2023. 03. 28. kedd
Gedeon, Johanna
: 386 Ft   : 358 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Tájékoztató Győrben, a katonai életpálya-modell és az új illetményrendszer kidolgozásának helyzetéről

Hosz  |  2015. 01. 19., 09:42

 Az előadást megelőzően Bozsóki Attila alezredes az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred parancsnok-helyettese fogadta Bazsik Istvánt a Honvédszakszervezet alelnökét, valamint Németh Nándor érdekvédelmi ügyvivőt…

A baráti hangvételü megbeszélésen alelnökünk kifejtette, hogy fegyveres szervek hivatásos állományú tagjaira vonatkozó új törvénytervezet még nem áll a rendelkezésünkre erről még folyamatosan tárgyalunk, így csak az egyeztetések során felmerült kérdésekről, valamint az életpálya-modell bevezetésére kiadott Kormányhatározat főbb tartalmi elemeiről tud tájékoztatást adni a rakétaezred állományának.

 Az előadáson nagy létszámban megjelent érdeklődőt Orbán Miklós őrnagy, a katonai szervezet alapszervezeti vezetője köszöntötte és bátorította a résztvevőket a felmerült kérdéseik felvetésére.

Bazsik István előadásában kiemelte, hogy a fegyveres szervek hivatásos állományú tagjaira vonatkozó új szabályozás megalkotásával 2015. július 1-jétől megkezdődik az ezen a területen foglalkoztatottak több lépcsős bérfejlesztése, amelyet a tárgyévre vonatkoztatva Magyarország 2015. évi központi költségvetése tartalmaz. Emlékeztetett, hogy az új illetményrendszer a Magyar Honvédség hivatásos és szerződéses állományú katonái tekintetében mindenkit érint és rendszerszinten összesen 50%-os bérfejlesztésre kerül sor öt évre elosztva. Ebből 2015. július 01-ei hatállyal átlag 30 %-os illetményemelés valósul meg, ezt követően az állomány tagjai – 2016. január 1-től – évente átlagosan 5-5 %-os mértékü emelésben részesülnek 2019. január 01-ig. Felhívta a figyelmet, hogy az új illetményrendszer egy további célja, hogy a jelenleg bonyolult pótlékrendszert egy átláthatóbb rendszer váltsa fel úgy, hogy egyidejüleg elismerje a munkakör értékét, a szolgálati tapasztalatot és a teljesítményt.

 A Kormányhatározattal kapcsolatban még felhívta a figyelmet a hivatásos és szerződéses katonai jogviszonyban foglalkoztatottak lakhatási támogatásának új rendszerére, amelyet 2015. december 31-ig, valamint a megtakarítás célú állami biztosítási rendszer kialakítására, amelyhez 2016. december 31-ig kell javaslattal élni a kormány irányába.

 Az előadás végén felmerült kérdésekre az egyeztetések során kialakított jelenlegi álláspontok alapján kapták meg a választ az érdeklődők.

Szöveg és fotó: Németh Nándor

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2022-12-21 09:58:36
A Honvédszakszervezet tisztségviselői és alapszervezet vezetői 2022. december hónapban felmérték a rászoruló katonacsaládok számát. A felmérés eredményeként a katonacsaládok részére az alapszervezet vezetők a Hosz alapszervezeteinek költségvetése terhére segélycsomagokat osztottak…

  JETfly Magazin

Mint ahogy arról korábban már lapunkon is beszámoltunk, Svédország a Grob G 120TP típust választotta az alapfokú kiképző repülőgép kategóriára, felváltva idővel a kiöregedő SK 60-as flottát.

  Háború Művészete magazin

A nyugat-balkáni béke Magyarország egyik legfontosabb biztonságpolitikai érdeke, hiszen ez az európai béke egyik záloga is egyben, elérése és biztosítása embert próbáló, kihívást jelentő feladat – hangsúlyozta Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes március 26-án, vasárnap a Koszovóból visszatérő MH KFOR Hadműveleti Tartalék Zászlóalj manőver századának fogadásakor Kecskeméten.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.