 2017. november 14-15-én tartja Küldöttgyűlését Balatonakarattyán, ezért a jogsegélyszolgálat 2017. november 15-én elmarad. Dr. Karakas Attila jogsegélyszolgálat vezető legközelebb november 22-én (szerdán) 14.00-16.00 óráig tart ügyfélfogadást a Hosz Központi Irodában (1087 Budapest, Kerepesi út 29/b). A bejelentkezés az alábbi telefonszámon történhet...
2017-11-06 09:08:23
Tájékoztatjuk Önöket, hogy Dr. Karakas Attila, a Honvédszakszervezet jogsegélyszolgálatának vezetője az ünnepre való tekintettel 2017. november 08-a (szerda) helyett november 07-én (kedden) 14.00-16.00 óráig tart ügyfélfogadást a Hosz Központi Irodában (1087 Budapest, Kerepesi út 29/b). A bejelentkezés az alábbi telefonszámon történhet...
   MÁSOK ÍRTÁK
2017. 03. 03., 12:20
Nagy hangsúlyt kell fektetni a toborzóirodákban nyújtott szolgáltatásokra, de a példamutató katona a legjobb toborzó.
2017. 03. 03., 12:17
2026-ra a térség egyik legmeghatározóbb haderejévé fejlesztik a Magyar Honvédséget.
2017. 01. 13., 16:44

Esküt tettek a határvadászok

Az illegális migráció növekedése miatt tavaly augusztusban határozott a kormány a Készenléti Rendőrség létszámának növeléséről. A határvadászok elsőként hivatásos állományba vett tagjai január 12-én, csütörtökön tették le az esküt.
2017. 01. 13., 16:40
Márciusban érkeznek meg Szolnokra azok a kiképző, felderítő és futárrepülőgépek, amelyeket a cseh Zlin Aircraft gyártócégtől vásároltak meg a Magyar Honvédségnek.

  JETfly Magazin

Idén első alkalommal vehetett részt európai csapat is a NASA által évente megrendezésre kerülő Design Challenge repülőgép tervezői versenyen.

  Háború Művészete magazin

Az elmúlt néhány esztendőben ismét felértékelődtek a hagyományos védelmi feladatokra optimalizált fegyverrendszerek, így az irányított páncéltörő rakéták. A NATO keleti szárnyának szinte minden országa komoly fejlesztésekbe fogott ezen a területen.