2023. 06. 05. hétfő
Fatime
: 369 Ft   : 345 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Emlékeznünk kell a Don hőseire

Hosz  |  2015. 01. 13., 12:49

  „Emlékeznünk kell a Don-kanyar hőseire, a honvédekre, akiket győztesként vártak haza” – mondta dr. Orosz Zoltán altábornagy január 12-én hétfőn, Budapesten, a doni áttörés 72. évfordulóján rendezett megemlékezésen. A megemlékezésen a Honvédszakszervezetet Czövek János elnök és Dr. Hajós Dezső képviselte…

A Honvéd Vezérkar főnökhelyettese a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum udvarán elmondott beszédében hangsúlyozta: mindenkinek emlékeznie kell azokra, akik megjárták a Don menti harcokat, ami a „poklot jelentette”. A 2. magyar hadsereg vesztesége sok tízezer családot érintett, hadiözvegyek, hadiárvák maradtak hátra. „A doni áttörés évfordulóján a tisztelet, a főhajtás az ő részükre is megadatik” − tette hozzá.

Szólt arról is, hogy sok a pontatlanság, a „félremagyarázás” a harcokkal kapcsolatban, ezek eloszlatása pedig a történészek feladata. Hangsúlyozta, nem igaz ugyanis, hogy az akkori vezetők meghalni küldték a Don-kanyarba a magyar katonákat: az akkor rendelkezésre álló legjobb felszereléssel látták el őket, és az ország fegyverkészletének zömét is megkapták. „Ezzel együtt az orosz és a német katonákhoz képest hiányos felszerelésben, többszörös túlerővel szemben, fagyban, embertelen körülmények között is meglepően sokáig tudták tartani magukat a magyar katonák” – mondta az altábornagy.

 A beszédet követően Orosz Zoltán altábornagy átadta dr. Benkő Tibor vezérezredes, Honvéd Vezérkar főnök menetparancsát Jásdi Balázs hagyományőrző főhadnagynak, a január 22−25. között megrendezendő XV. Doni Hősök Emléktúra főszervezőjének, majd a a résztvevők koszorúkat helyeztek el az intézet udvarán álló, a „hadifogoly szobra” elnevezésü emlékmünél.

Az ünnepség előtt, a Mátyás-templomban a doni harcokban elesettek emlékére celebrált szentmisét Bíró László katolikus tábori püspök. Egyebek mellett felidézte, hogy a 72 évvel ezelőtti tragédiában több mint 100 ezer magyar katona halt meg, akik többsége ma is jeltelen sírban nyugszik. Hozzátette, hogy a Don-kanyar kapcsán nemcsak a múltról, hanem a jövőről is beszélni kell; „ha a háborúról beszélünk, akkor a békéről is szólni kell” – hangsúlyozta Bíró László.

 Hivatkozás: honvedelem.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 16., 07:32
A Katonák a Törvényességért és Jogbiztonságért Közhasznú Alapítvány céljai: a hivatásos, szerződéses és nyugállományú katonák állampolgári és szolgálati jogainak védelme, szociális segítségnyújtás. Az SZJA 1%-ának felajánlásával kérjük, járuljon hozzá Ön is az Önsegélyző és Szolidaritási Alap feltöltéséhez...
2023. 05. 09., 13:11
2023. május 03-án lezajlottak a Honvédszakszervezet küldöttgyűlését megelőző képviseleti értekezletek, a nyugállományú tagozat választmányi ülése és a Hosz elnökségi ülés. A szárazföld, légierő, logisztika és közigazgatás képviselethez tartozó alapszervezeti vezetők a megnyitó után tájékoztatást kaptak a Hjt.-vel kapcsolatos egyeztetésekről, a Honvédszakszervezet javaslatairól, valamint a várható változásokról…
2023. 04. 27., 08:39
Tájékoztatjuk a tisztelt tagságot, hogy 2023. április 28-án (pénteken) egyéb rendezvények miatt a központi iroda zárva lesz. Mobiltelefonos elérhetőségeken tisztségviselőink ügyletet tartanak.
2023-04-05 13:43:22
A Honvédszakszervezet elnöksége, munkatársai és tisztségviselői minden szakszervezeti tagunknak és családtagjának kellemes Húsvéti Ünnepeket kíván!
2023-02-15 14:19:50
A Honvédszakszervezet Elnöksége 2023. február 07-én tartotta az alapszervezet vezetőkkel kibővített ülését, ahol döntöttek a 8/2023. számú Kormány rendelet kapcsán felmerülő további feladatokról, illetve a Küldöttgyűlés előkészületeiről…

  JETfly Magazin

  Háború Művészete magazin

Éleslövészeten bizonyítottak a PzH 2000-es önjáró tüzérségi eszközök a Bakonyban. Bár a típus még igen friss a Magyar Honvédség kötelékében, és ezáltal a kezelőszemélyzetek még javában gyakorolják a különböző eljárásrendeket, annyi már e kezdeti időszakban is bizton állítható, hogy a jól felkészített szakemberek kezében a haditechnikai eszközök eddig ritkán látott eredményeket érnek el.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.