2018. 03. 24. szombat
Gábor, Karina
: 313 Ft   : 254 Ft Benzin: 325 Ft/l   Dízel: 323 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Emlékeznünk kell a Don hőseire

Hosz  |  2015. 01. 13., 12:49

  „Emlékeznünk kell a Don-kanyar hőseire, a honvédekre, akiket győztesként vártak haza” – mondta dr. Orosz Zoltán altábornagy január 12-én hétfőn, Budapesten, a doni áttörés 72. évfordulóján rendezett megemlékezésen. A megemlékezésen a Honvédszakszervezetet Czövek János elnök és Dr. Hajós Dezső képviselte…

A Honvéd Vezérkar főnökhelyettese a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum udvarán elmondott beszédében hangsúlyozta: mindenkinek emlékeznie kell azokra, akik megjárták a Don menti harcokat, ami a „poklot jelentette”. A 2. magyar hadsereg vesztesége sok tízezer családot érintett, hadiözvegyek, hadiárvák maradtak hátra. „A doni áttörés évfordulóján a tisztelet, a főhajtás az ő részükre is megadatik” − tette hozzá.

Szólt arról is, hogy sok a pontatlanság, a „félremagyarázás” a harcokkal kapcsolatban, ezek eloszlatása pedig a történészek feladata. Hangsúlyozta, nem igaz ugyanis, hogy az akkori vezetők meghalni küldték a Don-kanyarba a magyar katonákat: az akkor rendelkezésre álló legjobb felszereléssel látták el őket, és az ország fegyverkészletének zömét is megkapták. „Ezzel együtt az orosz és a német katonákhoz képest hiányos felszerelésben, többszörös túlerővel szemben, fagyban, embertelen körülmények között is meglepően sokáig tudták tartani magukat a magyar katonák” – mondta az altábornagy.

 A beszédet követően Orosz Zoltán altábornagy átadta dr. Benkő Tibor vezérezredes, Honvéd Vezérkar főnök menetparancsát Jásdi Balázs hagyományőrző főhadnagynak, a január 22−25. között megrendezendő XV. Doni Hősök Emléktúra főszervezőjének, majd a a résztvevők koszorúkat helyeztek el az intézet udvarán álló, a „hadifogoly szobra” elnevezésü emlékmünél.

Az ünnepség előtt, a Mátyás-templomban a doni harcokban elesettek emlékére celebrált szentmisét Bíró László katolikus tábori püspök. Egyebek mellett felidézte, hogy a 72 évvel ezelőtti tragédiában több mint 100 ezer magyar katona halt meg, akik többsége ma is jeltelen sírban nyugszik. Hozzátette, hogy a Don-kanyar kapcsán nemcsak a múltról, hanem a jövőről is beszélni kell; „ha a háborúról beszélünk, akkor a békéről is szólni kell” – hangsúlyozta Bíró László.

 Hivatkozás: honvedelem.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2018. 01. 18., 14:58
Minden évben az adóbevallások leadásával együtt nyilatkozhatunk adónk 1+1%-ának felajánlásáról. Kérjük Tagjainkat és Szimpatizánsainkat, hogy az idén is támogassák adójuk 1%-val a Honvédszakszervezet által alapított Katonákért Közhasznú Alapítványt.
2018. 03. 13., 11:58
A LIGA Nyugdíjas Bizottság alakuló ülését 2018. március 09-én tartotta meg, ahol egyhangú döntéssel Bálint Zoltánt a Hosz Nyugállományú Tagozat székesfehérvári alapszervezetének vezetőjét választotta meg a Bizottság vezetőjévé.
2018. 03. 21., 10:04
2018. február 16-án Székesfehérváron, február 20-án Kaposváron, február 23-án Veszprémben tartott tájékoztatót Czövek János elnök. A tájékoztatókon hangsúlyozta a Honvédszakszervezet azon törekvéseit, melyek a katonák jobb élet- és szolgálati körülményeit, valamint anyagi elismerését szolgálják…
2018-03-13 13:06:40
Tizenötödik alkalommal rendezte meg a Honvédelmi Minisztérium a Katonaözvegyek Országos Találkozóját a Stefánia Palota − Honvéd Kulturális Központban március 8-án. A Honvédszakszervezetet Szendrei Zoltán alelnök képviselte a rendezvényen...
2018-03-13 11:07:08
„170 évvel ezelőtt Magyarország védekezett, mert megtámadták, mert a hazát meg kellett menteni. Ezt üzeni nekünk 1848/49 forradalma és szabadságharca” – mondta Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes március 12-én, hétfőn, a tárca társadalmi szervezetek részére rendezett központi ünnepségén. A Honvédszakszervezetet Czövek János elnök képviselte a rendezvényen...
   MÁSOK ÍRTÁK
2017. 03. 03., 12:20
Nagy hangsúlyt kell fektetni a toborzóirodákban nyújtott szolgáltatásokra, de a példamutató katona a legjobb toborzó.
2017. 03. 03., 12:17
2026-ra a térség egyik legmeghatározóbb haderejévé fejlesztik a Magyar Honvédséget.
2017. 01. 13., 16:44

Esküt tettek a határvadászok

Az illegális migráció növekedése miatt tavaly augusztusban határozott a kormány a Készenléti Rendőrség létszámának növeléséről. A határvadászok elsőként hivatásos állományba vett tagjai január 12-én, csütörtökön tették le az esküt.
2017. 01. 13., 16:40
Márciusban érkeznek meg Szolnokra azok a kiképző, felderítő és futárrepülőgépek, amelyeket a cseh Zlin Aircraft gyártócégtől vásároltak meg a Magyar Honvédségnek.

  JETfly Magazin

2018. március 22-én, csütörtökön este lezuhant a Török Légierő egyik F-16C típusú vadászbombázója az ország középső területén, Nevsehir tartomány közelében, Közép-Anatóliában.

  Háború Művészete magazin

A közelmúltban felvételek jelentek meg a Kínai Népi Felszabadító Hadsereg Type 59 harckocsijának távirányítású változatáról, melyet tesztelés közben örökítettek meg. Ez az első alkalom, hogy nyilvánosságra hoztak felvételeket erről a távolról irányított kínai tankról.