2024. 02. 28. szerda
Elemér
: 391 Ft   : 362 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Emlékeznünk kell a Don hőseire

Hosz  |  2015. 01. 13., 12:49

  „Emlékeznünk kell a Don-kanyar hőseire, a honvédekre, akiket győztesként vártak haza” – mondta dr. Orosz Zoltán altábornagy január 12-én hétfőn, Budapesten, a doni áttörés 72. évfordulóján rendezett megemlékezésen. A megemlékezésen a Honvédszakszervezetet Czövek János elnök és Dr. Hajós Dezső képviselte…

A Honvéd Vezérkar főnökhelyettese a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum udvarán elmondott beszédében hangsúlyozta: mindenkinek emlékeznie kell azokra, akik megjárták a Don menti harcokat, ami a „poklot jelentette”. A 2. magyar hadsereg vesztesége sok tízezer családot érintett, hadiözvegyek, hadiárvák maradtak hátra. „A doni áttörés évfordulóján a tisztelet, a főhajtás az ő részükre is megadatik” − tette hozzá.

Szólt arról is, hogy sok a pontatlanság, a „félremagyarázás” a harcokkal kapcsolatban, ezek eloszlatása pedig a történészek feladata. Hangsúlyozta, nem igaz ugyanis, hogy az akkori vezetők meghalni küldték a Don-kanyarba a magyar katonákat: az akkor rendelkezésre álló legjobb felszereléssel látták el őket, és az ország fegyverkészletének zömét is megkapták. „Ezzel együtt az orosz és a német katonákhoz képest hiányos felszerelésben, többszörös túlerővel szemben, fagyban, embertelen körülmények között is meglepően sokáig tudták tartani magukat a magyar katonák” – mondta az altábornagy.

 A beszédet követően Orosz Zoltán altábornagy átadta dr. Benkő Tibor vezérezredes, Honvéd Vezérkar főnök menetparancsát Jásdi Balázs hagyományőrző főhadnagynak, a január 22−25. között megrendezendő XV. Doni Hősök Emléktúra főszervezőjének, majd a a résztvevők koszorúkat helyeztek el az intézet udvarán álló, a „hadifogoly szobra” elnevezésü emlékmünél.

Az ünnepség előtt, a Mátyás-templomban a doni harcokban elesettek emlékére celebrált szentmisét Bíró László katolikus tábori püspök. Egyebek mellett felidézte, hogy a 72 évvel ezelőtti tragédiában több mint 100 ezer magyar katona halt meg, akik többsége ma is jeltelen sírban nyugszik. Hozzátette, hogy a Don-kanyar kapcsán nemcsak a múltról, hanem a jövőről is beszélni kell; „ha a háborúról beszélünk, akkor a békéről is szólni kell” – hangsúlyozta Bíró László.

 Hivatkozás: honvedelem.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2023. 12. 15., 11:16
Tisztelt Tagunk! Ezúton szeretném Önt tájékoztatni, hogy a Honvédszakszervezet (HOSZ) a jogszabályi környezet változásaira reagálva, valamint a szervezet működésének folyamatos biztosítása érdekében új Alapszabályt fogadott el és hamarosan Honvéd Érdekképviseleti Szervezet (HÉSZ) néven folytatja tevékenységét.
2024-01-30 16:00:53
HÉSZ vezető tisztségviselők látogatása Székesfehérváron a MH Nagysándor József 51. Híradó- és Vezetésbiztosító Dandárnál.
2024-01-24 10:41:09
Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia katonai érdekképviseleti szervezetek találkozója Budapesten.

  JETfly Magazin

Márciustól H145M típusú helikopterrel biztosítja a Magyar Honvédség a légi kutató-mentő szolgálatot az ország nyugati részén. A feladat legmagasabb szintű ellátásához szükséges tudás megszerzéséhez a kijelölt állomány speciális kiképzésen vett részt február 12-20-a között között az MH Kiss József 86. Helikopterdandárnál.

  Háború Művészete magazin

Egyik új büszkeségünket, a Lynx páncélozott gyalogsági harcjárművet először a Magyar Honvédségben rendszeresítik – mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a tatárszentgyörgyi gyakorló- és lőtéren, február 27-én, kedden.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.