2018. 02. 22. csütörtök
Gerzson
: 312 Ft   : 253 Ft Benzin: 325 Ft/l   Dízel: 323 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

HÉF ülésen történt

Hosz  |  2015. 02. 20., 13:44

A Honvédelmi Érdekegyeztető Fórum 2015. február 20-án tartotta soros ülését. Az ülés levezető elnöke Dr. Kádár Pál dandártábornok, a HM Tervezési és Kordinációs Főosztály főosztályvezetője, a munkáltatói oldal ügyvivője Kun Szabó István vezérőrnagy, a HM társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára, a munkavállalói oldal ügyvivője Czövek János a Honvédszakszervezet elnöke volt. A HÉF-en szakszervezetünket az elnök mellett, Bazsik István alelnök képviselte…

Az első napirend keretében a honvédségi gazdasági társaságok munkavállalóinak bér és jövedelem helyzete került megtárgyalásra, melynek során elhangzott, hogy a legalacsonyabb átlagjövedelemmel bíró két gazdasági társaságnál összesen kevesebb, mint 300 fő esetében várhatóan 5%-os bérfejlesztésre lehet számítani. A minimálbér és a szakmunkás bérminimum emelkedése kapcsán más gazdasági társaságoknál is előfordulhat illetményemelés, de ez elenyésző mértékü mind a létszámokhoz, mind a bértömeghez viszonyítva. A gazdasági társaságok által meghatározott kafetéria keretek tekintetében átfogó változtatásra várhatóan nem kerül sor.

 A következő napirend az állami egészségügyi intézmények átalakításának várható hatásaival fogalakozott. Ennek során elhangzott, hogy a Honvédelmi Minisztérium tulajdonában lévő egészségügyi intézmények sem mentesülnek a magyar egészségügyre oly jellemző forráshiány következményei alól. Az elmúlt három év során bevezetett hatékonyság növelő és takarékossági intézkedések ugyan jelentős mértékben javították az egészségügyi szervek gazdasági helyzetét, azonban a jelenleg is folyamatosan növekvő feladatok, és az ezzel párhuzamba nem állítható állami finanszírozás mellett egyelőre nem valósítható meg az önfenntartó gazdálkodás. Ennek következményei is vannak. Többek között a Honvédkórháznak továbbra is van meglévő adósság állománya, melynek konszolidációja a későbbiekben szükségessé válhat. További kellemetlen következményként a rehabilitációs intézetekben (Balatonfüred, Hévíz) a térítési díjak rendszerének átalakítására került sor. Azaz a szolgáltatási színvonal fenntartása érdekében napidíj került bevezetésre minden olyan esetben, ami utógondozási, vagy utórehabilitációs tevékenység körében történik. A díj mértéke 1.500 Ft/fő/nap. Ezzel párhuzamosan azonban megszüntetésre kerültek az egyedi díjak, úgy mint parkolás, hütőhasználat, stb.   

Ezt követően a katonai ruházati ellátás helyzete került a Fórum elé. A munkáltatói oldal írásos előterjesztése alapján egyértelmüvé vált, hogy az ellátás színvonala az elmúlt években jelentősen nem változott, a tervszerü müködéshez szükséges pénzügyi keretek töredéke áll csak rendelkezésre. Mindezek alapján nyilvánvaló tényként rögzíthető, hogy a fennálló problémák megoldásához jelentős pénzügyi források bevonására lenne szükség, amelynek költségvetési fedezete jelenleg nem áll rendelkezésre.

 A Honvédszakszervezet képviselői felhívták a figyelmet arra, hogy az évek óta húzódó hiánygazdálkodás következményeként folyamatosan nehezedik a ruházathoz való hozzájutás és akadozik az egyenruházati ellátás. Kiemelt problémaként rögzítették, hogy egyre gyakoribb jelenség az állomány körében a sérült, túlhordott ruházat használata, amely a konkrét balesetveszély mellett, a katonák közérzetére is komoly hatással van.

A 2015. évi béremelés helyzetéről szóló napirendi pont a katonák kapcsán, tekintettel a folyamatban lévő szakmai egyeztetésekre csupán azt tudta rögzíteni, hogy tovább folynak a tárgyalások, illetve ismételten rögzítésre került, hogy az átlagos 30%-os béremelés július 01-től megtörténik. A közalkalmazotti béremelés kapcsán a Honvédszakszervezet támogatta a HODOSZ 10%-os béremelési igényét.

A katonákat is érintő témák között továbbiakban a 2015. évi béren kívüli juttatások kerültek napirendre. A Honvédszakszervezet jelezte, hogy írásos javaslatát a februári végére várható szakértői egyeztetésekre küldi meg, szóban azonban elhangzott, hogy az univerzális kártya havi összegének növelése, valamint a hiteltörlesztés munkáltatói támogatásának bevezetése lenne a Honvédszakszervezet javaslata.

A HM és MH szervezeti változásaiból adódó aktuális feladatokról szóló záró napirendi téma a korábbi évek gyakorlatától eltérően elsősorban a várható új szervezetek megalakításáról és létszámfejlesztésekről szólt, amelynek részletei a kormányzati és minisztériumi vezetői döntések meghozatalát követően válhatnak publikussá. A különböző informális csatornákon terjedő hírek kapcsán tájékoztatást kaptak a jelenlévők arról is, hogy olyan szervezeti átalakítások nem lesznek, amelyek következtében létszámleépítésre kellene számítani.

A HÉF ülés zárásaként rögzítették a felek, hogy az elkövetkező időszakban, több témakörben is szakértői egyeztetésekre kerül sor. Ezek eredményeinek fényében várható, hogy rendkívüli HÉF ülés összehívására lesz szükség, amelyre mind a munkavállalói, mind a munkaadói oldal nyitott és szükség esetén mindent megtesz az esetleges ülés mihamarabbi megtartásáért.

Szöveg és fotó: Bazsik István

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2018. 02. 09., 09:17
A Katonák a Törvényességért és a Jogbiztonságért Közhasznú Alapítvány rendezvényét február 06-07én tartották a Mátraházán található 4. számú KORK-ban. A rendezvény fókuszába a 2018. évi feladatokat, illetve az 1% adománygyűjtő kampány aktualitásait állították...
2018. 02. 05., 14:10
Az egészségügyi szakdolgozók idén novemberben esedékes 8 százalékos béremelését előrehozták január 1-re - jelentette be az emberi erőforrások minisztere szerdán, budapesti sajtótájékoztatón, miután újabb sztrájktárgyalási forduló zajlott a kormány és a reprezentatív szakszervezetek között.
2018-02-05 13:47:08
társadalombiztosítás területén, akár az egészségbiztosításban, akár a nyugellátásoknál, akár a megváltozott munkaképességű személyek ellátásainál az ellátások összege több ellátásfajtánál egy általános mérőszámhoz igazodik, nem a jogosult egyéni jövedelméhez. Ilyen általános mérőszám a minimálbér, illetve az öregségi nyugdíj legkisebb összege. Ezen túlmenően bizonyos ellátások ún. fix összegűek, azaz szintén nem az egyéni keresetektől, jövedelemtől függenek, hanem mindenki számára azonosan határozzák meg.
2018-02-05 11:54:52
Egy történelmi pillanat részesei lehetünk, és ez örömmel tölt el minden magyar embert, a Magyar Honvédség katonáit pedig különösen, hiszen a légiszállítási képesség fontos, különösen a mai modern világban - mondta dr. Simicskó István február 2-án, pénteken, Kecskeméten. A honvédelmi miniszter az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison tartott sajtótájékoztatón hivatalosan is bemutatta a Magyar Honvédség két új csapatszállító repülőgépét.
2018-02-01 15:44:54
Egy hadsereg igazi ereje mindig hitében és szellemiségében rejlik, a százhetven éves Magyar Honvédségnek pedig mindig is a rendíthetetlen bátorság és hazaszeretet adta a karakterét – mondta dr. Simicskó István honvédelmi miniszter január 30-án Budapesten, a kétszáz esztendeje született Görgei Artúr tiszteletére rendezett megemlékezésen, ahol a Honvédszakszervezet részéről Czövek János elnök vett részt...
2018-01-31 11:34:38
Szolnokon a MH. 34 Bercsényi László Különleges Műveleti Zászlóalj és a MH. 88. Könnyű Vegyes Zászlóalj összeolvadásából megalakuló MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Ezred 2017. szeptember 01-jén Szolnok város napján a Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program keretében dandárrá alakult…
   MÁSOK ÍRTÁK
2017. 03. 03., 12:20
Nagy hangsúlyt kell fektetni a toborzóirodákban nyújtott szolgáltatásokra, de a példamutató katona a legjobb toborzó.
2017. 03. 03., 12:17
2026-ra a térség egyik legmeghatározóbb haderejévé fejlesztik a Magyar Honvédséget.
2017. 01. 13., 16:44

Esküt tettek a határvadászok

Az illegális migráció növekedése miatt tavaly augusztusban határozott a kormány a Készenléti Rendőrség létszámának növeléséről. A határvadászok elsőként hivatásos állományba vett tagjai január 12-én, csütörtökön tették le az esküt.
2017. 01. 13., 16:40
Márciusban érkeznek meg Szolnokra azok a kiképző, felderítő és futárrepülőgépek, amelyeket a cseh Zlin Aircraft gyártócégtől vásároltak meg a Magyar Honvédségnek.

  JETfly Magazin

Orosz hírforrások a napokban számoltak be arról, hogy az Orosz Haditengerészet Szu-30SzM pilótái először gyakorolhatták a légi utántöltést, mutatjuk róla a nyilvánosságra hozott videót.

  Háború Művészete magazin

Kína felfuttatta a korai előrejelző és légtérellenőrző (Airborne Early Warning and Control – AEW&C) repülőgépeinek gyártását. Ahogy azt egy kínai katonai repülés szakértő megállapította, ez az „alap repülőgép érettségének” egyik jele.