2024. 07. 27. szombat
Liliána, Olga
: 392 Ft   : 361 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

HÉF ülésen történt

Hosz  |  2015. 02. 20., 13:44

A Honvédelmi Érdekegyeztető Fórum 2015. február 20-án tartotta soros ülését. Az ülés levezető elnöke Dr. Kádár Pál dandártábornok, a HM Tervezési és Kordinációs Főosztály főosztályvezetője, a munkáltatói oldal ügyvivője Kun Szabó István vezérőrnagy, a HM társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára, a munkavállalói oldal ügyvivője Czövek János a Honvédszakszervezet elnöke volt. A HÉF-en szakszervezetünket az elnök mellett, Bazsik István alelnök képviselte…

Az első napirend keretében a honvédségi gazdasági társaságok munkavállalóinak bér és jövedelem helyzete került megtárgyalásra, melynek során elhangzott, hogy a legalacsonyabb átlagjövedelemmel bíró két gazdasági társaságnál összesen kevesebb, mint 300 fő esetében várhatóan 5%-os bérfejlesztésre lehet számítani. A minimálbér és a szakmunkás bérminimum emelkedése kapcsán más gazdasági társaságoknál is előfordulhat illetményemelés, de ez elenyésző mértékü mind a létszámokhoz, mind a bértömeghez viszonyítva. A gazdasági társaságok által meghatározott kafetéria keretek tekintetében átfogó változtatásra várhatóan nem kerül sor.

 A következő napirend az állami egészségügyi intézmények átalakításának várható hatásaival fogalakozott. Ennek során elhangzott, hogy a Honvédelmi Minisztérium tulajdonában lévő egészségügyi intézmények sem mentesülnek a magyar egészségügyre oly jellemző forráshiány következményei alól. Az elmúlt három év során bevezetett hatékonyság növelő és takarékossági intézkedések ugyan jelentős mértékben javították az egészségügyi szervek gazdasági helyzetét, azonban a jelenleg is folyamatosan növekvő feladatok, és az ezzel párhuzamba nem állítható állami finanszírozás mellett egyelőre nem valósítható meg az önfenntartó gazdálkodás. Ennek következményei is vannak. Többek között a Honvédkórháznak továbbra is van meglévő adósság állománya, melynek konszolidációja a későbbiekben szükségessé válhat. További kellemetlen következményként a rehabilitációs intézetekben (Balatonfüred, Hévíz) a térítési díjak rendszerének átalakítására került sor. Azaz a szolgáltatási színvonal fenntartása érdekében napidíj került bevezetésre minden olyan esetben, ami utógondozási, vagy utórehabilitációs tevékenység körében történik. A díj mértéke 1.500 Ft/fő/nap. Ezzel párhuzamosan azonban megszüntetésre kerültek az egyedi díjak, úgy mint parkolás, hütőhasználat, stb.   

Ezt követően a katonai ruházati ellátás helyzete került a Fórum elé. A munkáltatói oldal írásos előterjesztése alapján egyértelmüvé vált, hogy az ellátás színvonala az elmúlt években jelentősen nem változott, a tervszerü müködéshez szükséges pénzügyi keretek töredéke áll csak rendelkezésre. Mindezek alapján nyilvánvaló tényként rögzíthető, hogy a fennálló problémák megoldásához jelentős pénzügyi források bevonására lenne szükség, amelynek költségvetési fedezete jelenleg nem áll rendelkezésre.

 A Honvédszakszervezet képviselői felhívták a figyelmet arra, hogy az évek óta húzódó hiánygazdálkodás következményeként folyamatosan nehezedik a ruházathoz való hozzájutás és akadozik az egyenruházati ellátás. Kiemelt problémaként rögzítették, hogy egyre gyakoribb jelenség az állomány körében a sérült, túlhordott ruházat használata, amely a konkrét balesetveszély mellett, a katonák közérzetére is komoly hatással van.

A 2015. évi béremelés helyzetéről szóló napirendi pont a katonák kapcsán, tekintettel a folyamatban lévő szakmai egyeztetésekre csupán azt tudta rögzíteni, hogy tovább folynak a tárgyalások, illetve ismételten rögzítésre került, hogy az átlagos 30%-os béremelés július 01-től megtörténik. A közalkalmazotti béremelés kapcsán a Honvédszakszervezet támogatta a HODOSZ 10%-os béremelési igényét.

A katonákat is érintő témák között továbbiakban a 2015. évi béren kívüli juttatások kerültek napirendre. A Honvédszakszervezet jelezte, hogy írásos javaslatát a februári végére várható szakértői egyeztetésekre küldi meg, szóban azonban elhangzott, hogy az univerzális kártya havi összegének növelése, valamint a hiteltörlesztés munkáltatói támogatásának bevezetése lenne a Honvédszakszervezet javaslata.

A HM és MH szervezeti változásaiból adódó aktuális feladatokról szóló záró napirendi téma a korábbi évek gyakorlatától eltérően elsősorban a várható új szervezetek megalakításáról és létszámfejlesztésekről szólt, amelynek részletei a kormányzati és minisztériumi vezetői döntések meghozatalát követően válhatnak publikussá. A különböző informális csatornákon terjedő hírek kapcsán tájékoztatást kaptak a jelenlévők arról is, hogy olyan szervezeti átalakítások nem lesznek, amelyek következtében létszámleépítésre kellene számítani.

A HÉF ülés zárásaként rögzítették a felek, hogy az elkövetkező időszakban, több témakörben is szakértői egyeztetésekre kerül sor. Ezek eredményeinek fényében várható, hogy rendkívüli HÉF ülés összehívására lesz szükség, amelyre mind a munkavállalói, mind a munkaadói oldal nyitott és szükség esetén mindent megtesz az esetleges ülés mihamarabbi megtartásáért.

Szöveg és fotó: Bazsik István

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2024. 05. 07., 10:09
A kihasználtságra és a tapasztalatokra való tekintettel a szerdai meghosszabbított nyitva tartást kizárólag előzetes egeztetés alapján biztosítjuk!
2024. 07. 25., 13:35
A Magyar Közlöny 2024. évi 69. számában 2024. június 28-án kihirdetésre került a honvédek jogállásáról szóló 137/2024. (VI. 28.) Korm. rendelet (Hjkr.)
2024. 07. 26., 09:48
2024.07.23-án Bazsik István elnök és Jakubik András érdekvédelmi ügyvivő tartott tájékoztatót Tatán
2024. 07. 15., 10:35
Az elmúlt napok ránk törő forrósága tette igazán népszerűvé a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet központi rendezvényét a Ceglédi Gyógyfürdő és Szabadidőközpont, valamint a hozzátartozó Aquaparki csúszdapark területén, immáron tizennyolcadik alkalommal.

  JETfly Magazin

2024. július 22-én újabb mérföldkövet jelentő eseményt regisztrálhatott a Szlovák Légierő: megérkezett az első két F-16 Block 70 vadászbombázó északi szomszédunk Malacky-Kuchyňa Légibázisára.

  Háború Művészete magazin

„Ma lőnek először, szerencsére hozzáértő személyzet kezelésében” – nyugtázta elégedetten az új Leopard harckocsikról és a frissen képzett kezelőszemélyzetről dr. Nagy Norbert őrnagy.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.