2023. 03. 23. csütörtök
Emőke
: 386 Ft   : 355 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

A katonai életpályamodell volt a fő témája a pápai állománygyűlésnek

Hosz  |  2015. 02. 12., 16:13

 2015. február 11-én Gangler László ezredes parancsnok az MH Pápa Bázisrepülőtér állománygyűlést tartott, amelyre meghívást kapott a katonai életpályamodellel kapcsolatban honvédszakszervezeti tárgyalások jelenlegi helyzetének ismertetésére Czövek János  a Honvédszakszervezet elnöke, Németh Nándor nyugat-magyarországi érdekvédelmi ügyvivő és Dr. Hajós Dezső szolgáltatás- és tagszervező. …

 Az állománygyülés bevezetéseként Gangler László ezredes ismertette a  2015. július 01-től érvénybe lépő új katonai életpályamodell és a hozzá kapcsolódó illetményrendszer főbb elemeit.

 A parancsnoki tájékoztatóhoz kapcsolódott Czövek János Hosz elnök előadása, mely azt a tárgyalásos utat mutatta be, amely eredményeként a Magyar Honvédség teljes katonaállománya is részesévé válhatott az illetményemelésnek. Hangsúlyozta, hogy a katona állomány 12 évvel ezelőtt részesült béremelésben utoljára és az azóta eltelt időben a katonai érdekképviselet folyamatosan próbált tárgyalásos úton eredményt elérni ezen a területen.  Az új életpályamodell bevezetése pedig egy teljesen új humánstratégiára történő áttérést jelent, az ahhoz történő igazodás nagyon komoly alkalmazkodást követel meg valamennyi katonatársunktól. A Honvédszakszervezet folyamatosan részese annak a jogalkotási folyamatnak, mely az életpályamodell bevezetését szolgálja. A Hosz több hónapja gyüjti az előzetes munkáltatói irányelvek ismeretében azokat a javaslatokat, melyek a tagság és a személyi állomány köréből érkeztek. Az összegzett javaslatokat a szakszervezetünk február 05-én soron kívüli HÉF ülés keretében adta át Kun Szabó István vezérőrnagy helyettes államtitkárnak, a munkáltató képviselőjének. A jogszabályok szöveges változtatásáról folytatott további szakértői tárgyalások pedig jelenleg is folynak, ahol a Hosz tisztségviselői egyeztetik a beérkezett javaslatokat a Honvédelmi Minisztériumban.

 Dr. Hajós Dezső szolgáltatás- és tagszervező előadásában hangsúlyozta, hogy a Hosz olyan érdekképviseleti tevékenységet végez, amelynek egyik jelentős eredménye az illetményemelés. Az elért eredmények teljesen természetesen a tagsági viszonytól függetlenül valamennyi katona kollégát érintik. Nagyon fontos azonban az, hogy a védelmi szektorban jelentős támogatással müködjön egy katonai érdekképviseleti szervezet, amely képes tárgyalásos úton megjeleníteni a munkavállalói érdekeket. A Hosz tagsággal pedig nagyon jelentős többlet kedvezmények és szolgáltatások érhetők el. Láris Ferencnél az MH Pápa Bázisrepülőtér Hosz alapszervezet vezetőjénél pedig mindenkinek lehetősége van csatlakozásával erősíteni a katonai munkavállalói érdekképviseletet.Az állománygyülés végén Czövek János Hosz elnök a feltett kérdésekre adott válaszokat.

Szöveg és fotó: Dr. Hajós Dezső

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2022-12-21 09:58:36
A Honvédszakszervezet tisztségviselői és alapszervezet vezetői 2022. december hónapban felmérték a rászoruló katonacsaládok számát. A felmérés eredményeként a katonacsaládok részére az alapszervezet vezetők a Hosz alapszervezeteinek költségvetése terhére segélycsomagokat osztottak…

  JETfly Magazin

Újabb friss hír az L-39NG kapcsán, hiszen az Aero Vodochody repülőgépgyár új gyártósort indított az új kiképző repülőgép számára. Az összeszerelő soron a repülőgép törzsét szerelik össze, a termelési kapacitása a tervek szerint évente legfeljebb 24 darab lesz és több mint 100 embert fog foglalkoztatni.

  Háború Művészete magazin

A NATO Kiemelt Éberségi Tevékenységű Többnemzeti Harccsoport olasz század katonái sikeres aknavető és tüzérségi éleslövészetet hajtottak végre a Magyar Honvédség Központi Gyakorlóterén, a Bakonyban.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.