2017. 11. 24. péntek
Emma
: 313 Ft   : 265 Ft Benzin: 325 Ft/l   Dízel: 323 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

HÉF ülésen történt

Hosz  |  2015. 02. 20., 13:44

A Honvédelmi Érdekegyeztető Fórum 2015. február 20-án tartotta soros ülését. Az ülés levezető elnöke Dr. Kádár Pál dandártábornok, a HM Tervezési és Kordinációs Főosztály főosztályvezetője, a munkáltatói oldal ügyvivője Kun Szabó István vezérőrnagy, a HM társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára, a munkavállalói oldal ügyvivője Czövek János a Honvédszakszervezet elnöke volt. A HÉF-en szakszervezetünket az elnök mellett, Bazsik István alelnök képviselte…

Az első napirend keretében a honvédségi gazdasági társaságok munkavállalóinak bér és jövedelem helyzete került megtárgyalásra, melynek során elhangzott, hogy a legalacsonyabb átlagjövedelemmel bíró két gazdasági társaságnál összesen kevesebb, mint 300 fő esetében várhatóan 5%-os bérfejlesztésre lehet számítani. A minimálbér és a szakmunkás bérminimum emelkedése kapcsán más gazdasági társaságoknál is előfordulhat illetményemelés, de ez elenyésző mértékü mind a létszámokhoz, mind a bértömeghez viszonyítva. A gazdasági társaságok által meghatározott kafetéria keretek tekintetében átfogó változtatásra várhatóan nem kerül sor.

 A következő napirend az állami egészségügyi intézmények átalakításának várható hatásaival fogalakozott. Ennek során elhangzott, hogy a Honvédelmi Minisztérium tulajdonában lévő egészségügyi intézmények sem mentesülnek a magyar egészségügyre oly jellemző forráshiány következményei alól. Az elmúlt három év során bevezetett hatékonyság növelő és takarékossági intézkedések ugyan jelentős mértékben javították az egészségügyi szervek gazdasági helyzetét, azonban a jelenleg is folyamatosan növekvő feladatok, és az ezzel párhuzamba nem állítható állami finanszírozás mellett egyelőre nem valósítható meg az önfenntartó gazdálkodás. Ennek következményei is vannak. Többek között a Honvédkórháznak továbbra is van meglévő adósság állománya, melynek konszolidációja a későbbiekben szükségessé válhat. További kellemetlen következményként a rehabilitációs intézetekben (Balatonfüred, Hévíz) a térítési díjak rendszerének átalakítására került sor. Azaz a szolgáltatási színvonal fenntartása érdekében napidíj került bevezetésre minden olyan esetben, ami utógondozási, vagy utórehabilitációs tevékenység körében történik. A díj mértéke 1.500 Ft/fő/nap. Ezzel párhuzamosan azonban megszüntetésre kerültek az egyedi díjak, úgy mint parkolás, hütőhasználat, stb.   

Ezt követően a katonai ruházati ellátás helyzete került a Fórum elé. A munkáltatói oldal írásos előterjesztése alapján egyértelmüvé vált, hogy az ellátás színvonala az elmúlt években jelentősen nem változott, a tervszerü müködéshez szükséges pénzügyi keretek töredéke áll csak rendelkezésre. Mindezek alapján nyilvánvaló tényként rögzíthető, hogy a fennálló problémák megoldásához jelentős pénzügyi források bevonására lenne szükség, amelynek költségvetési fedezete jelenleg nem áll rendelkezésre.

 A Honvédszakszervezet képviselői felhívták a figyelmet arra, hogy az évek óta húzódó hiánygazdálkodás következményeként folyamatosan nehezedik a ruházathoz való hozzájutás és akadozik az egyenruházati ellátás. Kiemelt problémaként rögzítették, hogy egyre gyakoribb jelenség az állomány körében a sérült, túlhordott ruházat használata, amely a konkrét balesetveszély mellett, a katonák közérzetére is komoly hatással van.

A 2015. évi béremelés helyzetéről szóló napirendi pont a katonák kapcsán, tekintettel a folyamatban lévő szakmai egyeztetésekre csupán azt tudta rögzíteni, hogy tovább folynak a tárgyalások, illetve ismételten rögzítésre került, hogy az átlagos 30%-os béremelés július 01-től megtörténik. A közalkalmazotti béremelés kapcsán a Honvédszakszervezet támogatta a HODOSZ 10%-os béremelési igényét.

A katonákat is érintő témák között továbbiakban a 2015. évi béren kívüli juttatások kerültek napirendre. A Honvédszakszervezet jelezte, hogy írásos javaslatát a februári végére várható szakértői egyeztetésekre küldi meg, szóban azonban elhangzott, hogy az univerzális kártya havi összegének növelése, valamint a hiteltörlesztés munkáltatói támogatásának bevezetése lenne a Honvédszakszervezet javaslata.

A HM és MH szervezeti változásaiból adódó aktuális feladatokról szóló záró napirendi téma a korábbi évek gyakorlatától eltérően elsősorban a várható új szervezetek megalakításáról és létszámfejlesztésekről szólt, amelynek részletei a kormányzati és minisztériumi vezetői döntések meghozatalát követően válhatnak publikussá. A különböző informális csatornákon terjedő hírek kapcsán tájékoztatást kaptak a jelenlévők arról is, hogy olyan szervezeti átalakítások nem lesznek, amelyek következtében létszámleépítésre kellene számítani.

A HÉF ülés zárásaként rögzítették a felek, hogy az elkövetkező időszakban, több témakörben is szakértői egyeztetésekre kerül sor. Ezek eredményeinek fényében várható, hogy rendkívüli HÉF ülés összehívására lesz szükség, amelyre mind a munkavállalói, mind a munkaadói oldal nyitott és szükség esetén mindent megtesz az esetleges ülés mihamarabbi megtartásáért.

Szöveg és fotó: Bazsik István

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2017. 11. 13., 15:21
Katonai tiszteletadás mellett adták át a kormányzati forrásból felújított első világháborús hadisírokat, illetve a Nagy Háború felújított emlékművét november 11-én, szombaton, Kiskunfélegyházán. Vargha Tamás honvédelmi miniszterhelyettes, Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, és Csányi József polgármester helyezték el az újjászentelt emlékműnél a tisztelet és az emlékezés koszorúit. A Honvédszakszervezet részéről Bali János Felügyelő Bizottsági tag vett részt a rendezvényen...
2017. 11. 09., 15:54
A Halottak Napja alkalmából, - a közösségért munkálkodó tagtárs emlékét szimbolizáló kopjafánál-, megemlékezést tartott özv. Borka Istvánné Margó, a Honvédszakszervezet képviseletében Czövek János elnök, Németh Nándor érdekvédelmi ügyvivő, valamint Klopfer Szandra személyi asszisztens...
2017. 10. 31., 10:13
„Soha többé ne legyen olyan helyzet, amely a hősöket és az áldozatokat teremti” – mondta Vargha Tamás miniszterhelyettes, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára október 30-án, hétfőn, Budapesten. A megemlékezésen a Honvédszakszervezetet Czövek János elnök és Sörös István a Hosz Nyugállományú Tagozat elnöke képviselte...
2017. 10. 31., 10:06
Halottak napja alkalmából koszorúzással és gyertyagyújtással emlékezett a Honvédelmi Minisztérium a hazánk területén hősi halált halt magyar és más nemzetiségű katonákra október 30-án, hétfőn. A Honvédszakszervezet részéről Szendrei Zoltán alelnök vett részt a megemlékezésen...
2017-11-13 14:40:40
Tájékoztatjuk Önöket, hogy a Honvédszakszervezet 2017. november 14-15-én tartja Küldöttgyűlését Balatonakarattyán, ezért a jogsegélyszolgálat 2017. november 15-én elmarad. Dr. Karakas Attila jogsegélyszolgálat vezető legközelebb november 22-én (szerdán) 14.00-16.00 óráig tart ügyfélfogadást a Hosz Központi Irodában (1087 Budapest, Kerepesi út 29/b). A bejelentkezés az alábbi telefonszámon történhet...
2017-11-06 09:08:23
Tájékoztatjuk Önöket, hogy Dr. Karakas Attila, a Honvédszakszervezet jogsegélyszolgálatának vezetője az ünnepre való tekintettel 2017. november 08-a (szerda) helyett november 07-én (kedden) 14.00-16.00 óráig tart ügyfélfogadást a Hosz Központi Irodában (1087 Budapest, Kerepesi út 29/b). A bejelentkezés az alábbi telefonszámon történhet...
   MÁSOK ÍRTÁK
2017. 03. 03., 12:20
Nagy hangsúlyt kell fektetni a toborzóirodákban nyújtott szolgáltatásokra, de a példamutató katona a legjobb toborzó.
2017. 03. 03., 12:17
2026-ra a térség egyik legmeghatározóbb haderejévé fejlesztik a Magyar Honvédséget.
2017. 01. 13., 16:44

Esküt tettek a határvadászok

Az illegális migráció növekedése miatt tavaly augusztusban határozott a kormány a Készenléti Rendőrség létszámának növeléséről. A határvadászok elsőként hivatásos állományba vett tagjai január 12-én, csütörtökön tették le az esküt.
2017. 01. 13., 16:40
Márciusban érkeznek meg Szolnokra azok a kiképző, felderítő és futárrepülőgépek, amelyeket a cseh Zlin Aircraft gyártócégtől vásároltak meg a Magyar Honvédségnek.

  JETfly Magazin

Sokan kétkedve fogadták az elmúlt időszakban egyre gyakrabban felbukkanó hírt, mely szerint több évnyi üresjárat után ismét feltámadhat a magyar harci helikopteres képesség a korábban leállított Mi-24-es flotta néhány példányának nagyjavításával.

  Háború Művészete magazin

Az elmúlt néhány esztendőben ismét felértékelődtek a hagyományos védelmi feladatokra optimalizált fegyverrendszerek, így az irányított páncéltörő rakéták. A NATO keleti szárnyának szinte minden országa komoly fejlesztésekbe fogott ezen a területen.