2024. 07. 27. szombat
Liliána, Olga
: 392 Ft   : 361 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

HÉF évzáró ülés

Hosz  |  2014. 12. 15., 16:24

A Honvédelmi Érdekegyeztető Fórum 2014. december 10-én tartotta évzáró ülését. Napirenden volt a 2015. évi illetményemelés, a 2014. évi béren kívüli juttatás, illetve a szolgálati és a korkedvezményes nyugdíjrendszer jövője. Az ülés levezető elnöke Dr. Kádár Pál dandártábornok, a HM Tervezési és Koordinációs Főosztály főosztályvezetője, a munkáltatói oldal ügyvivője Kun Szabó István vezérőrnagy, a HM társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára, a munkavállalói oldal ügyvivője Czövek János a Honvédszakszervezet elnöke volt. A HÉF-en szakszervezetünket Bazsik István és Szendrei Zoltán alelnökök és Dr. Hajós Dezső szolgáltatás- és tagszervező képviselték…

Napirend előtt Kun Szabó István vezérőrnagy tájékoztatta a Honvéd Érdekegyeztető Fórum résztvevőit a két HÉF ülés közt eltelet időszak eseményeiről, illetve a 2015. évi illetményemelés jelenlegi állásáról.

 Czövek János elnök válaszában kiemelte, hogy az átlagos 30 %-os katonai illetményemelést a munkavállalói oldal üdvözli. Leszögezte, hogy az oldal továbbra is érdekelt a tárgyalásokban illetve a konstruktív együttmüködésben, különösen azért, mert az új illetményrendszer bevezetése során sok olyan szempontot kell figyelembe venni, amely befolyásolhatja, hogy a végső eredmény mennyire szolgálja majd a katonák megelégedését.

A napirend elfogadása során a tervezett hét napirendi pontból kettőt az oldalak egyetértésével az Idősügyi Munkacsoport elé delegálták. A két téma a honvédség halottainak sírhely megváltása, illetve az 1997 és 2001 között nyugdíjba került katonák nyugellátásának rendezése volt.

A HM tulajdonából az önkormányzatoknak átadott, volt tiszti klubok esetében a müködtetés feltételei és a megállapodások betartása volt a beterjesztő szerint vitatható. A munkáltatói oldal ügyvivője személyes vizsgálódást és szükség szerinti intézkedést ígért az adott kérdésben.

A katonai nyugellátás jelenlegi rendszerének újragondolását igénylő napirendi pontokra Kovács Tamás, a HM Humánpolitikai Főosztály főosztályvezetője adott részletes választ, amelyben kifejtette, hogy a klasszikus szolgálati nyugdíj visszaállítása nincs napirenden, azonban a közszolgálati átjárhatóság, a nyugdíj előtti rendelkezési állomány (NYERA) intézménye, illetve a 2017-re kialakítandó fegyveres járadék ellátási rendszer, a kialakult helyzetet több szempontból is rendezi. A két oldal korábban kialakított véleménye a HÉF ülésen nem közeledett-e kérdésben egymáshoz.

A 2014. évi béren kívüli juttatásokról szóló megállapodás értékelése során Kun Szabó István helyettes államtitkár bejelentette, hogy saját költségvetés terhére 15.000 Ft/fő összegü univerzális utalvány kerül mindenki számára kifizetésre a karácsonyi időszakot megelőzően. Ezzel álláspontja szerint a tárca a megállapodásban rögzített köztelezettségeit teljesítette, és maximálisan kihasználta a költségvetésben rendelkezésre álló mozgásteret. Ebben a kérdésben a szakszervezetek „elmentek a falig”.

A rendezvény lezárásaként az adventi időszakra való tekintettel az oldalképviselők közösen szót emeltek a karácsonyi időszak és a szeretet ünnepének fontossága mellet. A tárca képviselői megerősítették a karácsonyi időszakra vonatkozó munkarendről szóló tájékoztatást, majd a kölcsönös karácsonyi és újévi jókívánságokkal búcsúztak egymástól és a 2014. évtől.

Szöveg: Bazsik IstvánFotó: Dr. Hajós Dezső

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2024. 05. 07., 10:09
A kihasználtságra és a tapasztalatokra való tekintettel a szerdai meghosszabbított nyitva tartást kizárólag előzetes egeztetés alapján biztosítjuk!
2024. 07. 25., 13:35
A Magyar Közlöny 2024. évi 69. számában 2024. június 28-án kihirdetésre került a honvédek jogállásáról szóló 137/2024. (VI. 28.) Korm. rendelet (Hjkr.)
2024. 07. 26., 09:48
2024.07.23-án Bazsik István elnök és Jakubik András érdekvédelmi ügyvivő tartott tájékoztatót Tatán
2024. 07. 15., 10:35
Az elmúlt napok ránk törő forrósága tette igazán népszerűvé a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet központi rendezvényét a Ceglédi Gyógyfürdő és Szabadidőközpont, valamint a hozzátartozó Aquaparki csúszdapark területén, immáron tizennyolcadik alkalommal.

  JETfly Magazin

2024. július 22-én újabb mérföldkövet jelentő eseményt regisztrálhatott a Szlovák Légierő: megérkezett az első két F-16 Block 70 vadászbombázó északi szomszédunk Malacky-Kuchyňa Légibázisára.

  Háború Művészete magazin

„Ma lőnek először, szerencsére hozzáértő személyzet kezelésében” – nyugtázta elégedetten az új Leopard harckocsikról és a frissen képzett kezelőszemélyzetről dr. Nagy Norbert őrnagy.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.