2023. 03. 30. csütörtök
Zalán
: 381 Ft   : 351 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Tájékoztató az MH 5. Bocskai István Lövészdandár hódmezővásárhelyi alakulatánál

Hosz  |  2015. 01. 20., 13:55

 A Honvédszakszervezet tisztségviselői tájékoztatót tartottak 2015. január 19-én Hódmezővásárhelyen az MH 5. Bocskai István Lövészdandár alakulatánál az új életpálya-modell bevezetéséről. Az érdeklődő szakszervezeti tagok Szendrei Zoltán alelnök és Jakubik András érdekképviseleti ügyvivő előadását hallgathatták meg, majd kérdéseket tettek fel…

A tájékoztatót Nagyfejeő Gábor alapszervezet vezető helyettes nyitotta meg, az előadók bemutatása után felkérte az alelnök urat az előadás megtartására. Kifejtette, hogy a katonai életpálya-modellhez új illetmény rendszer is kapcsolódik. Beszélt a három pillérről, amely az életpálya alapjait képezik: az új illetmény, közszolgálati biztosítási, és a lakhatás támogatási rendszerről.

 Az illetményfejlesztéssel kapcsolatosan hangsúlyozta, hogy már 2015 július 1-től bevezetésre kerül az első átalagos 30%-os emelés, melyet még négy éven keresztül 5% követ 2019. január 1-ig, mely összesen a katona állomány részére átlagosan 50%-os béremelést jelent a következő években.

Az életpálya bemutatása során kiemelte, hogy a vertikális életpálya mellett a tervek alapján lehetőség nyílik minden állomány részére a horizontális karrierre is. Az új illetmény összetétele is bemutatásra került, ami a következő elemekből tevődik majd össze: alapilletmény, honvédelmi szolgálati díj, illetmény pótlékok, és teljesítmény arányos juttatás.

 A tájékoztatóban elhangzott, hogy a Honvédszakszervezet elsősorban abban volt érdekelt, hogy az alapilletmények emelésére fektessenek nagyobb hangsúlyt és hogy a szolgálati idő elismerése nagymértékben emelkedjen. A tárgyalások során sikerült elérni, hogy a pótlékok nagy része megmaradjon, vagy beépüljön az alapilletménybe. A szerződéses katonák leszerelési segélye átalakul, a továbbiakban visszailleszkedési támogatás formájában kerül kifizetésre.

A 2015 évi költségvetésben a fenti emelés teljes fedezete rendelkezésre áll, a Honvédszakszervezet a közeljövőben írásban is megkapja az ezzel kapcsolatos törvénytervezeteket.

A tájékoztató további részében kérdéseket tehettek fel a legnagyobb alapszervezetünk tagjai, Szendrei Zoltán alelnök és Jakubik András érdekvédelmi ügyvivő a rendelkezésre álló információk alapján igyekeztek mindenki számára érdemi választ adni.

Szöveg: Szendrei ZoltánFotó: Nagyfejeő Gábor , Jakubik András

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2022-12-21 09:58:36
A Honvédszakszervezet tisztségviselői és alapszervezet vezetői 2022. december hónapban felmérték a rászoruló katonacsaládok számát. A felmérés eredményeként a katonacsaládok részére az alapszervezet vezetők a Hosz alapszervezeteinek költségvetése terhére segélycsomagokat osztottak…

  JETfly Magazin

Mint ahogy arról korábban már lapunkon is beszámoltunk, Svédország a Grob G 120TP típust választotta az alapfokú kiképző repülőgép kategóriára, felváltva idővel a kiöregedő SK 60-as flottát.

  Háború Művészete magazin

A nyugat-balkáni béke Magyarország egyik legfontosabb biztonságpolitikai érdeke, hiszen ez az európai béke egyik záloga is egyben, elérése és biztosítása embert próbáló, kihívást jelentő feladat – hangsúlyozta Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes március 26-án, vasárnap a Koszovóból visszatérő MH KFOR Hadműveleti Tartalék Zászlóalj manőver századának fogadásakor Kecskeméten.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.