2024. 06. 22. szombat
Paulina
: 398 Ft   : 372 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Emlékeznünk kell a Don hőseire

Hosz  |  2015. 01. 13., 12:49

  „Emlékeznünk kell a Don-kanyar hőseire, a honvédekre, akiket győztesként vártak haza” – mondta dr. Orosz Zoltán altábornagy január 12-én hétfőn, Budapesten, a doni áttörés 72. évfordulóján rendezett megemlékezésen. A megemlékezésen a Honvédszakszervezetet Czövek János elnök és Dr. Hajós Dezső képviselte…

A Honvéd Vezérkar főnökhelyettese a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum udvarán elmondott beszédében hangsúlyozta: mindenkinek emlékeznie kell azokra, akik megjárták a Don menti harcokat, ami a „poklot jelentette”. A 2. magyar hadsereg vesztesége sok tízezer családot érintett, hadiözvegyek, hadiárvák maradtak hátra. „A doni áttörés évfordulóján a tisztelet, a főhajtás az ő részükre is megadatik” − tette hozzá.

Szólt arról is, hogy sok a pontatlanság, a „félremagyarázás” a harcokkal kapcsolatban, ezek eloszlatása pedig a történészek feladata. Hangsúlyozta, nem igaz ugyanis, hogy az akkori vezetők meghalni küldték a Don-kanyarba a magyar katonákat: az akkor rendelkezésre álló legjobb felszereléssel látták el őket, és az ország fegyverkészletének zömét is megkapták. „Ezzel együtt az orosz és a német katonákhoz képest hiányos felszerelésben, többszörös túlerővel szemben, fagyban, embertelen körülmények között is meglepően sokáig tudták tartani magukat a magyar katonák” – mondta az altábornagy.

 A beszédet követően Orosz Zoltán altábornagy átadta dr. Benkő Tibor vezérezredes, Honvéd Vezérkar főnök menetparancsát Jásdi Balázs hagyományőrző főhadnagynak, a január 22−25. között megrendezendő XV. Doni Hősök Emléktúra főszervezőjének, majd a a résztvevők koszorúkat helyeztek el az intézet udvarán álló, a „hadifogoly szobra” elnevezésü emlékmünél.

Az ünnepség előtt, a Mátyás-templomban a doni harcokban elesettek emlékére celebrált szentmisét Bíró László katolikus tábori püspök. Egyebek mellett felidézte, hogy a 72 évvel ezelőtti tragédiában több mint 100 ezer magyar katona halt meg, akik többsége ma is jeltelen sírban nyugszik. Hozzátette, hogy a Don-kanyar kapcsán nemcsak a múltról, hanem a jövőről is beszélni kell; „ha a háborúról beszélünk, akkor a békéről is szólni kell” – hangsúlyozta Bíró László.

 Hivatkozás: honvedelem.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 03. 01., 12:35
Örömmel tájékoztatjuk önöket, hogy 2024. július 1-től a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet minden egészségpénztári tagsággal rendelkező tagjának rendszeres támogatást biztosít.
2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2024. 05. 07., 10:09
A kihasználtságra és a tapasztalatokra való tekintettel a szerdai meghosszabbított nyitva tartást kizárólag előzetes egeztetés alapján biztosítjuk!
2024. 05. 29., 10:52
Tájékoztató a Hész XVIII. Országos Horgászversenyéről 2024. június 29-30. A HÉSZ Központi Iroda, az MH Kiss József 86. Helikopterdandár Tiszamenti Katonai Repülősök alapszervezetének közreműködésével 2024. június 29-30-án horgászversenyt szervez a kengyeli (Szolnok, Martfű térsége) Crazy Carp Lake horgásztavon...
2022. 07. 19., 11:59
A LIGA Szakszervezetek támogatásával a csatolt linken szereplő üdülési lehetőségeket érhetik el tajgaink a 2024-es évben. Ehhez mindössze rendszeres tagdíjfizetés és a tagkártya felmutatása szükséges.

  JETfly Magazin

Rendkívüli intézkedésekkel készül az olimpia miatt megnövekedett utas- és csomagforgalomra az Air France. A légitársaság több ezer fővel növelte dolgozói létszámát, minden üzemképes repülőgépét menetrendbe állítja és megerősíti poggyászkezelő részlegét.

  Háború Művészete magazin

A közelmúltban számoltunk be lapunkon Brunei H145M rendeléséről, most pedig folytatódik a sor Belgiummal: az újabb beszerzés hírét a Párizsban megrendezett Eurosatory védelmi és biztonsági kiállításon jelentették be.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.