2018. 02. 21. szerda
Eleonóra
: 312 Ft   : 253 Ft Benzin: 325 Ft/l   Dízel: 323 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

A katonai életpályamodell volt a fő témája a pápai állománygyűlésnek

Hosz  |  2015. 02. 12., 16:13

 2015. február 11-én Gangler László ezredes parancsnok az MH Pápa Bázisrepülőtér állománygyűlést tartott, amelyre meghívást kapott a katonai életpályamodellel kapcsolatban honvédszakszervezeti tárgyalások jelenlegi helyzetének ismertetésére Czövek János  a Honvédszakszervezet elnöke, Németh Nándor nyugat-magyarországi érdekvédelmi ügyvivő és Dr. Hajós Dezső szolgáltatás- és tagszervező. …

 Az állománygyülés bevezetéseként Gangler László ezredes ismertette a  2015. július 01-től érvénybe lépő új katonai életpályamodell és a hozzá kapcsolódó illetményrendszer főbb elemeit.

 A parancsnoki tájékoztatóhoz kapcsolódott Czövek János Hosz elnök előadása, mely azt a tárgyalásos utat mutatta be, amely eredményeként a Magyar Honvédség teljes katonaállománya is részesévé válhatott az illetményemelésnek. Hangsúlyozta, hogy a katona állomány 12 évvel ezelőtt részesült béremelésben utoljára és az azóta eltelt időben a katonai érdekképviselet folyamatosan próbált tárgyalásos úton eredményt elérni ezen a területen.  Az új életpályamodell bevezetése pedig egy teljesen új humánstratégiára történő áttérést jelent, az ahhoz történő igazodás nagyon komoly alkalmazkodást követel meg valamennyi katonatársunktól. A Honvédszakszervezet folyamatosan részese annak a jogalkotási folyamatnak, mely az életpályamodell bevezetését szolgálja. A Hosz több hónapja gyüjti az előzetes munkáltatói irányelvek ismeretében azokat a javaslatokat, melyek a tagság és a személyi állomány köréből érkeztek. Az összegzett javaslatokat a szakszervezetünk február 05-én soron kívüli HÉF ülés keretében adta át Kun Szabó István vezérőrnagy helyettes államtitkárnak, a munkáltató képviselőjének. A jogszabályok szöveges változtatásáról folytatott további szakértői tárgyalások pedig jelenleg is folynak, ahol a Hosz tisztségviselői egyeztetik a beérkezett javaslatokat a Honvédelmi Minisztériumban.

 Dr. Hajós Dezső szolgáltatás- és tagszervező előadásában hangsúlyozta, hogy a Hosz olyan érdekképviseleti tevékenységet végez, amelynek egyik jelentős eredménye az illetményemelés. Az elért eredmények teljesen természetesen a tagsági viszonytól függetlenül valamennyi katona kollégát érintik. Nagyon fontos azonban az, hogy a védelmi szektorban jelentős támogatással müködjön egy katonai érdekképviseleti szervezet, amely képes tárgyalásos úton megjeleníteni a munkavállalói érdekeket. A Hosz tagsággal pedig nagyon jelentős többlet kedvezmények és szolgáltatások érhetők el. Láris Ferencnél az MH Pápa Bázisrepülőtér Hosz alapszervezet vezetőjénél pedig mindenkinek lehetősége van csatlakozásával erősíteni a katonai munkavállalói érdekképviseletet.Az állománygyülés végén Czövek János Hosz elnök a feltett kérdésekre adott válaszokat.

Szöveg és fotó: Dr. Hajós Dezső

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2018. 02. 09., 09:17
A Katonák a Törvényességért és a Jogbiztonságért Közhasznú Alapítvány rendezvényét február 06-07én tartották a Mátraházán található 4. számú KORK-ban. A rendezvény fókuszába a 2018. évi feladatokat, illetve az 1% adománygyűjtő kampány aktualitásait állították...
2018. 02. 05., 14:10
Az egészségügyi szakdolgozók idén novemberben esedékes 8 százalékos béremelését előrehozták január 1-re - jelentette be az emberi erőforrások minisztere szerdán, budapesti sajtótájékoztatón, miután újabb sztrájktárgyalási forduló zajlott a kormány és a reprezentatív szakszervezetek között.
2018-02-05 13:47:08
társadalombiztosítás területén, akár az egészségbiztosításban, akár a nyugellátásoknál, akár a megváltozott munkaképességű személyek ellátásainál az ellátások összege több ellátásfajtánál egy általános mérőszámhoz igazodik, nem a jogosult egyéni jövedelméhez. Ilyen általános mérőszám a minimálbér, illetve az öregségi nyugdíj legkisebb összege. Ezen túlmenően bizonyos ellátások ún. fix összegűek, azaz szintén nem az egyéni keresetektől, jövedelemtől függenek, hanem mindenki számára azonosan határozzák meg.
2018-02-05 11:54:52
Egy történelmi pillanat részesei lehetünk, és ez örömmel tölt el minden magyar embert, a Magyar Honvédség katonáit pedig különösen, hiszen a légiszállítási képesség fontos, különösen a mai modern világban - mondta dr. Simicskó István február 2-án, pénteken, Kecskeméten. A honvédelmi miniszter az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison tartott sajtótájékoztatón hivatalosan is bemutatta a Magyar Honvédség két új csapatszállító repülőgépét.
2018-02-01 15:44:54
Egy hadsereg igazi ereje mindig hitében és szellemiségében rejlik, a százhetven éves Magyar Honvédségnek pedig mindig is a rendíthetetlen bátorság és hazaszeretet adta a karakterét – mondta dr. Simicskó István honvédelmi miniszter január 30-án Budapesten, a kétszáz esztendeje született Görgei Artúr tiszteletére rendezett megemlékezésen, ahol a Honvédszakszervezet részéről Czövek János elnök vett részt...
2018-01-31 11:34:38
Szolnokon a MH. 34 Bercsényi László Különleges Műveleti Zászlóalj és a MH. 88. Könnyű Vegyes Zászlóalj összeolvadásából megalakuló MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Ezred 2017. szeptember 01-jén Szolnok város napján a Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program keretében dandárrá alakult…
   MÁSOK ÍRTÁK
2017. 03. 03., 12:20
Nagy hangsúlyt kell fektetni a toborzóirodákban nyújtott szolgáltatásokra, de a példamutató katona a legjobb toborzó.
2017. 03. 03., 12:17
2026-ra a térség egyik legmeghatározóbb haderejévé fejlesztik a Magyar Honvédséget.
2017. 01. 13., 16:44

Esküt tettek a határvadászok

Az illegális migráció növekedése miatt tavaly augusztusban határozott a kormány a Készenléti Rendőrség létszámának növeléséről. A határvadászok elsőként hivatásos állományba vett tagjai január 12-én, csütörtökön tették le az esküt.
2017. 01. 13., 16:40
Márciusban érkeznek meg Szolnokra azok a kiképző, felderítő és futárrepülőgépek, amelyeket a cseh Zlin Aircraft gyártócégtől vásároltak meg a Magyar Honvédségnek.

  JETfly Magazin

Orosz hírforrások a napokban számoltak be arról, hogy az Orosz Haditengerészet Szu-30SzM pilótái először gyakorolhatták a légi utántöltést, mutatjuk róla a nyilvánosságra hozott videót.

  Háború Művészete magazin

Kína felfuttatta a korai előrejelző és légtérellenőrző (Airborne Early Warning and Control – AEW&C) repülőgépeinek gyártását. Ahogy azt egy kínai katonai repülés szakértő megállapította, ez az „alap repülőgép érettségének” egyik jele.